Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
KDV iadesi için fatura kesim tarihine yönelik bir zaman kısıtlaması var mıdır.

Avukat olan bir arkadaşımız zaman aşımı süresinin vergi dairesinin vermiş olduğu ret cevabından sonra 30 gün olduğunu belirtmiş.

Bu durumda bugün geçerli olan mevzuat ile, örneğin 2005 yılında ÖTV muafiyeti ile alınan bir araç için KDV'nin geri ödenmesi talep edilebilir mi.

daimon;

Vergi dairesinin red cevabı ne zaman size tebliğ edilmişse, 30 günlük süre bu tarihten itibaren başlar. Dikkat edin. 30 gün sayacaksınız. bir ay saymayacaksınız. Mesela 5 haziranda size tebliğ edildiyse dava açma süreniz 5 Temmuz'da dolar. Diyelim ki; red cevabı size 5 Temmuz'da ulaştı, bu durumda dava açma süreniz 4 Ağustos'ta dolar. 2005'te almış olduğunuz aracınız için başvuru yapabilirsiniz. Bu konuda bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır.
Bölge idare mahkemesi kararları karar düzeltme aşamasından sonra kesinleşir ve daha üstü yoktur. Danıştaya gitmesi durumu yoktur. Bunu unutmayın. Ayrıca idarelerin mahkeme kararlarıı uygulamama gibi bir ihtimal yoktur. İdari Yargılama Usulü kanununun 28. maddesine göre 30 gün içinde mahkeme kararlarını uygulamak zorundalar. Yoksa görevi ihmalden savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

şimdi buradaki sonuç Kdv indirimi için önce kdv yi ödeyip daha sonra dava açıcaz sonra paramızı alıcaz bu mudur ? direk bi ötv deki gibi alamıyor muyuz ?

Hüseyin Bey, teşekkür ederim.

%90 üzeri görme engelli olarak ÖTV muafiyeti ile 2005 yılında araç almıştım. Önceki mesajlar da da belirtildiği gibi aracımızda her hangi bir aparat olmaması umarım birr sakınca yaratmaz.

Benim durumum ile sizinki benzer özellik taşıdığından, vergi dairesine ve mahkemeye sunacağınız dilekçe örneğini burada yayınlamanız çok yararlı olacaktır.

Sayın OturanBoğa 25/05/2011 tarihinde % 94 oranl raporu olan Otistik ve Zihin Engelli kızım adına {Vasisi Eşim Yani Annesi} 31000 TL değerinde bir araç aldık indirimle 22500 TL'ye 4000 TL civarında KDV ödedik dava açarsak KDV yi alabilirmiyiz araç Özel tertibatlı değil , birde İdari bölge mahkeme dava açma masrafları ne kadardır.
eşim evde bakım ücreti almaktadır, eşim ev hanımı ben kamuda memurum maaşım 1500 TL civarında evde 4 kişiyiz bir ben çalışmaktayım evim kira başka bir gelirim yok kızım adına 2022 maaşına başvursak alma şansımız varmı. bilgilendirirseniz sevinirim. Sizi sürekli takip ediyorum tüm konulara vakıfsınız. Herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim.

Hüseyin bey, bu durumda KDV istisnası getiren yasa maddesinin yürürlüğe girdiği 01.07.2005 tarihinden sonra ötv istisnalı araç alan kişiler bu yargı kararına dayanarak ödedikleri kdv'nin geri verilmesi için ilgili vergi dairesine başvuru yapabilir ve red kararından sonra 30 gün içinde kararı yargıya taşıyıp, kdv'yi geri alabilir.

Doğru mu anladım?

Hayretli, bu başlıkta kdv'ye dair herkes bilgilerini paylaştı. Önceki mesajları okursanız bilgi sahidbi olabilirsiniz... Yargı kararı özel donanımlı araçlar için olsa da, bence ötv istisnası ile alınan tüm araçlar için aynı mantık geçerlidir...

Çocuğunuz için 2022 maaşı alamazsınız.

Oturanboğa'nın mesajından anlaşıldığı kadarıyla KDV istisnası ile ilgili yasanın çıkış tarihi 01/07/2005 olması sebebiyle geriye dönük ödeme talepleri ancak bu tarihten sonrasında araç alanlar için geçerli olabilecek.

Bu durumda KDV'nin iadesi için geriye dönük dava açamıyorum.

SeZeR_58;
Aynen öyle.

daimon;
Vergi dairesine dilekçemi dün verdim. Bunu sizlerle paylaşacağım. Dava dilekçesini henüz hazırlamaya başlamadım. Ortopedik engelli arkadaşlardan farklı bir dilekçe hazırlamamız gerektiği için biraz daha ayrıntılı düşünüp yazmam lazım.

Tarihlere dikkat etmemiştim. Kanun maddeleri yürürlük tarihinden itibaren hüküm ifade etmeye başlarlar. Bu durumda yapmış olduğunuz tespit doğrudur.

