Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli araçlarına kısa süreli park etmeleri halinde ceza kesiliyor mu?

İlkyaz

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Başıma gelen bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum ve bu konuda bana yardımcı olacağınızı ümit ediyorum. Olay şöyle gerçekleşti:

Bundan bir buçuk hafta kadar önce önümde bir çok aracın park halinde bulunduğu ama park yasağının olduğu bir yerde park etmek zorunda kaldım. Çünkü eczaneye girmem gerekiyordu ve hiç boş park yeri yoktu. Dörtlüleri yakarak arabamdan indim. 15-20 dakika sonra döndüğümde benim ve benim arabamın önünde bulunan diğer araçların bir sileceklerinin kaldırılmış olduğunu gördüm. Bir anlam veremedim çünkü aracın önünde bir kağıt yoktu. Dün evime 61,00-TL. ceza geldi.
Tahakkuk eden bir ceza olduğundan sanırım bunu ödemem gerekiyor fakat bir arkadaşımdan duyduğuma göre engelli araçları yolları tıkamamak kaydıyla istedikleri heryere park edebilir ve bu konuda cezai bir işlem uygulanmaz demişti.
Tabi bunun ne derece doğru olduğunu ya da kanunda böyle bir maddenin olup olmadığını bilmiyorum. Biraz araştırma yaptım ama tam bir sonuca ulaşamadım. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

engelli plakali araç kullaniyorsun diye trafik kurallarinin sana uygulanmasini istemiyorsun galiba...tamam tüm engelli plakali araçlar kırmızı ışıkta geçsin,kemer takmasin,engelli kişi istedigi yerde gönlüne göre park etsin ve engelli plakan var diye bana ceza kesilmesin istiyorsunuz galiba başka bir ayricalik istermisin merak ettim?

peki sen arabanın önüne park belgeni görünecek şekilde bıraktınmı?
banada yazılmıştı çok eskiden o zamanlar park belgem yoktu.
daha sonra cezayı yazan memurun amirinin yanına gitim ve bize siz tırafiyi engellemeyecek şekilde 10 dakka kadar bir süre vermiyormusunuz diye sordugumda memur diyer memurun daha yeni olduğunu ve malesef birşey artık yapamam ve cezayı ödemen gerekiyor artık diye bana bilgi vermişti.
senin sorduğun soruyu bende merak ediyorum tam sana cevap vere bilecek bilgisi olan arkadaşımız olursa bende sevinirim .

yeni memur

memur yeni kisvesi altına sıgınmak ne kadar abes. bu memur memur olana kadar aldıgı eğitimde bunları oğretmiyorlarmı polis kolejleri okulları ne eğitimi veriyorlar anlamıs değilim hem trafıgı engellemeyen bir durum varsa kazaya sebebiyet vermeyecek pozisyonda ise ne mahzuru var anlayamıyorum 15 20 dakika ne işi varsa iş görülene kadar musammaha gösterilmeli hiç bir engelli keyfiyetten olmadık yere park etmez ve ben inanıyorumki engelli sürücüler kurallara kesinlikle riayet ediyordur.ama gel görki işgüzar cahil bazı görervliler ben en ıyısını bilirim havası ile yok yere sıkıntı olusturuyorlar

----------

birde şunu belirteyim genç memurlar bu konuda daha olumlular.meslegınde emekliliğe yaklasmıs teksas lı gıbı dayı dayı dolasan memurlar dediğim dedik muamelesine devam ede dursunlar emekli olana kadar

Prens MickeyMouse;

Ne kadar saçmaladığının farkındasındır umarım. Ben burda ayrıcalık istiyorum diye birşey demedim. Sadece bu konuda böyle birşey duymuştum ve bu ne derece doğrudur diye bilgisi olan birilerine birşeyler danışmak istedim. Hiç bir yerde bir ayrıcalık falan istemiyorum ve ben hiçbir zaman engelliler için öngörülen bazı ayrıcalıklardan da faydalanmam, engelliliğimi kullanan ve bu konuda diğer insanların haklarını sömüren biri de değilim. Madem bu konuda bir bilginiz yok buraya bu denli kırıcı şeyler yazmanıza da gerek yoktu.

Ahmet ve erdemli arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Evet engelli olduğumuz için "böylelerine de ehliyet veriyorlar" diyen kötü zihniyetlere karşı çıkmak amacıyla her zaman ve her yerde kurallara dikkat ediyor ve öyle yaşıyoruz. Benim başıma gelen olay sadece bir zorunluluk yüzündendi ve bu konuda bana kesilen cezayı zaten ödedim ama böyle durumlarda hukuk nasıl işliyor diye bilen birilerine danışmak istedim sadece. Hepinize teşekkür ederim.

MALUL, GAZİ VE ENGELLİLERE AİT ARAÇLARIN PARK ETMELERİ KONULU GENELGE
T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü

Sayı: B.05.1.EGM.0.85.03.03/64032-9995-171808 13.10.2006
Konu: Malul,Gazi ve Engellilere Ait Araçlar

İlgi: a) 29.01.1996 tarih ve 023 sayılı genelge
b) 01.08.1996 tarih ve 172 sayılı genelge
c) 14.12.2001 tarih ve 0230 sayılı genelge
d) 12.07.2005 tarih ve 122458 sayılı talimat

BAŞBAKANLIK​
ÖZÜRLÜLER İDARESİ BAŞKANLIĞINA​
İlgili sayılı genelge ve talimatlarda engelli vatandaşlarımızın araçları için park yerlerinin tahsis edilmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve trafikte kendilerine gerekli kolaylığın sağlanması istenilmesine rağmen, Bakanlığımıza gelen şikayet ve müracaatlarda; plakaları üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan engelli vatandaşlarımızın ve gazilerimizin araçları ile özel tertibatı olmayıp sakatlık derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engellilerin araçlarına inme ve binmeleri esnasında, karayolu üzerinde kısa süreyle park etmelerine müsaade edilmediği anlaşılmaktadır.
Bilindiği gibi 01.02.1989 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile Bedensel Engellileri Güçlendirme Vakfı arasında imzalanan protokole göre, bedensel engelli vatandaşlarımızın kullandıkları araçlardan, tescil plakaları üzerinde “özürlü" olduğunu belirleyen işaret ve özürlüler için park kartı verilmiş bulunanların 15 (onbeş ) dakika süre ile park etmelerinin sağlanması gerekmektedir.
Bu nedenle görevlilerimiz tarafından ;

• Vatanın bölünmez bütünlüğünün müdafaası esnasında sakatlanıp gazi olanların, plakasında engelli işareti bulunan araçlarıyla hastane, banka, postane, alışveriş merkezleri gibi yerlere gidiş gelişlerinde yaptıkları park esnasında, gazi olduklarını gösteren belgelerini araçlarının ön camında bulundurmaları halinde, özürlüler için park kartı uygulamasından faydalanmaları sağlanacaktır.
  • Tescil plakalarının üzerinde engellilere mahsus ayrım işaretleri bulunan araçların park etmelerine yardımcı olunacak, engelli araçları için tahsis edilen park yerlerine, başka sürücülerin park etmeleri önlenerek, aksine hareket edenler hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 61/o maddesi gereğince gerekli cezai işlem uygulanacaktır.
  • Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan engelliler adına tescilli olup, araç sahibi malul ve sakat kişinin kanuni mümessili, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya sakat kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılan araçlara park etmelerinde yardımcı olunacaktır.
  • Engelli vatandaşlarımız ve gazilerimizin araçlarını karayolu üzerinde 15 (onbeş) dakikayı geçmemek üzere park etmelerine trafik güvenliği açısından alınmış tedbirlere uymak ve araçlarının ön camına park kartı/gazi belgesi koymak koşulu ile izin verilecek, bu vatandaşlarımızın hareket güçlükleri dikkate alınarak, kendilerine daha hoşgörülü davranılacak, ayrıca yaya durumundaki engelli vatandaşlarımızın karşıdan karşıya geçişlerinde de gerekli yardım sağlanacaktır.

Yukarıda belirtilen konulara tüm personelimiz tarafından azami özen gösterilmesini ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim.

Abdulkadir AKSU
İçişleri Bakanı​

DAĞITIM :
Gereği : Bilgi:
81 İl Valiliğine Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığına,
Jandarma Genel Komutanlığına Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanlığına,
Türkiye Gaziler Vakfına.

Prens MickeyMouse;
Kardeş na yapmışsın ya. Engelliler uzağa yada yüksek kaldırımları aşamıyor çoğusu, park konusunda biraz esnek olmalı trafik heralde...

bahar_17,
kısa süreli park edebilme ,genelgede belirtildiği gibi,araç plakası ve özürlü park kartı şartlarını taşıyor.yani bu şartları taşımıyorsan ceza mağalesef kaçınılmaz olabiliyor..ama biraz koşturup,ben bu işi çözebilirim diyorsanız aşağıdaki konu faydalı olabilir..
otopark için engelli park kartı nereden alınır?

