Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli erkek çocuk ölen babanın maaşını alabilir mi?

ozmuşlu

Üye
Konular
59
Reaksiyonlar
175
s.a arkadaşlar bir arkadaşım sgk dan çalışan birinden duymuş engelli erkek çocuk ölen babasının emekl maaşını alabilirmiş herhalde bu konuda bilgisi olan var mı şartları nedir acaba ??

Evet, alabilir. Türkiye'deki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatına göre, engelli bir erkek çocuk vefat eden babasından (veya annesinden) ölüm aylığı (halk arasındaki adıyla yetim aylığı) alabilir. Normal şartlarda erkek çocuklarının yetim aylığı alabilmesi için belirli yaş sınırları (eğitim durumuna göre 18, 20 veya 25 yaş) bulunurken, engelli çocuklar için yaş sınırı yoktur.

Ancak maaşın bağlanabilmesi için SGK'nın aradığı bazı kesin şartlar bulunmaktadır:

Çalışma Gücü Kaybı (Maluliyet) Şartı

Çocuğun çalışma gücünü en az %60 oranında kaybettiğinin (malul olduğunun) resmi olarak belgelenmesi gerekir.

Önemli Not: Daha önceden alınmış standart bir engelli raporu (ÖTV indirimi, engelli kimlik kartı vb. için alınanlar) SGK için tek başına yeterli olmayabilir. SGK, maaş bağlamadan önce kişiyi yetkili bir devlet hastanesine veya üniversite hastanesine sevk eder. Hastanenin düzenlediği rapor, SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenir ve "%60 maluliyet" kararı verilirse bu şart sağlanmış olur.

Engelli erkek çocuğun herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) çalışmıyor olması gerekir.

Ayrıca kendi çalışmalarından dolayı SGK'dan kendi adına bir gelir veya aylık (kendi malullük veya yaşlılık emekli maaşı gibi) almıyor olması şarttır.

Yaş ve Medeni Hal

Malul (%60 ve üzeri çalışma gücü kaybı olan) erkek çocuklarda yaş sınırı yoktur. Şartları taşıdıkları sürece ömür boyu bu maaşı alabilirler.

Erkek çocukların evli veya bekar olmaları yetim aylığı almalarına engel teşkil etmez (kız çocuklarında durum farklıdır ancak erkek çocuklarda evlilik yetim aylığını kesmez).

Nasıl Başvuru Yapılır?

İşlemleri başlatmak için vefat eden babanın dosyasının bulunduğu veya ikamet edilen yerdeki Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne (SGK) gidilerek "Ölüm Aylığı Talep Belgesi" ile başvuru yapılmalıdır. Başvuru sırasında çocuğun maluliyet durumunun tespiti için hastaneye sevk talebinde bulunulmalıdır.

Not: Eğer vefat eden baba Emekli Sandığı (Memur) mensubu ise, kamu görevlileri emeklilik işlemleri birimiyle iletişime geçilmesi gerekebilir.

Son düzenleme:
Babanızın vefatı için başsağlığı dilerim. Mevcut SGK mevzuatına göre babanızdan yetim maaşı alamazsınız.

Kendi Emekli Maaşınızın Olması: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yasalarına göre, bir çocuğa (kız veya erkek fark etmeksizin) vefat eden anne ya da babasından yetim aylığı bağlanabilmesi için en temel şart, çocuğun kendi sigortalılığı nedeniyle bir gelir veya emekli aylığı almıyor olmasıdır. Siz kendi çalışmalarınız sonucunda 4/C (Emekli Sandığı) statüsünden emekli maaşı aldığınız için yasadaki bu temel şartı sağlamıyorsunuz.

Maluliyet (Engellilik) Durumunun Etkisi: SGK sisteminde malül (çalışma gücünü en az %60 oranında kaybetmiş) erkek çocuklarına, normalde uygulanan 18/25 yaş sınırı olmaksızın ömür boyu yetim maaşı bağlanabildiği doğrudur. Ancak maluliyet sadece yaş şartını ortadan kaldırır. Malül çocukların yetim maaşı alabilmesi için de yine sigortalı çalışmıyor olmaları ve kendi sigortalarından dolayı emekli maaşı almıyor olmaları zorunludur.

Son düzenleme:
aydınlattığınız için teşekkür ederim .. ama bize zorr hatta imkansız.. benim 44 olan raporum oranı düştü birde yüzde 60 rapor almak imkansız gibi birşey genede öğrendiğimiz iyi oldu.. eşşek gibi çalışmadan bize kimse birşey vermez arkadaş böyle gelmiş böyle gider herkesin her işi ne kadar kolay oluyor bize gelince imkansız...

Sorduğunuzu yorumladım, yanlışsa da bilen başkaları yardımcı olacaktır.

Üst Alt