ötv siz 22 tl ye alınan bir aracın yaklaşık kdv si 3500 lira mıdır?kfv imuafiyetinin önümüzdeki günlerde mahkemesiz uygulanması yönünde çalışmalar var mıdır?konuyla pek alakası yok ama banka mevduatından gelir elde ettiğimizde %15 spotaj diğer adıyla gelir vergisi kesiliyor.yurtdışından mevduat açanlardan bu vergi alınmıyor.bizler bu vergiden muaf olabiliyor muyuz?

merhaba..31/05/2006 tarıhınde otv ındırımlı araç almıştım.yukarıda okudugum bilgilere gore ozaman bende muracatta bulunabılırım yanlış anlamadıysam..cok ıyıymıs..ıade talebınde bulunacagımız vergı daıresı satıcı fırmanın bağlı bulundugu vergı daıresımıdır acaba?

meister78;

Evet müracaat edebilirsiniz. müracaatlar firmanın bağlı olduğu vergi dairesine yapılacaktır. Sizin aracınızın kayıtlı olduğu vergi dairesine değil.

Bursa da geçen sene araç alan arkadaşlarımızda mahkemeye vermeye hazırlanıyor. Nasıl olacak peki

radikal52;

Benim aracımın fatura bedeli 22.600 TL idi. KDV ie 4068 TL tutuyor. Mahkemesiz KDV muafiyetinin uygulanmasına yönelik bir çalışmbulunmamaktadır. Gelir vergisindeki sakatlık indirimi sadece ücretlerde uygulanmaktadır. Diğer gelir unsurlarında bu uygulanmayacaktır.

teşekkürler arkadaşlar....takıp ettıgım kadarıyla muracat edıp kdv ıadesını alan arkadaş yok herhalde.suan herkes muracat aşamasında yada yapıp bekleme durumunda..ınsallah hayırlı paylaşımlarınızı beklıyoruz..

Ben de 06.09.2010 yılında Honda Çiftkurtlardan bir otomobil satın almıştım. Bugün faturamı ve emsal göstereceğimiz kararı hem bir muhasebeci hem bir avukat arkadaşıma incelettim. İkisi de Kdv yi geri alabileceğim şeklinde fikir ürettiler. En kısa zamanda gerekli yerlere başvurumu yapıcam...

Herkes mahkemeye verecek, Maliye bu kdar mahkeme parsından illallah edip, teblip yayınlayacak ve kdv istisnasını rutine çevirecek.

Peki aracımızı o emsal göstereceğimiz mahkeme tarihinden önce almış ise yine dava açabiliyormuyuz?

Aslında hazır seçim arefesinde iken bunu siyasi bir platformda seslendirmek ve siyasilerin, bu bab da basının kulağına kar suyu kaçırsak çok güzel olurdu. Malum güzelim sosyal!!! devletimizde hak ancak reklamasyonla alınabiliyor.

Sevgili akadaşlar, herkes bir kafadan birşeyler söylüyor ama yanlış söylüyor. Aracı aldıktan sonra 1 ay içerrisinde KDV nin yatırıldığı ilgili vergi dairesine müracaat edip ret cevabı aldıktan sonra vergi mahkemesine dava açılır. Yani burada önemli aracın KDV sinin vergi dairesine yatırıldığı tarihten itibaren 1 ayı geçirmeden vergi dairesine dilekçe ile başvurup ret cevabı almak ve davayı açmaktır. öyle aracı aldıktan sonra 6 ay, 1 yıl, 5 yıl geçtikten sonra dava açma hakkı ortadan kalkar. idari yargılama usul kanununun 7. maddesi çok açıktır ve aşağıda yer almaktadır. Lütfen zaman aşımına uğrayan arkadaşları umutlandımayın. Şu anda yeni 0 km araç alacak olanlar veya aracı alalı 30 günü aşmayan engelli arkadaşlarımız prosedürü yeni getirip dava açabilirler.

Dava açma süresi
Madde 7
1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
2. Bu süreler;
a) İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı,
b) Vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarından doğan uyuşmazlıklarda: Tahakkuku tahsile bağlı olan vergilerde tahsilatın; tebliğ yapılan hallerde veya tebliğ yerine geçen işlemlerde tebliğin; tevkif yoluyla alınan vergilerde istihkak sahiplerine ödemenin; tescile bağlı vergilerde tescilin yapıldığı ve idarenin dava açması gereken konularda ise ilgili merci veya komisyon kararının idareye geldiği; tarihi izleyen günden başlar.

hadi bakalım yine umutlar söndü:( bir bilgi karmaşası var arkadaşlar..kimi açılabilir diyo kimi acılamaz diyo ne yapacagımızı sasırdık.ama en azından yenı araç akacaklara dahı uygulansa yınede cok guzel bır durum.bülent bey hasan tahsın beyın yazdıkları hakkında bır yorum ve net bır bılgı alabılırmıyız sızden

hasan tahsin;

