Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler Bakanlığı kurulacakmış. Düşünceleriniz nedir?

Staytuned

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
5
Siyasi partilerin ağırlıklı CHP'nin Engelliler Bakanlığı kurulacağına dair komisyon konuşmaları var.Ne diyorsunuz hepimiz devlette istihdama dahil olabilir miyiz?%3 olan engelli istihdam etme oranını %6 ya çekmek gibi engelli sorunları ve konuları görüşülüp çözüme kavuşuyor.Bakanlığın başında da bir engelli vatandaş olacakmış.

Eğer öneriyi CHP yaptıysa geri çevirme olasılığı yüksek umarım onaylarlar engellilere umut olurlar buna ihtiyacımız var.
Kabul edilmiş

Bi dünya bakanlık var bi dünya yasa var, hastaneden postaneye engelli haklarını suistimal edenden bilmeyenden geçilmiyor, vatandaşın çözümünü kavuşturacak bi kurum zor bu ülkede, onca dernek var bi işe yarıyor mu ? Hiç ümidim yok

Cehape yaptıysa kabul görmez bu bir ikincisi değişen hiç bir şey olmayacağına inanıyorum.

@Alman,
Önerge kabul edilmiş meclisten geçmiş yani şaşırdım bende sen gibi.
İşkurdan engelli alımını %3den %6 ya çıkarma gibi durumlar varmış.

geç bile kaldılar özellikle hem kamuda hem özelde hatta bilhassa özelde çünkü kamuya girmek her geçen gün zorlaşıyor engelli istihdamına yönelik çalışsalar süper olur...

Engelliler Bakanlığı mutlaka kurulsun.
Fakat; Ülkemizin en büyük sorunlarından ve önemli sorunlarından Empati yoksunluğu, Kendimizden başkasını düşünmemek (sanki dünya bizim çevremizde dönüyor), Ahlaklı olmak, Merhametli olmak.
Toplum olarak bunları düzeltirsek sorunların büyük kısmı çözülür

Ben gerek yok düşüncesindeyim. Devlet kurumları içerisindeki bu konuyla müdürlüklerin daha aktif olması, sokağa inmesi, sokakta gözlem yapması ve çalışmalarını buna göre şekillendirmeleri faydalı olur.
Ayrıca Mecliste oluşturulacak bir kurulunda bu çalışmalara katılması ve gözlemlemesi yeterli olabilir.

Uzmanlar bir açıklama yaptı bakanlık kurulmasına kurulsun ama engellilerin mağduriyetleri giderilmeden bakanlık kurulmasının hiçbir faydası yok hatta ekonomiye mali yük getirir yanı kurum memurlarınada ekstra makam oluşturulur baska is görmez gerçekten bu bakanlığın fonksiyonu sizce olacakmı? Olsun diyenler pozitif bakıyor lakin yönetim değişmedikçe engelli bakanlığı engelli lehine hiçbir faydası olmayacak
Sunuda belirteyim bu bakanlığın fonksiyonu belli başlı çözülebilecek engelli sorunlarını gündeme taşıma birimi olmaktan öteye gecmeyecektir

@Manemm,

Size katılıyorum, bakanlığın kurulması demek, hayır diyemedikleri bürokratların tanıdıklarına sadece kadro açmaktan öteye gireceğini sanmıyorum.
Şahsi düşüncem, öncelikle ülkemizde engelli ve hasta ayırımının iyi yapılması, bu ikisi gerçek hayatta yaşam statüsünde aslında çok farklı, bir şeker hastasını, görme veya ortopedik engelli gibi değerlendirmek en başka bana göre yanlış,
Engelli hakları, tedavisi mümkün olmayan kronik hastalıklar ve yaşlılğa bağlı sorunlar olarak ayrı ayrı değerlendirilmeli.
Hastalık ve kronik hastalıkları hepsini engelli grubuna dahil edilmesi, haliyle engellilerin aşılmayan büyük sorunları haline geliyor.

