Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyeti değiştirdim. Vergi dairesi sağ üst extremite için proje lazım diyor!?

greensea

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
b sınıfı ehliyetimin değişimi için ilk önce hastaneye gittim oradaki doktor özel tertibatlı araç (otomatik vites,direksiyondan topuz) kullanabilir diye yazdı.
Sonra il sağlık müdürlüğüne heyete girdim bana 78 ve 102 kodunu yazdılar yani sadece otomatik vites araç kullanabilir ve ticari araç kullanamaz kodu ...
Ehliyeti emniyete gidip değiştirmeden vergi dairesine gittim ön bilgi almak amaçlı benim sağ ve sol el parmaklarımda deformite ve amputasyon var.
Vergi dairesi sol el için bu kodlar problem olmaz ama sağ el için proje çizilmesi gerekir diyo il sağlıktaki doktorlar proje çizilebilecek bi kod yazmadılar direksiyon topuz vb.
Ben bununla ilgili bi kod yazmadılar neye göre nasıl bir proje çizdirecegim ve kime yaptıracagım bunu dediğimde ben bilemem deyip kestirip attılar ama sağ üst extremiteye proje olmadan işlem yapamayız diyorlar

ne yapmam gerekir ve nasıl bi yol izlemem lazım yardımcı olabilir misiniz...

ya bi sistem yapıyolar kimin ne yaptıgı belli değil vatandaş ne yapsın ya

Yani kaldım arada nasıl bi yol izleyecegiz bilemiyorum..

tertibat yapan bir firmayla rapor fotokopinle görüş onlar senin işini çözer diye tahmin ediyorum

Merhaba kardeşim kolay gelsin. Aynı sorun bende de vardı. Ben de sağ kol engelliyim. 2015 tarihli raporumda sağ kol kırık geçirilmiş wolkmen iskemik kontraktör sekeli yani elimi ve kolumu kısıtlı kullanıyorum. raporumun açıklama kısmında da ötv indirimi/h sınıfı ehliyet yazıyor. B engelli ehliyetimdeki kodlar da şu şekilde; 78,102,10.02 ve 40.11 yani otomatik vites ve direksiyona topuz kodları var ehliyetimde. Raporumu bir bayiye götürdüm araç alımı için. Bayi de vergi dairesine sordurdu. Tertibatlı ötv den yararlanır demişler. Bayi beni aradı ve tertibatlı raporunu kabul ediyorlar dedi. Beni tertibatçıya gönderdi. Ben de zannediyorum ki sadece direksiyona topuz takılacak zannediyorum.Tertibatçıya gittim raporumu ve ehliyetimi gösterdim. Bana sağ kol engelli olduğum için vitesi ve silecek kolunu sola alıcaz böyle bir tertibat lazım ddiler. Ben de ehliyetimde ve raporumda böyle kodlar yok nasıl olacak dedim. olsun dediler sağ kol engelliler için bu tertibatı yapıyoruz dediler. Ben de sadece otomatik vites tertibattan sayılmıyor mu dedim. Git o zaman vergi dairesi ile görüş dediler. Ertesi gün vergi dairesine gittim. Orada müdür yardımcısı ile görüştüm. Durumumu anlattım. Artık sağ kol engellilerin tertibatsız otomatik vites kullanma durumunu sordum. Bana tertibatsız otomatik vitesli olarak onaylarım dedi ama bu sefer de mtv den muaf olamazsın dedi. Ama dedim tertibatçı vitesi ve silecek kolunu sola alıcaz diyor başka türlü proje onaylanmaz diyor dedim. Ehliyetimde bu kodlar yok ki dedim nasıl yapacakalr dedim. Bana sağ kolumun tanısının tertibat için yeterli olacagını söyledi. Dediğim gibi tertibatsızda senin raporunu onaylarım ama bu sefer mtv den muaf olamazsın dedi. Senin yerinde olsam tertibat taktırır 5 yıl mtv den muaf olurum dedi. Bende tertibat taktırmaya karar verdim ve geçtiğimiz cuma günü tertibatım takıldı. Araç muayneye gidecek. Onu bekliyorum.
Yani diyeceğim şu ki; ehliyetindeki ve raporundaki kodlar dışında da maliye tertibat istiyor. Önemli olan engelinin tanısıdır. Başımdan gecenleri anlattım. Umarım yardımcı olmuşumdur. Kolay gelsin.

anladım teşekkür ederim ben de gibe bilgi edinme hakkıyla başvuru yaptım. Sonra gelen yazıya göre özelge yazıp vergi dairesindekilerin karşısına öyle çıkmayı düşünüyorum.Bu konuda savaşı başlattım vergi dairesine karşı bakalım ne olacak . En azından BURSA ve diğer illerdeki arkadaşlar için belki emsal olur ve diger arkadaşlarda bu durumdan kurtulur belki... İşin saçmalığı kararı veren arabayı nasıl kullanacagına karar veren uzman hekim ama vergi dairesindekiler borularını öttürüyorlar saçmalıktan başka birşey değil...

