Ben doğuştan gelen bir hastalık olan Pku hastasıyım Türkiyede bu çok az biliniyo hatta bazı doktorlar bile bilmiyor hastalığın adını söyleyince öğreniyorlar belki de binlerce kişi bu hastalığı taşıyor ülkede bende bilmeyenler için tanıtıcam pku (fenilketonüri) de deniyor doğuştan gelen bir metabolik hastalıktır sonradan olmaz ve her 4.500-5.000 doğumda bir pkulu bebek dünyaya geliyor kısaca bu hastalık nedir onu anlatıcam
PKU genetik bir hastalıktır, tamamen iyileşmez ama doğru diyetle %100 normal hayat yaşanır.
Sen diyete uyduğun sürece zeka, iş, evlilik, çocuk sahibi olma… her şey tamamen normaldir.
Evlilik dışında herşeyi normal yaşamaya çalışıyorum ama evlenemem hatta çocuğum olamaz benim ben biliyorum çünkü kendime bakamıyorum çocuğa nasıl bakıcam evlilik bana göre değil ama iş hayatım güzel gidiyo daha da iyi gitmesi için ekpss yi bekliyorum diğer hastaları bilmem ama ben kendimi böyle hissediyorum umarım iğne ya da başka bir ilaçla bu hastalıktan kurtuluruz da o zaman başka şeyler konusuruz kalın sağlıcakla....
- Vücut, fenilalanin adlı proteinde bulunan bir amino asidi parçalayamaz.
- Bunun sebebi PAH genindeki bozukluktur → karaciğerde “fenilalanin hidroksilaz” enzimi ya hiç çalışmaz ya da çok az çalışır.
- Sonuç: Kanda ve beyinde fenilalanin birikir → beyin için zehirlidir.
- Ağır zeka geriliği (%90-100 IQ 30-50’nin altına düşer)
- Davranış bozuklukları, otistik özellikler
- Nöbet (epilepsi)
- Açık saç, açık ten, egzama, küf kokusu gibi idrar/ter kokusu
PKU genetik bir hastalıktır, tamamen iyileşmez ama doğru diyetle %100 normal hayat yaşanır.
Sen diyete uyduğun sürece zeka, iş, evlilik, çocuk sahibi olma… her şey tamamen normaldir.
Evlilik dışında herşeyi normal yaşamaya çalışıyorum ama evlenemem hatta çocuğum olamaz benim ben biliyorum çünkü kendime bakamıyorum çocuğa nasıl bakıcam evlilik bana göre değil ama iş hayatım güzel gidiyo daha da iyi gitmesi için ekpss yi bekliyorum diğer hastaları bilmem ama ben kendimi böyle hissediyorum umarım iğne ya da başka bir ilaçla bu hastalıktan kurtuluruz da o zaman başka şeyler konusuruz kalın sağlıcakla....