Buradaki tespitiniz çok doğrudur. Bunu gözden kaçırmışız. Ama bu maddeye göre zaten vergi dairesine başvurma gibi bir mecburiyetiniz yok. Aracın bedelini firmaya ödeyip faturayı aldığınız günü izleyen günden itibaren dava açma süresi başlar. Vergi dairesine dilekçe ile başvurduğunuzda dairenin 60 günlük bir cevap verme süresi var. Bu 60 günü kullanacak olursa siz bu maddeye göre zaten dava açma hakkınızı kaybedeceksiniz. Çünkü süre sizin parayı ödeyip faturayı aldığınız tarihten itibaren başlayacak ve bu süre de 30 gündür.

:) İşler iyice karıştı benim kafamda...

Şimdi, Tahsin bey, sizin yazdığınız gibi ise, yukarıda Hüseyin beyin söylediği ayrıntı ne olacak? Vergi dairesi red kararını geciktirirse, bizim 30 günlük başvuru süremiz de zaman aşımına mı uğramış olacak?

OturanBoğa;

Burada şu sonuca varıyoruz. İdari yargılama usulü kanununun 7. maddesinde belirtilen ifadeye göre kesinlikle araç alımından itibaren 30 gün içinde davayı açmamız lazım. Çünkü maddenin ifadesinde "tevkif suretiyle tahsil edilen vergilerde istihkak sahibine ödemenin yapıldığı günden itibaren başlar"demektedir. KDV tevkif suretiyle tahsil edilen bir vergidir. Bu nedenle süre 30 gündür. Burada vergi dairesine başvurma zorunluluğu bulunmamaktadır. İdari işlemlerde idareye başvuru kişinin kendisi hakkında bir işlem yapılmasını talep etmek için yapılır. Bu talebin devamında 60 günlük bir cevap süresi vardır. Yani idare 60 gün içinde yazılı olarak red veya kabul cevabı verebileceği gibi 60 günün içinde cevap vermeyebilir de. Bu durumda 60 günün bitmesini beklemek zorundayız. Eğer 60 gün içinde idare cevap vermez ise zımni olarak red cevabı vermiş sayılır. 60 günün bitiminden itibaen dava açma süresi işlemeye başlar. Bu süre vergi mahkemeleri için 30 gündür. Bence aracı satın aldıktan sonra vergi dairesine başvurmadan doğrudan davanızı açabilirsiniz. Vakit kaybetmemiş olursunuz.

İLGİLİ DAİREYE DİLEKÇE VERMEK 30 GÜNLÜK SÜREYİ DURDURUR,

Sevgili Oturan Boğa,

Araç alındıktan sonra ilgili vergi dairesine diyelimki engeli bir arkadaşımız 10 gün sonra dilekçe verip KDV yi geri istemiş olsun. ilgili vergi dairesine başvuru yapıldığı andan itibaren 30 günlük süre otomatik olarak durur ve ilgili daire cevabı verene kadar süre işlemez. Diyelim ki ilgili vergi dairesi 3 hafta sonra cevap vermiş olsun engelli arkadaşımıza, araç alındıktan sonraki 10 gün geçtiği için engelli arkadaşımıza dava açmak için 20 günlük bir süre kalıyor. ilgili vergi dairesinin 3 hafta sonra cevap vermesi 30 günün içinde değerlendirilmez ve süre işlemez.

İlgili vergi dairesi zaten 60 gün içinde cevap vermek zorundadır eğer 60 gün içinde cevap vermezse otomatik olarak red cevabı vermiş sayılır ve engelli arkadaşımız hemen dava açabilir.

Aracı aldıktan 10 gün sonra vergi dairesine başvuruda bulundum. talebimi reddettiler ve aynı gün red gerekcesini yazdılar ve elden aldım. bir gün sonrada vergi mahkemesine davamı açtım.

Vergi dairelerinde ısrar ederseniz red gerekçesini aynı gün yazıyorlar.

davanın sonuçlarını merakla bekliyorum inşallah kdvler geri alınır ve yeni araç alacaklara da yol haritası çizilmiş olur

Şimdi avukat bir abimize kararı incelettim.

KDV istisnası getiren yasa maddesinin yürürlüğe girdiği 01.07.2005 tarihinden sonra ötv istisnalı araç alan kişiler bu yargı kararına dayanarak ödedikleri kdv'nin geri verilmesi için dava açabilirler ve bir adım daha ileri gidelim,02.07.2005 de ötv muafiyetli araç aldık 2010 da aracımızı sattık,2010 yılında tekrar ötv muafiyetli araç aldık.Avukat abim diyor ki:hem 1.aracın hem 2.aracın KDV'sini dava ile geri alabilirsin :)

aracı aldıktan sonraki ilk 30 gün içersinde dava etmezsen sıkıntı çıkabilir diye biliyorum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt