Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliden engelliye araç alımı yaptım bu sene. Ne zaman satabilirim?

doomsman

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar bu sene ağustos ayında gümrükden 2005 yılında 1997 model bmw 316i coupe ithal etmiş bir engelliden aracın devrini aldım.Ötvden muafiyetimi yaptırdım vergi dairesine fakat aklıma takılan bir soru oldu gümrükdeki arkadaşlar aracı 5sene sonra ancak bir engelliye satışını yapabileceğimi 10sene sonra ise herkese satışını verebileceğimi söylediler.Bana bu çok saçma geldi ve sizlere de sormak istedim
Engelli bir kişiye satışını ne zaman verebilirim?
Engelli olmayan kişilere satışını ne zaman verebilirim? eğer yardımcı olursanız çok sevinirim sonuçta 10 sene sonra bu arabanın bir değeri kalmayacağına eminim arabamdan bir şikayetim yok fakat merak ettiğim için soruyorum şimdiden teşekkürler.

sizin aldığınız tarih değil arabanın ilk giriş tarihi önemlidir.ilk giriş tarihine göre satışını yaparsınız.engelli birisine isterseniz hemen satabilirsiniz, normal satış için 2015 yılını beklemelisiniz. 2005 yılı girişli yazmışsınız.

Peki çok teşekkür ederim bu konuyu gümrükdeki çalışan çoğu kişi bilmiyor anlatmam belki biraz zor olacak ama gidip konuşayım ben eniyisi onlarla

Yeni Çıkan 3 yaş sınırı yurt dışı araç alımında muhafiyet araca değil şahsa uygulanıyor yani Syn Doomsman siz 2005 yılında ithal edilen aracı farzedelimki 2010 üzerinize aldınız aracı gümrükten düşürüp normal birine satmak için 2020 yılını beklemelisiniz malesef dedğim gibi artık araca değil şahıslara muhafiyet oluyor. Yani bu aracı 3 yıl içinde engelliden engelliye devrini yaparsınız veya gümrük vergisini öder istediğiniz gibi satarsınız benim anlamadığım şu bu kadar ithal araç getirenler var ve bu siteyede üyeler bunlar nerededirler hepsi toplu istifamı ettiler bu işin piri bu simsarlar.
Syn doomsman üzülerek söylüyorum geçmiş olsun çok uğraşırsın bu presedürlerle

çok karışık bi konu galiba bu gümrük işleri felan kime sorsam farklı bir cevap alıyorum

Birine sormana gerek yok aracını aldığın kimse doğrusunu büyük ihtimalle biliyordu ona sordunmu alırken hatta sen bu aracı kaça aldın sana kaça mal oldu bunları paylaşma şansın olurmu

aracı aldığım kişide aynı şeyleri dedi 5sene sonra ancak bir engelliye satabilirsin demişti bu aracı ben uygun fiyata aldım proje ve gümrük masrafları emniyet 1milyar civarı tuttu.

Az önce ALO 183 AİLE,KADIN,ÇOCUK,ÖZÜRLÜ VE SOSYAL HİZMET DANIŞMA HATTI ile görüştüm
3 yıl sonra engelli bir kişiye 5yıl sonra ise herkese satışını verebiliyormuşum. sizleri de bilgilendirmek istedim bu konuda.

Konuyu anlıyamadım ! Yani ben şimdi engelli bir arkadaştan 2 el araba alırsam.

Bu arabayı 5 sene içinde kimseye satamıyormuyum?

Yada engelli bir arkadaşa istedigim zaman satabiliyor muyum ?

son mesajımda da belirttiğim gibi
3 yıl sonra engelli bir kişiye 5yıl sonra ise herkese satışını verebiliyormuşuz.

Özel Tertibatlı Aracın Devir ve Satış Koşulları Nelerdir?
Kişilerin tekrar aynı muafiyetten faydalanmak suretiyle bir özel tertibatlı aracı serbest dolaşıma sokmak istemeleri halinde; halen adlarına kayıtlı olan özel tertibatlı aracın serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren en az üç yıl geçmiş olması ve satışı veya devrinin yapılmış olması gerekir.

Özel tertibatlı aracın başka bir malul ve sakat kişiye devri veya satışı durumunda, aracı devralacak kişinin sakatlığının farklı olması halinde araç Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğüne teslim edilir ve devralacak kişinin sakatlığına uygun tertibat değişikliği anılan gümrük idaresinin gözetiminde yapılır.

Özel tertibatlı aracın gümrük idaresinden izin alınarak başka bir malul ve sakat kişiye devri veya satışı halinde, üç yıllık süre, aracı devralan kişi açısından aracın devralındığı tarihten itibaren yeniden başlar. 10 yıllık sürenin uygulanmasında ise aracın serbest dolaşıma girdiği tarih esas alınır.

Özel tertibatlı aracın üç yıllık süreyi doldurup, beş yıllık süreyi doldurmadan satılması halinde, araca ilişkin Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu gereğince tahsil edilir.

Özel tertibatlı araç muafiyetinden faydalanan malul ve sakat kişinin vefatı halinde;
- Araç muafiyetten yararlanan başka bir malul ve sakat kişiye devredilebilir,
- Varis tarafından kullanılmak istenmesi halinde vergileri tahsil edilir.

Söz konusu aracın ölüm, cebr-i icra veya hacze konu olması durumunda, eşyaya ait gümrük vergileri eşyayı devralan kişiden tahsil edilir.

evet son şekli bu haldeymiş.

selam peki ben yurt dısın araç almak istiyorum kaç yaş aralığında olması sartı vardır.

ben arac alacamda yurt dısından kardesim orda yasıyor suan 3 yas aralığı deniliyordu mesala 2010-2013 aralığı gibi yani araç 2010 yasında olması sart deniliyordu aydınlatırsanız sevinirim.

Üst Alt