Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eşimin adına alınan aracı tek başıma kullanırsam cezası..?

sadik55

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
sayın oturanboğa, b sınıfı ehliyetim var eşimin üstüne özel tertibatlı engelli aracı var..trafikte tek başıma yakalandım ve araç bağlandı,290 tl ceza kestiler diyelim. bu araç için maliye ötv, mtv 'yi geri isteme vs gibi cezaları da varmı acaba? yooksa cezaları ödedikten sonra eşime aracı geri veriyorlarmı?

benim bilğiim kadarliyla eşiniz size vekalet vermesi lazim. benım arkdaşin var öyle dayisi ve babasi kulanmasi için noterde imza veriyor şu şu kişiler benım arabamı kulanabiliriler diye eşinizin de size noterde vekalet vermesi lazim. saygılar.

arkadaşım
eşine ait özel tertibatlı arabayı yasal olarak kullanazsın.
kullanır ve yakalanır işlem yapılırsa her ikinizede ceza kesilir ve araç bağlanır, maliyeye haber verilir.maliye arabayı alırken ödemediğiniz tüm vergileri tahsil eder ve aracınız normal bir araç olarak tescil edilir.

aracın vergilerinin geri alınması olayı yanlış değilsem kalktı. sadece uygun olmayan ehliyetle araç kullanmak suçundan ceza yazılıyor.

dün aracıma kasko yaptıracaktım fiyat aldım dedimki benim aracı benden başkası kullanırken kaza yapsa neolur soyadı tutuyorsa sorun yokdedi soyadı tutmuyorsa kasko devre dışı dendi doğrumu sizce.

Aracın vergilerinin geri alınması söz konusu değil. Bu konuda bir yazı vardı ya, bulamadım şimdi. Varsa yazıyı bilen, paylaşsın lütfen...

Yetkisiz sürücü belgesi ile araç kullanmaktan ceza kesiliyor. Eğer yanda aracı kullanacak yetkili sürücü varsa, araç ona kullandırtılır. Ama kimse yoksa, o zaman araç bağlanabilir, "gelsin yetkili sürücü belgesi olan biri alsın aracı" diyebilir...

Kasko klozunu iyi okumak lazım. Orada ne yazıyoırsa, kasko açısından belirleyici olan odur.

bende tüm vergilerinin geri alınıp alınmayacağını merak ediyorum. yetkisiz sürücü belgesi ile sürdüğümz için ceza kesilecekse ve araç bağlanacaksa neysede vergiler geri istenirse çok büyük sıkıntı olur. bir evde 2 araç mı olur devletin bunu düşünmesi lazım.
bu konuda yazı varsa bulan arkadaş eklerse bizimde işimize yarar

Şu iş görür sanırım: Trafik Yönetmeliği'nin 53. maddesinde yapılan değişikliğe dair Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı Uygulama Tebliği'nden: http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-zorunlu-damgali-plakalar-iptal-edildi.html

"Trafik denetimleri sırasında özel tertibatlı bir araçla ( otomatik vitesliler hariç) karşılaşılması durumunda, aracı kullanan kişinin özel tertibata uygun h sınıfı sürücü belgesi bulunup bulunmadığı kontrol edilecek ve uygun sürücü belgesi olmadığı anlaşılan sürücüler hakkında karayolları trafik kanununun 39/1-a maddesi gereğince yasal işlem yapılacaktır"
[Sürücü belgesi sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındaki araçları sürmek / 290 TL].​

otomatik olursa tertibatlı ceza kesilmiyor mu peki ? BKz :
"Trafik denetimleri sırasında özel tertibatlı bir araçla ( otomatik vitesliler hariç) karşılaşılması durumunda

Araçta özel donanım yoksa, yani salt otomatik vitesli ise, evet, o aracı istisnasız herkes kullanabilir (B sınıfı sürücü belgesi olan herkes)

Sayı OturanBoğa aşağıda belirtmiş olduğunuz maddenin geçtiği bir yer bulamadım. Hangi mevzuatta böyle bir madde geçiyor?

Bu mevzuatta böyle bir ibare geçmiyor. Mevzuat Bilgi Sistemi

Ayrıca mevzuatta açıkça belirtiği gibi aracın başkası tarafında kullanılmayacağına dair kısıtlama sadece Özürlüler tarafından yurt dışından getirilen araçlar için geçerli gözüküyor. Yurt içinden alına araçlar için böyle bir kısıt yok.

Bu konuda bir çok kişinin kafası karışık. Yapılan son düzenleme ile yurt içinden alınan özel tertibatlı araçları herkes kullanır gözüküyor.

slm benımde bu konuda sıkıntım var arkadaslar yenı araba almak uzereyım kardesım arabasını sattı
ve bana araba alınacak ama onun kullanamaması sıkıntı bu soruna bır care bulamazmıyız yanı
tertıbatlı aracları 1. derece yakınlarımız kullanamazmı.

bulent abı; bu konuda bır degısıklık soz konjusu olamazmı yada herkesın topluca bır dılekce verması gıbı

Kanunda "Özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller" şeklinde bir ifade var. İthal edilen araç yurtdışından bizzat alınıp günrük işlemleriyle alına araç mı yoksa yurd içişnde herhangi bir bayiden alıanan araç mı kastediliyor. Sanki burda yurdışından bizzat getirilen araçlar için böyle bir kısıtlama var. Yurt içinden alınan için bir kısıt getirilmemiş.

Bu konuyu açıklayacak olan var mı?

Kanunda "Özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller" şeklindeki ifade, sadece yurt dışından getirilip ankara GÜMRÜğünde engelli üzerine tescil edilen araçları kapsamaktadır.
Bayilerden almış olduğunuz hangi marka ve model olursa olsun bu ifadeyi kapsamamaktadır.
Yurt dışından gümrük araçılığıyla alınan engelli aracının normal bir kişi tarafından kullanılırken tespiti durumunda araç bağlanıp en yakın gümrüğe çekilir ve araç sahibi ile kullanan kişi mahkemeye sevkedilir, ağır cezaları vardı.
Yurt içinden (bayiden) alınan araçlarda sadece araçı kullanana ve kullandırana ceza kesilir araç sahibine teslim edilir.

H sınıfı dışındakilerin araç kullanması

Eşimin üzerine geçen sene tertibatlı araç aldık. Ruhsatta kendisinden başka birisinin kullanması yasak yazıyor. Artık şu işe bir çözüm bulsalar.. 1. derece yakınları bile kullanamıyor. Aracı arada sırada kullanırken bile bişey olacak diye korkuyorum. Ben kullanırken bişey olsa ne kasko işe yarıyor nede başka bişey yüzde 100 suçlu oluyorum. Ne kadar saçma bir şey bu durum. Kaç yıldır bu konuda bir gelişme yok...Duysunlar artık sesimizi!!

Üst Alt