Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H Sınıfı ehliyet değiştirme prosedürü nasıl olacak?

aslan_55

Üye
Konular
38
Reaksiyonlar
0
h snıfı ehliyetler nasıl deişecek tekrar rapormu alıak prosüdürü bilenler rıca ederım aacıklık getırınz

B (engelli) olarak değişecek büyük ihtimal. Evet yeniden rapor almanı isteyeceklerdir.

2016 yılında yeni ehliyet

yeni yasaya göre ehliyet alan varmı ? yada elindeki ehliyeti yenileyen ?

daha henüz ehliyetini yenileyen veya eski'ye göre B'den engelli sınıfı ehliyete dönüştürten yoktur. kanun yürülüğe gireli henüz üzerinden 4 iş günü geçti. bence 1 ay beklemek lazım. hastaneler, sürücü kursları, il sağlık müdürlükleri, emniyet müdürlükleri - trafik tescil şubeleri -, ve en önemlisi belkide en uzun zaman alacak olan vergi dairesi müdürlükleri ile bu saydığım kurumlarda bulunan ilgili kurum personellerinin, yeni çıkan yasa ve mevzuat hakkında kurum içi bilgilendirme veya eğitim alıp öğrenip uygulamaya geçmeleri ancak olur.

Eşimin şuan da B sınıfı ehliyeti var ve otomatik vites araba kullanıyor. 2015 yılı içerisinde içerisnde bazı durumlardan dolayı Engelli sağlık raporu aldı. Raporda H sınıfı ehliyet alabilir, otomatik vitesli araç kullanabilir yazıyor.01.01.2016 tarih itibariyle H sınıfı ehliyet kalktı. Şuan eşimin ne yapması gerekiyor. Tekrardan raporda düzeltmemi yaptırması lazım. yoksa emliyete gidip B1 ehliyetmi alması lazım. Bu konuda bilgilendirseniz çok sevinirim.

B1 ehliyeti otomatik vites ehliyeti demek değil. Biraz beklemek gerek. Her şey netleşmesi için herhalde 1 ay geçer.

arkadaşlar neden ehliyetlerinizi hemen değiştirmek istiyorsunuz prosüdür engelliler için belli değil kendi aile hekimime sorduğumda sorumluluk alamıyacağını söyledi hal böyleyken devlet hastanesine gideceksiniz para verceksiniz randevu alacaksınız ne gerek var 5 sene geçerliliiği var zaten 5 seneden sonra kanunla uzama ihtimali olacak kendinizi neden telaşa kaptırdınız h olmuş b olmuş takılmayın böyle şeylere ehliyetinizin keyfine bakın zaten zor şartlarda alıyoruz ondanda olmayalım

ceyhun bey yeni ehliyet alanlara bir şey diyemem ama elinizde özel tertibatlı araç kullanabilir raporunuz varsa tahminim alırsınız çünki ötv muafiyeti maliyeyi ilgilendiriyor emin olmak için maliyeye danışmak diye düşünüyorum

