Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyetimi yenilerken özel donanım şartı koydular!?

painter21

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Merhaba arkadaşlar..

2015 te normal bir şekilde ehliyetimi almıştım. O sırada engelli raporumda vardı ama ehliyetim normal ehliyet şeklinden almıştım. Hatta o sırada sağ ayağımda kas güçsüzlük hafifliği ve çok az kısalık olmasına rağmen normal ehliyet alabilmiştim. Hatta bir aparat kullanıyordum o sırada ona rağmen ehliyet verdiler.

2019 da normal bir aracım oldu ve neredeyse 6 yıl boyunca kendi aracımı kullandım hep çoğunlukla uzun yola çıkmama rağmen ve aracım manuel bu arada…

6 ay önce ehliyetimi yenileyeyim dedim, aile hekimine gittim, seni heyete sevk ediyorum dedi. Bende herhalde gözlükten dolayı diye düşündüm. Gözlük ibaresi vardı ehliyetimde ve çok düşük numaraydı zaten. Bende süreci böyle olacağını düşünemedim tabi.

Hastaneye gittim kontrollere girdim oraya buraya şuraya para yatırdım derken heyet günü geldi ve bana engelli heyeti tanımı koydular. Heyet gününde hiç dinlemediler beni. Sadece gaza nasıl basacağını göster dediler bana bende normal bir şekilde gaza basar gibi ayağımı gaza bastım. Hocam dedim eskiden aparat kullanıyordum bana ehliyet verdiler şimdi aparattan kurtuldum elimden ehliyet alıyorsunuz dedim. Boş boş baktılar bana.

O sinirle oradan nasıl çıktığımı hatırlamıyorum, sizin açıklamanıza veya konuşmanıza bile izin vermiyorlar…

Çıktım ben oradan yukarıya doğru ilgilenen bilime gittim ne olacak şimdi dedim benim zaten arabam var, sanki çok şeymiş gibi sizde ÖTV den yararlanıp araba alın dediler bana. Kendi arabam ne olacak dedim onu satmanız lazım yoksa çevirmede ceza yersiniz dediler.

İtiraz ettim rapora ama gitmedim çünkü süreç aynı olacak diye. İtiraz günü geldi aradılar beni gelmiyorum dedim. 2 hafta sonra arabamı sattım çevirmede yakalanırım diye.

Rapor 2 yıl olarak gözüküyor. Ve şuan normal eski tip ehliyetim hala var gidip yeniletmedim. Sisteme baktığım zaman hala eski ehliyetim gözüküyor.

Aklımda 3 soru mevcut:

1. Elimde var olan itiraz rapor ile normal bir araç alsam ve eski ehliyetim olmasına rağmen çevirmede hala süreci bekliyorum dersem tolerans gösterirler mi?

2. 2 yılı bekleyip özelden veya başka şehirden aile hekiminden almayı deniyeceğim.

3. Normal bir otomatik araç alsam bile yine sorun olur mu?

Çünkü ben ÖTV araç almak istemiyorum ihtiyacım yok zaten normal araç kullanabiliyorum yani. Otomatikte manuel de kullanabiliyorum engel teşkil etmiyor.

Sizce ne yapmalıyım bu süreçte?

Hem kendi aracımdan oldum hem şuanki ehliyetim hala eski tip…

Rapor da yazılan şunlar:

01.01. Gözlük
10.02 Otomatik vites
20.03 Sol ayağa uyarlanmış fren pedelaı
25.08 soldaki hız pedalı
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz.

Tıbbi nedenlerle verilecek kodlar:
M21.96 Ekstremitelerin kazanılmış deformitesi, tanımlanmamış, bacak

Karar:
Engelli B yazıyor

Eğer çipli ehliyetiniz var ise var olan ehliyetinizle devam edebilirsiniz ancak eski tip ehliyetliyse zaten değişmesi gerekirdi ayrıca yüksek miktarda ceza da ödeyebilirsiniz değişmediğiniz için ayrıca ehliyetinize yenilerseniz otomatik vites kullanabiliyorsanız engelli b sınıfı otomatik vites kodlu ehliyet de verebilirler ancak bunun için muayene sonrası bu kodları belleyecek olan ilk trafik komisyonu karar verecek engelli b sınıfı otomatik vites kodlu ehliyet kararı komisyondan çıkarsa sizin için iyi olur aparatlı olarak çıkarsa aparat yapmak işi bayağı uzun ve meşakkatli bir iş size uygulanan sağlık muayenesi gayet normal ve zaten olması gereken bir gereklilik herkes için Bir gözü görmeyip araç kullananlar bile halen var bunlar insan için bir risk sizin için en iyi kararı muayene sonrası gideceğiniz il tarfik komisyonundaki makine mühendisi ve oradaki doktor nasıl bir ehliyet alacağınızı karar veriyor orada dertinizi onları anlatabilirsiniz

