Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin araç alım-satımı ve kullanımı ile ilgili talepleri..?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

OturanBoğa

Yönetici
Konular
674
Reaksiyonlar
659
Asagidaki metin Gundem maddeis olarak su foruma eklendi: http://www.engelliler.biz/forum/gun...-satim-ve-kullanimi-ile-ilgili-talepleri.html

Sakatların otomobil alımı satımı ve kullanımı ile ilgili yeniden bir girişim başlatalım önerisi geldi. Aşağıda bu kapsamda kimlerden hangi taleplerde bulunmamız gerektiğine dair bir metin var. Lütfen bu talepler hakkında görüş ve önerilerinizi paylaşın:

Araç alım-satımı ve kullanımı ile ilgili taleplerimiz:

1. Yurt içinden vergi muafiyetiyle satın alınan aracın vergisiz olarak 5 yılda değil 3 yılda, yurt dışından vergi muafiyetiyle satın alınan aracın ise vergisiz olarak 10 yılda değil 5 yılda satışı mümkün olabilmelidir.
  2. Yurt içinden alınan otomobillerde KDV muafiyeti sağlanmalıdır.
  3. Muayene istasyonlarınca alınacak muayene ücretleri konulu “Karayolları Trafik Muayene İstasyonlarında Yapılacak Araç Muayenelerinde Alınacak Harçlar Hakkında Sirküler / 1 “de değişiklik yapılmalı ve eskiden olduğu gibi sakatlar üzerine kayıtlı otomobillerden harç alınamamalıdır.
  4. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53. maddesine bir ekleme yapılarak, "vergi muafiyetiyle satın alınan araç" ile, "vergi muafiyeti olmaksızın satın alınan araç" şeklinde ayrım yapılmalı ve beraberinde vergi muafiyeti olmaksızın satın alınan aracın alım-satımı ve kullanımı ile ilgili hiçbir kısıtlamanın olamayacağı hükme bağlanmalıdır. Böylece hem en temel insan haklarından birinin çiğnenmesi önlenmiş, hem de şirketler/kurumlar sakat personel istihdam ettiklerinde, o kişiler için otomobil tahsis edilebilmelerinin önündeki engeller kaldırılmış olacaktır.
  5. Vergi muafiyetli otomobil satın alabilmek için araçta özel donanım bulunması şartı kaldırılmalıdır. Onun yerine, sakatlığından dolayı toplu taşıma araçlarından yararlanmak veya uzun mesafeli yürüyüşler yapmak konusunda engelleri olmak, ve aynı zamanda H sınıfı sürücü belgesine sahip olmak şartı getirilmelidir.
  6. Özel donanımlı otomobil satın almak için verilecek sağlık kurulu raporlarına, başvuru sahibinin hangi uzuvlarını kullanamayacağı net olarak yazılmalı, ve beraberinde, o uzvun kullanılmasını gerektirmeyecek özel donanımlı araç kullanmasının uygun olduğu açıkça belirtilmelidir. Yani raporda sadece "özel donanımlı araç kullanır" ya da "sürücü olamaz" denmemeli, onun yerine, "sağ bacağını kullanmasına gerek olmayacak şekilde özel donanıma sahip araç kullanmalıdır" veya, "sol elini kullanmasına gerek olmayacak şekilde özel donanımlı, direksiyonda topuzu bulunan, otomatik vitese sahip otomobil kullanması uygundur" vb. denmelidir. Böylece sağlık kurulu raporu veren kişilerin özel donanım konusundaki teknolojik gelişmelerden bihaber olup, başvuruları, "sen bu halinle araç kullanamazsın" şeklinde geri çevirmelerinin de önüne geçilmelidir.
  7. Vergi muafiyetli otomobil satın almak için gerekli sağlık kurulu raporunu bir kez alan kişilerden daha sonraki araç alımlarında yeniden sağlık raporu istenmemelidir. Araç tescil işlemi ve vergi dairesindeki muafiyet işlemi aşamasında bir kez bu hakkın olduğu kayda geçirildiğinde, daha sonraki araç alımlarında tescil şubelerinden bu hakkın olduğuna dair belge almak, araç alımı için yeterli sayılmalıdır.
  8. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 38 inci maddesinde yer alan ‘H sınıfı sürücü belgesi’ tanımı, sağlık raporunda “otomatik vitesli otomobil kullanabilir” ibaresi yer alan kişileri de kapsayacak şu şekilde değiştirilmelidir: “H Sınıfı Sürücü Belgesi otomatik vites, veya özel tertibatlı olarak imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara” verilen belgedir.
  9. Plakada sakat damgası bulunması uygulaması tamamen kaldırılmalı veya araç sahibinin tercihine bırakılmalıdır.
  10. Otoparklardan yararlanabilmek için Engelli Oto Park Kimlik Kartı uygulamaya geçirilmelidir. Böylece sadece sakat kişiye ait araçların değil, sakat kişinin içinde bulunduğu araçların da sakatlar için ayrılan otoparklardan yararlanabilmelerinin önü açılmalıdır.
  11. H sınıfı sürücü belgesine sahip kişinin üzerine kayıtlı olan otomobil 2. dereceye kadar kan ve sıhri yakınları tarafından; sakatlığından dolayı sürücü belgesi alamayan kişinin üzerine kayıtlı otomobil ise 3. dereceye kadar kan ve sıhri yakınları tarafından kullanılabilmelidir. Ayrıca otomobil sahibi araçta olduğu sürece, otomobili kimin kullandığı önemsiz olmalıdır.
  12. Bunların yanı sıra aynı ‘özel donanımlı araç kullanabilir’ ibareli ehliyete sahip (sakat) kişiler birbirlerinin otomobillerini kullanabilmelidir. Yani akrabalık aranmamalıdır. Zira zaten o kişinin de aynı haktan yararlanarak otomobil satın alma hakkı vardır ve suistimal/kazanç sözkonusu değildir.
  13. Sakatlığından dolayı sürücü belgesi alması mümkün olamayan kişiler adına, sakatlık oranı her ne olursa olsun vergi muafiyetli otomobil satın alınabilmelidir; varolan %90 oran sınırı kaldırılmalıdır.

