yakın zamanda doktora gittim ve bütün testlerimi enbaştan yaptılar.doktoruma dedimki ben tam çeişdimi örenmek istiyorum kesin sonucu örenmek isitorum.okuduklarım ve duydukalrıma göre testler farklılık gösteriyormuş dedim.evet dedi türkiye şartlarında testler kesin sonuç veremiyebiliyor. eger sen kesin sonuç istiyorsan seni düzen laborotuarına yolluyorum dedi bu makina yeni çıkan bir makina dedi.türkiyede beş şehirde varmış ANKARA,İSTANBUL,BURSA,ADANA,MERSİN de bulunuyor.eger test sonuçlarınızı aynısını bu
www.düzen.com diyerek girerseniz sormak istediginiz soruları aynen sorabilirsiniz 3 saat içinde cevap veriyolar. fiyatını ve testlerin yüzde kaç dogru çıktıgını sorabilirsiniz
DMD'LİLERDE( PROTEİN ÜRETMESİNİ ENGELEYEN)Eksonlardan bir ya da birkaçı yok olursa delesyon oluşturuyor Bu amaçla okuma dizgesini (reading frame) bozan eksik ekson bölgesi bir yöntemle atlama gerçekleştirilerek gideriliyor ve böylece distrofin adlı protein üretimi olanaklı hale geliyor. Bu başarılırsa duchenneli çocuklar hastalığın selim şekli olan BECKER'e dönüşüyorlar. Tam şifa olmasa da bu büyük bir kazanç. Ancak çok önemli bir nokta var. Bu ekson atlama şimdilik sadece 51. eksonun delesyonu halinde mümkün oluyor. Delesyonun 51, inci eksonda olduğu vakalar tüm Duchenne vakalarının yaklaşık % 15' i.
DELESYON OLUŞUMUNA RASTLANAN VARMI?
PTC 124 Delesyon (ATALUREN), duchenne vakalarının yaklaşık %6065'inde bulunuyor.%20-23 duplikasyon, %1013'ünde nokta mutasyon adı verilen genetik defekti gösteriyor Nokta mutasyonu olan vakalarda da başka bir tedavi olanağı gündemde. Bu tedavi PTC 124 adını taşıyor. Oral yolla kullanılan bir tedavi. Nokta mutasyonu ve stop codon adı verilen genetik defekt bu olanağı sağlıyor. Bunlar da, görüldüğü gibi vakaların en çok %10-12'sinden az. Muhtemelen, 44-45 eksonlara rastlayan nokta mutasyonlar bu tedaviye uygun düşüyor
DELESYON OLUŞUMUNA RASTLAMAMIŞ OLAN VARMI?
dernekte gen analizlerinin özel kliniklerde yapılması söylendi..biraz pahalı ve sigorta kapsamıyo..üniversite hastanelerinde bu gen analiz makinası yokmuş
2010-2011 arasında çıkacağı kesinleştiği için yazıyorum..ilaçlar bu sonuca bağlı verilcekmiş..sorum yaptıran varmı?
46-48. exonlar arasında delasyon tespit edildi.
Bu nedenle aslında bizim gibiler için geçerli olacak çözüm "multi-exon skipping" çalışmaları. Yani aynı anda birden fazla exon'u atlatabilecek bir ilaç. Şu andaki çalışmalar umut verici ama sadece 51. exon'da bir delasyon varsa çare olacak, çok spesifik yani.
Bildiğim kadarıyla, biyopside distrofin açısından bir problem gözlemlenmesine rağmen, gen testinde herhangi bir delasyona rastlanmıyorsa, o zaman nokta mutasyonu başka bir deyisle non-sense mutation söz konusu oluyor. Ki bence şu anda en şanslı grup. PTC124(ataluren) onlar için çare olacak gibi görünüyor.
Yalnız, forumlarda gördüğüm bir şey var. Sanki Ataluren ya da başka bir ilaç piyasaya çıktığında bir anda herkes iyileşecek. Maalesef yok öyle birşey.
Boş yere umutlanmadan önce bu çalışmaların kapsamları araştırılıp, gen testleri yaptırılıp bu ilacın size hitap edip etmediğini öğrenmeniz lazım. Aksi halde ilaçlar çıktığında hayal kırıklığı yaşarsınız.
Bir de, bildiğim kadarıyla kök hücre dışında hiçbir çözümün ölmüş kas hücrelerini yenilemek gibi bir becerisi yok. Bu nedenle, bu ilaçlar çıkana kadar kasları ne kadar iyi durumda tutabilirsek o kadar iyi. Ilaçlar o noktadan sonrası için yararlı olacak ve mevcut kasları koruyacak, geri dönüş sağlayamayacak.
Dost acı söyler, sevgiler...