H sınıfı ehliyetler değişiyor. Resmi Gazete’de yayımlanan ''Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sürücü belgesi sınıfları yeniden belirlendi. Engellilerin engel gurubuna göre almış oldukları H sınıfı ehliyetler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bir daha alınmayacak. Peki yeni engelli ehliyet prosedürü nasıl olacak?
1 Ocak 2016 tarihinden itibaren engellilerin hastaneden alınacak rapora göre ehliyetlerinin H Sınıfı yerine A ve ya B sınıfı olarak verilecek.
Engellilerin engel gurubuna göre almış oldukları H sınıfı ehliyetler 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bir daha alınmayacak. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren engelliler hastaneden aldıkları sağlık kurulu raporuna göre trafik şube müdürlüğüne ve kursa müracaat edip A veya B sınıfı olarak ehliyetlerini alacaklar.
H Sınıfı Ehliyetler Değişiyor
Kullanacakları araçlar engellinin durumuna göre özel tertibatlı ise ehliyetine özel tertibatlı araç kullanabilir yazacak. Otomatik şanzımanlı araç kullanmak yeterli ise ehliyetine otomatik şanzımanlı araç kullanabilir yazacak. H sınıfı ehliyeti olan vatandaşlarımız ise alacakları sağlık kurulu raporu ile bulundukları illerdeki trafik şube müdürlüklerine giderek ehliyetlerini A veya B sınıfı olarak alacaklar
İçişleri Bakanlığı, “Karayolları Trafik Yönetmeliği”nde 17 Nisan 2015 Cuma günü bir değişiklik yaptı. 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sürücü belgesi sınıfları yeniden belirlendi.
Buna göre; iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara A, otomobil ve kamyonet kullanacaklara B, kamyon ve çekici kullanacaklara C, minibüs ve otobüs kullanacaklara D, lastik tekerlekli traktör kullanacaklara F, iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara ise G sınıfı sürücü belgesi verilecek. Ayrıca M, A1, A2, B1,BE, C1, C1E, CE, D1, D1E, DE ve K sürücü belgesi sınıfları kullanılan aracın niteliğine göre düzenlenecektir.
H Sınıfı Ehliyetler Değişiyor
Bilindiği üzere halihazırda özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak engelli bireyler için “H” sınıfı ehliyet verilmektedir. Ancak bu Yönetmelik uyarınca 1 Ocak 2016 tarihinden başlamak üzere engelli bireyler, engelli olup olmamalarına göre değil kullanacakları aracın niteliğine uygun olarak ehliyet alacaklar. Yani bu tarihten sonra özel tertibatlı araç kullanan engelli bireylere de artık “H” sınıfı ehliyet değil kullandığı araca göre ehliyet verilecektir. Peki “H” sınıfı ehliyeti olanlar ne yapacak? “H” sınıfı ehliyeti olanlar bu sürücü belgelerini engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi ile değiştireceklerdir. Değiştirme işlemi sırasında engelli bireyin kullanacağı araçta özel tertibat bulunması gerekiyorsa bu durumu gösteren ve özel tertibatın “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” doğrultusunda hazırlanan listede yer alan kodu ile birlikte yazılı olduğu engelli sağlık kurulu raporunu vereceklerdir. Ancak bu işlemin yapılması için beş yıl süre tanınmıştır.
Yani 1 Ocak 2016 tarihinden sonra “H” sınıfı sürücü belgesi verilmeyecek ancak daha önce verilmiş olan “H sınıfı sürücü belgelerinin değiştirme işlemlerinin 2021 yılının sonuna kadar yapılması gerekecektir. Bu sürenin uzatılma yetkisi İçişleri Bakanlığına bırakılmıştır.

ağustosta h ehliyeti alabilir özel tertibatlı araç kullanabilir raporu aldım. Kursa bu raporla kaydoldum yeni yönetmeliğe bağlı şekilde bu hafta sınava gireceğim. Bakalım ne olucak sonuçta 1 yıllık raporu almışım, gidin değiştirin mi diyecekler yoksa h değilde b1 mi verecekler.

h sınıfı ehliyetler ne zaman değişiyor

benım h snıfı ehliyetım var2007 yılında aldım ehliyet için verilen raporumda elimde şuan h snıfı ehliyeti b. veya a snıfı yapmak için yenıden hastaneyemi yani kurul için baş vurcam yoksa eski ehliyetimin ropruylamı ehliyeti deeğiştircem,
bu nasl olcak bilen arkaslar cevplarsa sevinirimm

hocam sizin durum nasıl sonuçlandı ehliyet konusunda gelişme varmı? benim sorunum ve raporum sizinki ile aynı! bilgi verirseniz sevinirim ferhat.ogut

Bilge adam çok haklısın.Elimizdeki ehliyetleri alabilmek için bize 40 takla attırdılar.Şimdi yenileyeceğiz derken tamamen kaybetme ihtimali mevcut.En iyisi beklemek ve prosedürün hafifletilmesi için siyasilere durumu anlatmak.En azından daha önce ehliyet alanların yeni uygulamadan muaf tutulmasını sağlamak....