Bakanlık istersen 10 tane kurulsun, kanun, yönetmelikler değişip sıkı denetim olmadıkça, Halkımızın kültür seviyesi yükseltilip, eğitimlerde engellinin ne olduğu ne yapılması ğerektiği eğitimi ve bilinci verilmediği sürece hiç bir işe yaramaz.

Bugün hali hazında bulunan Aile ve Sosyal hizmetler bakanına kaç engelli enliyet mağduru ulaşabildi, ulaşanlara da ne cevaplar verildi merak ediyorum.

Ne kurulursa kurulsun, sonuç da, ya SGK ya, Sağlık Bakanlığına veya İç İşleri Bakanlığına bırakacaklar kararları...
Kısacası gereksiz, sadece başkalarına peşgeh çekilecek kadrolar oluşkurulmam için yapılacak bir oluşumun dışana çıkmayacaktır.

O kadralara harcadıkları paraları, engelli bakım evi veya evde hizmet vz gibi hizmetleri güçlendirsinler.
Aldığımız her tıbbımı hayati öneme haiz ürünlere fark ücreti veriyoruz, bunları kaldırsınlar. Bir trakostomili hasta asprasyon sondasına fark ücreti veriyor, silikon trakostomi kanülüne fark ücneti veriyon, vetilatör hontumuna fank ücreti veriyor, verileh bez paraları, kullanılan bez miktarını karşılamıyor, bakanlım yerine bunları düzenlesinler...

Bekçi fıkrası vardır sanıyorum bazıları bilir. Aklıma onu getirdi biraz. Bakanı, yardımcısı, danışmanları, korumaları, başkanları, başkan yardımcıları, müdürleri ve yine yardımcıları, şefleri, sekreterleri, personeli ve bu personel için yapılan yine bir dünya gereksinimden sonra ekonomiye getirilen yeni bir yükle birlikte ne yaparlar bilmiyorum da bunun acısı yine bizlerden çıkar. Bunları yazınca da kel birinin saçları kesilirken tek tel saçı kalınca bırak dağınık kalsın demesi aklıma geldi. Özetle bugün yada yarın yönetime kim gelirse gelsin bizim insanımızdan bir halt olacağına inancım yok.

Bakanlıklar kendi alanlarında ne kadar bu işin üstesinden gelebiliyorlar ise -mesela Çevre Şehircilik Bakanlığının ASPB ile komisyon kurup erişilebilirlik üzerine çalışma yapması gibi- Engelliler Bakanlığı kurulduğunda da aynı filmi izleriz. Ama umut önemli tabi..

Eğer Engelliler Bakanlığında sadece engelliler çalışacaksa,engelli çalışan oranı yükseltilecekse,engellilerin yararına olacak bir fikir olduğunu düşünüyorum.
Elbette devlet kurumlarına yandaş doldurmaya ve işkur aracılığıyla işe başvuranlara bizden olmayana iş yok muamelesine devam edecekler.Tüm bunlara rağmen fayda sağlıyacak olan engelli arkadaşlar için seviniyorum.
Hayırlısı olur inş bazılarımız için bile olsa.
Pek sanmıyorum ama ilk iş olarak engelli maaşları için hane gelirini baz alma yanlışından dönerler umarım.Başkaca da pek çok mağduriyet yarattılar engellilere.Tüm bu hatalarından dönmelerini umuyorum.

Engelliler Bakanlığı kurulması kanun teklifi 14 Mayıs 2025'te muhalefetin oyları ile meclisten geçti. Henüz bakanlığın kurulması ile ilgili yapılan bir çalışma yok.

Nedir bu çektiğimiz arkadaş süreç hızlanmalı artık hastalığımız stresten nüksediyor artık.

Yeni bakanlık demek yeni makamların açılması demek daire başkanları şube müdürleri özel kalemler danışmanlar bakan yardımcıları. he işe yarayacaksa buyursunlar kursunlar ses etmem.
ama şuan hali hazırda aile bakanlığı engelliler için tam olarak ne yapıyor? çalışma ve sosyal bakanlık engellilerin istihdamı ile ilgili yapmasına engel olan bir şey var mı ? yani bakanlığımız olmadığı için mi sorunlarımız var ?

eğer engelli istihdamı artacaksa , emekli olmuş engelli vatandaşa zulüm yapılmayacaksa ,okullar, iş yerleri sosyal olarak kullanılan her yerde engelliler için erişilebilirlik yapılacaksa kurulsun. eğer gönülden inanıyorsanız destekleyin

Bakanlık açmadan evvel;
Fizik tedavi hastanelerini ve fizik tedavi haklarını artırsınlar
Engelli yönetmeliğindeki cimri puanlama sistemini düzeltsinler, insan onuruna yarışır bir yönetmelik çıkarsınlar.
Felçli hastaların kullandığı eşya ve malzemelerin fiyatını sosyal devlet gereği tamamen devletin üstlenmesini sağlasınlar
Bakıma muhtaç aile bireylerine bakan annelere, babalara, kardeşlere SGK primlerinin yatırıldığını kabul edip emeklilik hakkı versinler.
Liste uzar gider. Mesele bakanlık açmak değil. Adalet Bakanlığı da var ama bir işe yaramıyor.

@hayat76, gerçekten onemli noktalara değindiniz haklısınız bu engellilerde kronik ve düzelebilen engelli gruplarını ayırmaları gerekiyor ( haklar bunlara göre değerlendirilebilir ) buna göre adil olabilir size katılıyorum, diger konulardada dediğiniz gibi engelli bakanlığı ENGELLEME bakanlığına dönüşebilir

Engellilerin öncelikli gündemi bende adil olmayan düzenlemelerin düzeltilmesini talep etmek engelli mağduriyetlerine tepki gösterip talep edilmesi bakanlığı isteyen sadece bürokratlardan ve siyasilerden başkası degil zannimca

@Mustafa 1972,

Fuzuli sosyal bakanlığı olarak geçiyor o bakanlı fonksiyon olarak bir kac aileye serbest kart veriyor ötede birsey göremedim o bakanlıkta :)

@Lilith76,

Engelli bakanlığında çalışan engelli yüzde 4 kuralı geçerli olur olan tek kurum olabilir başkası olmaz :)

Neden engelli sorunu denildiğinde, hemen engelli maaşı ve engellerin kamu kurumlarına istihdamı geliyor, şuan hali hazırda zaten engelli istihdamı kamuda yeteri ve tam kapasite olarak çalıştırılıyor, asıl sorun özel iş yerlerinde çalışma oranları, oralarda çalıştırılma sayısına gerçekten uyuluyormu, bu tarz denetimi tam yapılsa engellinin istihdam sorunu çok kalacağını sanmıyorum,

Bana göre asıl sorun, engellilerin sosyal hayattaki ve sağlık şartlarında ki sorunları, toplumda yeteri kadar yer alması, girdiği toplumda acınan değil, bilakiz engellinin sağlıklı insanlardan dahi daha başarılı olduğunu hissettirilmesi gibi vs......
Sağlık sorunlarını ne olursa olsun, denetimi sıkı tutularak tüm sağlık giderlerinin karşılanması, ailesi almadığın da dahi gelecek endişesinin olmadığı bir sosyal refahın sağlanması.

Hastaların da engelli konumundan çıkartılıp, tedavilerinin en üst seviyede iyileştirilmesi ve onların hastalıklarına göre ihtiyaçlarının karşılanması.

Şahsi düşüncem, kesinlikle engelli ve hasta yani hastalık olgusunun ayrıştırılması. Bunlar içinde bakanlığa gerek yok, hali hazırdaki bakanlıklar bunları çok rahat yapabilecek durumdadır. SGK Kurum Başkanlığından emekli biri olarak yeni bir bakanlığa gerek olmadığına inanıyorum.

Yeni kurulacak bakanlık, SGK, Sağlık ve İç İşleri Bakanlığının onay vermeyeceği hiç birşeyi zaten yapamayacaktır.

