* Sakatların Eğitim Fakültelerinde eğitim almalarının önünde herhangi bir engel var mı?
Engellilerin eğitim fakültelerinde eğitim almalarına tek engel ortamın fiziki koşulları.
Herkes istediği eğitimi almaya özgürdür, bunu engelleyen bir yasa şuan için yok.
Bulunduğu ortamın fiziki engellerini de aşmak, eğitim görmek isteyen kişinin azmine ve bu konuda yaptırmak istediği çalışmaların başarıya ulaşmasına bağlı.
1.3.1. Genellik ve Eşitlik
Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
1.3.4. Eğitim Hakkı
Temel eğitim görmek her Türk vatandaşının hakkıdır. İlköğretim kurumlarından sonraki eğitim kurumlarından vatandaşlar ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde yararlanırlar.
* Eğitim Fakültesinden mezun olan kişilerin öğretmenlik yapmaları önünde herhangi bir engel var mı?
Öncelikle tüm öğretmen adaylarıyla aynı statüde değerlendirmeye alınıyor.
2006-KPSS/1 ÖĞRETMEN ADAYLARINA DUYURU
2006 Kamu Personel Seçme Sınavı/1 (2006-KPSS/1) Kılavuzunun 48. sayfasında “ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK ÖZEL KOŞULLAR” bölümü eksik olarak çıkmıştır. Bu bölüm aynen şöyledir:
ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK ÖZEL KOŞULLAR
Adaylarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde yer alan koşulları taşımakla birlikte (*):
1) Talim ve Terbiye Kurulunun 12/07/2004 tarih ve 119 sayılı Kararında belirlenen ve alanlar itibarıyla hizalarında gösterilen yüksek öğretim programlarından mezun olmak,
2) Sağlık durumunun Türkiye’nin her bölge ve iklim şartlarında öğretmenlik görevini yapmasına engel olmadığını tam teşekküllü hastanelerden son altı aylık süre içinde alınacak sağlık kurulu raporuyla belgelendirmek,
3) Öğretmenlik için yapılacak başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak,
4) Öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren tür ve derecede ceza almamış olmak,
5) Adaylık dönemi içinde sağlık durumu hariç, görevine son verilenlerden öğretmenlik için son başvuru tarihine göre üç yılını doldurmuş olmak,
6) Yurtdışı yüksek öğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olanlar açısından Talim ve Terbiye Kurulunun 119 sayılı Kararı’nda belirtilen yükseköğretim kurumlarının aynı alana denkliği Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş olmak,
7) “Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans”, Millî Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği ile açılan 21 kredilik “Pedagojik Formasyon”, 33 kredilik “İlköğretim Sınıf Öğretmenliği” ve İngilizce Öğretmenliği için 31 kredilik “İngilizce Öğretmenliği Sertifikası” Programlarından herhangi birini başarı ile tamamlamış olmak (Eğitim Fakültesi mezunlarından aranmaz),
8) Öğretmenlik başvurusu yaptığı alanla ilgili bir yüksek öğretim programından mezun ya da başvuru tarihi itibarıyla mezun olabilecek durumda olmak,
9) Öğrenimleri süresince en az üç kredilik bilgisayar eğitimi almış olmak veya Bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesine sahip olmak,
10) KPSSP10’da atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üstünde puan almış olmak,
11) Askerlik yükümlüsü olup;
a) Henüz askerliğini yapmamış olanların atamanın yapılacağı tarihi takip eden celp dönemine kadar memuriyete atanmasında askerliği bakımından herhangi bir sakınca olmadığını,
b) Askerlik görevi nedeniyle silâh altında bulunanların 31/12/2006 tarihine kadar terhis olacaklarını,
c) Askerlik görevini yapmış olanlar ile muaf olanların bu durumlarını ilgili askerlik şubesi veya birliklerinden alacakları belge ile belgelendirmek, koşulları aranır.
* Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma koşulu aranmaz.
Öğretmen adaylarına duyurulur.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi
Başkanlığı
Halen yürürlükteki Milli Eğitim mevzuatına göre, engellilerin öğretmen olup olamayacağına Sağlık Değerlendirme Komisyonu karar veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Engelliler Federasyonu gibi kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla oluşan komisyon, başvurular üzerinden değerlendirme yapıyor.
Madde madde açıklayacaktım , vazgeçtim. :lol: Kendimden örneklemeler ve resimlerle açıklayacağım bu süreci.
Kpss den alınan puanın atama yapılabilecek kadar yüksek bir olması gerekiyor . Daha sonra yukarıdaki belgelerle birlikte tüm adaylar gibi normal statüde başvuru yapılıyor. Engelinin olup olmaması bu aşama da dikkate alınan bir faktör değil.. Puanına ve tercihlerine göre ilk ataman gerçekleşiyor. Sonrasında atandığın ilin Milli Eğitim Müdürlüğünden sana( bakanlık tarafından milli eğitim müdürlüklerine gönderilen) Ankara da sağlık kuruluna gitmen gerektiğini söyleyen bir tebliğ geliyor.
Ve arkası bu şekilde devam ediyor…..
1.KPSS PUANIM
2.ÖĞRETMENLİK BAŞVURU FORMUM
3.Hastaneden aldığım sağlık kurulu raporu
Sağlık durumunun Türkiye’nin her bölge ve iklim şartlarında öğretmenlik görevini yapmasına engel olmadığını tam teşekküllü hastanelerden son altı aylık süre içinde alınacak sağlık kurulu raporuyla belgelendirmek,
Normalde bu şekilde istenmesine rağmen, benim aldığım raporda “tam teşekküllü hastanelerin bulunduğu yerlerde öğretmenlik yapabilir” şeklinde yazıyordu.
4.İlk Göreve başlama yazısı
İlk atamam bu şekilde gerçekleşti.Gerekli belgelerle birlikte atandığım ilin Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurdum.Fakat Başvuru formunda bedensel engelimi var olarak işaretlediğim için göreve başlatılmadım.Ankara’ya gideceğim bildirildi sadece.
5.Bakanlıkça Ankara’da sağlık heyetine girmem için yapılan çağrı
Ankara’da sağlık kuruluna girdim. Orada biraz muhabbet ettik hastalıkla ve meslekteki hedeflerim hakkında.Kesinlikle olumlu yada olumsuz herhangi bir şey söylemiyorlar. Ailenin yanında görev yapıp yapmak istemediğin de soruluyor. Bir müddet sonra sağlık kurulu, bu kararını branşının bulunduğu daireye gönderiyor.
6.Benim branşım sınıf öğretmenliği olduğu için,Sınıf Öğretmenliği Dairesi başkanlığına gönderilen yazı.
7. Bunun ardından bu kararlar Personel Genel Müdürlüğüne bildiriliyor. Personel genel müdürlüğü de atandığın ilin valiliğine bu kararı ve eklerini gönderiyor.
Personel genel Müdürlüğünün Aydın valiliğine gönderdiği OLUR yazısı ve ekleri
Ardından bu kararlar doğrultusunda atandığın ilin valiliği ve milli eğitim müdürlüğü ve yine atandığın ilçenin kaymakamlığı ve milli eğitim müdürlüğünce , kararların uygulama aşaması gerçekleştiriliyor.
8)Öncelikle ilk görev yerinin değiştirilme yazısı ve nedeni
(İlk görev yerim Aydın ili Bozdağan ilçesi Asma köyüydü. Bu kararlar doğrultusunda Aydın ili Kuyucak ilçesi Ovacık Köyü olarak değiştirildi.)( Ben il içi yerdeğiştirdim fakat bu kararlar sonrasında Bitlisten manisaya gelen arkadaşım da vardı)
9) Yine Ankara’daki sağlık kurulu ve personel genel müdürlüğünün kararı ve raporları sonucunda İlçe merkezi Halk Eğitime görevlendirmem yapıldı.
10) Ardından tamamen kendi isteğime bağlı olarak, yine kaymakamlık oluruyla İlçe merkezinde bir ilköğretim okulunda geçtim.Bunun yazısını bulamadığım için ekleyemiyorum.
Yukarıdaki raporlarda da gördüğünüz gibi 1 yıl deneme amaçlı görevlendirilmiştim.
(
"halk eğitim merkezinde görev yapmak üzere, stajyerlik süresi içerisinde öğretmenlik görevini yürütüp yürütmediği izlenerek, öğretmenlik görevini yürütmesine engel olduğu tespit edilmesi halinde bu duruma ilişkin olarak tam teşekkküllü devlet veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu valilik görüşüne de yer verilerek incelenmek üzere bakanlığımıza gönderilecektir)
1 yıl sonunda tam teşekküllü devlet hastanesinden tekrar heyet raporu almam istendi.Aynı zamanda okul müdürlüğünün görüşlerine de başvuruldu.Bu heyet raporu almakta zorlanmıştım biraz,ama sonuçta “hastalığı öğretmenlik yapmasına engel değildir” şeklinde rapor aldım.Okul müdürlüğünün görüşü de noproblem artık.
http://www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=11083
VE SONUÇ
Stajyerliğimi kaldırdım.
Halen Atatürk ilköğretim okulundaki geçici görevlendirmem devam ediyor.
Aynı okulda kadroya geçebilmek amacıyla özür grubu yer değiştirmelerine başvurdum fakat olmadı. Ben de Müdür yardımcılığı sınavına girdim ve kazandım. Şuan kadroların açıklanmasını bekliyorum. Olur yada olmaz hiç önemli değil.
* Atamaların liyakat değil de bedensel/görsel kriterler baz alınarak yapılması konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
Halen yürürlükteki Milli Eğitim mevzuatına göre, engellilerin öğretmen olup olamayacağına Sağlık Değerlendirme Komisyonu karar veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Engelliler Federasyonu gibi kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla oluşan komisyon, başvurular üzerinden değerlendirme yapıyor.
O branşın yeterliliklerini gerçekleştirebilecek kapasitedeysen( ki bunu en iyi o öğretmen adayı verecektir.) dış görünüşün hiçbir önemi yoktur. Bir takım fiziksel düzenlemelerle en iyi performans sergilenecektir, eminim buna.
* Çocuğunuzun sakat bir öğretmene denk gelmesi halinde olumsuz bir tavır takınır mısınız, neden?
Çocuğumun bilişsel, duyuşsal ve bedensel davranışları üzerinde hiçbir değişiklik gerçekleştiremiyorsa,, kısacası eğitimi de sakatsa , çoçuğumu o öğretmenden alırım.
Ama normal yada normal üstü bir başarı sergiliyorsa, o öğretmenimize sonuna kadar destek olurum.
Bu yorumlara sebebiyet veren Oturanboğaya ve yazılarıyla düşüncelerini bizlerle paylaşan diğer arkadaşlara çok teşekkürler
NOT : ÇOK KARMAŞIK BİR SÜREÇ GİBİ GÖRÜNSE DE, BİZLER SADECE KPSS, ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU VE ANKARADAKİ SAĞLIK KURULU AŞAMALARINA KATILIYORUZ. DİĞER SÜREÇLER OLUMLU DA OLSA, OLUMSUZ DA OLSA KENDİLİĞİNDEN İŞLİYOR.
Saygılar…..