Son düzenleme:
Eski tip maalesef hocam çipsiz olan. 2015 çünkü… raporumda sınırlı kullanım şunlar yazıyor;

Engelli bey yazması bir şey değişmiyor sizi İl trafik komisyonuna sevk edecek oradan komisyon için randevu alacaksınız komisyona gireceksiniz komisyonda makine mühendisi ve bir doktor var belki oradaki makine mühendisi ve doktor sizi anlar ve Buna istinaden gerekli kodları size yazar size en azından otomatik vitesli araç kullanabiliyorsanız otomatik vites kodu 10.02 78kodu da yazsa size İşinize yarar şimdiye kadar size yapılan muayene gayet normal ve olması gereken prosedür ayrıca ehliyetinizi değiştirmediğiniz için biliyorsunuz epey bir ceza çıkacak 2 aydan beri TV'lerde muhakkak değiştirin çok yüksek meblağlara 7000 TL varan rakamlar ceza ödenecek diye söyleniyordu

Eğer normal otomatik vites kodu yazsa bile normal araç otomatik şekilde alabilir miyim ?

Son sorum hocam; ben bu rapor sonrasında şimdi ne yapmam gerekiyor. Nereye başvurmam lazım? Komisyon dediğiniz süreci anlamadım… Hastaneye mi gitmem gerekiyor şuan?

Arkadaşım benim de engelli b sınıfı otomatik vitesli kodlu ehliyetim var sadece otomatik vites olan araçları kullanabiliyorum onun haricinde kullanman usulsüzlük olur cezası var siz de otomatik vitesli kendinize ait olsun veya olmasın her aracı alabilir kullanabilirsiniz komisyon süreci şöyle muayene olduğunuz son hEkim hangisi ise fizik veya ortopedi komisyona sevk kararı verir ve hastaneden o belgeli alır İl sağlık müdürlüğü içerisinde bulunan ilk trafik komisyonuna gidersiniz orada komisyona girmek için sıra alırsınız sizi tarih ve gün belirtidir o tarih ve günde belirtilen yerde hastanede komisyona girersiniz komisyonda zaten makine mühendisi ve bir doktor olacak ve tekrardan sizi muayene edecek burada makine mühendisi ve doktorun sizin nasıl bir araç kullanacağınıza karar verecek ve gerekli kodları size yazacak aynı gün sisteme düşüyor ertesi gün ehliyetinizi gidip değiştirebilirsiniz

Teşekkürler hocam açıklamanız için. Umarım engelli b sınıfı otomatik vites kodlu verirler. Çünkü ÖTV den araç alacak param da yok, en azından arabamı sattım manueldi. Otomatik alırım. Umarım birde aparat sorunu çıkmaz. Teşekkürler açıklamanız için..

ayağınızdan engeliniz olsaydı zaten direkt otomatik vites veriyorlar onun yanında başka bir şey kısıtlama olmuyor ancak sizin sağ ayak olduğu için tam olarak bir şey diyemiyorum siz komisyonda makine mühendisi ve doktora kendinizi iyi ifade edin hayırlısı olsun hakkınızda

Sağ ayak benim umarım sorun yaşamam. Geçmiş olsun sizede

İl sağlık müdürlüğünü aradım, sistemden baktılar. Bu raporunuz ile ehliyet yenileme işlemi için gideceksiniz ve size engelli b ehliyeti verecekler ve kodlar ile ilgili normal otomatik araç kullanıp birde aparat takmalısınız dediler.

ÖTV siz araç için ise tekrardan başvuru yapılması gerekiyor muş. (Zaten istemiyordum)

Bu aparatlar ruhsata işleniyor mu acaba?

6 yıldır sağ ayak fren gaz kullanmışım şimdi nasıl solu kullanayım…

Çeki demiri bile aracı ruhsata işletmek zorundasınız kaldı ki aparat tabii ki ruhsata işlenir ancak işinizin kolay olması açısından bu tür aparatları yapan montajını yapan yerler var siz bir şey karışmıyorsunuz ruhsata falan her şeyi işletiyorlar Bir de sonrasında aracı satarken de hayretten başka bir prosedür var aparatların söküm zamanında

öncelikle eski tip ehliyet yenilemesi için son tarih 31.10.2025 tarihine kadar uzatıldı.Bu durumda trafik şubeye gidip şuanki ehliyetle araç kullanabilirmiyim diye kontrol ettirebilirsin.

