Mansfield Park----- Jane AUSTEN
Mansfield Parkı; Fanny Price isimli bir kızın başından geçenleri; evlatlık olarak girdiği evde nasıl zamanla yükseldiğini anlatır.
Daha Bilmediğiniz Neler Var!----- Doğan YURDAKUL
Daha Bilmediğiniz Neler Var! Doğan Yurdakul'un Odatv Davası'nda delil olarak kullanılan ve zamana tanıklık eden yazılarını topluca gözler önüne seriyor.
Kukla---Ahmet ÜMİT
"Kukla", Türkiye’nin yakın tarihine damgasını vuran Susurluk Olayı'ndan yola çıkan bir roman. Ahmet Ümit işlenmesi zor bir konuyu ele almış; ancak Türkçesinin zenginliği, usta işi kurgusu ve yarattığı gerçekçi karakterlerle önemli bir eser ortaya çıkarmayı başarmış.
Eski Dostlar---- Hıfzı TOPUZ
Kitaba Sabahattin Ali olayıyla başladım. Çünkü Eski Dostlar'ı yazmamın nedenlerinden biri, bu olaya biraz ışık tutmaktı. Sabahattin Ali'nin öldürülmesi yakın tarihimizin "faili meçhul" cinayetlerinin en önemlilerinden biriydi. Bir süre sonra yakalanan ve göstermelik olarak hapse atılan katil, Mehmet Ali Ağca gibi, Muammer Aksoy'un, Bahriye Üçok'un, Uğur Mumcu'nun ve Ahmet Taner Kışlalı'nın katilleri gibi sadece bir tetikçiydi. Ama bu çirkin olayı kim düzenlemişti? Vur emrini kim vermişti? Bu konunun üzerine hiç gidilmedi. Çünkü öldürülen yazar solcuydu, konunun üzerine gitmekten herkes çekiniyordu. O zaman da "derin devlet" anlayışı vardı. Hala öyle olmuyor mu? Bazı araştırmalar bir yerde tıkanıyor. Ben, olayın o zamanlardaki tanıklarından dinlediklerimle bu korkunç cinayete yeni bir perspektif getirmeye çalıştım.
Kapı---- M. Necati SEPETÇİOĞLU
Romanda, Batıni mezhebinden olan Hasan Sabbah taraftarlarının ve Hıristiyan din görevlilerinin halkı kışkırtarak verdikleri zararlar işlenir. Özellikle bu entrikalarda kadınlar kullanılır. Nitekim Melikşah’ın sarayına girerek oradakileri birbirinr düşüren ve Melikşah’ı zehirleyen Ziba adında Batıni mezhebinden bir kadındır. Yine Ersagun Bey’i engellemek için araya bir kadın koyarlar, ama Ersagun Bey aklını kullanarak bu durumdan kurtulmayı başarır. Yazar,bu entrikaların her devirde olabileceğini belirterek, türk milletini uyarır.
Eserde işlenen yan temalardan birisi de güvendir. Romanda,güvenin insanı ayakta tutan unsur olduğu belirtilerek birtakım şeyleri başarmak için güvenmenin gerekliliği ısrarla vurgulanır.
[FONT=sans-serif]
[/FONT]