Örneğin, engelli ehliyet almak istiyor, ama Sağlık bak. sağlık kurulu sürücü olamaz dediğinde, İç işleri bak. istediği kadar her engelliye uygun kodlar ve şartlar koysa dahi, Sağlık bak. kararı öncelik taşıyor. ve engelli ehliyet alamıyor. Böyle bir durumda yeni kurulacak bakanlık ne yapabilir sormak gerek ?😉

Benim tek istediğim, engelli için talep ettiğimiz hakları, onaylayanlar sağlıklı insanlar olmasın. En son Her şeyi Cumhur başkanlığı onaylamasın. Sağlıklı olan bir insan bizi nasıl anlayabilir . Engelliler bakanı, sadece cumhur başkanının onayla dediği kukla olmayacaksa iyi. Ama engelli bakanı gidipte, mesela tıbbi malzeme farkları tamamen kaldırılacak dediğinde, bu tabi devlete ek yük getireceği için Cumhurbaşkanlığı veya hazine ve maliye bakanının engeline takılıp buna eyvallah edecekse, bu bakanlık ne işe yarar. Hazine ve maliye bakanı engelli olmadığı sürece bizim hakkımızda karar merci olamaz. Şuan paramız olmasa çişimizi yapamayacağız, öyle bir duruma geldik. SGK komik miktarda rakamlar karşıladığı için %90'ımız sağlıksız - konforsuz tıbbi malzeme-tekerlekli sandalye, kullanmak zorundayız, çoğumuz havalı minder bile kullanamıyor SGK karşılamadığı için.Sağlıklı bir insan değil de bizim gibi bu sıkıntıları çeken biri onay merciği olsa bunlar görmezden gelinebilir mi? 7 yıl önce 700 TL ye aldığım orta sınıf bir manuel tekerli sandalye, şuan 30 bin TL. Böyle bir şeye engellisini düşünen devlet nasıl müsade edebilir.nasılsa bunlar engelli, almak zorunda diyip kafalarına göre fiyat koyamamaları lazım, engelli ürünleri her türlü vergiden muaf olması lazım. Bunları dürüstçe savunabilecek bir bakanlık, başımız gözümüz üstüne. Göstermelik olacaksa bizden uzak olsun. Bizim üzerimizden seçim kampanyası yapmasınlar.

Bağlantıda olduğum bir vekilden bilgi aldım. Engelli bakanlığı kurulmuyor. Sadece araştırma komisyonu kurulmuş

Ben inanmıyorum bir şeylerin değişeceğine böyle gelmiş böyle gider.İnsanlari boş hayallere kapilmasina sebep oluyorlar

Güldürmeyin beni yine ekliyorlar sizi.. adamlar engelli emekliliği ve araç alımı kisitladilar sizide bakanlık kurulacak yaygarasiyla kandiriyorlar. Buda unutturma yada önce haklarını al sonra ağızlarına bal sür nasılsa unuturlar düşüncesi. Gelmeyin böyle yalanlara kursalar bakanlığı faydasımi olacak defalarca engelli vekillerin şovunu yaptılar ne oldu.. engelli emekliliğiniz gitti çoğu insanın.. valla ne diyeyim bunuda yiyin o zaman hakediyoruz...

@bireda,

Komisyonda neyi araştıracaklarmış, engeliler hangi yolsuzluğu yapmışlar.
Ha şurası doğru, bazı hadsizler sırf engellilerin minnacık verilen haklarına göz dikip, kendilerini engelli yapmaya çalışan ve onları engelli gibi gösterenler den hesap sorulacaksa amenna.
Zaten ne olduysa bu herşeyi kendilerine mübah sayan aç gözlüler yüzünden, haklarımız teker teker elimizden kayıp gidiyor, Şahsen ben hakkımı helal etmiyorum.

Bakanlık da kurulsa yine, hak yemeyi sevenlerin işine yarar, kadrolar vs yine onların olur, engellilerde şuan olduğu gibi kendileriyle baş başa kalırlar.

Üst Alt