Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli aracını sahibi dışındakilerin kullanması..?

jawsman

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
arkadaslar merhaba
yenı cıkan yasayla engellı araclarındakı engellıu amblemı kaldırılmış ve ek olarakta engellı aracı sahıbınden baskasınında kullanılmasına ızın verılmıs yanı bu konudakı yasakta kalkmıs ama ben gecen hafta yenı ruhsat cıkardım aracıma engellı aracı tamam plakaya amblem koyulmadı ama ruhsata sahıbınden baskası kullanamaz yazıldı bu ısten bırsey anlamadım benden baska kımse kullanabılırmı kullanamazmı ona gore trafıge tekrar gıdecegım ?

Merhaba arkadaşım ben geçen hafta çarşamba kardeşimin üzerine aracı aldım bizim ruhsatta sahıbınden baskası kullanamaz yazısı yok, 3.dereceye kadar yazısı da yok
sadece kırmızı kaşe ile 5 satılmaz devredilmez ötv muhaftr gibi ibare var o kadar

% 90 ve üzeri rapora sahipse engelli, hem kendisi hemde yakınları kullanabilir.
İlgili başlık: http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/65773-90-ve-uzeri-raporla-alinan-araci-hem-arac-sahibi-hem-yakinlari-kullanabilir.html
% 90 ve altındaki rapor oranlarıyla alınacak araçlarda ÖTV'den muaf olmak için ortopedik rahatsızlığın olması gerekir ve araç sahibi ile H sınıfı sürücü nelgesine sahip benzer ortopedik engeli olan kişiler dışında kimse kullanamaz.

Aracında özel donanım varsa, Rapor oranın /90 altındaysa aracını sadece sen ve H ehliyeti olanlar kullanabilir. Başkası kullanamaz.
Eğer % 90 ve üstü raporun varsa aracını yakınların da yedi düvel yabancı da kullanabilir.

http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-zorunlu-damgali-plakalar-iptal-edildi.html

Şu durumda "aracı sahibinden başkası kullanamaz ibaresi konulur:
a) Bizzat kullanım amacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

Şu durumda aracı kullanacak yakınların kimler oldugu hakkında şerh konulur ve bu kişilerden başkası aracı kullanamaz:
ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.

kalem cok tesekkurler acıklayıcı bır sekılde anlattıgın ıcın sımdı anladım konuyu :)

ozeş tertıbat var %90 nın altında raporum var bu durumda normal ehlıyete sahıp babam kullanamıyor aracımı umarım dogru anladım ? :)

Evet, sadece siz kullanabilirsiniz..

Merhaba;
Kalem sizin yazdıklarınızı okudum kafam iyice karıltı...
Çünkü bende yasayı ve değişikliği okudum.
[FONT=Tahoma]1. [/FONT][FONT=Tahoma]c) Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "[Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup,] İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, [kiralanması, ödünç verilmesi] özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır" şeklinde şerh konulur.

Bu üstü çizili yerlerin yasadan çıkarıldığını düşünürsek H sınıfı Ehliyetinin olmasına gerek kalmadan başkalarınında kullanabileceğini hatta kiraya verilebileceğini dahi yorumlamıyormuyuz...?

[/FONT]

Yorumlarız tabi:) Ama havamızı alırız. Çünkü Emniyet de 75. maddeyi atar önümüze. 75. maddede değişiklik yapılmamış. Bu sayede bu konudaki sıkıntı devam ediyor.
75. madde der ki:
"Sürücü Belgelerinin Sınıfları
Madde 75- Sürücü belgeleri, Karayollarında sürülecek araçların cins ve gruplarına göre aşağıdaki sınıflara ayrılır.
...
-“H” Sınıfı Sürücü Belgesi (Hasta ve sakatların kullanabileceği şekilde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacaklar için),
..."
Dediğin şekilde gönül rahatlıgıyla o yorumu yapabilmek için 75. madde ile ilgili düzenleme yapılması şart.
Bu yüzden şuraya yönlendirdim ya sizi:http://www.engelliler.biz/forum/oze...larda-surucu-olabilecegine-dair-oneriler.html

Emniyet'e gönderilen resmi uygulama talimatına göre uygulama şöyle:
"Trafik denetimleri sırasında özel tertibatlı bir araçla ( otomatik vitesliler hariç) karşılaşılması durumunda, aracı kullanan kişinin özel tertibata uygun h sınıfı sürücü belgesi bulunup bulunmadığı kontrol edilecek ve uygun sürücü belgesi olmadığı anlaşılan sürücüler hakkında karayolları trafik kanununun 39/1-a maddesi gereğince yasal işlem yapılacaktır [Sürücü belgesi sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındaki araçları sürmek / 290 TL].

http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-zorunlu-damgali-plakalar-iptal-edildi.html

melek hanım merhaba.Benim h sınıfı ehliyet alabilir otomatik vites araç kullanabilir raporum var,ancak maliyeye raporu gönderdiğimde tertibat istiyor.bu şekildede aileden biri kullanamaz ne yapmalıyım.

Eylül 2011 itibarı ile:

1- % 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor

2- H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bununan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.

3- Araçta özel donanım yoksa ve aynı zamanda otomatik vitesli ise, o aracı herkes kullanabiliyor. Bu konuda da hiç bir sınırlama kalmadı.

Not: http://www.engelliler.biz/forum/oze...n-yararlanabilir-sorusunun-cevabi-burada.html

Mevzuat değişmiş gibi. Özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı araçlar için başkası kullanamaz ibaresi var. Yurt içinden alınan araçlar için bu durum söz konusu değil sanırım.
Bu arada mevzuat 21/3/2012-28240 de değişimiş.

Mevzuat Bilgi Sistemi

Özürlülere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında;
a) Bizzat kullanım amacıyla özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
b) Özürlüler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
c) Özürlülük derecesi % 90’ın altında olan özürlüler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
ç) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi özürlü kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.
d) Özürlüler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir özürlüye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.
e) Özel tertibatı olmayıp, özürlülük derecesi % 90 ve üzeri olan özürlüler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
f) Özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük Müsteşarlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.

Ek maddee olarak bu da var.
Yanı bu yasak sadece yurtdışından ithal edilen araç için geçerlidir.

6) 53 üncü maddeye istinaden, özürlülere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek, gerekli yasal işlemler yapılmak üzere bu hususta düzenlenecek bir tutanakla ilgili gümrük birimine teslimi sağlanır.

selam arkadaşlar;
Otomatik vitesli (aparatsız) bir aracım var.ötv siz aldım plakasında özürlü amblemi yok.bu aracı benden başka ailemdeki kişilerde kullanabiliyormu ?

kazazede;
kardeş peki ruhsatta yada başka bir yere bildirecegim yada düzeltecegim herhangi bir olay varmıdır.
mesela abim kullandıgı zaman polis çevirdi B sınıfı ehliyet ile ruhsatta özürlü aracı yazan bir aracı kullandıgı zaman sorun olmayacakmı ?

Bu başlıkta aktarılan yazıların çıktısını alıp ruhsatın yanında bulundurmakta fayda var...

Ayrıca, ruhsatta "sahibinden başkası kullanamaz" vb. bir kısıtlama varsa, trafik şubeye gidip o kısıtlamayı kaldırtmak da mümkün. Böylece iş kökünden çözülür

benim hem %90 raporum var hem özel tertibatlı aracım var hem de ruhsatımda sahibi dışındakiler kullanamaz ibaresi var değerli kalem :)

Üst Alt