ya bu normal kişiler aile hekimine gidip bedava rapor alacaklarmış eee engellilerin suçu ne bizlerde hastaneye gidip 200-300TL para verip yeni rapor alacakmışısız ben zaten H sınıfı ehliyet alırken almışım rapor yenilemesi gerekiyorsa bedava olması gerekir böyle saçmalık olurmu

hocam siz hangi aşamadasınız benim durum sizinki ile aynı rapoarla araba alınıyor lakin ehliyet olmadığından kalıyor ehliyete başvurdum süreç biraz sancılı tekrar sürücü kursuna gitmem gerektiği söylendi trafikten... ayrıca maliye sorunu halen h istiyor eğer h sorunu kalkarsa acaba raporu değişmek gerekecek mi tekrar

en büyük engel engellilere kardeşim saglıklı bir insan özel tıp merkezi veya sgk nın yetkilendirdiği özel hastaneden vs yerlerden raporu alıyor muayne bile olmadan 30 tl ye trafik subeye veriyor 15 günde ehliyeti geliyor adresine engelliye gelince devlet hastanesinde heyete gir 200 tl ver ordan il saglık mudurlugunde kurula gir komisyon dan onay al trafik sübeye git ee burası türkiye normaldir demek lazım allah yardımcımız olsun

Arkadaslar babamın b ehliyeti var.Sol alt ekstremit problemi dolayısıyla bir araba almayı düşünüyoruz.Ehliyet produsuru ile ilgili AKİM e bir mesaj attım.Beni Ankara Emniyet Mudurlugunden aradılar.Alacagımız ehliyet alabilir raporu(il sağlık) ile birlikte B EHLİYETİMİZİN B engelli ehliyeti ile değiştirileceğini ifade ettiler.

Bu gün ehliyet değiştirmek için baş vurdum. Elimde daha yeni aldığım hastahane raporunu kabul etmediler. Önce Aile hekimine gidilecek, o hekim engelli olduğunu anlayacak ve seni engel durumuna göre uzman hekime yönlendirecek. O uzman hekin engelini onaylarsa İl sağlık kuruluna sevk edecek.Orada içinde hekimler ve mühendislerin bulunduğu bir heyete çıkılaçak. Onlar gerek engelini ve gerekse kullanacağın araça göre olur verecekler. Araç'ın varsa ve onların öngördüğü şekilde değilse araçta gerekli düzenlemeleri yapmanı isteyecekler.Her şey uygunsa ehliyetin değiştirilmek üzere rapor alıp tekrar trafiğe gideceksin. Orada işler kolay. Yani anlayacağınız çekeceğimiz bir çok çile var. Allah kolaylık versin. Duyduğuma göre bu yolla daha önce alınan haksız ehliyeteler ve dolayısıyla ÖTV siz araç alanlar tespit edilecekmiş. Daha önce yapılan usulsüzlüklerin vebali gene bizden çıkarılacak.

Bende ehliyet için başvurmayı planlayanlardanım. Şuan altımda arabamda yok. Ordan oraya otobüsle metroyla çektiğimiz çile içler acısı. Sağlıklı kişi ehliyet için sağlık raporunu ücretsiz alırken engellilerden heyet raporu için 200 TL alınması tam "Olacak O Kadar" lık mevzu oldu. Ne diyeyim ki Allah belalarını versin. Şu engelli yönetmeliklerinin başına bir engellilerden kurul oluşturamadılar gittiler. Adam daha engelli ne demek onu bilmiyor, herif kurulda yetkili. O kadar şanssızız ki bu ülkede yaşıyoruz.

