Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli bir sürücü servis aracı kullanabilir mi?

fero

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar,
Engelli bir insan ozurlu plakalı aracıyla insan taşımacılıgı'yani servis cekebilirmi? Yada
yasal olarak ne yapmak lazım? eger yasaksa'OTV den yararlanmadan yani OTV yi odeyip bu işi yapabilir mi? lutfen aydınlatır mısınız beni?

Yapamaz...
İster ötv li ister ötv siz H sınıfı ehliyete sahip ya da B sınıfı olup da ''ticari araç kullanamaz'' ibaresi olan engelliler ticari amaçlı araç kullanamazlar.

Hayır. İnsan taşımaya mahsus araç kullanamazsınız. Ama, eşya taşımaya mahsus araç kullanabilirsiniz.

sevgili oturan boga
engelli arac alım ve hakları konusunda maliyeden gorusebilecegim bir yetkililin tel nosunu verebilirmisiniz? yada hangi bolumle gorusursem farklı sorularıma bilgi alabilirim?
ayrıca cevapları için tesekkur ederim

Ufukalp kardes
cok tşk ederim bilgin için.aslında sadece araba kullanabilen bir engelli demekki bu ulkede ticaret yapamaz! vaybeee! saglam insanlar yapabiliyorken've ben OTV den yararlanmak istemiyorken bile calısamiyorsam'nerde kaldı eşitlk kavramı?
neyse son cumlemi sesli dusundum.benim dusuncem'benim mantıgım bu.

Hepimizin ortak düşüncesi bu fero kardeş.
Zaten ''H sınıfı sürücü belgesi'' başlı başına bir ayrımcılık,toplum dışına itici,dışlayıcı saçma bir uygulama.

kesinlikle bende ktılıyorum ufukalp kardes.
yani ben engelli maaşı için bile başvurmadım.alanlarada saygı duyuyorum.ama ben kendi paramı kendim kazanmak istiyorum.ve yapabildigim en iyi sey cok iyi araba kullanmak.aslında bu mantıksız kanunlar için konusulacak bişi yok tuhaf oldum yaa!!!
ne denirki bu kafada bu mantıksızlıkla dusunenlere?
tşk ederim tekrar bilgilerini paylastıgın için

Hayır. İnsan taşımaya mahsus araç kullanamazsınız. Ama, eşya taşımaya mahsus araç kullanabilirsiniz.

Bülent Bey.
H sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin kullanabilecekleri araçlar için yasalarımızda; Hasta ve Sakatların kullanabileceği biçimde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil tanımı geçmektedir.
Sanırım bir otomobil de yük taşıma amaçlı kullanıma uygun olmaz.
Geçenlerde H sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin kamyonet türü araçla ticari faliyet gösterebileceği yönünde bir yazı gözüme çarpmıştı (sanırım size ait) ama tam kesin bir şey var mı somut olarak uygulamada mı bilemiyorum.

Ticari araç konusunda yolcu taşımaya değil, yük taşımaya mahsus araç olursa sorun olmaz. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili görüşü:
“H” sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, sakatlıklarına uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi 4700 kg’ı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2.800 cm3’ü aşmayan eşya taşımaya mahsus (kamyon ve kamyonet) taşıtları da adlarına tescil ettirmelerinde ve kullanmalarında sakınca bulunmamaktadır. (16.07.2007 tarih ve 8057-123514 sayılı talimat)

Bülent Bey,
Dikkat ederseniz burada tarif edilen araç,adına her ne kadar kamyonet deseler de yine binek oluyor. Buradaki tarifte anlatılan araç doblo,kango tipi araçların binek modellerinden başkası değil.
Şöyle ki;
Kapalı kasa olacak,ya çift sıra koltuk yada ikinci sırada da yan camlar olacak diyor.Zaten çift sıra koltukla arkada yan camlar birlikte olabilen uygulamalar.
Böyle olunca bu tanıma uyan piyasada mevcut araçlar hangileri?
Doblo,Kango,Cady,partner,Berlingo bunların sadece çift sıra koltuklu olan binek tipleri.
Görüyoruz ki bu da göz boyamadan başka birşey değil çünkü bu araçların otomobil olarak tescil edilenleri zaten mevcut.
Adam yandan camlı çift sıra koltuklu bir binek araçla ne yükü eşyası taşıyacak.
Bu H sınıfı saçmalığı tamamıyla ortadan kaldırılmadıkça bu sorun çözülmez kanısındayım.
Saygı ve sevgiler.

Doğrudur. Ben bu araç statülerinden hiç anlamadığım için...

valla arkadaşlar ben kuzenimin otomatik doblo sunu'sol ayagım saglam oldugu için'gaz pedalı solda kullanıcam servis aracı olarak. Polis arkadaşlarımızda umarım bu konuda yardımcı olurlar! kimseye muhtaç olmadan ekmegimi kazanmak arzusundayım.

Herkese selamlar benimde bir sorum olacak .Değerli arkadaşlar işitme cihazı kullanıyorum vede H sınıfı belgem var .Huyundai H100 veya KİA Bongo gibi kamyonetlerde şoförlük yapabilirmiyim lütfen yorumlarınıza ihtiyacım var .

özel tertıbat sürücü belgesi olan hiçbir şahis servis aracı veya ticari amaclı araç kullanamaz bu iş olursa kaçak olur.
başımdan geçen bir olayı anltayım yıllar önce işsizlikten bunalmıştım en kısa yoldan ne yapabilirim şöferlik heveste var kaçak arabada kullanıyorum ehliyet almaya gittim rapor çıkarırken doktor sordu ticari ehliyeti ne yapacaksın dedi bende çalışacağım dedim aynen şunu söyledi ve kovdu vereyim sana ehliyeti doldur arabaya milleti at biyerden aşşaği tabi bizde aldık cevabımızı gerisin geri geldık ve bu sefer h sınıfı ehliyete müracat ettik ve doğru olan bu dedi şimdi olur bak diye bir anı yaşamıştım yıllar önce
herkese selam;

Bu konuyu tekrar dillendirmek istedim.
Gerekli tertibatlar olan araçları kullanarak kimseye muhtaç olmadan çalışa bilsek ve isteğimizi gerekli mercilere taşısak. Yurt dışında devlet destekli bu işler. Devlete yük olmasın çalışsın diye ellerinden geleni yapıyor adamlar. Tır kullanan tekerlekli sandalyeli videosu izledim gecen.

Üst Alt