bu araç alımlarındaki motor sınırlaması 1600 yerine 2000 e kadar olması çünkü çogu şeyde ya otomatigi olmuyor yada istediğimiz araç oluyor tam motor sınırı oluyor.

hayatını istıhdam edemeyen engelliler için en az tıcarı arac alma hakı olmalı bunun sınırı kamyonet turu araclar olmamalıdır

Genel Yayın Yönetmeni Otutanboğa konuyu özetlemiş ek olarak kdv muafiyetide eklenebilir saygılar

6. Bunların yanı sıra aynı ‘özel donanımlı araç kullanabilir’ ibareli ehliyete sahip (sakat) kişiler birbirlerinin otomobillerini kullanabilmelidir. Yani akrabalık aranmamalıdır. Zira zaten o kişinin de aynı haktan yararlanarak otomobil satın alma hakkı vardır ve suistimal/kazanç sözkonusu değildir

Merhaba yukarda işaretlediğim özel donanımlı araç kullanabilir ehliyetlere böyle bir ibare yazılıyormu eminmisiniz ??

benim raporumda özel tertibatlı araç kullanabilir yazıyor ama ehliyetimde öyle birşey yazmıyor sadece H ve monoküler yazıyor...

Arkadaşında dediği gibi 1600 cc den 2000 cc çıkması çok iyi olur

Bu istekve önerileri hem ilgili yerlere hemde engellilerle ilgili çalışma yapan derneklere kişilere kurumlara gönderelim..

4.madde aşağıdaki şekilde değiştirilerek 5.maddenin metnide 4.maddeye eklenmelidir.
4.H sınıfı sürücü belgesine sahip kişinin üzerine kayıtlı olan otomobil 2.ve 3.derece kan ve sıhri yakınları tarafından; sakatlığından dolayı sürücü belgesi alamayan kişinin üzerine kayıtlı otomobil 3. derece kan ve sıhri yakınları tarafından kullanılabilmelidir.Otomobil sahibi araçta olduğu sürece, otomobili kimin kullandığı önemsiz olmalıdır.
6.Madde şu şekilde değiştirilmeli;
özel donanımlı araç kullanabilir’ ibareli ve H sınıfı ehliyete sahip (sakat) kişiler birbirlerinin otomobillerini kullanabilmelidir. Yani akrabalık aranmamalıdır. Zira zaten o kişinin de aynı haktan yararlanarak otomobil satın alma hakkı vardır ve suistimal/kazanç sözkonusu değildir.
9.Madde engellilerin binek araçlarda 1600cc ile sınırlı olan silindir motor hacmi 2000'e,ticari araçlarda 2500cc yerine,3500cc'ye çıkarılmalıdır.Aracını ticari olarak kullanmak isteyip ekmek kazanmak isteyen engelliye destek olunmalıdır.