ben de bugün plaka ve tescil için emniyete gittim.2005 yılımda aldığım g sınıfı ehliyetim vardı. trafik tescildeki memur ehliyetinde özel tertibatlı araç kullanır yazmıyor.ehliyetini yenileyeceksin dedi.ayrıca raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi de yok dedi.araç aldım.tertibat+plan proje çizdirdim.tertibat taktırdım.raporumu vergi dairesi onayladı.iş emniyete kaldı.aile hekimine gittim sistemden haberi yok.sen 15 dk dışarıda bekle ben tönetmeliğe bakayım.dr arkadaşlara sorayım bir dedi.içerei aldı.resim istedi.resimi zımbayla tutturdu.altına kaşe ve imza attı.ama resimin üzerinde kaşe ve imza yok tabi .neyse devlete gittim. 200 tl.özel hastanede 200 tl.aile hekimi beni 4 bölüme sevk etti.ortopedi,göz,kbb,nöroloji.hepsini yarım saatte halletim.nöroloji normaş sürücü belgesi alamaz yazmı.digerleri sürücü olur.ortopedi,özel donanımlı araç kullanabilir.sürücü belgesi alır yazmış.il sağlık md aradım.komisyon henüz kurulmamış.ordu gibi byk şehirde hem de merkezde.yönetmelik değişeli 4 ay olmuş hala komisyon kurulmamış.hastanelerin haberi yok.içler acısı.bimere yazacağım.arkadaşlar siz de yazın lütfen.sorun hepimşzşn sorunu.perşembe günü samsunda il sağlık komisyonuna gireceğim.her hafta perşembe günü toplanıyormuş.gelimeleri yazarım.şuan sinirden ellerim titreye titreye yazıyorum.tazım yanlışım olduysa kusura bakmayın.

Bir kişi sevk girişi yapmadan normal muayene olur gibi sevk olduğu uzmandan randevu alarak uzman sevkini halletmişti. O şekilde deneyebilir ve sevk olundu diye 200 TL bayilmadan işlemleri halledebilirsiniz. Tabi bu her hastanede işleyecek diye bir durumda değil. Şansınızı denemeniz lazım.

bilmiyorum artık.olsunda rapa önemli değil.bimere de yazdım durumu artık böyle rezillik olmaz ya.

410892 nolu başvurunuz hakkında.
bimerbilgi1@basbakanlik.gov.tr (bimerbilgi1@basbakanlik.gov.tr) Kişilere ekle 18:12 Bu iletiyi gelen kutunun en üstünde tut
Kime: muharremyilmaz-55@hotmail.com
bimerbilgi1@basbakanlik.gov.tr
Sayın MUHARREM YILMAZ ,

Başbakanlık İletişim Merkezine göndermiş olduğunuz alınmıştır.
Göstermiş olduğunuz duyarlılık için teşekkür ederiz. Başvurunuz yasal sürede ilgili Kurum/Kuruluş tarafından değerlendirilip
sonucu e-posta/posta aracılığıyla tarafınıza bildirilecektir.

İyi günler dileriz.

Başvuru Numaranız :410892

Başvurunuzu sorgulamak için Tıklayınız

Başvuru Metni:

01.01.2016 TARİHİNDE DEĞİŞEN SÜRÜCÜ VE SÜRÜCÜ ADAYLARI İÇİN AİLE HEKİMİNE GİTTİM.MEVCUT H SINIFI EHLİYETİMİ YENİLEMEK İÇİN.YENİ FORMATTA GÖRE DÜZENLENMİŞ SAĞLIK RAPORUNA BENİ 4 BÖLÜME SEVK ETTİ.ÖZEL HASTANEYE GİTTİM İLGİLİ BÖLÜMLERE MUAYENE OLDUM.200 TL RAPOR ÜCRETİ ÖDEDİM.İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BÜNYESİNDE OLUŞTURULAN KOMİSYON ORDU MERKEZDE HENÜZ OLUŞTURULMAMIŞ.KANUN ÇIKALI 4 AY OLMUŞ HALA KOMİSYON OLUŞTURULMAMIŞ.SAMSUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BU YETKİYİ YANİ KOMİSYON OLUŞTURULMASI YETKİSİNİ GAZİ DEVLET HASTANESİNE VERMİŞ.HER HAFTA PERŞEMBE GÜNÜ KOMİSYON TOPLANIYOR.NEDEN ORDU İLİNDE HEM DE MERKEZ ALTINORDU İLÇESİNDE BU KOMİSYON OLUŞTURULAMADI DAHA.3 HAFTA ÖNCE ARADIM BUGÜN YİNE ARADIM.HALA OLUŞTURULMADI DEDİLER.BEN ENGELLİ BİR İNSANIM.BEN VE BENİM GİBİ ENGELLİLER İÇİN BU OLAY EZİYET HALİNE GELDİ.FATSA İLÇESİNDE HER AYIN SON HAFTASI CUMA GÜNÜ ÜNYE İLÇE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİNDE TALEPER ALINIP, TALEBE GÖRE OLUŞTURULACAKMIŞ.BEN ENGELLİ BİR VATANDAŞIM.YENİ ARAÇ ALDIM.ARACIM 10 GÜNDÜR BAYİDE.EMNİYET TRAFİK TESCİLE GİTTİM.İLGİLİ POLİS MEMURU EHLİYETİNİ YENİLEN GEREK PLAKA VE RUHSAT ALABİLMEN İÇİN DEDİ BANA.SIRF BU KOMİSYON KURULAMADIĞI İÇİN RAPORUMU ALAMIYORUM.LÜTFEN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VE YETKİLİ BİRİMLERE GEREKLİ UYARININ YAPILMASI HUSUSUNDA GEREĞİNİ ARZ VE RİCA EDERİM.TEŞEKKÜRLER

