Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli araç alımında KDV indirimi var mı?

yiğido5858

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
ben yenı araç alcam acaba otv nın yanında kdv indirimi de oluyormu?

yiğido arkadaşım pilav üstü kuru gibi olmuyor malesef sadece ötv den faydalana biliyoruz +mtv yide unutmalım ;)

3 Ocak 2012 Güncel: Danıştay Adana Bölge İdare Mahkemesinin engelliler lehine verdiği kararı bozdu. Artık araç alımında hukuk yolu ile KDV'nin geri alınması mümkün değil.

"Açıklanan nedenlerle Adana Bölge İdare Mahkemesinin 20.5.2010 gün ve E:2010/2344, K:2010/2196 sayılı kararının, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 51'inci maddesi uyarınca kanun yararına ve hükmün hukuki sonuçlarına etkili olmamak üzere bozulmasına, kararın bir örneğinin Maliye Bakanlığı ile Danıştay Başsavcılığına gönderilmesine ve Resmî Gazete’de yayımlanmasına 22.9.2011 gününde oyçokluğuyla karar verildi. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü "

http://www.engelliler.biz/forum/oze...-kdvnin-geri-alinmasi-islemleri-ve-surec.html

çok teşekkürler. peki programda fiyat kısmına aracın ötv fiyatını mı yoksa otomobilin satış değerini mi giriyoruz?

son soru kusura bakmayın başınızı şişirdim, benim özür oranım %40 diyabetten, bu ötv indiriminden faydalanabilir miyim?

tesekkurler kardesım de babamın bır tanıdıgı 1 yıl sonra odedıgı kdv yı almıs nasıl oluyor bu

yerdev ;
o konu son sayfasına ya da ilk mesajdaki güncellemeye bakmış olsaydınız kapatılmış bir konudur. KDV nin iadesi mümkün değildir.
IV – SONUÇ

Engelli vatandaşların satın aldığı özel tertibatlı motorlu taşıtların, KDV Kanununun 17/4-s maddesinde yer alan“özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları” kapsamında “araç-gereç” sayılmadığı 110 seri no.lu KDV Genel Tebliğinde açıklanmış olmakla beraber bazı yargı mercilerince aksi yönde verilen kararlar emsal gösterilerek çok sayıda dava açılmıştır.

Danıştay’ın en son verdiği kanun yararına temyiz kararı ile, motorlu taşıtların yukarıdaki istisna maddesindeki “her türlü araç-gereç” kapsamında sayılamayacağı sonucuna varılmıştır. Konu ile ilgili olarak yargı mercilerince farklı kararlar verilmesi, Danıştay’ın verdiği bu karar ile önlenmiş olacaktır.

Bu nedenle, engelli vatandaşların araç satın alırken ödedikleri KDV’nin iadesi için dava yoluna gitmelerinin bir anlamı kalmamıştır. Bu aşamadan sonra bu konuda dava yoluna gidilmesi, vatandaş açısından maddi külfetin yanında zaman kaybına yol açacaktır. Yargı mercileri ve davalı vergi idaresi açısından ise gereksiz mesai kaybına sebebiyet verecektir.

mac72, hocam idare mahkemelerinin kararları emsal teşkil etmez danıştayın bir dairesinin verdiği kararın zıttını diğer daire verebilmektedir. Yargıtay gibi değil yani. dolayısıyla denemekte yarar var diye düşünüyorum. bir çok kişi başvurduğu takdirde yasal bir düzenlemede yapılacaktır.

Özürlü araçta geri ödenen kdv

2013 Özürlü alınan araçta /37 ötv indirimi oluyo sanırım. Birde araç alındıktan sonra kdv nin geri ödemesi oluyormuş bunun için izlenmesi gereken yol nedir

KDV iadesi söz konusssu değil. Dava açarsanız bir sürü avukat bedelini ödemek zorunda kalırsınız

Evet danıştayın kararı varmış maalesef :(

ben bugün otokoç ford a gittim bir araç için görüştüm ilgilenen kişi artık kdv yi vergi dairesinden geri alıyorsunuz dedi

gercekten kdy yi ödüyorlarmi geri...

Gercekten kdv yi ödüyor larmi geri

bana bayiden böyle söylediler.vergi dairesi %18 kdv yi ödüyor dedi.

Bayiler Adana bölge idare mahkemesinin kararını söylüyor olmalılar ama Danıştay da bölge idare mahkemesinin kararını bozmuş..Kanun değişene kadar KDV iadesi mümkün değil..
Maliye Bakanlığı; KDV’ ye tabi!

Maliye Bakanlığı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’ nde; ”Buna göre, münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye; ortopedik özürlülerin kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez - protez gibi cihaz ve araçlar) ile özel bilgisayar programları istisna kapsamında kabul edilecektir. Binek otomobili ve diğer nakil vasıtalarının ise sözü edilen "araç-gereç" kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.” diyerek binek otomobili ve diğer nakil vasıtalarının “araç-gereç” kapsamında mütalaa edilemeyeceği belirtilerek KDV istisnası kapsamı dışında tutulacağı açıklanmıştır.

Adana Bölge İdare Mahkemesi; KDV’ ye Tabi Değil!

İstisna maddesinin geniş yorumlanması, binek araçlarında bu kapsamda sayılması gerektiğini düşünen bir engelli vatandaşımız, hukuki süreci başlatmış, bu sürecin sonunda Adana Bölge İdare Mahkemesi davayı kabul ederek, Kanunun amacının, özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğunun belirtildiği, davacının özrüne göre yapılan tadilat sonucu satın alınan aracın, özürlüler için üretilen her türlü araç gereç kapsamı içinde yer aldığı sonucuna ulaşılmasından dolayı Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasına ve davanın kabulüne karar vermiştir.

Bu karar aynı durumda ki birçok engelli vatandaşımız bakımından emsal gösterilerek Vergi Mahkemelerinde Davalar açılmıştı. Burada süreç şöyle işlemekteydi; Araç alınırken KDV ödeniyor, araç alımından itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesinden KDV iadesi talep ediliyor, bu talep çoğu kere reddediliyor, yahut 60 gün içinde cevap alınamadığından reddedilmiş sayılıyor, sonraki 30 gün içinde vergi dairesinin red kararının iptali için Vergi Mahkemesinde dava açılıyordu. Açılan bu davada Adana Bölge İdare Mahkemesi’ nin kararı emsal gösteriliyordu.

Danıştay; KDV’ ye Tabi!

Danıştay 3. Dairesi tarafından Adana Bölge İdare Mahkemesi nin kararlarını kanun yararına bozulmuş bulunmaktadır. 3 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete yayımlanan söz konusu kararda, her ne kadar özürlülerin kullanımına uygun şekilde sonradan tadil edilmiş olsa da; binek otomobillerin üretim özellikleri itibarıyla toplumdaki tüm bireylerin kullanımına sunulan motorlu bir nakil vasıtası olduğu ve "özel üretime tabi tutulmuş araç-gereç" kapsamında değerlendirilemeyeceği ifade edilmektedir.

Danıştay’ ın kararı ile artık Adana Bölge İdare Mahkemesi kararı bozulmuş olmakta, emsal gösterilip iade istenilebilecek bir dayanak bulunmamaktadır. Adana Bölge İdare Mahkemesi’ nin konuya ilişkin verdiği kararı emsal olarak göstererek Vergi Mahkemelerinde KDV iadesine ilişkin birçok dava hala devam ederken, Danıştay’ ın verdiği karar ile artık bu davalardan da olumlu sonuç alınamayacağı aşikârdır.

Ewet danıştayın böyle bir kararı var maalesef :( ben kamuda çalışıyorum, bize öğretilen bir yargı var...eğer kdv kanununda muafiyet geçmiyorsa hiç bir şey kdv den muaf değildir. Yani kdv kanununa böyle bir madde konulması lazım.......

Ama biz engelliler olarak organize olarak konuyu başbakanlığa iletirsek ses getirebiliriz...sosyalleşen ülkemizde dikkate alınır diye düşünüyorum...

Ben yarın bimere yazacağım bu konuyu....

Ayrıca arkadaşlar benim başka bir fikrim daha var, eğer organize olabilrsek aldığımız yakıttan ötv alınmaması için çalışma yapabiliriz...tamam araç alırken ötv alınmıyor ama aracı alıp yakıt alamaz isek aracı almanın bir anlamı yok...yakıtta litreye 2 tl civarında ötv olduğunu düşünür isek bu bizim için ciddi bir rahatlama sağlar diye düşünüyorum....ne dersiniz?

yerdev;

Akaryakit alirken otv muafiyeti bence pek mumkun degil. Dusunsenize nasil uygulanacak? Arac alirken bu islem kolay ama yakit alirken uygulanmasini pek mumkun degil. Hadi uygulandi diyelim, bu konuda asiri suistimal olur.

Hocam, suistimal insanın olduğu heryerde olur...devlet uygulamak isterse gerisi teferruattır bence........

kdv muafiyeti

merhaba,
araç alımında kdv muafiyeti için BİMER'e yazdım. Hem de çok dokunaklı yazdım. Bence herkes yazmalı , bu konuda baskı oluşturmalıyız. Hükümetin bunu göreceğinden eminim.

ben kendimden örnek vereyim yaklaşık 22 sene önce araç alırken kdv oranı çok azdı az bir miktar veriliyordu şu an ise kdv normal vatandaş neyse o veriliyor ortalama sıfır araçlarda aracına göre 10..15 bin lira arasında indirim var kulaktan dolma bilgilerle kdv geri alınıyormuş yok duyum aldım diyerek hareket etmeyin bu işim muhatabı vergi dairesidir gidersiniz vergi dairesine sorarsınız onlar gereken bilgi verirler benzinde vergisiz alınma olayına gelirsek o zaman suistimal olur herkes bir engelli bulur benzini ucuz almaya kalkar olan yine engelli vatandaşa olur

Üst Alt