Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli otoparklarını haksız yere işgal edenlere kesilen ceza miktarları yükseldi

mavigul

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Özürlülerin araçları için ayrılmış yerlere park eden sürücüler 144 lira ceza ödeyecek. (Ocak 2012 itibariyle)

Engelli park yerlerini işgal edenlere bu ceza gerçekten kesilirse belki park etmezler artık!!! Bu sürücüleri bildirmeli bence..

İnş uygulanır, çok istismar edilen bir konu çünkü ....

Daha geçen gün Palladium alışveriş merkezinde aynı sorunu yaşadım. Tüm engelli park alanları gaspedilmişti. Güvenlikle konuştuğumda anons yaptıklarını , kimsenin gelip arabasını almadığını söyledi. Ben artık uğraşmaktan bıktım. Her hafta sonumu sinir harbiyle geçiriyorum. Bu millete ne yapsan boş. Engelli yerine park eden birine aracınızı alır mısınız dendiğinde " Ben de kafadan engelliyim" diyorsa yapacak birşey yok. Ne yazık ki çok cahil ve duyarsız bir milletiz !!!

mavigul;

Peki arkadaşlar engelli park yerleri engelli araçlar ile dolu olduğunda aracımızla engelsizlerin yerine park ettiğimizde aynı cezaya bizde tabimiyiz.?

gazi78, tabii ki böyle bir ceza yok, engelli aracını normal park yerlerine de park edebilirsin.
Engelli park yeri, engellilere kolaylık sağlamak icin ayrılmış yerlerdir.
Aracını park yasağı veya uygunsuz yere aprk edersen ceza kesilebilir.

aman çok zam gelmiş. zaten 130 küsur liraydı...

Ceza meza hikaye. Benim yaptığımı yapın dört lastik patlak, ön cam kırık. Ufak bir not. Bakalim bir daha koyuyor mu.

Bende bu durumlarda o aracın çıkamayacağı bir şekilde arkasına yan park ediyorum. Bir iki sefer yaptım bunu anonsladılar ama çok geç gittim adamlar dört dönüyorlardı beni bir an önce bulmak için. 154 filan hikaye kaç sefer telefon açtığımda hiç gelen giden olmadı.

Bülent ben denemedim. Ama Optimum Alışveriş merkezinden beni telefonla aradıklarında Emniyetten gelen yazıyı e-mail ile gönderdim. Hukukçuları ile görüşüp; yazıyı büyütüp ; engelli park alanlarına asacaklarını söylediler. Henüz gidip inceleyemedim :) Hafta sonu Palladium'da aynı sorunu yaşadığımda güvenliğe trafiği çağırıp araçları çektirteceğimi söyledim. Tabir-i caizse " HİÇ TINLAMADI" bile.Böyle birşeyin olacağına ihtimal vermediler galiba. Ben de daha fazla sinir olmak istemediğimden trafiği çağırmadım. Ama birimizin denemesi lazım. Tabii arabada o genelgeyi de bulundurup ; trafik ekibine göstermek gerek. Yoksa özel mülk , ıvır kıvır diyerek çekip gidebilirler.

Eskiden plakalarda bulunan işaretten hemen anlaşılıyordu sakat arabası mı? yoksa normal arabamı diye.
Şimdi işaretler kalktı oradaki araba bir sakata mı ait yoksa park kartını cama koymayı unutan
bir sakata mı ait artık kimseyi oradan çıkartamazsınız çok emin olmadıkça trafik polisi de çağıramazsınız.

Lastik patlatıp cam kırmayla olacak bir iş değil sağlıklı tavsiyelerde bulunursak daha iyi olur. Birde haklıyken suçlu duruma düşüp zarara uğramayınız.

aferits abi doğru söylemiş. Bazen ben de o tedirginliği yaşıyorum :) Şimdi sakat bir arkadaşım gelirse , araç onunsa zor duruma düşerim diye korkuyorum..

