Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Aynı gün çıkış işlemi yapılır e-devlet'ten emekli başvurusu yapılıyor 30 unda emeklilik başvurun olur

@kalua33, ilgin için çok sağol, sgk’ya 1. gidişte de 2. gidişte de engelli vergi indirimini götürüyor muyuz acaba, yoksa yalnızca ilk gidişte mi veriliyor?

Şirkete çıkışını vericen e-devlet'ten ika emeklilik başvurunu yapacak bankayı seçeceksin sonra sana verdikleri vergi indirimi belgenle SGK ya gidip başvurunu yapıyorsun o kadar

Konu çok vahim olan yine bizlere olmuş.

4A'dan Ekim 2004 yılında çalışmaya başladım ve vergi dairesindeki vergi indirimine tabi raporum %54. Prim günüm 7200leri geçti haliyle. Sorum şu emekli başvurusu için ne yapmak lazım arkadaşlar?

Eğer tasarı geçerse yeniden SGK kurula yollayıp yeniden değerleme yapacak o zaman bu oranı da alamayız.

Sizden gelecek yönlendirmeye göre hemen başvuru yapacağım. Ama başvuru nasıl yapılıyor onu da bilmiyorum.

Son düzenleme:
@ozghcttpli, Sizin de dediğiniz gibi bu kanun teklifi kabul edilirse emeklilik işlemleri zorlaşacak ve çoklu hastalıkları olan birçok kişi emekli olamayacak.

2024 yılında emekli olanlara 2025 yılında emekli olanlara kıyasla daha fazla maaş bağlanacağı da söyleniyor.

Siz yinede başkasının yönlendirmesi ile işlem yapmayın. Bu konuları tüm yönleriyle araştırıp değerlendirip emeklilik kararınızı ona göre verebilirsiniz.

Vergi indirimi belgeniz var ise çalışıyorsanız eğer işyerinizden 08 Kodu ile çıkışınızı yaptırdıktan sonra, bu belge ile SGK'ya gidip emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.

Son düzenleme:
@ozghcttpli,

7 ocaktan önce başvurunu yap. Sigortadan emekli olur yazısı alıp iş yerine vermen gerekiyormuş. Sonrası da e devlet üzerinden hallediliyormuş. Bende 2 ocakta gideceğim. 7 ocakta meclis açılır yasa yürürlüğe girerse üzücü olur sizin için.

@ozghcttpli,

Bende kalp hastasıyım ama hiç Duzelmicek olmasına rağmen oranım 48 den. Sürekli düşüyor bu sebeple engelden çıkarım diye yeni yasa çıkmadan emekliliğimi verdim 65bin maaşı geri tepip 22bin olacak emekli maaşına mecburen emekli oldum sende çalışıyorsan şirketine emekli olmak istediğini söyleyeceksin onlarda evraklarıni hazırlayacak ve e devletten başvurunu yapacaklar sende vergi indirimi kagidinla SGK ya gidip başvurunu yapacaksın bu kadar 31 Aralığa kadar başvurunu yapmazsan emekli maaşın %30 düşük bağlanacak karar verdiysen yarın başvurunu hallet

@Modality,
2 Ocak'ta gidersen %30 daha düşük maaş bağlanacak günün dolduysa 31 aralığa kadar başvurunu yap

@kalua33,
%30 Düşük maaş bağlanması 7 ocak da TBMM açıldığında, yasa kabul edildiğin de olmuyor muydu?
4A - 2004 girişli - aktif sigortalıyım bende 🥺

Vergi indiriminden onay bekliyorum bende. Onay çıkar çıkmaz SGK ya başvurumu yapacaktım bende. 7 ocağa kadar inşAllah onaylanır Vergi indirimim de başvurumu yaparım, düşük maaş mağduru olmam inşallah diye düşünüyordum bende. 🥺

Teşekkürler arkadaşlar sizden cevap gelmeden önce bir kaç arkadaşımla da konuştum maaş düşüklüğü mevzusundan onlar da bahsetti. Yarın ilk iş ik ile görüşeceğim. Ocak 7 sonrası ne olacağı belli değilken birde minimum 10bin lira daha az maaş alma riski doğdu. Ve bunların hepsini tesadüfen öğrendim. Siteye bir süredir girmiyorum ameliyatlar vs uğraşıp duruyordum.

