Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyette kodlar, raporumda ibare olmasına rağmen vergi dairesi araç alanında ÖTV istisnası uygulamıyor!?

Salimkaymaz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
B engelli ehliyetim var ve kodlar var raporum dada tertibatlı araç kullanabilir diyor ama vergi dairesi yararlanamaz sın diyor ne yapmalıyım

Benim de B sınıfı ehliyetim var. Ehliyet raporunda özel tertibatlı araç kullanır diyor, ama kodlar değişmiş dediler.Ehliyetimle sadece otomatik vites araç kullanılabiliyor dediler. Daha ehliyetimin son kullanma tarihi 2026 olmasına rağmen yeniden ehliyet almak için uğraşıyorum.

@Salimkaymaz,

önemli olan aracı hareket ettirecek olan terdibat kodlardır, hangi kodları verdiler ?

@Racama,

o kodu banada vermişlerdi vergi dairesi hareket ettirici terdibat olmadığından olmaz demişlerdi raporun geçerliliğin bitmesini bekledim, şimdi yeni raporla savaşıyorum

Peki hangi kodlar olması gerek bende alıcam ona dikkat ediyim

@serverus96,

engel durumuna göre kodlara bakman lazım heyette bunu belirtirsin ekleme yapıyorlar ben 78 ve 10.02 kodlarını talep ettim engel durumuma göre ehliyetime işlendi ve tertibatsız olarak ötv indirimli aracımı aldım otomatik vites tertibat sayıldı.

@tunah,

Tertibatsız ötv indirimli araç alamazsın. bir kaç yıla maliye senden güncel faizini isteyecek.

@tunah,

Hocam ayni kodlar bende var saol ayaktan dolayi sadece otomatik vites kodu ile aldim ama sorum şu esim kullanmak istiyor ehliyet aldik esime ama ruhsatta yazmıyor çünkü alirken tse ile isimiz olmadığı icin tertibat olmadığı icin ruhsata bisey yazilmadi simdi kiminle görüştüysem esin suremez diyo cozumu ne diyorum cozumu yok diyolar tertibatli olsaydi cok kolaydı 3.kisi surebilir raporu alacaktin tse den ruhsati yeniletecektin tamam diyolar ama simdi diyolarki senin araci senden baskasi suremez sastim kaldim moralim cok bozuk esimin cani skkn sastik kaldik ya

@Hkn38,
Eşiniz kesinlikle süremez. Eşinizin kullandığı tespit edilirse ÖTV yi faizi ile geri alırlar + araç belli bir süre trafikten men edilir. Eşiniz kaza yaparsa kasko ve sigorta karşılamaz. Tertibatlı araçlara da izin verilmiyor. Ben 3 ay önce Vergi Dairesi ile görüştüm araç sahibi dışında kimse kullanamaz dediler.

@Polmiks,
Ehliyet raporuna tekrar girsem oda bir dert ya skolyozdan dolayi boynumda kisit var ama tertibat yazmadilar keske ayna vs tertibat yazsalarmis sastim kaldim yeniden ehliyete girip o riski yasamak istemiyorum

@Hkn38,

Bende de skolyoz var ehliyet vermiyorlardı zor kurtardım. Sakın eşin kullanacak diye tekrar kurula girme elindeki ehliyetten de olabilirsin.
Ayrıca Bana Kör Nokta,Geri görüş kamerası, yan görüş kamerası hatta zemin yükseltme, uyarlanabilir fren ve gaz tertibatları da istediler.

@Polmiks,

Keske bendede isteseymis bu tertibatları ilk basta istemedi diye sevindim simdide üzülüyorum esim kullanmasi sart napacaaz bilmiyorum isteseydi bendende o tertibatlari simdi esimi ekletmem cok kolay oluyormus ama boyle yapamıyorum

@Hkn38,

Arkadaşım eşini ekletemiyorsun. Sen aracı kullanabiliyorsan senden başka kimse kullanamıyor. Sen aracı kullanacak durumda değilsen başkası kullanabiliyor.
ÖTV siz aldığın için böyle bir ceza uygun görülmüş. Eşin seni hastaneye bile götürse yakalanırsa araç çekilebilir yada ötv istenebilir. Eşin için başka araç almanız gerekiyor

@Polmiks,

Peki ruhsatinda yazanlar nasil kullaniyor onlarinda kullanamamasi lazım madem sadece kendisi kullanacak diyorsa yasa cok sacma degilmi

@Hkn38,

Vergi Dairesi bana böyle bilgi verdi. %90 üstü iseniz araç kullanamıyorsanız başkası kullanabiliyor ama %90 altı ve araç kullanabiliyorsanız sizden başkası kullanamıyor.. Vergi Dairesi ile görüşebilirsin ama ehliyetini riske atmana değmez. Ehliyetine el koyabilirler.