Bu konuda bu gün İstanbul Trafik Denetim Müdürününde bulunduğu tüm bölge müdür yardımcılarının bulunduğu topplantıya katıldım. Kısa bir özet yaparsam, alış veriş merkezlerinin otoparklarındaki ihlallerden trafik yetkililerinin bir yaptırımı söz konusu değilmiş. Yani hiç bir şekilde yasal bir işlem yapamıyorlar. Ancak umuma açık yerlerde ihlallere müdahale edip ceza kesebiliyorlar.Ancak AVM lerdeki ihlalleri İEM.nün sayfasından şikayet edin biz onlara uyarı yaparız diyorlar. bu nedenle tembellik eymeyelim önlemleri almayan AVM.leri istanbul emniyetine mail çekerek görevimizi yapalım. Trafik yetkilileri bu konuda tam destek vaad ettiler.

Levent Bey ;

Bahsettiğiniz şikayeti ben yaptım. Tek tek fotoğraflarını çektim. İlgili kişilere uyarı mektubu göndermişler. Oturanboğa'nın verdiği linkteki konuyu incelerseniz ; süreç orada mevcut. Ancak bizim istediğimiz sadece uyarı mektubu ile yetinilmeyip ; cezai işlem uygulanması. Zira bu hususta bir genelge mevcut. Genelge hükmü aynen şöyle :

Sadece engelli kişilerin kullanımına tahsis edilmiş park alanlarının (özel güvenlik görevlisi bulunan gerçek kişilere ait yerler dâhil) başka kişiler tarafından kullanılması halinde, bu kişilere 2911 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 61’inci maddesinde öngörülen idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Keşke toplantıda bu genelge hükmünden bahsedilip ; cezai yaptırım konusunda Trafik Birimleri uyarılsaydı !!!!

merak ettiğim bir şey var engelli park yerlerine yalnızca engelli plakası olanlarmı faydalanıyor. yoksa engelliliğini belirten kimlikle normal plakalı bir araç sahibi de faydalanabiliyor mu?

evet park eden araçta engelli plakası olmayacak ama otopark kartlarımızı alıp ön camımıza koymakla sorumlu olacağız artık diye düşünüyorum.Tabii engelsiz birinin park etmediği boş bir engelli otoparkı bulursak!!!?? :) Otopark kartı yoksa engelli biri de faydalanamaz diye düşünüyorum. Ben de bazen engelli kimliğimi koyuyorum ama geçerli mi bilmiyorum. Engelsize ceza kesmezler ama aksilik ya bize keserler :( En kısa zamanda otopark kartını alacağım, tabii kullanabilecek miyim, bilmiyorum :)

Yasalar gerçekten uygulansa, ceza korkusundan engelsiz biri aracını engelli otoparkına park etmeye cesaret edemez bence. Fakat anlayış şu, boştu girdim, birşey olmaz. Senin için boş değil ama anlayana işte. Maalesef, burası Türkiye.. Ben bir keresinde aracın birini çektirmiştim. Trafik polisi ceza kesiyordu, engelli otoparkındaki araca dikkatini çektim, gerekeni yaptı. Arabayı güzelce alıp götürdüler :) Bir daha da sıkıyorsa aracını park etsin...

Ne demek özel AVM'lerde birşey yapılmıyor? Engelli otoparkını süs diye mi koyuyorlar? Engelli otoparkı varsa gerekeni de yapmak zorundalar... Aynı yasalar onlar için de geçerli...

bende engelliyim sol bacak protez otomatik vites aracım var plakamdada engelli logom yok benım hakkım degılmı engelli otoparkı kolundan engeli olan yürüyebilir ben bastonla zor yürüyorum herkesten önce devlet buna bır çözüm getirmeli ......

Benim durumum da pontiacman'e benzer. Aracım engelli aracı değil ama yürümekte zorlanıyorum (yakın zamanda H ehliyet raporu aldım)
Ispark'larda özürlü kimlik kartım gecmiyor, sokakta engelli park yerine bırakmıyorum, ama AVM'lerde bazen özürlü park yerine park edip özürlü kimliğimi cama bırakıyorum. Kendimi haksızlık yapmış gibi hissetmiyorum açıkçası.