Para kimdeyse boruyu o öttürür bu dünyada unutma bunu :eek:
Onun için parayı maliye ödediği için söz sahibi maliye... :)

skaradeniz arkadaşımızın dediği gibi vites kolunda tertibat olmadan sorun çıkarıyorlar, halbuki TSE projeyi ehliyete göre onaylaması gerekli işler tamamen birbirine karıştı arap saçı oldu herşey.

artı olarak ben ehliyetimi değiştirmedim benim aracımın vites kolundada tertibat var, ehliyetimi değiştirdiğiimde 78 ve 102 kodlarını uygun görürlerse tertibatı söker atarım polis çevirmesindede ehliyetimi gösterir geçerim tertibatı niye söktün diyemezler.

Bertoned

aslında en güzeli dediğin gibi yapıp çakallığa çakallıkla karşılık vereceksin ehliyeti değiştireceksin otomatik olarak yazarlarsa aparatı taktırıp söktüreceksin zaten sadece otomatik vites yazıyor:):)polis de hiçbir şey demez...

arkadaşlar benimde sağ ve sol elde amputeler mevcut; bende vites kolu yükseltilmiş özel teretibatlı araç kullanabilir raporu aldım ve sorun ortadan kalktı.

Sacmalik surada aslinda 0 arac alirsan otv ve mtv muafiyeti icin tertibat yaptirmak lazim ama yok ben otv ve mtv yi odeyecem yada 2.el arac alacagim dersem tertibata gerek yok ne kadar sacma.

Arkadaşlar iyi akşamlar. Sonunda aracım yarın muayneye gidecek. Muayneden sonraki süreç nasıl olur ve aracı acaba ne zaman teslim alırım. Bir de aracı yakınlarımın kullanabilmesi için tse den uygunluk belgesi alıcam. Bunun için aracı tse ye götürmeye gerek var mı veya sadece evrakları götürsem uygunluk belgesi alabilir miyim. Şimdiden teşekkürler...

skaradeniz aracı muayeneden sonra engelli aracı olarak tescil edilip teslim edilecek bu aşamada TSE uygunluk belgesi alınabilir yanlız bildiğim kadarı ile çekici ile TSE ye gitmesi gerekiyor ben aracı teslim aldıktan 6 ay sonra TSE den uygunluk belgesi aldım, aracı kendim TSE ye götürdüm bir görevli 10 saniye araca baktı ve uygunluk belgesi vrdi o belge ile Trafik Tescile giderek ruhsata 3. Dereceye kadar yakınlar kullanabilir diye ruhsata işlendi Maliyeti 1 yıl önce 350 400 TL arası bir rakam tutmuştu.

Aracınız Hayırlı olsun Kazasız belasız kullanmanız dileği ile ayrıca süreci bizimle paylaşırsanız benim gibi Sağ üst ekstremite engeli olan arkadaşlarımız faydalanır diye düşünüyorum.

Bülent bey birşey de ben sorayım aradan bilginiz varsa diğer arkadaşlar içinde yardımcı olur belki benim 2009 da aldığım sağlık kurulu raporu var ötv ile alakalı bi ibare yok ama 2022 nolu yasadan faydalanır yazıyo. ÖTV ile ilgili bi ibare yazmıyo diye aradım rapor aldıgım hastaneyi biz hiçbir rapora yazmıyoruz dediler 2022 nolu yasadan faydalanır yazıyorsa ötv indiriminden faydalnırsın dedi bununla ilgili bilgiye sahip misin ...

greensea

İki üst ekstremitede de kısıtlılık olduğunda memurların kafası karışıyor!

Bu karışıklıkta 2009'daki raporu da işleme alıyorlar doğal olarak. Nasıl aşılır bu sorun bilemiyorum. Ben olsam cyl arkadaşımızın yukarıda aktardığı gibi donanımsız otomatik vitesli araç için ısrarcı olurdum. Süreç sonunda baktım ki iş olmadı, döner il sağlık komisyonuna durumu izah eder, sağ el için bir donanım eklemelerini isterdim.

abi bende Ankara gelir idaresi başkanlığına bilgi edinme hakkıyla yazı yazdım hem otv hemde mtv den faydalanabileceğime dair mtv ye cevap geldi ama ötv kısmıyla ilgili daha gelmedi yakında gelir sonra gideceğim vergi dairesine çünkü şu an mtv nin tek başına hükmü olmuyo... Baktım gene olmuyo özelge yazacagım daha da olmazsa son çare artık il sağlık komisyonuna durumu anlatıp tertibat kodu ekletmesini isteyeceğim...

Merhaba ben daha yeni Ötv indirimi için rapor aldım.Fakat sizin dediğiniz gibi raporun açıklamasında Ötv ile ilgili hiçbir şey yazmıyor.Hastaneye rapora Ötv indirimini yazın diye tekrardan gittiğimde, biz öyle bir şey yazmıyoruz dediler.İl sağlık kuruluda ehliyet raporu için hala çağırmadı.Eğer İl sağlık kurulu donanımlı araç kullanır diye ehliyetimi onaylarsa herhalde 2 raporla maliyeye başvuracağız.
greensea

evet hem ötv için olan rapor hem de il sağlıgın ehliyet kodları yazan raporla başvuracaksın ama ehliyetini değiştir ehliyeti görmek istiyorlar sadece raporla gitme derim ... ya da git bi ön bilgi al vergi dairesinden bu evraklarla ötv siz araç alabiliyomuyum diye sonra yaparsın ehliyet değişimini...

Üst Alt