Ancak ehliyeti yenilerken komisyona gireceksiniz. En büyük sıkıntı sağ ayakta engel olması.
Sizin kendinizi yeterli görmeniz maalesef resmiyette yeterli değil.Komisyon önce sizin sonra çevrenizin araç güvenliğinden emin olmak için iyice kontrol edeceklerdir.Eğer onlarda sorun görmezse o zaman normal ehliyet alabilirsiniz. Eğer uygun görmezlerse sağ ayakta engeli olduğu için soldan gaz tertibatlı kod numaralı ehliyet verecekler.Bu ehliyetle sadece soldan gaz tertibatlı araç kullanabileceksiniz.

Bende şuan soldan gaz tertibatlı araç kullanıyorum.Deneme amaçlı bomboş bir alanda tertibatı indirip sağ ayaklı kullandım ama ani bir reflex durumunda çok sıkıntı yaşayabilirim

Soldan gaz tertibatlı ehliyet ötv indirimi sağlıyor fakat negatif yönleri daha fazla.(Siz başka birinin arabasını kullanamıyorsunuz , araç kiralayamıyorsunuz ,Sizin aracı başka biri (1.derece yakınların haric) kullanamıyor.
Takılacak aparatlar proje çizilip ruhsata işleniyor.Araç satımında tekrar sökülme projesi çiziliyor.(çok uzun zaman almayan ama masraflı bir durum )

İnşallah dilediğiniz gibi olur

@mehmet-41,

Anladım hocam teşekkürler. Baya meşakkatli süreç miş… umarım aparat zorunluluğu kılınmaz..

@arizona,

Valla hocam 6-7 yıldır manuel kendi aracımı kullandım. Sağ ayağım sol ayağımdan refleksleri daha iyi öyle söyleyebilirim… Umarım komisyonda aparat sürecini göstermezler bana. Bu ay sonunda gideceğim bakalım ne diyecekler..

@painter21,

inşallah normal ehliyet olur hocam . Tertibatlı ehliyet gerçekten sıkıntı .En basiti acil bir işin var , kapıda başka birinin aracı var ama sen kullanamayacaksın.
Uçaktan indin gideceğin yerde araba kiralayamıyorsun.
İşe girdin , şirket aracını kullanamıyorsun.Belkide bu sebeple bile işe alınmayacaksın.

Ötv indirimi var ama doğru dürüst gelir olmadıktan yada araba alacak ekonomik gücün olmadıktan sonra faydası yokki

Son düzenleme:
@arizona,

Evet hocam kesinlikle katılıyorum. Aklım almıyor öncesinden aparat takıyordum ayağıma normal ehliyet verdiler şimdi ise aparattan kurtuldum normal ehliyet vermiyorlar çok ilginç…

Acil durum olur dediğiniz gibi yani geçen yıl kardeşim araba aldı, acemi olduğu için Hatay’dan Trabzon’a götürdüm aracı yani.

Hocam peki mesela raporda engelli b yazıyor ama eğer trafiğe gidip ehliyeti yenilediğimde o tekrar toplanan kurulda değişebilir mi yani fikirleri ? Yoksa raporda yazılan ne ise onu mu uyguluyorlar?

@painter21,

Çevirmeye gelseydin hem o aracı bağlarlar hem de sana yetersiz ehliyetten ceza keserler.
Kaza yapsan yada ölümlü kaza yapsan %100 haklı bile olsan yetersiz ehliyetten ceza yersin, Kasko Sigorta ödeme yapmaz. Böyle saçma sapan işler yapmayın. Senin raporda tertibat varsa sen tertibatsız araç kullanamazsın. Kullanır da başına bir iş gelirse hiç bir yasal hakkın yok.

@Polmiks,

Siz tam anlamadınız sanırım… Ben zaten heyete girdikten sonra verilen karar sonrası elimde olan mevcut aracımı direk satmışım. Neyi saçma yapmışım? Sonrası için aklıma takılan süreçleri sordum?

Rapor sonrası alıpta var olan 6-7 yıllık aracımı kullanmadım ki. Direk satışa koymuşum. Lütfen demek istediğim konuyu iyi okuyun.

2015 te ayağımda aparat olmasına rağmen normal ehliyet veren kurum ve şuan aparat olmamasına rağmen normal ehliyetimi alan kurumun saçmalığı yokta benim ne var burda saçmalığım?

Üst Alt