[size=6]Aşağıdaki konu güncelliğini kaybetmiştir. Lütfen dikkate almayın.
Şu anda sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır.[/size]
Biraz önce ilgili kuruma aşağıdaki soruları sordum. Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar da görüşlerini yazarsa iyi olur.
Şu anda sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır.[/size]
Biraz önce ilgili kuruma aşağıdaki soruları sordum. Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar da görüşlerini yazarsa iyi olur.
- Emniyet Genel Müdürlüğü
Trafik Hizmetleri Başkanlığı
Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğüne
Bilindiği üzere engellilere H Sınıfı sürücü belgesi verilmektedir. Bu ehliyette şu ibarelerden biri yeralmaktadır:
1- Özel donanımlı araç kullanabilir
2- Otomatik vitesli araç kullanabilir
3- (Bunların dışında işitme engelliler) "Uyarı levhalı" araç kullanabilir.
Aşağıdaki soruları Maliye Bakanlığı'nın 7 SERİ NO'LU ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ'nde yer alan ÖTV ötelemesi uygulamasından bağımsız olarak soruyorum. Yani sorulara konu olan araçlara ÖTV ötelemesi uygulanmadığını varsayıyorum
A- 1. şıktaki ibarenin yer aldığı H sınıfı sürücü belgesine sahip kişilerin kullandığı aracın, kendi engelini giderici özel donanımda olması şarttır.
Soru 1: Aynı türden sakatlığı bulunan ve aynı ibareli H Sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler, birbirlerinin otomobillerini kullanabilirler mi? Konuyla ilintili yasal düzenleme var mıdır, varsa hangisidir?
Soru 2: Bu özel donanımlı aracı -özel donanımı araçtan çıkararak ya da üzerindeyken- araç sahibinden başka (B sınıfı sürücü belgesine sahip) kişiler kullanabilir mi, kimler kullanabilir? Kullanamazsa, neden ve hangi yasal dayanağa istinaden kullanamazlar?
B- 2. şıktaki ibarenin yer aldığı H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler;
Soru 3: Başkalarına ait otomatik vitesli araçları kullanabilirler mi? Kullanamazlarsa, neden ve hangi yasal dayanağa istinaden kullanamazlar?
Soru 4: Bu kişilerin üzerine kayıtlı araçları başka (B sınıfı sürücü belgesine sahip) kişiler kullanabilir mi, kimler kullanabilir? Kullanamazsa, neden ve hangi yasal dayanağa istinaden kullanamazlar?
Bu sorulara verilecek cevaplarla birçok arkadaşımızın kafa karışıklığının giderilecektir.
Gereğini arz ederim
Saygılarımla
Bülent Küçükaslan
www.Engelliler.Biz