Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
EKPSS'den önce engelli vatandaşlar nasıl devlet memuru oluyorlardı?
2000 yılına kadar alımlar kurumların açtığı özel sınavlarla oluyordu. Önce sınav sonra mülakat. Genelde kendi adamları alınıyordu.
5-10 kişilik kadro için sınav yapılıyor ve binlerce kişi başvuruyordu.
2000 yılından önce ise Kurum insiyatifine kalmış bir durum idi. Tanıdık vasitasıyla işe giriliyordu. Dayısı olan iş sahibi oluyor mesela...
Sınav tabii ki olurdu ama genelde dayısı olan kazanırdı..
Bilmeniz gereken nokta: EKPSS ve ÖMSS den önceki sınavlarda alımlar çoğunlukla nokta atışı olur. Pek çok vatandaş başvuramazdı.
İş e İşçi bulma kurumu vasıtasıyla yerleştirilir: özellikle nokta atışı ile...
Yani 2n geç 35 yaş olacak en erken 33 yaş olacak. Sağ el becerisi olmayacak en az lise mezunu olacak. Elektrik belgesi olacak gibi.. Kendi adamında olan özellikleri sıralarlar...
Torpil savaşları şeklinde oluyordu, sınavlar göstermelikti, hepimiz sınavdan ziyade adam bulmaya odaklanmıştık, herkesin bir adamı vardı, hangisi daha çok ve güçlüyse o giriyordu.
ben sonradan engelli oldum ve rahatsızlığımın sağladığı tek avantaj işe girmem oldu.ekpss ile girdim işe sonra merak ettim daha önceden nasıl giriyolardı işe diye sağol
yanı bu ülkde torpil büyük olasılıklla azaldı son 15 yılda halen daha konuşanlar olur ama yazalım.bundan önce sadece engellı olanlar deyıl normal memurların yüzde 80 i mülakatta adamını bularak memur oluyordu ...şimdı ıse puanı yüksek olan mülakatsız tık diye atanıyor ....
E o da kötü, ayın dünyanın uydusu olduğunu bilip memur oluyorsun, elinden yapacağı iş gelir mi gelmez mi belirsiz, hakkıyla yapılsa mülakat en doğrusu, özel sektörde hiç puanla iş bulabiliyor musunuz? işini yapabilecek olan kişi giriyor o işe. Bundan da şu sonuç çıkıyor, devlet çalışan adam aramıyor, katma değer kaygısı yok.
bayz yani dıyorsun mülakat olsun .çok yeteneksız memurlar var belkı haklı olabılırsın ama .bu işin ortası yok herkes kendı yakınını doldurur kadrolara ozaman gene en mantıklısı sınavla olucak torpıl gerektırmeden...atancak ve mülakat olmuycak.
Ben 1994'te belediye hoparlöründe duyduğum bir bakanlığın memurluk için sınav yapacağı ilanı üzerine başvuruda bulunmuştum. Gidip başka bir ilde önce yazılı sınava girmiş, ertesi gün de mülakata girmiştim. Daha sonra işe alındığıma dair belgeler gelmişti. Ama üniversiteden mezun olduğumda eğitimime uygun bir işe tabii ki girememiştim. Bölüm ikincisiydim ama tabii "dayımız" olmadığı için, destekleyen çıkmadığı için başkaları işe alınmıştı. Kimbilir kimlerin torpili vardı. Mezun olduktan sonra işe girene kadar çok sıkıntı çekmiştim. Hakkımı yiyenler Allah'dan bulsunlar...
Biraz önce tartışma programını izlerken son günlerde çıkan khk'lardan bahsediliyordu.Buna göre mülakat sistemiyle alımlar yeniden başlayabilir deniyor.Umarım 20 yıl öncesine dönmeyiz.Sınav sistemi yine en iyisi anlatılanlara bakılırsa.Denetimleri artırmak lazım, sıkıntı denetimsizlikte.
eğer eski sisteme dönerse..ooo eş dost akraba,partili olanlar boş kadrolara yerleşir...hak hukuk adalet olmaz..dayın mı var? partilimisin? hoppp tamam kadrodasın..aksi halde imkanı yok giremezsin işe mişe
ewt sınavlar torpili az da olsa önlemiş oluyor
mülakat kelimesi ne kadar da afilli değil mi kulağa profesyonel bir şeymiş gibi geliyor. oysaki mülakat=torpil
Evet. Kesinlikle torpilsiz. Yabancı dille eğitim yapan bir üniversiteden mezun olduğum için yabancı dilim iyiydi. Kendi emeğimle sınava girdim. Kimseyi araya koymadım. İl tercihi vs bile yoktu. Zaten ilk atandığım yer de yaşadığım yerden 800 km uzak bir ildi.