Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelimizin evliliğimize etkisi!

Eshat

Aktif Üye
Konular
141
Reaksiyonlar
0
Engelimizin evliliğimize etkisi!

Engelli olduğumuz için, taşıdığımız bazı kaygılardan dolayı evlenme konusunda birazda olsun çekimser olduğumuz oluyor mu?

Engelimizle evlilik arasındaki ilişkilendirme sizce nasıldır?

Bir engelli olarak, evlilik konusunda ister istemez bazı çekincelerimizin olması normaldir. Yaşamımızda hayat zorluklarının insanı bunalttığı bir dünyada yaşamak gerçekten zordur. Üstelik bizim buna bir de engelimiz eklenince bu zorlukların katlanarak artması da kaçınılmaz oluyor.

İşte bu bağla da düşündüğümüz zaman, insanın evlenme ile ilgili tereddütleri de orta çıkıyor. Çünkü evlilik çok ciddi bir kavramdır. Bunu ciddiye almadan atacağınız bir adım hayatınız boyunca bizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu olumsuz etkiden kurtulmak için, acele etmeden, karşımızdaki insanı tanımadan karar vermemeliyiz. Zira yapacağımız yanlışların faturası yine bize kesilecektir. Bunun bilinciyle hareket etmeliyiz.

Engelimizle evliliği ilişkilendirdiğimizde, ortaya çıkan sonuç bana göre evlenmek hemen hemen hiçbir engelli için, olmayacak bir şey değildir. Her normal insanı hakkı olduğu kadar, engelli insanlarında evlenmeye hakları vardır. Engelimizle ilgili bazı sorunların evliliğimizde yaşanılması kaçınılmazdır. İşte burada dikkat edilmesi gereken konu, evlilik için seçeceğimiz insanın engellide olsa, engelli bir kişiyi anlayabilmesi meselesidir. İnsanlar birbirlerini anlamadığı zaman mutsuzluk kaçınılmazdır. Seçilecek insanın fedakâr olması da çok önemlidir. Bazen hayatta mutluluğumuz için bazı konularda kendimizi feda edebilmeliyiz.

Burada bir engelli olarak, evlenilecek kişinin bizi taşıyabilmesi, psikolojik anlamda bizi kabullenmesi de çok önemlidir. Karşısındaki kişiyi kabullenemeden, onunla bir ömür boyu yaşamak sanırım hiçte hoş olmayan bir sonuç doğuracaktır. İşte bu sonucun olumsuz olmaması için, karşımızdaki insanın bizim için hissettikleri çok önemlidir.

Unutmayalım ki, bazı duyguların gerçek manada hissedilmeden, sadece şifahen söylenilmesi yetmez. Yüreğinde de o duyguyu gerçek manada hissetmedikçe, bu söylemlerin hiçbir anlam ve önemi olamaz. Yapmacık sözlerle mutluluğun olmayacağı çok açık ve nettir.

Bunun yanında yaşanılan sorunlar arasında sağlık problemlerinin de olduğu düşünülebilir. Lakin ben sağlık sorunlarından dolayı yaşanılabilecek sorunları kolay aşılabileceğini düşünüyorum.

Herkesin gönlünden geçen güzelliklerin hayatına yansımasını temenni ederim.

Bir engelli olarak evlilikte vereceğimiz kararda veya bizimle evlenecek kişinin vereceği kararda çevrenin etkisi çok büyüktür.

Elbette bu tür etkiler bizi yıldırmamalıdır. Kişilerin söylemleri erine biz kendi kararlarımızı uygulama ve doğruları bulma aşamasında olmamız mutlaka yerinde olacaktır. Şunu her zaman bilmeliyiz ki, bizi bizim kadar kimse düşünemez. Bundan dolayı çevremizdeki insanların etkisinde kalmadan kendi kararlarımızı kendimiz verme konusunda dirayetli olmak her aşamada bize fayda sağlayacaktır.

