Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyet raporu ve H sınıfı ehliyet alabilmek için yapılması gerekenler..?

ASLAN_KEDİCİK

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Öncelikle Başlığımda Belirttiğim Gibi Bunun Adımları Hakkında Bilgi Veren Olursa Sevinirim....

Gittiğim her hastanede farklı yorumlar yapıldı farklı yollar söylendi bu konuda sizlerin görüşlerinizide almak istiyorum...

Örneğin bi hastane mevcut raporuma itiraz dilekçesi yazarak il sağlık müdürlüğüne bırakmamı söyledi ve dilekçeden sonra rapor oranı değişebilir dedi...

Diğer bi hastane ise mevcut raporunu hiç ellemeden o kazanılmış hakkın duracak git bi sürücü kursuna yazıl o hastaneye bu adam rapor alabilirmi die yazı yazsın dedi...hastanede seni muayene edip ona göre rapor verir dedi...

Şimdi yüzde 45 raporla bu raporla bi kısmı sol bacaktan olmak üzere nasıl bi yol izlemeliyiz...

İtiraz dilekçesine gerek yok. Elinizdeki raporda sürücü belgesine dair değerlendirme olmadığı için, size yeni rapor vermek zorundalar.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birine gidip sürücü belgesi için yeni bir rapor almanız yeterli.Raporunuzda sol bacağınızda hareket kısıtlılığı olduğuna dair tanı olmalı ve ayrıca "otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibaresi yer almalı. İki nüsha olarak alacağınız raporun biri ile sürücü kursuna gidip sürücü belgesi alacaksınız, diğeri ile otomatik vitesli bir aracı ötv-mtv istisnası ile satın alacaksınız.

raporu alabilmek için ne kadar ücret gider ?

Bazı hastaneler almıyor, bazıları kafasına göre alıyor. Bilemiyorum

Bülent Bey Açıklayıcı Cevabınız İçin Teşekkür Ederim... Şimdi şöyle bir sorum daha olacak B+A2 ehliyetim var ama tertibatlı araç almam için sanırım b yi h sınıfına çevirmem şart...Akrabalarım b sınıfıyla bu aracı kullanabilselerde ben kullanamayacağım sanırım...Peki b yi çevirirken aynı kartta yazan a2 ehliyet ne olur...

Sol bacağından kısıtlılık olan kişiler otomatik vitesli aracı ÖTV'siz alabilirler ve aldıkları aracı hem kendileri hem de B sınıfı sürücü belgesi olan kişiler kullanaiblir.

A2 ile ilgili olarak alacağınız raporda motorsikler kullanabilecğinize dair ibare olsun, o raporla sürücü kursunda bir de motorsikler süreci işletip, H sürücü belgenize motorsiklete dair ibare de ekletin. Bu konuda hiç bir fikrim yok. Sadece mantıken söylüyorum...

kedi_7_satanist_fare;

bülent bey peki bu sürücü kursu olarak aldığımız rapor ayrımı çünkü ` sürekli ibareli raporum var yeni rapor alırsam bu oran kesin düşer

Tek Hekimin Verdiği H sınıfı ehliyet alabilir Otomatik Vitesli Kullanabilir Raporu

Tek Hekimin Verdiği H sınıfı ehliyet alabilir Otomatik Vitesli Kullanabilir Raporu geçerlimidir... bu konuda farklı fikirler var... kimisi tek hekimden almış kimisi kuruldan... doğrusu nedir acaba?

Tek hekim raporunu emniyet'te kabul etmeyebilirler. Bu konuda riske girmemek lazım.

Rapora göre H sınıfı ehliyet ve ÖTV'den muaf otomatik vitesli araç alabilir miyim?

Geçen Hafta H sınıfı Ehliyet Almak İçin Başvurdum...Fakat Kurul B sınıfı ehliyetine başvurmam gerektiğini Normal Aracı Kullanabileceğimi Kullanamazsamda otomatik vitesli araç alıp onu b bile kullanabileceğimi söyledi...Kanunen Resimdeki raporumla h sınıfı ve otomatik vitesli araç alır raporu almaya hakkım yokmu...