@kalua33,

Calisamicak durumdamisiniz maaşınız iyimis aslında yine işe girip caliscaksiniz sonuç olarak

@kalua33,

Hayır resmi gazetede bu kanun henüz yürürlüğe girmedi. Resmi gazetede incelersen görürsün. Resmi gazetede yayınlandıktan sonra geçerlidir. Geriye yönelik kanun işlemez. Bunu avukata da danıştım.7 ocağa kadar şuan vakit var.

Hem EYT/Normal hem de engelli emeklilik başvuruları nedeniyle SGK bugün ve yarın fazla mesai yapacak gibi.
Merak ediyorum; bu değişiklikten haberi olmayan, emeklilik şartlarını tamamlayıp emekli olmayan ve çalışmaya devam eden çok insan var mıdır?

@Ankisp,

Vardır. Gss gibi kaos durumuna dönecek gibi birçok insan haberi olmadan gss prim borcu çıkmıştı. Şimdi de bir benzeri olacak gibi duruyor.

@Ankisp,
Hak edipte kalan bence çok yoktur. 2008 öncesi ssk lı olan engelli zaten vergi indirimi ile emeklilik zamanının geldiğini bilir. işe giriş çıkış yapacak çok kurumsal bir yer değilse . Yada başka yerde çalışacak. % 30 düşme mevzusuda vardı zaten çoğu kişi haberdardır bence.. Kalanlara çok yazık olacak ama , yasa değişip çıktıktan sonra hem vergi indirimiyle emeklilik bitecek hemde maaş düşmesi olacak.

@geronimo1,

Kardeş dolduysa bekleme ocaktan gün alırsan maaşında %30 düşme olur diyor uzmanlar. Sgk ya gidip dilekçeni ver , çıkış olması gerekiyorsa işyerin çıkışını versin. Kadrolu Kamu işçisi isen , bizim burdada var 14 ocak onlar için son du sizi bilmiyorum. Yüzde 30 düşecek diye bizdeki işçiler emekli olacak 14 ocakta... Ama sende yasa değişikliği durumuda var .. Vergi indirimle emekliliğin cepte, Tek handikapın sanırım iskide çalışamamak olacak....

Sevgili arkadaşlar

4A SSK'lı olup emekli olmayı düşünenler %30 düşük maaş bağlanmaması için 31 Aralık son gündür devlet memurları yani emekli sandığı 14 Ocak son gündür bu konu hakkında emekli maaşı hesaplama konusu hakkında bir yasa çıkmazsa durum bu şekildir.

Google'da gerekli araştırmaları yapabilirsiniz bu konu hakkında onlarca yazı yazılmıştır sorarak değil okuyarak daha iyi anlaşılır yanlış anlamayın eleştirmiyorum vebal altında kalmamak için bu şekil söylüyorum iyice araştırınız Google'da gerekli köşe yazıları mevcuttur SSK uzmanı yazarlar bu konuda yazılar yazmıştır

Son düzenleme:
Ben 7 ocak tarihinde mi emekli olacağım diyim dilek@Modality, bana kalsa senin dediğin gibi hemen olurum ama bana kalacak mı acaba.

@Engelli52,

Arkadaş iskide çalışıyorum deyince

2025 yılı emeklilerimizin 2024 yılı emeklilerimize oranda %25-35 oranında daha düşün bir emekli maaşı bağlanması ve bu maaş farklarının gelecekte de artarak devam etmesi riski bulunmaktadır. Bu nedenle yıl sonuna kadar herhangi bir yasal değişiklik yapılmaması halinde, emeklilik şartlarını doldurmuş ve yakın gelecekte emeklilik düşünen sigortalılarımızın 2024 yılı emeklisi olabilmek için aşağıdaki tarihlere dikkat etmelerinin menfaatlerine olacağını düşünüyoruz.

• Kamu kurumları ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait şirketlerde çalışan ve ücretlerini ayın 15’inde alan işçilerimizin 14 Ocak 2025 tarihine kadar emeklilik dilekçesini vermeleri halinde 2024 yılı emeklisi olarak sayılacaklardır.
  • Özel sektörde, kamu kurumlarında ve sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait şirketlerde çalışan işçilerden ücretlerini her ayın 1’inde alanların ise emeklilik dilekçelerini 31 Aralık 2024 tarihinden önce vermeleri halinde 2024 yılı emeklisi sayılacaklardır.
Emeklilik dilekçesini bu tarihlerden sonra verecek olan işçilerimiz ise 2025 yılı emeklisi sayılacaklardır.

diye açıklama yapmış sendikalar...