Sayın Akasya
dediğim gibi trafik özel park yerlerine karışamıyorlar. Bunlar apartmanlardaki park yerleri gibi değerlendiriliyor. kanun böyle. Bende senin gibi itiraz ettim.Yetkililer dediğim gibi mail yolunu önerdiler. Orada ceza kesmesek bile ikaz ediyoruz, gene önlem almaslarsa kullanılan araçlarına cezalar keserek maddi yönden mücadele ediyoruz diyorlar. Ayrıca trafiğe mail atmnın yanında bizlerde 5-10 kişi gidip orada protesto ederiz. İnanın cezadan daha çok etkili olur. Yani hak verilmez alınır deyip mücadele edeceğiz.

Bir konuyu daha belirteyim. trafik kaldırımlardaki uygunsuz parklarada karışamıyormuş, onlara ceza yazamıyorlarmış. Zira kaldırımlar da belediye denetimindeymiş. Sadece yollardaki araçlara müdahale edebiliyorlarmış. Görüldüğü gibi iş bizlere düşüyor. Her yoldan meclise ulaşıp, haklarımızı aramalıyız

Levent Bey selamlar ;

Peki Oturanboğa'nın aktardığı genelge hükmüne ne diyorlar ? Bizim bu cezanın AVM'lerde de uygulanması yönündeki gerekçemiz belli. Onların uygulamama gerekçesi neymiş ? Trafiğin bal gibi de AVM'lerde ceza kesmesi ve araçları çekmesi gerekiyor. Oturanboğa'nın paylaştığı bilgiyi aşağıda aktarıyorum. Eğer mümkünse toplantıda olan bu kişilerle paylaşabilir misiniz ?

ENGELLİLERE YÖNELİK GÜVENLİK HİZMETLERİ
İçişleri Bakanlığının 03.01.2011 tarih ve B.05.1.EGM.0.11.45209 sayılı 2011/1 no’lu genelgesi
[...]

5.TRAFİK HİZMETLERİNDE ENGELLİLERE YÖNELİK HUSUSLAR
Engellilere duyarlı bir trafik hizmeti verilmesi, engelli vatandaşlarımızın yaşamını da kolaylaştırmaktadır. Engellilere ayrılmış park alanlarına diğer kişilerin park etmesine izin verilmeyecektir. Engelli vasıtalarının geçmesine engel unsurların kaldırımlarda bulundurulmaması için gereken tedbirlerin alınmasına önem verilecektir.

Kentlerimizde yaya trafiğine ayrılmış bulunan kaldırımların ve yaya geçitlerinin engelli vatandaşlarımız tarafından güvenli bir şekilde kullanılmalarını sağlamak üzere, buralara trafik kurallarına aykırı şekilde motorlu araçların park etmesi ve diğer engellerin konulması önlenecektir. Kaldırımların işgal edilmesine hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyecektir.

Sadece engelli kişilerin kullanımına tahsis edilmiş park alanlarının (özel güvenlik görevlisi bulunan gerçek kişilere ait yerler dâhil) başka kişiler tarafından kullanılması halinde, bu kişilere 2911 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 61’inci maddesinde öngörülen idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Trafik kurallarının uygulanmasında, kendisi veya yakını engelli olan bireylerin durumuna özen gösterilecek, yapılacak işlemlerde bu hususlara dikkat edilecektir. Zihinsel veya psikolojik açıdan engelli bireyleri, özellikle çocukları rahatsız etmeyecek şekilde uygulama yapılmasına çalışılacaktır.
Görevli personelimizce, engelli bireylere yönelik gereken duyarlılık gösterilecek, gerektiğinde yapılan işlemlerde bu kişilere öncelik tanınacaktır.
Trafik kontrollerinde, engelli kişilere yönelik yakınları veya ailesi tarafından alınan tedbirler, kişinin içinde bulunduğu koşullar ve zorluklar dikkate alınarak değerlendirilecektir.