Raporunuz gözükmüyor.

Ancak, H sınıfı ehliyet için özel donanımlı araç kullanmanızı gerektirecek özürünüz olması lazım. Örneğin kol-bacak eksikliği, felç vs. gibi... Profilinizde Zihin Engeli yazıyor. Bu durum özel donanım gerektirmez.

arkadaşlar bende özel tertibatlı araç sürücü ehliyeti almak istiyorum... benim özrüm akondroplazi ve ayrıca sağ bacakta %15 güç kaybı var ...biliyorsunuz ki akondroplazi olanların kol ve bacakları kısadır...ben özel tertibatlı araç sürücü ehliyeti alabilir miyim?Alabilirsem ne gibi prosedür uygulamalıyım...ayrıca ben vergi indiriminden emekli oldum...sanırım vergi indirim raporuyla bu rapor ilişkilendirilemez...

Bu rapora göre h sınıfı ehliyet ve otomatik vitesli araç kullanabilir ibareli rapor almam mümkünmüdür..

fx3tv.jpg

OnurcanG;

Sürücü kursu için alınan rapor ayrıdır. Sürücü kursu raprounda oran düşse dahi eski raporunuz geçerlidir. Bende daha yeni rapor aldım normal sağlık raporum %40 iken ehliyet için aldığım rapora % 20 verdiler. Zaten raporun üzerinde yazıyor ehliyet için veya iş başvurusu için diye. İkisi de ayrı şeyler.

Açıkcası bu raporla H sınıfı ehliyet alabileceğinizi sanmıyorum. Çünkü özel tertibat kullanmanızı gerektirecek bir durum yok. Ayak kısalığı ve dorsal fleksiyon kısıtlılığı bir gerekçe olabilirdi ama o da 3cm ve sol ayakta olduğu için otomatik vites araç kullanmanıza engel değil. Kolay gelsin.

"özel donanım" ibaresini neye istinaden vermişler acaba? Nasıl bir özel donanıma ihtiyaç duyuyorsunuz araç kullanmak için?

öncelikle gecmiş olsun bende sol koldan özürlüyüm bana da sürücü olamazsın raporu verdiler ama ben işimi nevşehirin gül sehri var orda bır sürücü kursu var işimi o kurs hallettı benımde 2 ay sonra sınava gırecem devlet hastanesi sorun yarattı benım ehlıyet raporuma il müdürlügüne de gıttım ııraz ettım genede son olmadı

iyi aksamlar bülent beyy ehlıyet raporunu aldım sonunda 2 ay sonra sınava gırecem ılk yardımla trafıkten sol kolu olmayanlara aracta tertıbat gerekıyormu yok sa sadece otomatık olması yeterlımıdır

zoro-27;

ben 1 ay önce haydarpaşa numune hastanesinden almıştım. 140 tl almışlardı benden , ssklı olmama rağmen. 1 günde halletmiştim işlemleri , 1 hafta sonrada raporu vermişlerdi

MeTePe;

Sol ayaktan engeli olduğu için otomatik vitesli araç kullanabilirsin ve vergiden muaf olamazsın, H sınıfı ehliyet alamazsın demişsin, doğru mu anlamışım abi.. ama sol ayaktan engeli olanlar 'otomatik vitesli araç' ibaresiyle vergiden muaf olabiliyorlar zaten.. :confused:

Kelebek,

Vergi muafiyetinden bahsetmedim ben... H sınıfı ehliyetten bahsediyorum. H sınıfı için yasa "özel donanımlı araç kullanımı" gereksinimini şart koşmuş. Otomatik vitesli araç "özel donanımlı" sayılır mı bilmiyorum. Bana göre sayılmaz. Yasa başka türlü diyebilir.

Rapordan anladığım kadarıyla bir skolyoz sorunu var. Bu durum özel donanım gerektirmiyor. Bir de ayak kısalığı ve fleksiyon sorunu var. Görmedim ama raporda yazan kriterlere bakarsak değil otomatik, düz vites aracı bile kullanabilir arkadaşımız bana göre... Bu şartlarda "özel donanım gerekir" demek pek kolay değil.

