Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin SSK primini devletin ödemesi uygulaması nasıl işliyor?

taneryemenici

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sevgili arkadaşlar,

Kardeşim 2003 yılında %58 sürekli rapor almıştı. 2004 yılında da şu anda çalıştığı işyerine girdi. Ben araştırmalar yaparken erken emeklilik için vergi indirimine başvurulması gerektiğini öğrendim ve kendisini yönlendirdim. Ancak yeni aldığı rapor %37 çıktı. Bildiğiniz gibi bu durum işyerine de bildiriliyor. Ve yine bildiğiniz gibi özürlü statüsünde çalışanların ssk primlerini hazine karşılıyor. Bu durumda işyerindekiler paniklemişler ve e-sgk dan göründüğü kadarıyla son iki aydır prim yatmamış. Öncelikle bu primleri işyeri ödüyor sonra da hazineden mi tahsil ediyor yoksa hazine her ay otomatik kendisimi ödüyor. Bu durumda bu hazinenin yatırmamasından mı yoksa işyerinin kusurundan mı oluyor yada bu %37 lik rapordan sonra bu %100 primin hazinece ödenmesi hakkınımı kaybettik bilmiyorum. Yani artık özürlü işçi statüsünden çıkıyor mu...

Bir de buradan ayrılıp yeni bir işyerine başvursak şu an hala işkurda eski raporumuz duruyor yine özürlü statüsünde kabul alabilirmiyiz. Teşekkürler...

Taneryemenici,
Vergi indirimi değerlendirilmesi farklı bir olaydır.
[FONT=Arial][SIZE=2]Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu, sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporları inceleyerek, başvuru sahibinin çalışma gücünün ne kadarını kaybettiğine karar verecektir.Engellilik hakkı sadece vergi indirimi yönünden kalkar.
. [/SIZE][/FONT]
Özürlü statüsünde çalışanların ssk primini belirli bir oran dahilinde hazine karşılar.Sigorta priminin hiç görünmemesi işverenin sigortanızı durdurduğu veya sizi habersizce çıkardığı anlamına gelir.Hizmet cetvelinde hizmetinizin görünmesi gerekir.
Bilindiği üzere, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinin 10 uncu fıkrasında, Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranların üstünde özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştıran işverenlerin kontenjan fazlası işçiler için özürlü ve eski hükümlü çalıştırmakla yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran veya çalışma gücünü % 80’den fazla kaybetmiş özürlüyü çalıştıran işverenlerin bu şekilde çalıştırdıkları her bir özürlü için 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre ödemeleri gereken işveren sigorta prim hisselerinin % 50’sinin kendilerince, % 50’sinin ise Hazinece ödeneceği hükme bağlamış ve sözkonusu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar devredilen Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığının 5/12/2003 tarihli, 16-303 Ek sayılı ve 9/3/2005 tarihli, 16-331 Ek sayılı Genelgeleri ile açıklanmıştır.
Teşvikle ilgili bilgi: http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/0a6ab8804ae66c3795eaffb00a4611d7/2008_77.pdf?MOD=AJPERES

En başta İş-Kur kaydı yaptırıp, sağlık raporu beyan edip, sakat statüsünde işe girmişse kardeşiniz, o zaman halen sakat statüsünde çalışmasında ve teşvikten yararlanmasında bir sorun olamaz. Kazanılmış bir hakkı var demektir

4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde düzenlenen teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin; Türkiye İş Kurumu İl/Şube Müdürlüklerinden onaylatacakları ve özürlü statüsünde çalıştırdıkları sigortalıların TC kimlik numarasını, ad-soyadını, İş Kurumuna tescil tarihini, kontenjan dahilinde/korumalı işyerinde/kontenjan fazlası olarak/yükümlü olunmadığı halde çalıştırma durumlarını ihtiva eden (Ek-1)’de yer alan belgenin aslını işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekmektedir.
İşyerinde kontenjan fazlası olarak veya yükümlü olunmadığı halde çalıştırılan özürlü sigortalıların, daha sonra kontenjan dahilinde çalıştırılmaya başlanılması durumunda bu değişikliğin yine Türkiye İş Kurumu İl/Şube Müdürlüklerinden onaylatılacak (Ek-1)’de yer alan belge ile belgelenmesi gerekmektedir.​
İşverenler, işyerinde çalıştırdıkları özürlü sigortalıların tamamının son durumlarını göstermek üzere Türkiye İş Kurumu İl/Şube Müdürlüklerinden onaylatacakları (Ek-1)’de yer alan belgeyi, her yılın Ocak ayı içinde Kuruma ayrıca ibraz edeceklerdir.
[...]
2008/ Temmuz ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinden başlamak üzere, 4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında Kuruma bildirilecek olan özürlü sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinden önce, (Ek-1) belgelerinin Kuruma verilmesi gerekmektedir. Sözkonusu belgeler Kuruma ibraz edilmediği sürece anılan maddede düzenlenen sigorta primi işveren hissesi teşvikinden yararlanılması mümkün olamayacaktır.