Mad.Trafik İhlalinin KonusuKimlere UygulanacağıPara CezasıPeşin ÖdemeCeza PuanıDiğer Hususlar
61/1-oTaşıt yolu üzerinde özürlülerin araçları için ayrılmış park yerlerinde park etmekSürücülere132,00 TL.Peşin 99,00 TL.10Yasaklara aykırı park edilen araçlar, trafik zabıtasınca kaldırılabilir, masraflar ödenmeden araç teslim edilmez.

Sayın Akasya sizin fikirlerinizi aynen benimsiyorum. zaten farklı düşünmek mümkün değil Bu tolantılar gene yapılacak size toplantı tarihlerini yazıyorum Bence katılın ve orada sorunlarınızı belirtiniz.

Seminer sonunda Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş, Trafik Denetleme Şube Müdürü Mesut Gezer’e bir teşekkür plaketi sunarken seminere katkı sunan Emniyet mensuplarına da teşekkür sertifikası sundu.
Seminerler B Bölgesi memurları için 17 Ocak Salı günü İstanbul Modern Sanatlar Galerisi Toplantı Salonu’nda, C ve Ç Bölgesi memurları için de 16 Şubat Perşembe günü TOFD Beykoz Şubesi’nde devam edecek

Arkadaşlar
Dün trafik yetkilileri ile 2. toplantı yapıladı. Akasya nın bahsettiği genelgeyi bizzat okudum. Çoğunun haberi yok. Fotokopi ile çoğaltıp dağıttım. ancak bu genelgenin trafik kanununa aykırı olduğunu söyleyenler oldu.kanunun yetki sahalarının açıkca belirtildiğini söyleyerek AVM gibi özel yerlere yetkilerinin olmadığını belirttiler. Ama bu genelge doğrultusunda Ankaraya görüş soracaklar. Bu konda yetkili olmayı onlarda çok arzu ediyorlar.
Bu arada bu konudaki sorunları ve genelgeleri açıklamam üzerine tüm özürlü plakalı araçların yakınları tarafından kullanılması halinde hiç bir işlem yapmamaları konusunda orada bulunan tüm polislere ikaz yapıldı.Bence araçta sizinde bulunmanızda fayda var. Ayrıca plaka yerine geçen kartlar hakkında da bilgi verildi. Bu konuda Sormak istediğiniz soru varsa yanıtlayabilirim.

Levent Bey ;

Çok olumlu bir gelişme. En azından görüş soracaklar. Çok sevindim.. Bu konuyu toplantıda gündeme getirdiğiniz için çok teşekkür ederim...

Dediğim gibi, resmi yazıyı yanıma alır, dolana dolana polis ararım ceza kesmesi için. Ceza kesmezse hakkında şikayetçi olacağımı da belirtirim.

Engeli park levhaları

Arkadaşlar vanda engeli park araçlarının yerlerine engeli olmayan araç sahipleri park ediyurlar.biz kaç engeli uyarmalarımıza rağmen bizleri dinlemeyip ve sözlü hakarete uğradık .155 aradık .gelip ceza yazacaklarını söylediler sabahtan akşama kadar bekleyip hiç bir işlem yapılmadı.ve ceza yazılmadı onlara allah belediyeninde belasını versin hiç ilgilenmiyur .ne yapacağımızı bilmiyuruz .ve yerel gazeteyede gitim lütfen bu olayı yazın gazetelerede.artık rahat edelim diye ve onlarda tamam deyip bizleri başlarında atılar .haber yazılmadı. sizlerden ricamız bizlere yol gösterinki bu odun kafalı insanlar artık kör olmasınlar ve engelipark levhasının işaretlerini görüp park etmesinler.çıldıracam artık her gün öyle yav bıktık

Bu konuda gelişme var mı? Genelgenin uygulanmasına dair güncel bir bilgisi olan var mı?

Üst Alt