Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Elden kumandalı aracı kullanmak zor mudur?

hamdikurt35

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Aracım elden kumandalı yanı aparatlı (gaz-fren elden ). Ama ben hiç kullanmadım elden gazı felan. Nasıl öğrenebilirim kullanmayı ya da bilgisi olan varsa iletsin acil istiyorum ?

Çok basit alıştırma yapmak için geniş alan seç 10 dakikada bütün herşeyine alışırsın. :)

Ben denedeim 10 dakka 15 dakika ayak daha kolay yav benim aparat mı ii deil acaba

elden tertibatlı aracı kullanmayı niçin istemiyorusun
bunun altında yatan psikolojik nedenlere inmemiz lazım
bu arada çocukluğada inersek olayı toptan çözebiliriz
olay psikolojik yani

aslında gayet kolay ama tabiiki daha once ne kadar sure araba kullanmdıgınıza yada otomatik vites kullanıp kullanmadıgınıza baglı.. 2 çeşit aparak var mantık aynı ama farklı yerlerde.. biri sagda biri solda.. bende ki solda ilk bi 15 dk zorlanmıştım onun sebebide sakatlanmadan evvel hep tek el yani sol el ile direksiyon kullandııgım için, sag elim hep vitesin ustunde dururdu bendeki şimdi solda tertibat oldugu için ilk bi sag el direksiyon tuhaf gelmişti ama ben soyle yaptım, kendi kendime bunun araba kullanmak olmadıgını farklı bişey hani yeni bi bilgisayar oyunu oldugunu düşün dedim, olur ya A"ya bas gaz Z"ye bas fren gibi.. kolu cekiyosun gaz, ittiriyosun fren olay bundan ibaret, hangi sehirdesin yakınlarda kullanan bi arkadas varsa yardımcı olsun?

benım sol ayakta sorun vardı, duz vitesli arac kullanıyordum ama H ehliyeti aldım aradan gecti 2 sene sımdı sag ayakta kotuleşti genede pedallara basabiliyorum ama ne olur ne olmaz aparatları kullancam.Hayırlısıyla aparatları taktırıyım dediğiniz gibi 10 dk felan çalısıyım :)

yani burdan şöyle böyle kullanıcaksınız demek teorik kalır.
sizin uygulama yapıp öğrenmeniz lazım.
atari oynamak gibi elden tertibatla araba kullanmış olmuyoruz ki,
bana araba kullanıyormuşum gibi gelmiyor açıkcası..
havayla 2parmakla vites atıcaksınız ki motorun sesini dinliyceksiniz
yokuş çıkarken araba kıçını başını sallıyo otomatikde gazı ver dur,
vitese takmayınca zevk vermiyor ..
neyse başarılar olurolur nasılsa öğrenilir zor değil ..

Eğer araç kullanma tecrübesi varsa, bence yarım saatlik çalışmayşa elle kuman işi öğrenilir :)

Otomatik vites büyük rahatlık .Vites değiştirmekle uğraşılmadığı için dikkatinizi trafiğe yoğunlaştırıyorsunuz. Yokuşlarda geri kaydırma , motor stop etme olayı yok. Trafik emniyeti yüksek. Engelli olmasaydım yine otomatik vitesli araç kullanırdım. Manuel vites kullanmak , otomatik çamaşır makinası icat edilmişken daha zevkli diye elde çamaşır yıkamaya benziyor bana göre . Teknolojinin gözünü seveyim .:D

Özel donanım olayına gelince , gaz ve fren elde olduğu için direksiyonu tek elle kullanmak durumunda kalıyorsunuz. İyi araç kullanmak direksiyon hakimiyeti ile başlıyor . İlk defa araba kullanmayı öğrenenler için en büyük handikap bu. Donanımı ileri ittin fren , çevirdin gaz meselesi değil sadece … Bütün ileri sürüş teknikleri anlatımlarında direksiyon iki elle tutulur diyor. Dirsekler 135 derece açı olacak şekilde ve direksiyon simidini saat olarak düşünürsek 10 :15 şeklinde iki elle tutulması gerektiği öğretiliyor. Saat 12.00 veya 06:00 yönünde tutulduğu zaman hava yastığı açılma durumunda kolunuz kırılabiliyomuş. Ayrıca hız çok önemli , 50 km sürüş ile 90 km sürüş arasında direksiyon açıları çok ciddi farklar gösteriyor.

Ben yeni başladım ...direksiyonu tek elle kullanmakta zorlanıyorum . Ani ve sert virajlarda , 180 derece dönüşlerde , kavşaklarda zorlanıyorum . Direksiyon topuzunu denedim , alışamadım. Çukura falan düştüğünüzde kontrolden çıkıyor.

Öyle 10 dk.lık değil ciddi bir iş bu. Trafikte canavarlar kol geziyor . Yollar bozuk, hatalı. Tedbiri elden bırakmayacaksınız .

Oturan boğa haklı, daha önce araba kullananlar için 10 dakkalık iş :) ama ilk kez kullanacakların zamana ihtiyaçları olucaktır.

Bu arada Selda araba sürme konusunda hala sıkıntısı yaşıyosun galiba :)
Oturan boğa haklı, daha önce araba kullananlar için 10 dakkalık iş :) ama ilk kez kullanacakların zamana ihtiyaçları olucaktır.

Bu arada Selda araba sürme konusunda hala sıkıntısı yaşıyosun galiba :)

arkadaşlar selamlar. ya bi konuda bilgilerinize ihtiyacım var. bir kaç kez hastaneye sağlık kurul raporu almak için gittiğimde ehliyet alıp alamayacağımı da sordum ancak doktorlar kesin bir dille alamayacağımı söylediler.malum cmt hastaları hem ayak hemde kollardan etkileniyor ve bildiğim kadarıyla kolunda problem olan engellilere ehliyet verilmiyor. bende son 2 yıldır bu amaçla bi hastaneye müracaat etmedim. işimden dolayı ailemden ayrı il dışında çalışıyorum. bulunduğum yerde 1. veya 2. dereceden akrabamda olmadığından aracı onlara kullandırma durumumda yok.şunu belirteyim. ellerimi küçük objeleri yerden kaldırma dışında çok iyi kullanıyorum. yardımcı olursanız sevinirim. saygılar

iki elle araba kullanmak ile tek el-tek ayak kombinasyonu çok farklı şeyler.
"ayak nasıl olsa gaza/frene basıyor el de direksiyonda" demek çok doğru bir yaklaşım sayılmaz.
Bunun haricinde elden tertibatlı bir aracı kullanmayı öğrenmek " normal araba kullanma süresini öğrenmek+10 dakika" :)

benim aracım normal vites, sadece deprajtan tertibat var, vites değiştirirken aparatı kaldırıyorum vites değiştirip aparatı aşağı indiriyorum. 3 iş birden yapıyorum. Bu o kadar kolay değil yokuş yukarı, aparat havadayken sen vites değiştiriyorken elin deyse yalnışlıkla pat diye düşüyor araç bayılıyor, araç 1400 motor ve arkandaki araç sen vites değiştirene kadar duruyor. Ben 3 sene kullandım kafayı üşüttüm ya. Bunun neresi kolay yani 10 15 dakikalık birşey değil tam bir trafik canavarıyım:)

hmm. 10 dk dedi Bulent Abi dogru soylemıs :) ayakla kullanmaktan daha kolaymıs :D 1 dk da kavradım ısı 10. dakikada işi bitirdim :D Şimdi vınnn durduramıyom kendımı cok rahat allah'a sukur.Burdan birkez daha teşekkür ediyorum ve oncelikle Sayın OturanBoğa Abime :) BU site sayesinde işimi gördüm :)

eski bir konu başlığı ama durum güncel.belki yeni alacaklara tavsiye olur diye yazıyorum.
benim tertibat sağ elle gaz-fren tertibatı,ileri itince fren aşağı çevirince gaz,direksiyon ise sol elle.
benzer durumda kullanan arkadaşlara tavsiyem mutlaka direksiyon topuzu taktırın,direksiyon hidrolikmiş,alışırım,gerek yok demeyin,
taktırın ve rahatça,güvenli bir şekilde kullanın derim.
aradaki farkı gören biri olarak en baştan topuz taktırıp sol elle direksiyonu sağ elle gaz-freni kullanabilir ve kolayca alışırsınız,hiç çekinmeyin...

Topuzun sana hiç bi faydası olmaz hatta zararı olur.
Ani manevrada Allah muhafaza topuz eline takıl direksiyonu kıramazsın.
Tahminim topuz taktırın demendeki sebep , virajlarda sıkıntı yaşadıgın içindir.
Virajlarda direksiyonu döneceğin tarafın tam tersi istikamette tutup döndürürsen ve de avuç içini kullanırsan bi sıkıntı yaşamazsın kanımca.
Bi çok arkadaşta öyle yapıyor zaten.

Elden kumandali aparatlarda hangi marka ve model onerirsiniz
Piyasada cok cesit aparat imalati mevcüt

Benim hala aklım ermedi bu işe... Cevabını merak ettiğim sorular var;
Elleriniz direksiyon ve kolda iken, yani iki eliniz de meşgulken geri geri gitmek sıkıntı yaratmıyor mu? Şoför arkadaşlarımın çoğu geri görüş kamerasına güvenmediğini, kendi gözleriyle aracın arkasını görmenin iyi sağlıklı olduğunu söylüyor da :)
Uzun yolda mesela aracı hep aynı hızda tutmak elle mümkün mü, kolu yormuyor mu? Şimdi hız sabitleyiciler var gerçi ama şehir içi uzun mesafede sabitleyici kullanılmaz herhalde?

Mami Junior

Konu eski, ama eskimeyecek türden... :) 2 sene önce biri ehliyet almak ister merak ettiklerini yazar, 2 yıl sonra bir başkası ehliyet peşine düşer... Ama hakikaten 4 uzuvla yapılan birşeyi 2 uzuvla yapmaya çalışmak başlı başına bir handikap...

Ata_Türk

Haklısın abi.
Valla bende yıllardır aparatlı araba kullanıyorum çok şükür bu zamana kadar bi handikap yaşamadım.
Sadece uzun yolda çok uzun süre araba kullanırsam kolum uyuşmaya başlıyor, o yüzden 8-10 saat durmaksızın araba kullanmak yerine 1-2 defa mola vermek iyi oluyor.

Yaklaşık 10 senedir ben de aparatlı araba kullanıyorum. Bence fren refleksleri ayağa göre daha hızlı. Geri sürüşlerde sürekli aynaları kullandığımızdan belli süre sonra ustalaşıyorsun. Herhangi bir zorluğu yok. Elleriniz gaz fren dengesine belli bir süre sonra alışıyor. Uzun yolda 1150 km tek başıma araç kullanmışlığım vardır. Çok şükür bir sıkıntı olmadı bugüne kadar.

Son düzenleme:
Üst Alt