Bunun üzerine sosyal güvenlik il müdürlüğü gerekli düzenlemeleri yapacak. Tüm detaylar ilgili genelgede belirtiliyor: http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/0a6ab8804ae66c3795eaffb00a4611d7/2008_77.pdf?MOD=AJPERES
İş-Kur kaydını varsa, yeni işyerinde de sakat statüsünde çalışmaya devam edecek kardeşiniz.

Amaaaaa! Günü gelip de erken emekli olmak istediğinde işi zor. Yeniden rapor almak gerek diye diretecek SGK, ve kardeşiniz de kazanılmış hakkını öne srerek dava edecek kurumu...

arkadaşlar her ikinize de çok teşekkür ederim...yalnız bir hususu daha sormak istiyorum...50 ve üzerinde işçi çalıştıran her işyeri %3 özürlü çalıştırmak zorunda mı...eğer böyleyse bunların da priminin %100 'ünü hazine karşılıyor tespitlerim doğru mu yani kardeşimin primlerini ödenmesinin işverene herhangi bir yükü olmuyor...

bir soru daha müsadenizle. işyerlerinde özürlü çalıştırmak zorunda olan işyerlerine çalıştırmadıkları özürlü başına uygulanan ceza oranı nedir...

50 ve üzerinde çalışanı olan işyerleri %3 oranında sakat statüsünde personel çaılştırmak zorunda. Aksi halde, çalıştırmak zorunda olduğu ve/fakat çalıştırmadığı her personel başına yaklaşık 1500 TL ceza öder.

Evet, çalıştırılan her sakat personelin sigorta priminin işverene düşen kısmı hazine tarafından (yukarıdaki usuller çerçevesinde) karşılanıyor.
Yani sakat statüsünde personel çalıştırmak işverene ekstradan bir maliyet getirmiyor.

sayın lodosun dediği sigortanın durdurulması ne demektir...firmaların böyle bir hakkı var mı...

Asgari ücret üzerinden sigorta priminin işveren hissesine düşen kısmın ödemesi söz konusu,eğer engelli çalıştırma zorunluluğu varsa ve asgari ücretten çalışılıyorsa ssk işveren payının tamamını,engelli çalıştırma zorunluluğu olmadığı halde engelli istihdam ediyorsa asgari ücret üzerinden ssk işveren payının %50 si hazine tarafından karşılanır.

Bazı işverenler işçinin haberi olmaksızın uzak ihtimal dahilinde de olsa işçiyi çalışmamış gibi göstererek,işçi adına puantaj kaydı yaparak çıkış yapmadan sigorta primini bildirmez veya eksi bildirir, işçiye ait hizmet cetvelinde işçinin çıkışı görünmediği için sorun olmaz, yanlış numaraya yatmış gibi işçi düşünür.
Tabiki firmanın böyle bir hakkı yok ama işçilerin pasifliğine göre bazen bu uygulamalar yapılabiliyor.

Lodos Denizcisi,
O zaman işçi çıkışı görünmez ama aylık hizmet belgesinde çalışma gün sayısı kaç olarak gözükecek ki?

Makri
O döneme ait çalışma gün sayısı diye bölümünün olduğu yerde gün,prim matrhı gibi hiç bir bilgi olmayacak.

engellilerin ssk primi

sevgili arkadaşlar

Ben küçük bir pide salonu işletmeciliği yapıyorum. Burada 2 tane gariban ve ihtiyaç sahibi rahtsızlıkları olan 2 komşumu çalışıyor gösterip primlerini ödemeye başladım. Daha sonra bir gazete görmüş olduğum haber üzerine defterdarlık başvurusu ile ssk dan rapor talep ettik aldığımız raporlar ile işçi bulma kurumu kayıtları yaptırılıp ssk bilgilendirdik, bu kişiler (%44-%50) oranında iş göremezlik oranlarında raporludur ve benim yanımda çalışyorlar diye..
Ama sonuç olarak almış olduğumuz raporda vergiden muaftır denmesine rağmen ödemiş olduğum stopaj tutarında ve ssk primlerinde hiç bir düşüş olamadı. bu başvuru ve işlemleri şubat sonu itibari ile işbulma kurumu kaydı ile ssk bildirmeme rağmen halen aynı tutarlarda ödemeler yapıyorum.
muhasebecimin bir aldatmacılığı ile mi karsı karşıyayım yoksa işlemlerin gerçekleşmesi mi bu kadar sürüyor.

bu arada işletmemde bu arkadaşlarım hariç bir de ustam ssk lı olarak çalışıyor görünüyor, ama herhangi bir farklılık yok ödemelerimde. muhasebecim de tam olarak konulara haiz olmadığını incelediğini söylüyor.

bana bu konuda yardımcı olursanız çok büyük bir minnetarlık duyarım sizlere. Çünkü şu anki işlerimin kriz sebeiyle düşmesi nedeniyle çok zorlanarak komşularımı zor durumda bırakmamak için çok sıkıntı çekiyorum.

