Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@cdj,

sadece korunan emekli olan kontrol muayenesi istenen kişilerin yeni aldığı raporların, ilk emekli oldukları dönemdeki çalışma gücü kaybı işlemlerine göre yapılacak denmiş. Ben öyle anladım.

Madde 17- Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergiindirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışmagücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlıkkurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatda dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

Sadece yorumunuzu merak ederek sormak istiyorum..Ben tek hastalık olan ortapedik yüzde 71 süresiz engelli raporumla kontrol muayenesine gönderildiğimde heyet benim çalışma gücü oranımı yüzde 40 in altında verip emeklilik talebimi reddedebilir mi?

Umarım.. Herkesin gönlüne göre olsun,şu süreç gerçekten çok gerdi hepimizi.

@Gülçnn,

%71 ortopedik tek hastalık içeren raporun karşılığı muhtemelen SGK Hastalık Listesinde de benzer kapsamdadır ve zaten %40'ın altına inemez. Çünkü SGK Hastalık Listesi Ortopedik engelleri önceleyen, Sistemik hastalıkları (Kalp Şeker Tansiyon Vs) kapsam dışına alan bir liste.

hiçbirimiz için iyi olmayacak.kamudakiler sonuna kadar çalışabilir kovulma derdi yok ama özel sekötörde bizler performans düşünce birkaç kez rapor alınca direk kovulma oluyor bizler pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duyarken ne hale geldik...çünkü kasada para yok.çünkü ayakkabı kutusu dolduruldu , man adası bankaları dolduruldu.ama engelli yaşlı otizmli için para yok yok yok ....hakkımız haram olsun....mahkemeye versek hakim savcı mahkeme de onlardan değil mi_?

Keşke olmasa ama akp ve mhp nin salt çoğunluğu ile bu maddelerin hepsi geçer Perşembe gününede mecliste onaylanır hepsi. 31 aralık dolmadan çıkartacaklar belli

Biri Taksim meydanına çıkıp kendimi yakiyorum diye üzerine benzin dokse haber olur mu acaba ?veya sağlık bakanlığı önüne

Yoksa yanmamizi mi izlerler şuan olduğu gibi ?

Ben 28 aralıkta emekliliği hakediyorum, 30 unda sgk ya emeklilik için başvurursam sıyırma şansım var mı?

Merhaba,

Aranıza yeni katıldım. Yaklaşık 25-26 senedir iltihaplı romatizma hastasıyım ve 2007 yılında almış olduğum %46 oranında süresiz vergi indirimi raporum var. Şu anki mevzuata göre, prim gününü doldurdum ve emekliliğime 2,5 sene var(dı).

Tüm yazılanlardan çıkardığım sonuç; Engelli emeklilik öyle yada böyle rafa kalkıyor gibi.

Yasa geçer ve bundan sonraki seçimlerin konusu olur.
Özel sektörün tepkisini de ilerleyen yıllarda yaşar görürüz.

@samedo99,
Yayın yasağı gelir. Bu devirde haklı haklılığını anlatamıyor. Bir ihtimal belki twitter'da ses getirir.

Günlerdir, haftalardır bu düzen maalesef hepimizi tedirgin etti. Hepimize Allah sabır versin.

Sizlere bir sorum olacak, günlerdir ve haftalardır araştırmaktan gecem gündüzüme karıştı. Gözünüzü seveyim bilgisi olan cevap yazarsa çok sevinrim.

- 10 Bölüm üzerinden Saglik kurulu heyetine girdim. 5 Yıl süreli %78 puan verildi.
(Birden fazla sağlık sıkıntısı mevcut)

- Vergi İndirimi Emekliliği için Defterdarlık için evrakları teslim ettim. Ankara'dan onay beklemekte dediler. Onay çıktığın da, SGK'ya gideceksin, emeklilik için işlemlerine orası eşittir çekecek dediler.

- 1 Ocak 2025 tarihinde bu söylenilen düzenleme Allah korusun devreye girerse, ne gibi olumlu veya olumsuzlukları yansır bana?

Şimdiden cevaplarınız için Allah razı olsun. Çok teşekkürler.