Evlilik insan hayatındaki önemli dönüm noktalarından birisidir. Bu dönüm noktasında da bizim seçeceğimiz kişiyi iyi tanıyarak belirlememiz gerkir. Zira engelimizden dolayı veya başka nedenlerden dolayı sorunları en az yaşama ihtimalimiz için bu şekilde davranmamız daha güzel olacaktır.

Yaşadığımız hayatta evlilik konusunda birçok çeşitli etkiler görülmektedir. Engelliler içinde engeline göre çeşitli etkenlerin olması elbette olacaktır.

Engellilerin evlenmeleri önünde bana göre hiç bir engel yoktur. Bazı zorlukların olabilmesi söz konusu olabilir. Lakin bu zorluklar eğer hayatımızı çok fazla etkilemiyorsa bu etkilerin sorun teşkil etmeyecektir.

Diğer tarafta iki ağır engellinin yaşamlarında birbirlerini tamalamayacak şekilde sorun oluyorsa evlenmelerinin sorun olacağını düşünüyorum. Yani uzun hayat mücadelesinde bir ömürü paylaşılacağı düşünülürse, iki insanın evliliğinde başkalarına muhtaç olmadan sürdürmeleri mutlu olmaları için çok ehemmiyet arz eder.

Eshat kardesim tabiki bazi kaygilar tasiyoruz ... Almanyada ms hastasi bir tanidigim vardi nette tanistik... birgun bana fransada bir uzak akrabasi varmis ona evlenme teklifinde bulunmus onu anlatiyordu ... neyse gel git zaman kiz kabul etmis bu arada belirtmek isterim kizin bir engeli yokmus... once ailesi dogrusu kizin ablasinin haberi olmus almanyayi ariyor bir guzel bizim engelli arkadasi hasliyor sen kimsinde topal yolda yuruyemessin kendine bakamassin hadinemi dusmus benim kardesim evlenme teklifi etmek rezil etmis kissaca... cocuk zaten zor bela toplamis cesaretini teklifte bulunmus kizin ablasi boyle bir tepki veriyorsa aile ne yapmaz demis.. birde cesareti kirilinca cocugum olursa ben bakamam etrafimda kosar ben duserim yere gibi birseyler geveliyordu sonucta vaz gecti olmadi vs vs...

eshat arkadaşım güzel ifade etmiş paylaşmışsın öncelkle tşk ederim
ilişkide en önmli şey anlayış anlaşma bence saygıda varsa gerisi gelir zaten
herkes sewilmeye sewmeye layıktır

MOONseROSE;
çok güzel özetlemişsin bazı insanlar böyle engellinin evlenecegine inanmıyorlar fakat biz de insanız bizde evlenecegiz zamanı gelince boşver insanlar öyle düşünsün bırakın:D

Hadi hayırlısı evlenin tabi niye evlenmiyecekmişsiniz evleninde düğünlerinize geliyim. İyisi bana gelmez kötüyüde ben almam diyip evliliği düşünmesseniz sonradan da evde kalmış olusunuz ona göre ben size söyleyim.Her şey vakti zamanında çok güzel evlilikler yapan mutlu bir sürü insan var bunları duydukça seviniyorum engelli olmak evliliğe engel değil ama toplumda bir çok insan ailelerimiz bile bizim evlenemiyeceğimizi hoş evlenmesekte olurmuş gibi düşünüyorlar.

çok haklısın çok güzel özetlemişsin inşallah bizde evleniriz birgün iyi aramıyacaksın arasan evde kalırsın :D:D:D

Durumu maddi anlamda iyi olan engelliler evleniyor, hiçte dert etmiyolar.Öteki türlüsü zor olur, hem para kazanacaksın, zaten kendi yukun ağır, insan korkmuyor değil.

sevgili site arkadaşlarım zaman zor brnce mutluk herkesin hakkı tabi yuva kurmak sevmek mutlu olmak, ama gelelimki hem devir değişti sanırım hemde eskisi gibi sadakat kalmadı sanırım şimdiki aşklar şıpsevdimi oldu ne ?
birde diyelimki 2 tarafta birbirini seviyor herşey tamam diyeceğiz rahatsızlığımızı söyleyince orda dur denilliyor birileri tarafından genelde böyle benim tecrübelerime göre . T abi mutlu olanda çok ama genellemeler böyle bence mutlu olabilenlerden eylesin mevlam :) tabi başta beniş ve isteyenleri hepimizi . Şu ARALAR BENDE EVLENCEM SANIRIM DUA EDİN DE MARAZ ÇIKMASIN SEVEBİLENM ve anlayışlı bir yuva kurabilelimsaolun

bilmiyorumda aşk engelleri aşar bence benimde annem engelli degil babam görme engelli ama birbirlerini sevmişler ve 19yıldır evliler :)

Evet aşar aslında aşk ile engel kavramını ayıramayan insanlar istisnadır. Fiziki güzellğe verilen değer çok çabuk biter. Önemli olan gerçek değer olan kalpteki, yürekteki duygulara değer vermektir.

Ben teşekkür ederim Yaren...

Yaren arkadaşım;
İyilik anlayışımızın %80 fiziki olarak değerlendirmişsin. Sence neden böyle düşünüyoruz? Değişmez bir fikir mi bu insanların kafasında?

Benimde karşılıklı birbirimizi sevdiğim bir sevgilim vardı 4 yıl kadar konuştuk tam evlenmeye karar verip ailesine açıkladık kıyameti kopardılar ben radyo işletiyorum o yıllarda, önce veririz gibisinden olumlu tavırlarda bulundular sonra kızın aklını çeldiler "bu güzelliğinle bula bula topal bir insan mı buldun diye"..dayak,tehdit vs..zorla bir öğretmenle sözlediler sonra ben öğretmenin telefonunu sevdiğimden aldım ve aradım ve durumu anlattım 10 gün sürdü sözlu kalmaları...ailesi daha da hiddetlenerek vermemek için ellerinden geleni yaptılar yani bana yar etmediler...bana ilerde işiz kalıp evimi gecindiremeyecegimden bahsediyordular ben 2003 yılında radyodan 800 tl maaş alıyordum düşünün..şuan o kadar anca maaş alıyorum...bana topal diyen ailenin benim yaşımda oğlu vardı motosiklet kazası geçirdi ve benim gibi sağ ayağı aksamaya başladı...imtihan dünyası kimin ne olacağını Allah(c.c) başka kimse bilmez..bende ameliyat oldum önceki halımden daha da memnunum zaten ameliyatıda sevdiğim için olmuştum cok zor bir ameliyattı 2 ameliyat daha olsam normal aksamadan yürüyecebileceğim fakat bir anlamı kalmadı...toplum malesef böyle...bu tarz insanlardan Allah uzak eylesin bizleri..

merhaba

Ben direkt kendimden örnek vereyim. aşağı yukarı 2 yıllık evli bir engelli arkadaşınız kardeşiniz olarak diyebilirim ki, denklik önemli heleki bu zamanda cok ama cok önemli. bende engelliyim polio sekeli eşimde polio sekeli, 6 aylık bi kızımız var bizden başka bize yardım eden yok çocuğa bakımda felan. Allahtan kendi kendimize yetebiliyoruz. ben ev işi felaN bilmem eşime genede yardım etmeye çalışıyorum ama oda bi yere kadar. yeri geliyor yoruluyoruz işe git gel v.s. yol yoruyor. gun boyu insan ilişkileri yoruyor. eve pestili çıkmış bi vaziyette gidiyorsun. eşinle çocugunla vakit geçirmen hem fiziksel hemde ruhsal güç gerektiriyor hele ki biz engellilere güç fazlası ile gerekiyor. hayatta dim dik olablirmek için. oda bu şartlarda zor. çünkü; çevre çok önemli, bana engelli olduğum için değilde sadece o anki mağduriyetimi giderecek bir kişi olarak olarak yardım edilse o benim öz güvenimi kazanmama çok daha yardımcı olur. biz zaten biliyoruz engelimizi ama çevre üzerine basa basa bu engelli aa yazıkyaa v.s. gibi konuşsa işte dünyayı kurtarsan o laflarla moral altüst oluyor yeri geliyor. işte sevgi aşk bu cevrenin içinde var olma savaşına girişiyor. oda kişilerin birbirine verdiği değerle orantılı şekilde gelişiyor yada bitiyor. ailelerle iletişimde çok önemli onların rızası olmadan bir işe girişmek çok kötü sonuçlar doğurabilir. heleki yuva konusunda. gün gelir biz sana demiştik dense çok ağır olur insana heleki o lafı benimserse o kişi ve umutlandırdığını bi kenara itip ana-baba evine gitse beceremiyoruz olmuyor v.s. die iide engellinin sucu neydi tek engelli olmasımı bilerek evlenmedin mi? sevmedin mi? ama insan da gönül döndümü bencillik girdimi araya sevgide bitiyor. onun için ailelerle uyumlu olmak lazım tabloya toz bembe bakmamak lazım aralarda siyahların grilerin beyazların olduğunuda bilmek lazım. ama atladığımız cok önemli bi konuda var. kulun bi hesabı varsa Allah'ında bi hesabı var. biz hep hesabımızı yapıyoruz ama Allahın takdirini unutuyoruz. onun için ne kendini magdur edecek ne sevgiyi ne karşındakini magdur edecek ne de aileri karşı karşıya getircek durumları ii tesbit edip sevginin yanına mantıgıda koyup. (ama işime gelirse acısı değil) sevdiğin kişiyle ortak gönül rızası ile bi sonuç almak gerekir ben onun kanısındayım.

Teşekkür ediyorum yaren güzel cevabın için;

Fiziki görünümün etkisi elbette ki yok sayılamaz. Mutlaka ilk görünüşteki etki insanda bir çağrışım uyandırmıyorsa, "zorla güzellik olmaz" tabirinde de net bir şekilde ifade edildiği gibi zorla bir şeyin olmaması mümkün değildir. Velâkin, fiziki güzellik bana göre çok aldatıcıdır. Ruhen güzelliğe sahip olmayan fiziki olarak ne kadarda güzel olsa, fiziki görünümün etkisi "adeta bir saman alevi" gibi söner gider diye düşünüyorum.

İnsanların fiziki güzelliğe aldanarak diğer güzellikleri ona feda etmesi zaten en büyük yanılgının, en büyük vahametin miladı olarak nitelendirilebilir.

Bu konuda fiziki güzellik yok sayılmadan, diğer güzellikleri de görmezden gelmeden, mantıkla hareket edersek sanırım yanılma payımız daha az olur kanaatini taşımaktayım.

Aslında sizin bu sözünüz durumun vahametini açık bir şekilde gösteriyor. Hiç kimse fiziki görünümünün şekillerini kendi iradesiyle belirlemez. Sırf böyle bir görünümden dolayı insanları yargılamak, dışlamak küçümsemek yakışık alır bir durum değildir.

İnsanların düşünce yapıları genel olarak hep en iyisine sahip olmak, hazıra konmaktır. Oysa çaba göstererek birçok konuda, birçok fikirler değişir. Birçok konularda insanların insan gibi muamele gördüğü toplumlar oluşur. Ama bunu isteyen kişiler istemeyenlerin yanında sizin deyiminizle o kadar "NADİR" kalıyor ki...

benımde gorusum aynen oyle eger bı aılenın engellı cocugu varsa evlılık lafı gecıyor ıse hıc o cocugu ne aıle nede bı baskası dugun lafına karıstırmıyooo... dusunemıyorlar onunde sevıp mutlu olabılecegını sevıyorum dedıgındese ona destek olmak yerıne sen saglıklı bırıyle olamassın olmaz unut gıtsın dıyıp cekılıyorlar alıp karsılarına konusmak anlamak hıc akıllarından gecmıyo........buda bızım kara bahtımızz........