LÜTFEN BU KONUDA BENİ BİLGİLENDİRİMİSİNİZ.
SAYGILARIMLA

iyi günler bu siteye babam için üye oldum. öncelikle hizmetinizden dolayı teşekkürler.

babam 60 yaşında ve 1860 gün ssk pirimi var, hastalıklarından dolayı (kalp ritmi bozuk, hipertansiyon hastası, beyin anevrizması (beyin kanaması) geçirmesinden dolayı gözünün biri %80 oranında görüyor birinin görme oranı %0)
malülen emeklilik için Aydın sgk İl Müd. başvuru yaptık önce izmir bölge sonra ankara yüksek sağlık kurulu tarafından talebimiz reddedildi.
Aynı dosya üzerinden Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi babama %78 hafif özürlüdür raporu verdi.

yaş nedeniyle babamın emekli olabilmesi için ortalama 1800 gün daha pirim ödemesi gerekir.
şuan özürlülük raporu elimizde, kardeşim maliyeye kayıtlı bir esnaf yanında herhangi bir işçi çalıştırmıyor. babamı kardeşimin yanında ssk lı olarak çalıştırmak istiyoruz, nasıl bir yol izlemeliyiz.
babamın sigorta pirimlerini hazine ödeyebilirmi bu halde...

ayrıca 1 işyeri sadece 1 işçi çalıştıracak oda özürlü ise sigorta piriminin sadece %50 sinimi hazine karşılara yoksa %100 ünümü hazine karşılar.

teşekkürler

Primin işverene düşen miktarının yarısını hazine karşılar...

bülent abı ben sımdı ssk başlatıcam hayırlısıyla abı ben sımdı vergı ındırımıde almaktayım ben ssk prımlerımı 2000 maas aldıgım ıcın 2000 tl ssk prımlerımı odeyecek sımdı bulent abı devlet benım prımıme ne kadar tesvık verıp ısvernıme katkıda bulunacak bu konuda yardım edersen sevınırım

Şu anda çalışan engelli memurların 2011 engelli memur sınavına katılması durumunda

Eğer sınavı kazanırlarsa gittikleri yerde tekrar adaylık eğitimi alacaklarmı?Tekrar bir sene asalet tasdik bekleyeceklermi?Çalıştıkları kurumdan kazandığı kuruma nakilmi olacaklar yoksa istifasını verip yeni kuruma iş başvurusu mu yapacaklar?Eğer İstifa eden memur statüsünde olurlarsa yeni kamu kurumuna girmesinde bir engel olurmu?

arkadaşım halinize şükredin bide hiç işi olmayanları düşünün

Merhaba Bülent bey özel bir bankada 2008 yılında işkur aracılığı ile özel bir bankada işe başlamıştım ve halen çalışmaya devam ediyorum 03/12/2013 tarihinde şube değişikliği nedeni ile sgk giriş çıkışı yapılmış, ben şube değişikliği olmadan 1 kaç ay önce vergi indirimi başvurusu yapmıştım ve oranım düşük gelmiş ve işyerimede düşük oranlı raporum gönderilmişti vergi indirimi ile alakası varmı bilmiyorum fakat geçenlerde sgk sitesinden emekli maaş hesaplaması yaparken birşey dikkatimi çekti sigorta çıkışımdan önce kurum kanun No kısmında 14857 olarak yazıyor sigorta girişimden sonra ise kurum kanun kodu kısmında 5510 yazıyor bu durum da benim nee yapmam gerekiyor 8 aydır bu şekilde primler ödenmiş ve devam ediyor ben vergi indirimine 2014 yılında aldığım %47 oranındaki raporum ile yeniden başvuru yaptım vergi indirimi alırsam ve emekli olursam normal statüde ödenmiş primler emekli olmama veya maaşımı etkilermi

( En başta İş-Kur kaydı yaptırıp, sağlık raporu beyan edip, sakat statüsünde işe girmişse kardeşiniz, o zaman halen sakat statüsünde çalışmasında ve teşvikten yararlanmasında bir sorun olamaz. Kazanılmış bir hakkı var demektir ) vergi indirimi için başvurup oranı düşenler mahkeye baş vursa bi olumlu sonuç çıkarmı aceba ?

Üst Alt