belki bu ticari araç sınıfında şunu gerekçe gösteripde red etme olasılıkları varsa onu yolcu taşıma haricinde gibi bir madde eklenebilir red edilemyi önlemek için

H sınıfı sürücü belgesi saçmalıgına son verilmelidir. B sınıfı sürücü belgesi verilmelidir.

k.d.v kalkmali zira zaten engellilerde beyaz eşya,bilgisayar,koltuk takimi v.s de var bu uyguluma otomobil alirken uygulanmali yani K.d.V ödememeliyiz Ö.T.V gibi

beyaz eşya yada koltuk takımı alırken kdv nasıl kalkıyor ne gibi işlem yapılıyor. ve bu bir seferlikmi oluyor yada süresi nedir bununla ilgil bilgi nasıl alabilriz. gerçi konu dışı ama ?

Merhaba,
oturan boğa özürlüler yurt dışından araç italinde gümrükten alınan kdv ve ötv den muaf tutulmaktadır. Yurt içinde ise ötv den muaf ancak kdv den muaf değildir. Bu vergileme ilkesinin mantığıyla çelişmektedir. çünkü kdv yi doğuran olaylar arasında her ikisi de vardır. Bu nedenle yurt içinde alınan kdv nin özürlü oto alımlarında istisna kapsamına alınması gerekmektedir.
Ben bu konuyla ilgili gerekirse vergisel açıdan daha geniş bir yazı yazabilirim.
Yukarada sayılı maddeler çok yerinde devam...

Oturan boğa 1. maddede yurt dışından gelen araçların 10 yılda satılabildiğini 5 yıla inmesi istenmiş ama zaten 5 yılda satılabiliyor.

Yapılan yorumlarda şu çıkmakta.2 maddenin eklenmesi ile pazartesi gerekli işlemler başlatılmalı.
9.Engellilerden kdv alınmamalıdır.
10.Engellilerin binek araçlarda 1600cc ile sınırlı olan silindir motor hacmi 2000'e,ticari araçlarda 2500cc yerine,3500cc'ye çıkarılmalıdır.
Sitedeki tüm arkadaşların bu konuya duyarlı olmasını istiyoruz.Duyarlı olmamız durumunda haklarımızı alabiliriz.Aksi takdirde haklarımızı alamayız.
Şu endişemide dile getireyim.talepler arttıkça,elde edeceğimiz kazanımlar azalabilir.

Kenan karaca: OturanBoğanın kastettiği 5 yıldan sonra araç gümrük vergisi ödenerek satılabiliyor,10 yıldan sonra ise gümrük vergisi ödenmeden araç satılabiliyor.aradaki fark bu.

Bence tek madde üzerinde durup önce onu almalıyız zamanla diğerleri alınmalı. Öncelikli madde motor silindir hacmi olmalı.

aslında en önemli madde kdv'nin kaldırılması

Bence tek madde üzerinde durup önce onu almalıyız zamanla diğerleri alınmalı. Öncelikli madde motor silindir hacmi olmalı.

yok bence bütün maddeleri eklemeliyiz. :) elenirsede en azından baızsı geçmiş olur. 1 tane ile gidilirse onu red ederler ve kapanır ama çok madde ile gidilirse bazılarıı kabul ettirmek daha kolay olur

1600 motorun üstündeki araçlar için lüks araç deniliyor. Dolayısıyla o talep en baştan çok antipatik karşılanıyor...

İlk mesajımda bazı düzenlemeler yaptım. Bi kontrol eder misiniz?

çok guzel bir konu oturan boğanın yzdıklarının hepsine katılıyorum bu düzenlemeler ne zaman yapılır arkadaşlar 2050 yılına kadar çıkarmı bu düzenlemeler

4.H sınıfı sürücü belgesine sahip kişinin üzerine kayıtlı olan otomobil 2.ve 3.derece kan ve sıhri yakınları tarafından; sakatlığından dolayı sürücü belgesi alamayan kişinin üzerine kayıtlı otomobil 3. derece kan ve sıhri yakınları tarafından kullanılabilmelidir.
Madde bu şekilde değiştirilmelidir.