lütfen siz de yazın arkadaşlar.

bilmiyorum artık.olsunda rapa önemli değil.bimere de yazdım durumu artık böyle rezillik olmaz ya.

2016 ehliyet değişmi için

mrb arkadaşlar her iki ayakda poliosekeli var yani düşük bilerk .2007 yılında alğım ehliıyet h snıfı tüm kumanda ları elle . yanö özel tertıbatlı arac kullnır yazıyor .şimdi ehliyetımı değiştircem bana verilecek rapor nasıl olmalı nasıl bir kod yazılması gerekir

Levent54

Merhabalar yönlendirilen bölüm dr 'ları heyetten mi yani rapor alırken gittigimiz dr lar mi olacak yoksa normal mesela nöroloji dr u mu? Teşekkürler cevap icin simdiden

Ben yenı aldım bu raporu.. BAna bu rapor ile hem ehlıyet değişimi hhemde ÖTV siz araç alabılırsınız ddıler (ama öyle olmadı). Gözünüzde buyutmeyın bu raporu almak zor değil . Hastalıgınız ortepedık ıse ortepedı 2-3 branş ise o doktorlara görünüyor muayene oluyor (ayak üstü)sağlık müdürlüğü komısyonuna yönlendi,riliyor sunuz . .Orası doktorun yazdıgı tertibat yada otomatık vites ise kodları yazıyor o kadar. Tek sorun hastaneden yakın tarihe randevu alabılmek .. Bazı illerde komısyon ay da 1 kuruluyor genelde ay ın 20 si yada sonuna dogru .. İl sağlık komısyonu için para odemıyorsunuz .

Arkadaslar hastaneye gittim beni aile hekimligine yolladilar ordan sevk aldim tekrar hastaneye gittim ortapedi bolumunde muane olduktan sonra evraklari hastaneye verdim dilekcemi il saglik a yolladiklarini ve bnei ariycaklarini soylediler 1 hafta gecti arayan soran yok benim bu durumda bisi yapmam gerekiyormu yoksa kös kös beklicekmiyim aramalarini

dankin merak etme randevundan yaklaşık 1 hafta önce arıyorlar, beni 1.5 ay kadar sonra aramışlardı. Bu arada asıl merak ettiğim şeylerden biri sadece A ve B sınıfı alabilir diyor yönetmelikte, o zaman M, A1, A2, B1, F, G herhagi bir kısıtlama olmadı halde kullanılamıyacakmı yani? Bana verdikleri yeni ehliyette A ve B var, A yı alan zaten M, A1, A2 yi , B yi alan da B1 ve F, G yi de alabiliyor ksıtlama yoksa tabi, bendede kısıtlama sadece ticari araç bazında. Doğrusu bu durum biraz garip.

Üst Alt