Diğer taraftan, bana göre engellileri vergiden muaf araç alımına böyle bir sürü angarya getirmeleri de doğru değil. % 40 raporun varsa engeline falan bakmadan bu hakkı vermelisin. Sonuçta bu araç engelli kişinin ulaşımı için kullanılacaksa ve devletin kendi yapması gereken bir sorumluluğu azaltıyorsa bunu tüm engellilere hak olarak vermek gerekir.

Belli bir kademelendirme yapılmasını da anlayabilirim. Örneğin özür oranıyla orantılı vergi muafiyeti getirilebilir. Ama şu anki sistem pek mantıklı değil. Örneğin niye 1600cc araçlarla sınırlı. Adam 2000cc araç alacaksa bırak alsın. Sen yine %40 indirim yap. Bırak farkı kendi üstlensin.

Konuyu açan arkadaşımız umarım bu haktan yararlanabilir. Yine de ben pek olası görmüyorum açıkcası. Heyetin bu konuda ikna olması lazım.

MeTePe;

Yok zaten sol ayaktan engeli olanlar özel donanıma ihtiyacı olmaksızın 'otomatik vitesli araç kullanabilir, H sınıfı ehliyet alır' ibaresiyle hem ehliyet alıp hemde vergiden muaf olabileceklerini söylüyoruz yasalar yönetmelikler doğrultusunda.. O yüzden aklım karıştı sizin yorumunuzu görünce.. Tabii buna karar verecek olan raporu verecek heyettir..

Skolyoz için bende sizin söylediğiniz şekilde yazmıştım, ama skolyozun sebep olduğu hareket kısıtlılığından dolayı araç alanlar varmış.. http://www.engelliler.biz/forum/oze...9-skolyoz-olanlar-sifir-arac-alabilir-mi.html

Oranlarla ilgili şu başlık aklıma geldi: http://www.engelliler.biz/forum/oze...2-araclarda-otv-miktari-oransal-olmamali.html

Kelebek,

Şimdi tabi şöyle bir durum var. Arkadaşımız mesajında şu ifadeyi kullanmış:

Kurul B sınıfı ehliyetine başvurmam gerektiğini Normal Aracı Kullanabileceğimi Kullanamazsamda otomatik vitesli araç alıp

Yani, görüştüğü doktorlar mevcut fiziksel engellerinin araç kullanımına engel olmayacağı kanaatini taşıyor.

Şimdi skolyozu bir tarafa bırakalım, engelli olmamama rağmen benim belim tutulsa dahi araç kullanmakta zorluk çekerim. Ama burada belli bir kanaat ifade edilmiş.

Elbette tüm bunlar varsayım üzerine yapılmış konuşmalar. Önemli olan raporu verecek olan heyetin görüşü. Zaten benim fikrim, bu tür engellemelerin hiç yapılmaması yönünde.

Diğer bahsettiğin ÖTV konusuna gelince, araç çeşidi, modeli, tercihler, satın alan kişinin maddi imkanları vs. dikkate alınınca maktu bir miktarın tespit edilmesi pek adil bir yaklaşım değil. O zaman şunu da söyleyebiliriz... Normal satışlarda da ÖTV oranı olmasın, sabit miktar olsun. 10.000TL'lik arabaya da, 100.000TL arabaya da aynı miktarda (örneğin 4.000TL) ÖTV alınsın. Yani bu düşünce baştan sakat sonuç doğurur.

Benim bahsettiğim şey farklı. Şimdi 1600 cc araçta %40 ÖTV/indirim var. 2000cc araçta %130 ÖTV var, hiç indirim yok. Diyorum ki; 2000cc araç alanlara bu hakkı niye kullandırtmıyorsun. Onlar da %40 indirimden yararlansınlar. Böylelikle hem aracı alan engelli bir haktan yararlanmış olur, hem de devlet vergi almış olur. Devlet geçen yıl bu araçların vergisini %80'den % 130'a çıkarttı. Vergi geliri yarı yarıya düştü. Eh, ne anladım bu işten. Daha çok vergi almak isterken elindeki vergiden de oldun. :)

Üst Alt