arkadaşlar bırakın bu, bi madde döner, bi madde dönmez olayını
varmı bi bakan abiniz veya abimiz yo
elin başbakanı halk pazarında geziyor bizimki zırhlı araçla geziyor yahu sen petrol kıralımısın veya abd başkanımı vatandaşa demir para veriyor kendisine yeni para basıyor varmı böyle bi adalet rahmetli ecevit öldüde AB yemi almadılar sanki şu an içindeyiz gibi
yokmu avrupa insan haklarına müraacat edipde bu adaletsizliği kaldıracak bir malkoçoğlu
unutmayınki dünyadaki engellilerin hepsi kardeşdir ve aynı sorunları yaşar. abd kök hücraye izin veriyor bizimki daha araştıralım diyor. bırakın hazırcılığı, üçkağıtcılığa gelince türk gibisi yok neymiş vatan diyorlar, kardeşim soruyolarmı bi şehit düşenin veya gazilerin yakınlarının bi ihtiyacı varmı veya engelli kardeşim sen sosyal takılamıyosun bunlarla idare et. geçin bunları en iyisi avrupaya gidip orada yaşamak ufak bi kdvyi bile ödemeden aldığımız her şeyde en azından %8 i cebimize kalsın bu

ya arkadaşlar giden geri geliyomu maalesef allah hepimizin yardımcısı olsun fakat bu milletde din iman kalmamış valla ben müslümanım diyenden korkacan belki telafuzda yanlış edebilirim elin hiristiyanı günah çıkartıyorum diye dürüst olmayı öğretiyorlar bizim hocalar y.n.ö.gibi devletten ben din hocasıyım diye 10000tl maaş alıyorlar sonra nerde zamparalık var oraya ne diyim allah ıslah etsin beddua edemiyorum çünkü allah kulunu kuluna muhtaç etmesin

bülent abi özetlemiş ben de hepsine katılıyorum. en önemlisi k.d.v muafiyeti ö.t.v gibi k.d.v. de ödememeliyiz

5 yıl dolması gibi saçma bi konu olamaz bence zaten ötv yi ödedikten sonra yeniden 0 araç neden alamıyoruz.bence en önemli madde kdv konusu,kdv nin kaldırılmasını isterim en cok.
Yeni araç alıcam bu gelişmeler hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

H sınıfı sürücü belgesine sahip kişinin üzerine kayıtlı olan otomobil 2. ve 3.derece kan ve sıhri yakınları tarafından; sakatlığından dolayı sürücü belgesi alamayan kişinin üzerine kayıtlı otomobil 3. derece kan ve sıhri yakınları tarafından kullanılabilmelidir.
Madde bu şekilde değiştirilmelidir.

Aracı kendisi kullananlar için sürücü seçeneğini 3. dereceye çıkarmak çok ters teper Raman. Suistimal edildiği öne sürüldüğü için bu kısıtlamalar kaldırılmıştı malum.

7. Sakatlığından dolayı sürücü belgesi alması mümkün olamayan kişiler adına, sakatlık oranı her ne olursa olsun, vergi muafiyetli otomobil alınabilmelidir; varolan %90 oran sınırı kaldırılmalıdır.

bu madde benim için çok önemlin%70 görme engelliyim ne ehliyet alabiliyorum ne de araç almak istersem vergilerinden muafım benim gibilere büyük haksızlık

zaten ne geldiyse engellilerin başına işi süistimale çeviren kişiler yüzünden geldi.Benim burdaki amacım;İkinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin;
- Kardeşleri,
- Torunları,
- Büyük annesi,
- Büyük babası.
İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar
Kişinin;
- Eşinin kardeşleri (kayın, baldız,görümce),
- Eşinin büyük annesi,
- Eşinin büyük babası.
Kullanabilecekken 3.derece kan sıhri olan dayı ve amca tarafındanda aracın kullanılabilmesini amaçlamaktaydım.Eğer maddenin olumlu çıkamayacığını düşünüyorsak,Madde sizin dediğiniz şekilde daha olumlu olur.

Bence sakatlık ayrımı yapılmamalı,örneğin sağ koldan engelli olanlar ötv den muaf araç alamıyorlar,bu saçmalığın düzeltilmesi lazım.

Benim önerilerim.
1-Kdv Mutlaka kaldırılmalı.
2-Aracını kendi kullananlar için en yakınlarıda kullanabilmeli.Uzun yollarda mutlaka ihtiyacımız oluyor yanlız biz kullandığımızda yorucu olan yollarda kaza riskimizde artıyor.

Araç satımı hala 5 sene 3 seneye düşmemiştir.

Araç satımı hala 5 sene 3 seneye düşmemiştir.
çogu arkadaş 3 seneye düştü zannedim mağdur olmaktadırlar sanırım bu bilgi magduriyeti ortadan kaldirir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt