Ben size katılmıyorum.Çünkü gerçekten mükemmel bir yapı,mükemmel sistemler,hemen hemen her şey mükemmel seviyede.Ben de oraya gidenlerden biriyim.Durumum çok fazla yada şöyle yazayım komplike olmadığından orda ancak 4 gün kadar kaldım.
Yanlız iki hususu belirtmeden geçmeyeceğim.
Birincisi ;
Bir Uzman olmamak ile birlikte Dünyada ve Türkiyede halihazırda kurulu bulunan Fizik Tedavi Ve rehabilitasyon merkezlerinin her biri farklı özelliklere veya tedavi tekniklerine sahip.Hatta bir çok,çok iyi denilen yerde bulunan hekimlerin konularında çok da iyi olmadıkları/olamadıklarını söyleyebiliriz.Bu konuyu açıklığa kavuşturmak lazım.Mükemmel seviyede teknik donanıma sahip olan bir yerde mükemmel hizmet ve tedavi kalitesi beklemek tabiki hepimizin isteğidir.Ne var ki on parmağın bir birinden ayrı olması gibi her hekim'de uzmanlık alanları aynı olsa'da bilgi ve tecrübe bakımından( Hoş görü ve empati kurabilme yeteneği ) birbirilerinden farklı olabiliyor.Böyle bir standart durum inanıyorum ki dünyanın hiç bir ülkesinde yoktur.>>>yuxel-67<<< nin yazdığı ( Dr. Ümit ) gibi bir çok kendini bilmez densiz kimse çıkabilir.Anacak burada önemli olan kişiler değildir.Bir kaç kişi ile böylesine büyük bir merkezi kötülemek yanlış olur.
İkinci olarak ;
Türk Silahlı Kuvvetleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezi öncelikli olarak %95 Askeri personel ( Özellikle çatışmalarda yaralanmış olan askeri personel ) ve % 5 lik bir dilim ile de sivil dışarda hasta rehabilitasyonu veya tedavisi için kurulmuş bir merkezdir.250 yatak kapasitesine sahip merkez toplam 102.015 metre kare kapalı 282.500 açık kullanım alanına sahip.Ayrıca 45.000 m2'lik alanda kurulan Gazi Uyum Evi ile gazilerimizin sosyal rehabilitasyonu sağlanıyor. Kendi ordusu için kurulmuş bir merkez olan TSK FTR mekezinin ilk hedefi haliyle ordu personelidir.Bunun ile birlikte amaçlanan hedefte özellikle yaralanmış olan personelin sağlık ve rahabilitasyonu ile beraber sosyal aktivitelerde bulunmaları için gerekli olan bir çok tesisi de mevcuttur.Yatak kapasitesinden ziyade bu tür sosyal alanları ve tedavi klinikleri ile kuruluş yüz ölçümü bakımından da dünyanın en büyükleri arasında yer alır.Dünyanın en büyük askeri rehabilitasyon merkezi ise Amerikanın Texas,San Antonio'da,High-Tech Rehabilitation Center olarak 28 Ocak 2008'de açıldı.360 dereceli ve sanal gerçek zamanlı bilgisyar destekli rehabilitasyon çevre similarörü ki dünyada bu kadar büyük ölçekli bir kuruluşta ilk defa kurulmuş. CAREN ile ilgili daha fazla detaya sahip olmak isteyenler
http://www.motekmedical.com/dflow.html (Computer Assisted Rehabilitation Environment simulator) adresinden ingilizce ve görsel olarak bilgi edinebilirler.,kullanılmayan zayıf kasların tekrar kullanılması ve günlük yaşamda beceri sağlanmasına yönelik tedavi ve teknikler sağlanıyor.Öylesine büyük ki altmış bin ayaktan dedavi etme kapasitesine sahip bu yer' de çeşitli savaşlarda 20.000 askerin mağdur olduğu amerikada 500 asker'i yatarak tedavi edebilme olanaklarına sahip.Bütün bunlarla birlikte bu merkez de özellikle yaralanma sonucunda uzuv/larını kaybetmiş askerlere bakılıyor olması ayrı bir enteresan olay.
Sonuç olarak; TSK FTR merkezi Türkiyenin en büyüğü ve belkide olanakları ile dünyanın enleri arasında yeri almış olmak ile birlikte hemen hemen tüm fiziksel engel alt gruplarına'da bakmakta olan bir kurum niteliğinde.Yukarıda örneğini vermeye çalıştığım amerikada ki FTR merkezi nde tamamen ordu mensubu kişiler ve tamamen yaralanarak bi ve ya bir kaç uzvunu kaybetmiş askerler için özel olarak tasarlanarak teşkil edilmiş kurumlar var.Avrupada sadece Dirsek eklemi ve hastalıkları hakkında uzmanlaşmış tedavi merkezleri bulunuyor.Bizde ki uygulama nedense bir konuda uzmanlaşmak yerine birden fazla konuda uzmanlaşarak hastalara verilen kalitenin düşmesine neden olabiliyor.TSK FTR merkezi bir çok alanda hizmet vermesine rağmen tedavi adına her türlü çabayı sarfediyor.