@SirinBocek,

%30 31 aralık son 7 sini beklemiyor başvuru yapıldıysa sorun yok

@Aliemin,

Maaş çok iyiydi ama yeni yasa çıkarda emekli hakkımız elimizden giderse diye korktum çünkü her yıl oranım düşüyor iyileşme olamamasına rağmen

@Modality,

%30 kanun değil bu kesinlikle olan bir durum 1 ocaktan itibaren e-devlet'ten maaşına bakınca %30 düştüğünu göreceksin kesin olmayan 2008 öncesi emeklilik şartlarının değişmesi ama %30 maaş düşmesi yasa değil direk uygulanacak enflasyon oranı bu 7 Ocak ile bunun alakası yok İBB de herkes emekli oldu eski kimse kalmadı

@kalua33,

Vergi İndirimi onayını beklemekteyim.. 1.5, 2 hafta önce başvurdum.. Başvurum Ankara'nın sistemlerine başvuru günü gönderilmiş. Ankara'dan onay çıkmasını bekliyorum.

Onay çıktığında mesaj gelir gelmez SGK ya gidip başvuru yapacağım. 🥺

Vergi İndirimine başvururken, İçimden "Bilerek onayı bu ay yapmayacaklar. Oteki Ay'a sarkıtacaklar dedim".. 🥺

Vallahibillahi hepimiz mağdur bırakıldı.. Evli, barklı,yaşlı, çoluk çocuk sahibi insanlara Allah sabır versin yaa.

engelli raporlarının yeniden değerlendirilmesi

yukarıdaki konu içeriğinin başlığı;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Konu: Sahte engelli raporu alarak emeklilik ya da engellilik durumu onaylanmış kişilerin yeniden kontrol edilmesi talebi.

anladığım kadarı ile; emekli olanların hepsi çağrılacak ve raporları yeni sisteme göre tekrar değerlendirilecek, akabinde de emekli olmanıza dayanak oluşturan sağlık raporlarının iptal edilerek daha düşük rapor oranları ile karşılaşılması olanak dahilindedir. ilgili linkteki "sahte" kelimesi araç kısıtlamasındaki "suistimal" kelimesinin karşılığıdır.

şahsen, bu şekilde olacağını da düşünüyorum. yarın olmaz ve fakat eninde sonunda olur.

KÜÇÜK BİR HATIRLATMA;
Arkadaşım malulen emekli olmak için eylülde işten çıkıp İŞ GÜCÜ KAYBI RAPORU alabilmek için müracaatını yaptı. Hastane ortopedi randevusu için Şubata gün verdi. Bu kız eylülden beri işsiz. Raporunun onaylanıp onaylanmayacağı kesin değil. Her Neyse

Bizler bu yasadan sonra İş Gücü Kaybı Raporlarımızı almak için işten çıkıcaz ve Sgk bizi her hangi bir hastaneye sevk edecek ve süreç başlayacak. Çok fazla talep olacağı için aylar aylar sonraya belkide sene sonralara gün verilecek. Ve bu süre zarfında maaş alamayacaksınız.

İyi uykular.

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
Öncelikle cevap yazan herkese teşekkür ederim. Bugün çıkışımı aldım iş yerimden ve evrakları SGK'ya teslim ettim. Benim süreç şöyle işledi:
İş yerine durumu ilettiğimde ısrarla SGK'dan emekli olabilir yazısı istediler. Bunun üzerine Ankara Çankaya tuna caddesindeki birime gittim. Yanimda vergi indirimi yazım, bana ve şirkete verilen yazılar vardı. Bunlarla birlikte memur bey sağolsun ısrarla dedi ki online formu doldurup işlemi yapma edevletten. Bu kısma sonra değineceğim. Evrakı şirkete verdim ve çıkış islemimi 8 kodu ile tamamladılar. Online sistemden başvuru islemini yapmamı söylediler. Bende yaptım ama memur arkadaşın uyarısını unuttum. Evrakı ona götürdüğümde haklı olarak serzendi. Çünkü online başvuruda yaşlılık aylığı seçeneği var vergi indirimi bilgisini ekleyeceğin yer yok. Evraka belgeleri teslim ettim. Umarım son evraktan işlem yaparlar. Gerçi elimde imzalı bir evrak var itiraz ederim en olmadı.

Herkes için hayırlısı olur umarım

@samedo99 Gün içinde gel git stres kafa kalmadı. Sağolsun son memur arkadaş çok yardımcı oldu. Olmayan diğer iki memuru anmayalim :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt