Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evden sigortalı olarak çalışanlar için Evde Bakım aylığı alınamaz mı?

jawsman

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
merhaba dostlar bır konuda yardımınza ve bılgınıze ıhtıyacım var evde bakım maası ıcın basvuruda bulundum eve denetlemeye geldıler ve her ıhtıyacımın anne tarafından gıderıldıgıne daır notlarda dusuldu ve hesap actırmamızı soyledıler ıyı hos bızde gıttık hesabı actırdık buraya kadar hersey normal fılm sımdı baslamakta

ıkı hafta sonra benı aradılar ve basvurumun red edıldıgını soledıler nedenı ıse benım sıgortalı calısan olmammıs ben evden calısıyorum pc basında ve aylık gelırım 550 tl bırde annemın dedmden aldıgı 300 tl maas var hanede 3 kısı yasamaktayız zaten kardesım ufak daha ılkokula gıdıyor baskada gelır yok neymıs ben sıgortalıymısm ve bu maası alamazmısım ancak ıstege baglı sıgortalı olursam alabılırmısım yahu sacmalıga bakın ben ıstege baglı sıgortalı olsam zaten basvurmamkı neden basvurum ısın ılgınc yanı bırde sız bastan bılıyyordunuz benım evden calsıtıgımı sıgortalı oldugumu hatta eve geldıklerındede soledım belgeyle beyanda ettım eee nıye bastan solemeyıp dalga gecer gıbı hesap actırıyorsunuz hıcbıse anlamadım bu ısten mılletın evı oluyor arabası oluyor emeklı oluyor bu maası alıyor ben alamıyorum gerekcede sıgortalı calısan olmammıs benı bu konuda aydınlatırsanzı sevınrım sıgortalı calısan olmam bu maası almama engelmıdır acaba ??? ve bu durumda nasıl bır yol ızlemeyelım lutfen yardım edersenız sevınrım

Talebiniz değerlendirilirken büyük ihtimalle bir yanlışlık yapılmış.Bakım aylığı başvurunuzu 2022 maaşı başvurusu olarak değerlendirmiş olabilirler.Sigortalı olmanız bakım aylığı almanıza engel değildir.Bakım aylığı alabilmeniz için;
1)Ağır özürlü raporlu olmanız
2)Kendi ihtiyaçlarınızı tek başına yapamamanız(Tuvalete gitme,Banyo yapma,Yemek yeme)
3)Ortalama aylık gelirinizin 318TL'den az olması gerekmektedir.
Yukardaki şartlarınızın tutması durumunda bakım aylığı alabilirsiniz.

Lütfen bilginize ihtiyacım var acill

itiraz et bence alırsınız bu aylıgı yanlış anlaşırma olmuştur

arkadaşlar karar doğru bende ssk lı işçi olarak ssk primlerim yatıyor bakım ücreti için rapor aldım ağır özürlü bakıma muhtaç diye sosyal hizmetler il müdürlüğüne başvuruya gittiğimde aktif çalişan görünüyorum ssk primleri yatıyor diye öyle olunca bakıma muhtac biri nasıl çalışır diye bir engel oluyor bana emekli ol veya ssk nı durdur öyle gel dediler yoksa biz başvurunu alırız ama red olunursun diye uyardılar seni uyaran olmamış.

fakat bırde şöyle bır durum var yanlız bana dedeılerkı sıgortanı sırket durdursun ıstege baglı sıgortalı ol gel ole alırsın dedıler burdada bır celıskı var tabıkı alabıulırım bu maası ıtıraz ettım aslında arkadaslar basbakanlıga mektup yazdım bana bı kagıt geldı konunun tekrar arastırılımsa konusunda bende o kagıtla sosyal hızmetlere gıttım sımdı dosyayı tekrara acacaklar eve tekrar gelceklermıs

Mevzuata göre "sigortalı olarak çalışan kişiler için evde bakım aylığı ödenmez" diye bir sınırlama söz konusu değil. Senin başvurunu reddeden kişiler kendilerince bir yorum katarak reddetmişler. Bence hemen itiraz etmelisin...
... 'na,

... tarihinde yapmış olduğum Evde Bakım aylığı başvurum, evden sigortalı çalıştığım gerekçesiyle reddedilmiştir.
Bilindiği üzere 30.07.2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tesbiti Ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelikte "Bakıma Muhtaç Özürlü" tanımını düzenleyen 4/c maddesi şu şekildedir:
Bakıma Muhtaç Özürlü: Bu Yönetmeliğin uygulanmasında, özürlülük sınıflandırmasına göre ağır özürlü olduğu belgelendirilenlerden; günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olduğu, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğu bakım raporu ile tespit edilenleri,
[...]
ifade eder
Muhtaçlığın tanımında da görüleceği üzere, bakıma muhtaç kişinin sigortalı olarak çalışmasıyla ilgili olarak ilgili yönetmelikte hiç bir kısıtlama söz konusu değildir.
İş bu sebeple başvurumun yeniden değerlendirilerek evde bakım aylığımın bağlanmasını, talebimin reddedilmesi halinde ise red gerekçesinin dayandırıldığı mevzuatın yazılı olarak tarafıma bildirilmesini arz ederim.

adın soyadın
tc kimlik numaran
adresin
telefonun

çok tesekkur ederım hemen cıkarıyorum bu dılekceyı :)

hem çalışıyorsun hem sigğrtalısın hemde bakkım maaşı istiyosun. biraz zor işin ama gelişmeleri buraya yazarak bizimle paylaş sonuç ne olacak

evet calısıyorum fakat evımden ve oturdugum yerden pc basından calısıyorum 550 tl maas alıyorum bırde annemın dedemden aldıgı maas var 300 tl ve evde 3 kısı yasaaktayız baskada gelır yok butun krıterlerım tutuyor bu maası almak ıcın ayrıca ınsanla emeklı oluyor alıyor arabası oluyor alıyor hatat evı oluyor yıne alıyor bır benım 550 tl maasım oldugu ıcın alamamam bıraz garıp degıl mı ?

kardeş sen evde hangi iş üzerine çalışıyosun. ben bakıcı maaşı alıyorum. ama eger senin gibi 550 ytl sigortalı evimde iş olsa bakıcı maaşından vaz geçerim. biraz tok gönüllü olalım. bence sçhk sana aylık bağlamamakta haklı

arkadaşalr javsman kardeşimiz 550 ytl maaş alıyor birde annesinin aldıgı 300 tl varsa eger bunu 3 böldüğümüzde yani aile sayısına böldüğümüzde 270 tl oluyor .308 i geçmiyor evdeki gelen gelir buysa baglamaları gerekiyor.siğortalı olman buna engel değildir. .sayın mustafa bey bu jawsının en doal hakkıdır neden istemesin hakkını neden aramasın.biz engelilerin salık masrafları bi hayli çok.herkes büyükelrimiz devleti soyuyorken bizler kendi hakkımızı istiyoruz bu suçmu sizce. bizlerdeki gibi sıkı kontrolü devletten mal kaçıranlar vergi kaçıranlara da uygulasalar keşke.zenginlerin bile gözünün doymadıgı bu dünyada 800 milyon çokmu para
bi ev kirası olmuş 400 ytl. hakkını ara kardeşim sennn sonuna kadar.

mustafa bey bu haksız elestırısınızı kesınlıkjle kabul etmıyorum ınternetten arastırma yaparsanız evde cagrı merkezı hızmetlerı veren engellı arkadaslarımız var hatta star tv ve dıger gerek görsel gerek yazılı bırcok yayın kurulusunada cıkmıstır arastırmadıysanız bunda benım ne sucum var sımdı sıze sunu soruyorum bır ece 800 tl para gırıyor ve o evde bakmakla yukumlu olunan 13 yasında ortaokul ogrencısı bır cocuk ve bırde engellı ınsan var ve bu evın sadece kırası 550 tl dahada baska bırsey demıyorum umarım bıraz sag duyulu yaklasırsanız yanlıs bır dusuncede oldugunuzu anlarsınız saglıcakla kalın

Bu arada Sibel hanım destegınıze cok tesekkur ederım :)

jawsman sen haklısın bende senin durumundayım ama emekliliğim geldi diye konunun üzerine düşmedim .daha ağır özürlü raporu alacağım zaman sağlık karnem kendimin diye yani aktif ssk lı olduğum için memurlar ikiledi sen çalışansın bu maaştan yararlanamayabilirsin dediler ben yinede raporumu aldım. tamam bu maaş mevzuatına göre böyle bir durum yok ama araştırılırken sgk çalışanı olduğumuz için sgk olur vermiyor benim anladığım bu..