Bazı konularda susturulmak değil de, ailelerin geleceğe dair ciddi kaygıları olabiliyor. Bunun için çekinceli davranan aileler belki kendilerince haklı gibi de olsa bana göre bu konuda insanların önüne çıkan fırsatlar, sırf gelecek kaygısı nedeniyle ötelenmemeli ya da geri çevrilmemelidir.

Kara bahtımız diye durumu kabullenmekte vahametin bir parçası olarak değerlendirilebilir. Azmin aşamayacağı hiç bir şey yoktur.

evt aıleler cocuklarının uzulmesını engellemek belkıde canları yanmasın dıye dogru yaptıklarını dusunselerde ben katılmıyorum ama bızlerınde aılelerın karsısına gecıp dıretebılmemız gıbı bı sansmızda yok cunku bızde korkuyoruz onların dusunduklerının dogru cıkmasından.....

Korkunun ecele bir faydası var mıdır?

Aileler tabi dinlenmelidir. Hiç bir zaman onları yoksayamayız. Bunu yaparsak yalnızlığımızıla olan başbaşa kalmayı başta biz istemiş oluruz. Çünkü hiç bir annne ve baba evladının kötülüğünü istemez...

evlendıkten sonra aılenın haklı cıkması ınsanın ustune dahada bı nasıl desem agırlık yukluyo dahada ezılıyorsun onların karsınında bılsende her ne olursa olsun onların sırtını sana donmeyecegını....

----------

yoooooooooook haklı olduklarını gormektense hep keske demek daha mı ııı bılmıyorum kararını veremıyorum

işte bende bundan korkuyorummmmmmmmmmmmmm.................

esat konu başlığın için teşekkürler bazı sorular sormussun ama güzel açıklamalar da yapmıssın arkadaşlarda güzel katkılarda bulunmuşlar.biriyle ilk tanıştığımızda geçen 3-5 dakika da o insan hakkında genel bir fikir ediniriz bu dış görünüşün, ses tonunun bizde bıraktığı izlenimdir.beğenmek hoşlanmak çok farklı beraber yaşamak çok farklı.biz engelliler hayatın her anında olduğu gibi evlilik konusunda da dezavantajlıyız.sosyalleşememek hayatın içinde tam olamamak bizi kötü yönde etkiliyor.bide buna yukarda bahsedildiği gibi bazen gerek kendi alilemizin gereksede karşı tarafın yapıcı olmayan hatta yapılanıda bozmak isteyen tavırları işimizi büsbütün zorlaştırıyor.evlilikte bence denklik ve fedakarlık çok önemli.her iki tarafında fedakar tavır sergilemesi iki ayrı kişi değilde bir kişiymiş gibi olmaları gerekiyor.

Korkmakta haklısın ama, Bu konuda ortak paydayı bulamazsan hayatın boyunca korkarak yaşarsın. Bunun için bazı konularda insan kendine güvenmeli diyorum...

kendıne guvenıp haykırmaya basladıgında dusuncelerını senı susturup hıcbırsey olmamıs gıbi davranan kısıler oldugunu hepımız bılıyoruz bence....

----------

zaten bunlar olunca hersey yolunda gıder

Teşekkür ediyorum Serkan005;
Bu konuda sana katılıyorum...

Kübra;
Kedine güvenmek haykırdıktan sonra geri adım atmak değildir ki; Kendine güvenmek bildiğin doğrulardan emin olarak sağlam bir şekilde kararlılıkla gitmektir.

Züleyha;

Elbetteki haklısın,

Sevgi olacak saygıyla beraber ama,
Fedakarlık olacak, karşılıklı ama,
Değer verilecek, kıymette bilinmeli ama,
Karşılıklı anlayış olacak, anlaşılabilmek adına,
Yalan zaten olamaz, olursa o evlilikte mutluluk arama...

sen kendıne ne kadar guvensende karsındakının alayabıldıgı kadar..... karsındakıne bunu anlatmak cok zor eshat

----------

inş inş inş

Üst Alt