özürlü park kartım var.park yasagı olan yerde park etmek istersem;
bunu 15-20 dakikalıgına,kartı aracımın gözüken bir yerine takmak suretiyle kullanıyorum.9 yıldır bu şekilde hiç ceza almadım.ama bazı arkadaşlar yok kırmızıda gec yok emniyet kemeri takma felan gibi yorum yapmışlarr boşa konuşuyorlar.. :).siz gercekten trafiği engellemeyecek şekilde park edin emniyet görevlileri size yardımcı olacagına inaniyorum.
örnek vermek gerekirse daha gecen hafta ailemle baraber eyüp sultan hazretlerini ziyarete gittim.park edecek yer bulamadım. bende park yasagı olan yere park etdim.aractan inip yoluma devam ederken bir anda polis hopörlerinden plakam okundu ve kaldırmamı istedi.bense sakat statüsünde olduğunu ve park edecek yer bulamadıgımı söyledim.pardon dedi plakaya tekrar baktı kendisini takip etmemi söyledi 150 metre ilerdeki ufak bir karakola ait otoparka park etmemi sağladı....
yani siz o kartı alıp kuralına göre kulanırsanız sorun olmaz.(gerci bir kaç kez gördüm bunuda sulandıran özürlü araçları var :))

Yukarıda arkadaşımızın aktardığı yazı trafiği aksatmamak koşuluyla kısa süreli park hakkı tanıyor. Eğer aracınızın plakasında sakatlık damgası var idiyse ve yukarıdaki yazıda belirtilen sınırlarda bir park etme söz konusu ise, bence Valiliğe itiraz edin. Sonuç alamazsanız dava açma hakkınız da var. Ama ben sonuç alırsınız diye düşünüyorum

Sevgili bahar_17 arkadaşım anlattığın olay benimde başıma gelmişti ankarada protez yaptırmak için protezciye gitmiştim banada yazmışlardı o zaman adliye sarayında trafik ceza hakimliği vardı dilekçeyle hakimin huzuruna çıktım olayı anlattım oda geçmiş olsun dedi ve cezamı affetmişti sizde bulunduğunuz ilde araştırın adliyede trafik ceza hakimi varmı diye

prens esas kardeşim sen engelli olmadığın için işin olan yere çok uzakta da olsa arabanı park edebilir ve de yürüyebilirsin değil mi? dalga geçtiğin insanlar aracını gidecekleri yerin önüne park etmek zorundalar. ben doğuştan ortapedik engelliyim 10 etre mesafeyi bile yürümek benim için işkence. yaşamamı sürdürmek ancak arabamla mümkün elbette park konusunda ayrıcalık istiyoruz.sağlıklı bir insan olarak ahkam kesek çok kolay senin için. ama bizim gibi 10 metre mesafeyi nasıl yürüyüp işimi halledeceğim diye düşün istersen. kolay olmadığını göreceksin. allah elbette ki sizi bu duruma düşürmesin. çok mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmıyoruz zaten bu park etme sorunu yüzünden. ama sen bunu anlıyamazsın. çünki şimdilik sağlıklısın. ama hep böyle kalmayabilirsin. her insan bir engelli adayıdır. bunu unutma kardeşim.engelli olmak alay edilecek bir durum değildir. gerektiğinde de ayrımcılık yapılması gerekiyor maalesef.bunu da çok görmeyin lütfen..ayrıca engelli araca kesilen park cezaları sulh ceza mahkemesine itiraz edilerek iptal ettiriliyor. engelli kardeşlerim bunu yapın..

raporunuzla yada başbakanlık özürlü kimlik kartınızla 2 adet fotoğraflaİl Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü,ne gidip PARK KART alacağınızı söyleyin 5 dk sürmüyor veriyorlar.araç benim ama vergiden faydalanamıyorum plakamda işaret yok raporum var fakat yazılan kelime hatası yüzünden hiç bir hakkım yok müracat ettim raporumu değiştirmek için yeniden hakem hastaneye sevk olacam yeniden sil baştan muayene olacam heyete girecem cart curt Türkiye,nin flim işleri efendim benim almaya hakkım varmı alabilirmiyim dedim 2 resim ver şu kimliğinin fotokopisinide çektirirmisin bahçede makine var dedi vereyim dedi hemen aldım.avm lere gittiğimde sürekli park alanları dolu oluyor yer bulamıyorum hemen engelli olan park yerine geçip dubayı alıyorum park ediyorum güvenlik koşarak geliyor plakaya bakıyor normal plaka hemen camın önüne park kartımı koyuyorum güvenlik ya geri dönüyor yada bozuntuya vermeyip ön tarafa koşuyormuş gibi yapıp geriye dönüyor :)

Üst Alt