@Polmiks,

Yok hocam ehliyet isine girmem kesinikle vergi dairesine gideyim ne diyecekler bakalim

yanlıs bilgi vermeyin. akrabamın arabasında herhangi bir tertibat yok sadece otomatik vites. ruhsattada eşinin adı yazmıyor sanırım. Yengem 2 defa kaza yaptı + işe de sürekli aracıyla gidiyor. kac defada polis cevirmesine girmiştir eminim. ama hiç bişey olmadı onlara. yanlıs bilgi vermeyin insanlara

@mese official,

Yani bu kadar zor olmamasi lazım ya bakalim araştırma yapıyorum birisi dediki hocam maliyeye git taahhütname imzalatacaklar 2 kisi belirle notere git ruhsati degis tamam dedi ama biride dediki ben gittim maliye dediki senden baskasi suremez falan yapmadılar ben sadece esimi yazdircam bakalim ne olursa artik gorecez

@Polmiks,

Sadece direksiyon sinyal bölümünü sağa alan bir tertibat yaptırdım aracımı bugün teslim aldım ve ruhsata eşimi işlettim yani o da kullanabilecek.hiçbir sıkıntı olmadı.

@misafir,

Hocam biz bayiden alirken ehliyette tertibat yoktu sadece otomatik vites kodu var onun icin tertibatla isimiz olmasigindan tse isi falan yoktu bayide kisit yok surebilir dedi oyle oldu simdide ekletmek istiyorum yok diyolar yil basinda cikan engellinin sadece kendisi surecek olayina istinaden bence yok diyolar maliyeye gidicem bakalım ne diyecek

Arkadaşlar başkasının kullanamaması tertibat vs ile ilişkili değil bu siz ÖTV siz araç aldığınız için yapılan bir cezadır. Yakalanırsanız bu şekilde dediğim gibi araç bağlanır + ötv faizi ile alınır. ben kullanıyorum bir şey olmaz diyenlere itibar etmeyin.

@Polmiks,

Peki kardesim binlerce engellinin aracinda tse den onaylaninca kullanicilae yazilmis ruhsatlarinda var prki bunlar nasil kullaniyor ya

Yeni yönetmeliğe göre, İster tertibatlı olsun, ister tertibatsız olsun. Ruhsata yazılsa dahi, Engelli araç sahibi araçta değilse, araç başkaları tarafından kullanılamaz NOKTA.

@Hkn38,

Hepsi yasak yakalanınca araç bağlanıyor ve ötv ödemek zorunda kalıyorlar. TSE sadece tertibatın normal kişilerinde kullanabileceğini belirtiyor. %90 altı engellilerin aracını başkalarının kullanması yasak siz o çakal tayfaya bakmayın yakalanırsanız ÖTV yi faizi ile ödersiniz.

@Polmiks,

Teşekkür ederim peki 375 bin ötv indirimi 1 yil 4 ay oldu diyelim 2 yil dolunca sattim 375 mi oderim otv yoksa 240 250 falanmi düşüyormu yani otv gun geçtikçe

ötv de düşme olmaz ilk alındığı tarihteki geçerli

@59ahmet,
biz ailece kullanıyoruz nokta ben araçta olmasam da

@turan1977,
Ruhsatta yaziyormu yazmiyormu kimin kullanacagi benim ruhsat boş şunlarda kullananilir olayi yazmiyor bende

@Polmiks,

Merhaba,
Beyefendi ben de bu konuyu araştırıyorum fakat cezai yaptırımını bir türlü bulamadım. Allah esirgesin kaza durumunda zaten kasko ve sigortanın devre dışı kalacağı mantığa uygun zaten buna itirazım yok. ÖtV yi faizle alınması konusu aklıma takıldı. Bunu bir yerde mi okudunuz ya da başına gelen birsi olmuş mu? Cvp verebilirseniz sevinirim.

@Hkn38,

ben 2024 ağustosta araç almıştım tertibatı yapan mühendis montaj uygunluk raporu düzenleyip tse den onay aldı ruhsat çıkmadan işletti.isim değil yakını hısımı çalışanı diye yazılı

Üst Alt