Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
toplu dava açalım bu nasıl yapılıyor ? hukuk bilgisi olan arkadaşlar ön ayak olsun gidelim yasa bu gökten inmedi Allahın kelamı değil , nasıl ekledilerse öyle çıkartılır...

@svnn,

Vergi indiriminiz yetişse bile emeklilik icin 15 şubatı bekleyeceginizden yasa 1 şubata kadar çıkarsa vergi indirimi ile emekli olamayacaksınız. Engelli raporunuz %74 le belkide hafif veya orta iş gücü kaybi ile emekliliğe sevk edileceksiniz. Inş hastalık listesinde vardır rahatsızlığınız

@hanifeaydin,

Anayasa mahkemesine açılması lazım...

@Phalanx,

bende geçen gün bu kırmızı yazı var zannedip mutlu olmuştum boşa sevinmişim..dava açmak lazım nasıl açılıyor yasa iptali nasıl yapılır kim biliyor

@sbrbrgc Yüzlerce kez yazıldı, rapor aldığı tarihteki mevzuat ne ise o şekilde değerlenecek emekli olmuş olanlar için geçerli

@samedo99,
Iyi okuyun ve yorumlayin bence. nergis hn oyle yorum yapmamis 2008 sonrasi gibi malulen emeklilik kontrolda ne yapiliyorsa oyle yapilacak demek istemis, 2008 oncesi gibi olmayacak demek istemis bu yuzden burdaki ustadlara yorumlarini sordum size sormadim

@avci0606,
aynen cumhuriyet gazetesinde sormuş danışmıştır bakanlığa vs aldığı bilgiler bu şekildeyse hepimiz yandık.....kontrol zamanı gelince emekli olduğumuz tarihteki mevzuat neyse o değil yani....hepimiz işgücü kaybına göre değerlendiriliyor olacağız.....2008 öncesi sonrası kontrol muayenesi vs...

işgücü kaybını atlatsak Aylık bağlanma oranlarını da değiştirmişler yeter ki emekli maaşı yükselmesin ama 2 yıl milletvekilliği yapan 125.000 Tl aylık alsın ( bu asla kaldırılmaz ) %60 da her sene zam alırlar......delirmemek mümkün mü? oy veren kimse bu zatlara onlara benim oğlumun eşimin hakkı haram olsun

Aylık bağlama oranı 2008 öncesi değiştiğine eminmiyiz ben oyle birsey gormedim

@avci0606,

Merhaba,Bülent Bey (@OturanBoğa) bu konularda her daim bilgi ve deneyimleri ile konular ve süreçleri yönünden doğru paylaşımlar yapmaktadır.

Engelli vergi indirimi ile emekli olmuş kişilerin kontrol muayenesine tabii olacak yani süreli raporları olan arkadaşlarımızın kanun metnine göre 5510 sayılı kanunun 28. Ve 94. Maddeleri üzerinden işlem yapılacağı yazılmıştır.

Buna karşın komisyon ve T.B.M.M. Genel kurul tutanaklarında yazılı olduğu üzere SGK Başkan yardımcısı ,Komisyon Başkan yardımcısı ve birçok milletvekili emekli maaşı bağlanan ve kontrol muayesine tabii vatandaşların rapor alınırken kullanılan mevzuat ile değerlendireleceği tekrar tekrar söylemiştir.

Normal anlamda bu yazılar hukuk çerçevesinde kısmen bağlayacılığı vardır ve bu sebeple tutanak altına alınmaktadır.

Burada çelişki olduğu açıktır ve bu bağlamda bunun tek çözümü SGK ilgili konu hakkında kurum içi genel yazı veya buna benzer bilgi yazısı ile durumu açıklayacağını düşünüyorum.

Böyle konuları bu şekilde açıklık getirdiği bilinmektedir.Burada SGK kurumunun yasa sonrası çıkaracağı genel yazı veya yönetmelik durumu aydınlatacağına inanıyorum.

Saygılar.

@feromon

Onkolojik kanser hastalığı geçirmiş olanlara maalesef hastalık listesinde hafif orta yokmus iptal oluyormus bu formda bilen arkadaşlar öyle yazdilar

Arkadaşlar 20 Aralık'ta yazmıştım. KMT için uygulanacak bellidir. Daha sonra bu yönetmeliği değiştirirlerse orası ayrı bir durum ortaya çıkarır.

@reciss,

davayı ancak bir milletvekili açabilirmiş , instagramda sgk ya ödenmeyen ilaçlar için dava açan avukata sordum.milletvekilleri erken seçim derdine düştüler haliyle bizi gören duyan olmaz.....

@KaYa_,

Benim süreli ve 2026 ta bitiyo sen şuan diyosun ki yarın emekli olabilirsin eski yaşaya tabisi ve senin emekliliğini alamazlar diyosun dogrumu diyom bunu ne sgk müdürü net konuşabiliyor nede sorduğum avukatlar bana dedikleri şey süreklide seni emeklilik süren 2026 bitiyo ve kurum seni cagriyo buyur gel diye ve yeni yasadan yapabilir diyo bidahi işlemi çünkü 2 yil süren bitmiş diyo kontrolde olsa bunu yasa çıktıktan sonra nasıl çıkmış görmek lazım diyo bunu sgk müdürü de böyle diyo avukatlarda ben bu yüzden olamadım net bisey diyemediler için bugün kimse evet ol korkma bisey olmaz diyemedi ki siz sanil diyebiliyosunuz

Yasanın resmi gazetede yayınlanması bekleniyor. CHP li Aylin hanım söz verdi açacaklar.

Erdursun böyle demiyor kmtye giden emekliller eski kanuna gore hukmedilcek diyor
Nergis hanim en başından beri kmtlerin yeni kanuna göre olcagini belirterek kanun çıkmadan bile yanlış yorum yapmıştır bilerek mi böyle yapıyor anlamadim

Kontrol muayenesi konusunda rahat olun arkadaşlar.

Eve gelince, meclis görüşme tutanaklarını da inceledim. Komisyonda mevcut hakların korunması açıkça görüşülmüş. Gerekçeyi bu nedenle açıkça rapor tarihindeki tıbbi mevzuat geçerli olacak şeklinde yazmışlar.

SGK BAŞKAN YARDIMCISI ISMAIL ERTÜZÜN - Bunları özellikle gerekçesinde de yazdık. Kontrol muayene tarihi öngörülmüş aylık ödenmekte olan kişinin süresi sona erdi, KMT'ye gönderdiğimizde değerlemesi yine o raporu aldığı tarihteki yönetmelik çerçevesinde yapılacak. Yani, sizin bahsettiğiniz gibi, çalışma gücü kaybına orada bir dönüş söz konusu olmayacak. Yani dolayısıyla bir hak kaybına burada yol açmayacak.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Teşekkür ediyoruz arkadaşlar.
Önerge var mı?

KAYIHAN PALA (Bursa) - Sayın Başkanım, biz önergemizi bu açıklamanın üzerine geri çekiyoruz. Çünkü bu açıklama bizim için önemlidir. Herhangi bir hak kaybı olmayacağı burada resmi olarak dile getirilmiştir, biz de bunu seçmenlerle paylaşacağız. O zaman bunda şey yapmamıza gerek yok.

Bana göre konu burada kapanmıştır. Güzel günlere..

Son düzenleme:
@OturanBoğa
Siz kmt işlemlerin emekli olanların baltazara göre yapılacağını söylemiştiniz şimdi fikir mindegistirdiniz

@Bilgi Hazinedir,

Bunu zaten Nergis hanımdan başkası soylemiyor SGK uzmanlarin yazıları ve resmi net sitelerinde dediği de nergis hanımdan farklı

4a'lıyım sigorta girisim 2006 prim gun sayım 5700 sgk hastalık listesi ile 2025 yılında yeni yasa değişikliği ile çalışma gücü kaybıyla emekli olabiliyorum. Sorum şu çalışma gücüne bağlı emekli olduktan sonra 4b ile iş yeri açıp çalışabilir miyim?

@Aliemin,

Merhaba,şahsi görüşüm @Phalanx, arkadaşımızla aynıdır.

Bununla beraber tutanaklarda yazan konuşmalar ile kanun maddesi üzerinde çelişki olduğu açıktır.Düşüncemin dayanakları mevcut tutanaklara dayanmakta ve de gerçekçi düşüncelere saygı duymaktayım.

Nergis Hanım okuduğunu yazmış esasen,ancak bir önceki yazımda da ilettiğim gibi SGK GENEL YAZI veya Yönetmelik gibi kurum içi belgeler ile bu durumu açıklığa kavuşturacaktır.Çünkü işlemleri yapacak kurumlar ve personelide aynı bizim gibi nasıl işlem yapacağını şu an için bilmemektedir.

SGK kurumunun beklediğim resmi yazısının akabi konunun netleşeceğine inanıyorum.

Saygılar.

Not: @Semih avci, arkadaşımızında belirtiği gibi SGK Kurumu içindede bakanlığın yayınlayacağı Genel Yazı,Yönetmelik gibi kurum içi belge ve açıklama bekleniyor.Bu durum sncak bu şekilde netleşebilir.

Saygılar.

Arkadaşlar bu yasayı Tayyip Erdogan geri gönderir kabul etmez diye aklınızın ucundan bile geçirmeyin ! Bugün Çalışma Bakanı'nın açıklamasını izleyin. Bakan açıklamasında '' Emekli maaşlarını zamanında ve eksiksiz nasıl yatırabilirz diye ugraşıyoruz '' dedi ! EYT den kaynaklı 38 yaşında emekli olanlar var ve EYT den dolayı 3 milyon kişi 43 yaşında emekli olmuş .Arkadaşlar yandaş basın halktan saklıyor ama SGK maaş ödeyemeycek duruma gelmiş şuanda . Avrupada yaşayıp Türkiye de prim ödeyip emekli olan 600 bin kişinin emekliligi iptal edilmiş ...

@neoplis Yahu SGK nım zarar etmesi mümkün değil biraz okuyun araştırın derim ben bunun için sadece eczane sayısına bakmanız bile yeterli

@samedo99,

ülke kaynakları doğru kullanılsa herkese rahat rahat emekli maaşı verilir zaten normalde olması gereken en düşük emekli maaş 35 olması gerekiyor eğer bağlanma oranıyla oynanmasa bu tutarda emekli maaşı olacaktı olması gerekenin 3te biri veriliyor emekli sayısını bölün 15 milyon emekli 3 e zaten toplam 5 milyon emekli yapar. yani devletin zaten ödediği para 5 milyon emekli maaşı kadar.Ha birde sürekli pasif emekliyle çalışan arasındaki orandan bahsediliyor neymiş şukadar çalışan var bukadar emekli çok fazla ya avrupadaki oranlara bakın nerdeyse çalışan sayısıyla emekli sayısının eşit olduğu ülkerler Fransa almaya bakın bu oradan Türkiyeden bile daha kötü ..aktif pasif dengesi ama maaşlar çatır çatır ödeniyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt