Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet Kısıt kodlarına itiraz ettim ama işe yaramadı! Şimdi nasıl araç kullanacağım?

saimakdeniz

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
9
Merhabalar

Sağ elimde işaret-yüzük ve serçe parmağım doğuştan yok. Baş parmak ve orta parmağım var.
1998 yılında sürücü belgemi aldım H sınıfı Sadece Otomatik vites kullanabilirdi.
2022 yılının sonunda ehliyetimi yenilemek için Bursa ile sağlık müdürlüğünde komisyona girdim.
20.09
35.03
40.11
78.
(47.102 bunlara takılmıyorum benim hiç önemi yok) verdiler itiraz ettim. Yalova il sağlıkta Doktor dinledi haklısın dedi tertibatları kaldırdı. Sadece 10.02-78 otomatik vites verdi.

2 rapor farklı olduğu için İstanbul a gittim. Doktor hiç dinlemedi bu sefer rapora
10.04
35.03.
40.11.
78 koydu.

İtiraz hakkım bitti. Kamu denetimi ne şikayet ettim sonuç bekliyorum.

Sorum şu sıfır araç almaya gücüm yok Mevcut otomatik vites aracım var . Ehliyeti yenilesem tertibatları yaptırmazsam ne olur. Yada tertibatları ben kendim yapabilirim çok basit aparatlar zaten yapsam araca taksam ruhsata işletmesem ne olur. (Trafik polis uygulaması için)

Yardımlarınız bekliyorum.

Saygılarımla

Bunu ben de merak ediyorum. Mevcut otomatik vitesli araca tertibat yapılabiliyor mu? Ya da ruhsata işlenebiliyor mu? Ruhsata işlendikten sonra mtv'den muaf olunabiliyor mu?

Kamu denetçiliğine şikayet ettim.2 kurumdan bilirkişi raporu istediler.(lütfen üşenmezseniz okuyunuz)

KDK Tavsiye Kararı açıklaması

2.4. Teknik ve bilimsel görüşe ihtiyaç duyulan somut başvuru hakkında Kurumumuz tarafından Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü tarafından üç uzman hekim ve bir makine mühendisinden oluşturulacak dört kişilik bilirkişi heyetince adı geçen kişinin durumu hakkında bilirkişi raporu düzenlenmesi talep edilmiştir. Söz konusu heyet tarafından hazırlanan ve Kurumumuza 15.01.2025 tarihinde iletilen bilirkişi raporunda ise özetle; sağ el 2. ve 4. Parmak PIP proksimalden, 5. Parmak MKP düzeyinden ampute olan
sağ elde kısmi kavraması olan, sol el 3,4 ve 5. Parmaklar DIP den ampute ve el kavraması tam olan başvuranın sağ el ile vites kolu ve silecek kolu kavraması yapabildiği, direksiyon simidini sağ ve sol elle tutmasına engel teşkil edebilecek bir fiziksel yetersizlik durumu izlenmediği ancak itiraz edilen sınırlı kullanım kodları 10.04 ( uyarlanmış vites kolu), 35.3 (direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları) ve 40.11 (direksiyon simidinde yardımcı cihaz)’nın komisyon kararından çıkarılması hususunda,
şahsın araç kullanırken karışılabileceği sorunlar açısından değerlendirilmek üzere sürüş esnasında bir makine mühendisi tarafından araç içi izlenmesi ve görüş alınmasının uygun olacağı şeklinde görüş belirtilmiştir.

2.5. Başvuranın engel durumunun araç içi izlenmesi amacıyla Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından iki makine mühendisinden oluşturulacak heyet tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi talep edilmiştir. Söz konusu heyet tarafından araç içi gözlem sonucu hazırlanan ve Kurumumuza 21.02.2025 tarihinde iletilen bilirkişi raporunda ise özetle; başvuranın araç içinde yapılan gözleme dayalı değerlendirmesinde; direksiyon, vites kolu, silecek kolunu kullanabilmek için gerekli parmak fleksiyonunu (avuç içine doğru kıvırmayı) ve adduksiyonu (parmakları birbirine yaklaştırmayı) yaparak avuç içi desteğiyle kavrama yapabildiği,

2.6. Bu kavrama sayesinde de söz konusu tertibatı idare edebilecek gücü uygulayabildiği, otomatik vitesli bir araçta vites kolu ve el freninin araç dururken kullanacağı ve gerekli kavrama yapılarak yeterli güç üretebildiği için bunlara yönelik ilave aparatların gerekli olmadığı, başvuru sahibinin, gözlemi yapılan araç içi seyirde,(kontrollü ortamdaki) engelden kaçınma için ani şerit değişimi ve acil dönüş koşullarında gerekli manevraları yapabilecek şekilde direksiyon kullanabildiği, aynı şekilde sinyal/silecek kolunu da kullanabildiği, kontrollü ortamda güvenlik sağlanarak yapılan bu değerlendirmelerin, gerçek hayat koşullarında da geçerli olacağı, gerçek hayatta orta çıkacak risklerin otomatik vitesli bir araç kullanımda özellikle direksiyon, silecek/sinyal kolu, el freni veya vites kolunu kavrayamamadan dolayı kaynaklanmayacağı, bu bağlamda başvuru sahibinin de trafikte normal sürücülerin oluşturduğu ve tabi olduğu benzer risk potansiyeline sahip olacağının öngörüldüğü, otomatik vites kullanım zorunluluğunun devam etmesinin ise uygun olacağı şeklinde görüş belirtilmiştir.

Bu bilirkişinin raporu tam 1 saat araç içerisinde beni izledir.Gerçekten tertibatsız araç kullanabildiğimi onayladılar.

SAĞLIK BAKANLIĞININ CEVABI

Sürücü veya adaylarına verilen tertibat kodları, normal sürücü sağlık şartlarının yanında acil manevra gerektirecek
kazadan veya tehlikeden uzaklaşma yeteneğini artırıcı ekipmanların verilmesi öncelikle sürücü ve yolcu güvenliğini
hedeflemekle birlikte trafikte can ve mal güvenliği için komisyon tarafından gerekli görülebilmektedir. Bu hususta şahıs
tarafından idari başvuru yollarının kullanıldığı ve nihai rapor kararının, tertibat kodlarının muayene bulguları ile uyumlu
olduğu anlaşılmakta olup yapılacak başkaca bir idari işlemin olmadığı yargı yolunun açık olduğu hususunda;

MAALESEF DURUM BU.

Üst Alt