Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Güncel bilgi: Engelli aracının engelli olmayan kişiye satışı.

UZAKLAR

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
6
Arkadaşlar merhaba, siz sevgili dostlara yardımı olur düşüncesi ile özel tertibatlı engelli aracımın engeli bulunmayan kişiye işlem sırasına göre satış aşaması;

1-Aracınızın özel tertibat sökümü için makine mühendisine proje çizimi. (300 TL)
2-Proje Söküm faturası. (3-5 artık neyse. Aparatı ben kendim söktüm, bir arkadaştan 10 TL'lik fatura düzenlettim)
3-Trafik iş takipçilerine düzenletilmiş EK-1 belgesi. (10 TL)
4-Tuvtürk muayene istasyonuna gidiş ve muayene. (Proje ve Ek-1 belgesi ile beraber) (181.72 TL)
5-Trafik Tescile Gidiş ve aracınıza yeni Araç Tescil Belgesi Düzenlenmesi (76 TL)-(Yani ruhsatın sadece bir yaprağının değişimi, motorlu araç tescil belgesini değiştirmeye gerek yok)
6-Noterden satış ve işlemin bitişi.

Sistemden otomatik olarak üzerinizden düşüyor. Ayrıca vergi dairesine ve trafiği gitmenize gerek yok.

SAYGI VE SELAMLARIMLA.

ben tertibatı söktürmeye masraf yapmadım. söküp araç muayenesi yapılıp sattım. sadece araç muayenesine masaf yaptım.

Valla iyimiş sizin ki, ben günlerce uğraştım. Hem zamanım hemde param gitti.

Sevgili arkadaşlar yurt içinden aldığım tertibatlı aracı normal araca çevirme ve satma işlem adımları şöyle:

Önce tertibat için söküm projesi çiziliyor(350 tl)
-Bu proje için tertibatı daha önce takan yerde ruhsatınızı verip bekliyoruz bu işlem ankara da 2 gün sürüyor,
(Burdaki nüans proje söküm tarihi, yasal süre dolmadan yapılması aksi takdirde 85 tl cezası var.)
Burda tertibat söküldükten sonra tertibat söküldüğüne dair ek 1 formu (2 adet tanesi 15 tl. istasyon yakınındaki yerlerde bulunuyor) ile muayeneye gidiyoruz,
burdan bir sıkıntı çıkmaz ise trafik tescile gidip aracımızın hususi ruhsatını alıp bilgisayar kayıtlarından da düştükten sonra plakasını bastırıp (emniyet engelli plakayı alıyor) satışa hazır hale geliyor.

UZAKLAR

Bilgilendirme için sağ ol abi. Bu prosedür 5 yılı tamamlanmış olanlar için, değil mi?

gmtemir83

Güncel bilgilendirme için çok teşekkürler.

aracımı birkaç noter gezdikten sonra (pendik merkezde kaçıncı noter hatırlamıyorum caminin yanında) pendikte normal vatandaş gibi direkt olarak sattım. extra hiçbir işlem yaptırmadım. alıcı hangi işlemleri yaptırdı bilmiyorum.

ilgilenlere duyurulur.

Arkadasim senin bu yazdıklarının ben hic birini yapmadan aracımı 3 yil önce sattım tertibatini 10 liraya bir kaportaciya sökturdum ve noterden satis yaptim bukadar...

Bilgi için teşekkürler ben yakında bir notere gittim aracını normal hale getir gel burda satarız dediler.Senin ne prosedürden geçeceğin bizi ilgilendirmiyor onu biz bilmeyiz diyorlar.

Hadi sağlam gelen kafası daha karışmış olarak gitmesin bakalım.
Ne ala memleket, biri söküm projesi çizdirmiş para vermiş zaman harcamış, diğeri onu yapmamış direkt söküp muayeneye trafiğe gitmiş, bir diğeri hiç bir şey yapmamış noterden imzayı basmış satmış.
Adam, arkadaş dingonun ahırı mı burası demekten kendimi alamıyor. :)

tertibat sökülüp proje çizilecek ve vizeye girecek (bu sandartı) ; diğerleri bilgi kirliliği . Noterden satılan aracı alan kişiye sormak lazım ne gibi işlemler yaptı acaba..

merhaba arkadaşlar, bende türkiye içinden aldığım engelli aracım 5 yılını doldurdu alacak şahısla notere gittim satışını yaptım benden 1 lira çıkmadı, bu uygulama yenimi çıktı acaba? yaklaşık 4. cü aracım hiç birinde de ugraşmadım hep noter den satışını yaptım alan şahış ilgilendiriyor diye düşünüyorum.

yaklaşık 1 ay önce bizde sattık , yukarıda belirttiğim işlemleri yaptım ( masraflar yaklaşık 550 TL ) bu ne yaman çelişki..

Peki aracı düşürdüğünüz aydan sonra noterde satışını yaparken size 6 Aylık pul sordular mı? Adınıza çıktı bunu ödemeden devrini yapamazsınız vs. gibi.

mtv için bir şey sormadılar , niye sorsunlar ki ? satış yapılana kadar araç engelli aracı zaten..

UZAKLAR Abi bizi 10 numara kandırdılar o zaman ben uğraşmamak için takasa girdim Firma ile ocak pulunu benden aldılar.

benim 6 mayısta 5 yılım ve muayene sürem doluyor. Anladığım kadarıyla 6mayıstan önce muayene yaptırcam sonra tertibatı söktürüp yeniden muayeneye sokcam. Şimdi bu iki muayeneden kurtulmak için ben 6 mayıstan önce tertibatı söktürüp tek muayene ile sureci bitirmek istiyorum. Ancak soru şu; 5 yıl dolmasına 3-5 gün bile kalsa tertibatı söktürmem için ÖTV'yi ödemek zorunda mı kalırım, yoksa otv satış işlemi ile mi ödenmesi gerekiyor (satış işlemini 3-5 gün bekletebilirim) yoksa bunun otv ile bir ilişkisi yok mudur. Yardımcı olursanız sevinirim

Bir de vergi dairesinden 5 yılın geçtiğine yönelik rapor alınıyordu bu rapor halen alınıyor mu

Arkadasim burda aracını herkez farklı satış yapmış ben kendininkini sana söyleyeyim tertibatını kendim sökturdum ve muayeneye soktum sonra direk notere gidip satis yaptim bukadar noter görüyor 5 yilin dolduğunu sakin tertibatını sokturmek icin proje cizdirme....

mantıklı diyosun.. peki muayene ettirirken ben tertibatı söktürdüm ona göre muayene edilsin dedin mi ya da ek-1 denen zımbırtıyı kullandın mı?

Sen normal muayeneye gider gibi git yaptir noterde sana sadece muayene yaptirdinmi diye soracaklar yaptirdim diyip satisi yapican okadar

Peki bu işin kolayına kaçan arkadaşlar ileride devlet bir sorun çıkarmasın ?
Prosedürün dışına çıkmış oluyorsunuz.

yurtdışı ithal araç içinde mi aynı prosedür geçerli ?Emniyet bir sorun çıkarırsa?

şu satış prosedürünü maddeler halindeadam akıllı anlatacak biri yok mudur?

Slm arkadaslar gecen hafta bes yili dolan tertibatli aracimi sattim sadece notere gittik arac normal birinemi engelli birinemi satacaksin diye sordu noter normal dedim satisi normal arac gibi sattim e devlete baktim arac benden cikmis vergi dairesine trafige gittim bizle alakasi yok bes yili dolduysa satabilirsin dediler alan kisi islemleri nasil yapar bilemem 750 tl indirim yaptim ayrica tertibat sokumu cikarsa yaptirsin diye sonuc sadece noterde islemler oluyor ister siz tertibati sokturun ister alan kisi anlasmaya bagli hayirli gunler.

Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.

ruhsatta özel tertibatlı özürlü aracıdır.Kendisinden başkası kullanamaz yazıyorsa Emniyet plan ve proje istemez mi?yani emniyet sorun çıkarabilir diye düşünüyorum ben.

tertibatı söktürmek yetmez diye düşünüyorum.noterden direk satış yapmak için.Emniyet mutlaka bir sorun çıkarır.Aracın normal bir kişiye satmak için.

Tertibat takıldıktan ya da söküldükten sonra yapılan muayene periyodik muayene değil, tadilat sonrası muayenedir ve proje şartı vardır. Tertibatı onaylanmış bir aracın tertibatının sökülmesi de aracın niteliğini değiştirmeye yönelik bir tadilattır.
Tertibat sökülür ve proje ile tadilat sonrası muayene yaptırıldıktan sonra trafik tescile yapılan değişiklik bildirilerek ruhsat normale çevrilir.
Ben yaptım oldu diyen arkadaşları bilmiyorum ama normal periyodik muayene gibi işlem görmüş olabilir.
Sonradan sorun olur mu bilemiyorum.

Ne dolaplar dönüyor bu memlekette artık engellileride sömürür hale geldi ortam.Şimdi eğer proje çizdirmeden satış oluyorsa neden durup dururken 500 tl masrafa gireceğiz sadece vizeye sokup satışı yapalım.

Sanırım olay şu... Satış esnasında alıcı ve satıcı tertibatın sökülmesi noktasında anlaşmaya varsınlar diye düşünülüyor. Noter sormuyordur bile tertibatı... projesiz satış olursa ve bu araçtaki tertibat satış sonrası emniyette bir belgede görülüyorsa alıcı çok sakat bir iş yapmış olacak.. Tertibat duruyor mu diye sorsalar yeni sahibi evet dese sen Nasıl o aracı tertibat ile kullanıyorsun diye hayır dese sen Nasıl tertibatı kafana göre çıkarırsın diye ceza yiyecek.. Bu durum da sadece araç yeni sahibinde kazaya karışırsa ortaya çıkar.. Yeni sahibi de her turlu haksız çıkar o kazada.. Velhasılkelam bu işin engelli açısından hukuki bir sıkıntısı yok ama vijdan meselesi büyük.. Satış sonrası alıcı bir nevi ben projeyi hallederim demiş oluyor.. Bilgisi varsa da yoksa da Sıkıntılar da burda başlıyor..

Yurtdışından ithal ettiğim engelli aracımın 10 yıl dolmasına 35 gün kaldı. ben şunu sormak istiyorum.tertibat+ plan projeyi+ muayeneyi aracın üzerinden satılamaz şerhini kaldırdıktan sonra mı yapmalıyım. yoksa bu hazırlıklara şimdi başlasam olur mu? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum arakadaşlar . Şimdiden teşekkürler.

merhaba arkadaşlar ben bu satış işini ocak - 2016 da yaptım.
aracı yurt-dışından getirmiştim.
önce günü dolduğunda Ankara gümrüğe dilekçe verdim ve satılamaz şerrini kaldırdım.
daha sonra tertibat söküm projesi çizidirdim. ek-1 formu doldurup aracı muayyene götürdüm muyyanesini yatırdım.
daha sonra muayene evrakları ve proje söküm faturası ile trafik tescile gidip ruhsatı değiştirdim .
daha sonra da noter kanalı ile satışı istediğim kişiye gerçekleşdirdim

Üst Alt