jawsman kardeşim çalıştıgın işi çok araştırmıştım bende ama adanada böyle bir iş bulamadım .işin çok güzel arkadaşım gülegüle çalış:D

YATALAK olduğunuzdan evde bakım parası isteme hakkınız var. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nun ek 7’nci maddesine göre;

“Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlülere, resmi veya özel bakım merkezlerinde ya da ikametgahlarında bakım hizmeti verilmesi sağlanır. Bakıma muhtaç özürlülere sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, iki aylık net asgari ücretten fazla olamaz.

Sizin aylık geliriniz sadece 550 YTL ise bunu ev halkına böldüğünüzde (550/1) 550 YTL kişi başına düşen geliriniz var demektir. O halde Kanuni sınır olan net asgari ücretin (457,63 YTL’nin) üçte ikisi olan 305 YTL’den daha fazla kişi başına düşen geliriniz olduğundan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü size bakan kişiye (eşinize,annenize) her ay evde bakım parası ödenmeyecektir

kısa kısa kısa
aylık geliriniz kurumca 550 ytl olarak hesaplanmaktadır şikayet etsenızde sonuc değişmeyecektir
evlenme durumunda ise bakmakla yukumlu kişi sayısı iki olacağı için 550/2 :275 olması durumunda talepte bulunursanız evde bakım parası alabilirsiniz
saygılar...

sibel arkadaşıma söylediklerine katılıyorum herkes hakkını sonuna kadar arasın

evet jawsman kardeş senden özür dilerim. konuyu tam olarak kavramadan yazmışım. sibel hanımada ayrıca tşk ederim çok güzel ve aydınlatıcı yazmış. ssk lı olman kanunen senin almana engel degil. evet 3 kişilik bir aileye 800 ytl maaş yetmez. ve hakkını sonuna kadar ara kardeş burada gelişmeleri yaz bizimde bilgimiz olsun sevgiler

Mustafa bey ortada ozur dılencek bırsey yok zaten rahat olabılırsınız olur boyle seyler :) evet dun baglı bulundugum ıl mudurlugune gıttım onlarda bır yanlıslık yaptıklarını kabul ettıler ve tekrardan dosyayı actılar eve yenıden heyet gelıcek ve bakım maasım baglancak bızzat mudurle konustum bu konuyu hepınıze tesekkurler arkadaslar ozellıkle bulent abı sana tesekkur edıyorum :)

jawsman kardeş senin adına çok sevindim. gelişmeleri bizimle paylaş

merhaba arkadaşlar benımde sorunum başsettiginız durumdayım agır özrlu oldugum için bir işe girip calıaşamadım bir şirket tarafından ssk ödenıyor maaaş felan almıyorum işci gözükmekteyım evde bakım maaşi için rapora başvurdum 89 agir derecede rapor verdıler eve giren gelır mıkrımızda 300 gecmıyor acaba ssk lı calışanlar alamıyor diye bir duyum aldım ve şu anda evraklarımı dondurdum acaba sizce tekrar muracat etsemmı evrakları doşatırayımmı bende bu maaaşdan yaralanabilirmıyım.....

Yeniden dene Salim... Gerçi evde çalışıyor olmak önemli bi avantaj ama, sonuçta dışarda çalışmayı kısıtlayan bir mevzuat da yok. Sadece memurları ikna etmek zor!

evet dostum yararlanabılırsınız eve gıren toplam gelırı kısı basına boldugunde 318 tl yı gecmıyorsa sıgortalı da olsan alabılırsın sen dosyanı tekrar hazırla yenıden basvur eger kabul etmezlerse yukarıda oturan boganın bana yolladıgı dılekce ornegıyle basvur tekrar ben ustune dustum bımer aracılıgıyla basbakana mektup yazdım sosyal hızmetler genel mudurlugune maıl attım ayrıca ozurlu daıresı baskanına bızzat maıl attım ve bu ısı cozdum sende ustune dus derım

Üst Alt