@SirinBocek

Şayet yasa bu şekilde geçerse, elindeki raporun bir önemi kalmayacak.
%78 oran aldığın rapordaki en yüksek oranlı olan ve aynı zamanda SGK Hastalık Listesinde tanımlı olan tek hastalığa göre işlem yapılacak.
Şayet SGK Hastalık Listesinde tanımlı en az hafif olan bir hastalığın mevcut değilse malesef emeklilik mümkün olmayacak.

benim bugün 4C den %80 oranlı raporumla emekli olamadığım gibi sende %78 oranlı raporunla emekli olamayacaksın yasa çıkarsa. Yasanın amacı seni benimle eşitlemek.

Beni seninle eşitlese bana hak tanımış olacak ama seni benimle eşitleyerek senin hak kaybına sebep oluyorlar.

Umalım ki yasa çıkmadan vergi indirimin onaylanıp SGK ya emeklilik başvurusunda bulunabilesin.

yurtdışında avrupada engelli emeklilik koşulları, standartları, kanunları nedir bilen var mı *?

bir de bu hastalık listesi çok fazla kısıtlayıcı olmuş resmen .illa hiç duymayacaksın hiç görmeyeceksin hiç yürümyeceksin çalışamaz durumda olacaksın denmiş. Böyle bir sistem dünyanın neresinde var ki merak ediyorum.

bu aşamada 2005 girişlilerden itibaren çok büyük bir mağduriyet yaratıyor.

@hakunamatata,

Avrupada engelli emeliliği nasıldır bilmiyorum ancak uzun yıllar Almanyada yaşadım ve orada sosyal güvenlik sistemi sosyal yardımlar üzerine çok güçlü. Devlet ihtiyacı olana ev, geçinebileceği para ve benzeri ayni yardımlarda bulunuyor. Bunlar için engelli olmaya da gerek yok. Demek istediğim Türkiye sosyal yardımları Avrupa gibi yapsa zaten engelli emekliliğine ihtiyaç kalmaz.

s.a arkadaşlar. ben 2024 mayıs ayında %60la süresiz vergi indirimi alarak emekli olmuştum.. kalp-şeker-tansiyon bu kanun yasalaşırsa bizim emekliliğimiz iptal olurmu acaba geriye dönük işlermi?

@omreg,

kontrol muayene istendimi sizden. istense bile yeni aldığın rapor , vergi indirimi ile emekli olduğun zamandaki mevzuatla ilişkili olarak değerlendireceklermiş. mağdur edilmeyecekler denildi.

Madde 17- Düzenlemeyle 2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı olan engelliler için de vergiindirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin, 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışmagücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının, Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuatta dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır.

Mecliste görüşüldü mü acaba, ne zaman öğrenebiliriz?

Bir de bir sorum olacaktı, ben 31 aralık itibariyle emeklilik dilekçemi verdim, çıkış giriş yapılacağından dolayı daha önce bir tarih olamıyormuş, yasa çıkarsa başvurular falan dikkate alınmaz mı acaba?

Arkadaşlar komisyondan geçen madde aşağıdaki gibidir iyice okuyunuz madde komisyonda düzenlendi teklif edilen madde bu şekil oldu

Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler
Komisyonunun Kabul Ettiği Metin)

MADDE 17- 5510 sayılı Kanunun geçici
10 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten
kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde
değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasında yer alan “ve
ikinci” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
“Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden
yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların
aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar
hakkında Kanunun 94 üncü maddesi ile 28 inci
maddesinin beşinci fıkrası hükümleri uygulanır.”

@marto1,
en son akp yi karıştırmayın bu olaya siyasetle alakası yok yazıyordu akpli yöneticileri
aynı kafayla devam etsinler

@neoplis,
evet bunu bende duydum, ilgili memurla yaptığım konuşmada emekli olmadan önce yazılan ilaç raporlarını emekli olduktan sonra eczaneden alıp kullanmayan tüm emeklilerin tekrar hastaneye sevkini veriyorlarmış. bunun takibi nasıl yapılıyor bilmiyorum ama bence haklılarda..emekli olabilmek için bir sürü ilaç raporu gösteren insanlar emekli olduktan sonra o ilacı alıp kullanmıyor eczanenin önünden geçmiyor..

@sefa 34,
31 aralık itibariyle dilekçeni iş yerine verdin sanırım ? Eğer bu yasa 2-3 gün içinde resmi gazetede yayınlanırsa yürürlüğe girmiş demektir, ve senin iş yerine dilekçe vermiş olman bişey ifade etmez.

İş yeriyle görüş durumu anlat, hemen yarın çıkışını versinler ve sgk ya emekli başvurunu yap. Başvurunu yaparsan ve yasa 2 gün sonra çıkarsa seni etkilemez.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt