Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dudak okuma kursu var mı?

ahmetfuad

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar
benim her iki kulağım biraz ağır işitiyor(%30 kayıp)
işitme cihazı kullanıyorum (tam değil ama bir nebze katkısı oldu bana).
aranızda işitme engellilere yönelik dudak okuma kursu veren bir dernek, vakıf vb. kuruluşlara giden ya da bilgisi olan var mı?
sağlıcakla kalın..

dudak okuma kursla okulla ogerenmekten cok mecburiyetle ogrenilir benim kanimca
siz meselatelefonla konusabiliyorsunuz yani mecbur dedegilmissiniz bir yerde isitmeniz azalip mecbur kalinca oyle bir anliyosunuz ki yeteneginiz olmazsada
eger size dudak okumak istiyorsaniz once butun dikkatinizi muhatabinizin yuzune daha dogrusu dudaklarina anlamak icin vererek bakin
birde uyanik olun dudak okumak icin dikkatinizi tam verirseniz muhakkakki yapabilirsiniz

Arkadaşlar dudak okuma kursu diye bir kurs varmı hiç bilemiyorum ama dönem dönem seminerler verilir fakultelerde dudak okuma eğitimi ile ilgili zaman zaman ben meslekte yeniyim 2. yılım şuan da zaten ben öğrencilerime cihaz kullanıyorlar ve dudak okuma yöntemi ile eğitim veriyorum.Açıkçası böyle bir kurs var ise sizi bilgilendirmeyi çok isterim

hosgeldın aramıza ogretmen arkadas aramızda olmana cok sevındım semınerlerde okulda meslekte ogrendıgınız bılgılerden bızlerde ıstıfade edebılırmıyız eger dudak okuma konusunda yazılı yayın kıtap gıbı materyaller bılıyorsanız bızlerle paylasabılırmısınız
ogrencılerınızın cıhaz kullandıgını soyluyorsunu cıhazda bıryer kadar faydalı oluyor helede benım gıbı agır ısıtme kaybına dudak okumamıza yardımcı ısıtme cıhazı
yanı ısıtme kaybı coksa dudak okumayı en ıyı yapan anlıyor konusmayı

niye dudak okuma kursu arıyorsunki bende iştme engelliyim konuşabiliyorum dudak okumayı kendim öğrendim sana konuşan kişi yavaş yavaş konuşursa anlarsın kendin öğrenmelisin

benim tavsiyem biraz değişik olacak ama bi dene istersen.
ayna al karşısına geç konuş...
dudaklarına dikkat et hangi sesin nasıl çıktığına dikkat et...benzer kelimeleri tekrar tekrar söyle aradaki dudak farklarını yakalamaya çalış....
özellikle haber programının birini sesini kısarak izle haber spikerleri tane tane konuşmaya çalıştıkları için dudakları daha okunaklı oluyor :eek:
sevdiğin biri ile oyun oyna:eek:çeşitli resimler içinden söylediği kelimeyi sessiz söylesin sen hangi resimle ilgili kelimeyi söylediğini resimler arasından göstermeye çalış(meyve resimleri olabilir eşya resimleri olabilir...vs.)
inşALLAH işine yarar söylediklerim..... 8)

edebiyat ögretmenim beni dudaktan okumaya ögrendi.lise son kadar dudaktan okuma bittim.konusabiliyorum dudak okudum. 2sene önce rehabilistasyon özel egitim okudum. :) paylastıgın için teşkler

ahmet fuat aslında dudak okumak için eğitim almak gerekmiyor daha doğrusu istemekle alakalı azimle alakalı benim işitme kaybım yok ama belki bir gün lazım olur diye televizyon izlerken sesini kapatıp dudak okuma alışkanlığı ediniyorum..biraz gayret edersen öğrenebilirsin bence sende..

dudak okuma kursları yok madem olanlarda sana yetmiyorsa kendi göbeğini kendin keseceksin:))

biraz çabalarsan eminim başaracaksındır...o kadarda zor değil aslında karşında konuşan insanların yüzünü bak ve konuşmak durumunda kaldığın kişilerden tane tane konuşmasını iste..

sayın arkadaşım,
dudaktan okuma kursu yok kesinlikle yoktur, ben uzun zamandır bu insanlarla birlikteyim ve işitme engelliyim, dudaktan okuma kabiliyetini kendin geliştireceksin, ayrıca dudaktan okuma kabiliyetin kişiden kişiye farrklılık gösterecektir, çünkü tüm insanlar aynı şekilde konuşmaz, kimisi ağzını çok açar, kimisi bıyıklıdır, kimisi hızlı konuşur, kimisinin dudakları okadar incedir ki sadece ağzının aralanıp kapandığnı görürsün, şimdi burada önemli olan esas yakın çevrendeki insanları anlamaya çalışman olacaktır, mesela ailen, işyerinde çalıştığın insanlar... Bu insanlara durumunu anlat konuşurken biraz hafif el hareketleriylede biraz desteklesinler bu oldukça yardımcı olur, zamanla sen o dudaklara alışacaksın ve anlaman daha kolay olacak, ve konuştuğun insanlarda kelimeleri sana nasıl anlatabileceklerini anlayacaklar ve biraz el kol birazda dudakların fazlaca açıp kapayarak ve sen anlamadığın zamanlarda 2 - 3 kez tekrar yaparak sana yardımcı olacaklardır. Bu iş sanıldğı kadar zor değil merak etme. Birde Artikülasyon konusunda seminerler veya toplantılar bulursan katılmanı tavsiye ederim. Sağlıcakla kalll... (biraz hızlı yazdım umarım kafanı karıştırmamıştır, fazla vaktim yoktuda :)) )

dudak okuma kursunun acılmasına hem sasırdım hem sevındım ayrıca bence dudak okuma dogustan ısıtme engellıler tarafından kazanılır

ayrıca ısaret dılı kursu balıkesir ve eskısehırde acılırmı bılgısı olan varmı

Dudak Okuma Kursu Açılmıştır

İşitme Engelliler Federasyonu ve Bakırköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce Dudak Okuma Kursu açılmıştır
Kursu başarılı bitirenlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecektir.

Bilgi için: www.bahem.org.tr

dudak okuma kursu açılcağını kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi:)ben kendimi bildim bileli dudak okurdum da.

kusura bakmayın yorumlarınız çok bilinçsizce ve çok saçma cahilce yönlendiriyorsunuz.yoktur ne demek ya.hanginiz belediye kaymakamlık valilik federasyonları sıkıştırıdınız.itelediniz talepte bulundunuz.bir kere işitme cihazı ve dudak okuma eğitimi şarttır.devletin işitme konusunda eğitim almayan yetişkinlere sahip çıkması ve elinden tutması gerek.eğitimli olmak başkadır.herkes yetenekli olmayabilir.herkesi kendiniz gibi olmasını beklemeyin.doğruyu bulmaya çalışın onu arayın .yoktur kelimesini kabul etmiyorum.mücadele etmeyen araştırmayan bir toplum benim için hiçtir.bir şeyin var olamsı için ne yapabliriz.beyin fırtınası yaparsak doğruyu bulabliriz.her şeyin çaresi vardır merak etmeyin yeterki isteyin.istemek başarmanın yarısıdır.hadi bakalım durmak yok çalışmaya devam..sevgilerle..

ben 5 yasından beri dudak okuyorum bunu kendinizde ögrene bilirsiniz şart degil egitime:)

Heey beyler dikkat etmedınızmı adam işitme kaybım 30 diyor? yani o cihazsız olarak benım cihazlı halimden daha iyi duyar:) dudak okumayamı kaldı işi?

Merhabalar,
aslında cihazların faydasını görmeniz gerekirdi. Acaba yanlış bir cihaz ayarımı yapıldı, veya kullandığınız cihaz size göre değilmi. Çünki kaybınız fazla değil.
i günler.

Ben özel eğitim öğretmeniyim. İşitme engellilere yönelik dudak okuma eğitimi diye bir çalışma kurs yoktur. Bu çocuklara zaman içinde kazandırılan bir davranıştır. Yani çocuklara işaret dili kullanmalarına imkan vermeden çocukların diğer görsellerden ve işitme kalıntısından faydalanması sağlanır

isaret dilini hic bilmesemde ogretmenim ;insanlara uymak gerek:( dudak okumak daha iyi
kucuk isitmeyenlerin egitimine bu yonden agirlik verilmesi cok daha iyi sonuc elde edilir diyorm
ama isitme cihazi secimi uygulamasi iyi olmali
ebeveynlerde isitme engelli kucukle duyan cocuklardan daha cok ilgilenmeli
kucukten beri rahmetli babacigimin gayretleriyle okuma sevgisiyle dogru duzgun konusup anliyabiliyorum
birde yuzumuze bakarak konusurlarsa daha iyi oluyor yuzyuze konusmalarda hemen hemen hic kacirmadan anliyoprum
isitme cihazindan gelen sesler dogru dudak okumak icin cok faydali oluyor
isitme cihazi olmazsa uyduruyorsunuz mecburen buda yanlisi cok oluyor

Kendi hayatınızla örneklemişsiniz. Güzel öneriler. Herşey okulda öğretilemiyor küçük yaştan beri ailenin bilinçli olması gerekiyor.

bir dudak okuma uzmanından ingiltere'de onlarca dudak okuma kursları açıldığı bilgisini öğrenmiştim. illa işitme engelliler faydalanmıyor bu teknikten...

türkiye'de yok ne acı...

dudak okuma kursu

Prof. Dr. Ahmet Konrot Hocamızın çıkarmış olduğu güzel bir eser.burda ki programla kendi kendinize dudak okuma eğitiminizi alablirisniz.aşağıdaki linkten incelemenizi tavsiye ederim.

Konuşma sesini duyamadan da konuşulanları anlamak mümkün. Bilgisayar destekli bilimsel bir dudak okuma eğitim programı olan BAK-GÖR-DUY; başta işitme engeli veya işitme kaybı olanlara, gürültülü ortamda çalışanlara, uzaktan gelen kısık bir sesi çözmeye çalışanlara hitap ediyor

Diyelim gürültülü bir ortamda çalışıyorsunuz; ya da uzaktan gelen sesi kısık bir konuşmayı duyabilmek için kulaklarınızı dikmiş çaba harcıyorsunuz… Kim bilir belki de kulaklarınızda işitme kaybı var ama siz farkında değilsiniz ya da işitme engellisiniz, biliyorsunuz fakat mevcut yöntemler iletişim kurmanız için size yetmiyor, daha iyisini arıyorsunuz…

BAK-GÖR-DUY'la konuşmayı duyarak değil görerek anlayabiliyorsunuz
BAK-GÖR-DUY, konuşma sesini duyamayan herkesin kendi kendine dudak okuma becerisini geliştirebileceği bir dudak okuma eğitim programı. Algısal öğrenmeye dayalı BAK-GÖR-DUY; izleyicinin sadece görsel özelliklere yoğunlaşarak konuşmayı anlama becerisini geliştiriyor.
Yıllardır dilbilimi, dil ve konuşma bozuklukları, özel eğitim, işitme özürlülerin eğitimi gibi alanlarda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Ahmet Konrot ve Konrot İletişim Bilişim Özel Eğitim Öğretim Hizmetleri tarafından geliştirilen BAK-GÖR-DUY; size verilen kullanıcı adınız ile herhangi bir bilgisayar, tablet, hatta cep telefonunda çalışıyor. Konrot İletişim Bilişim Özel Eğitim Öğretim Hizmetleri | BAK-GÖR-DUY® Dudak Okuma Temel Eğitim Seti nedir? adresinden deneme sürümünü indirebilirsiniz. iPhone ve iPad ile ya da Facebook üzerinden oynanabilen BAK-GÖR-DUY Bakalım isimli oyunda ise dudak okuma becerilerinizi eğlenceli bir biçimde, arkadaşlarınızla da yarışarak geliştirebilirsiniz.

Dudak Okuma Temel Eğitim Seti

Eğitim Setleri

birde özgür tekol hocamızın bir ara dudak okuma kursları vardı.konuşma engelli federasyonu başkanıdır. googleden aratabilirsiniz özgür tekol.benden bu kadar.

Boğaziçi üniversitesinin bir web sitesi vardı. Ücretsiz bedava eğitim veriyordu. Bir incele istersen

tesekkurler papirov:)
kendi duysada isitme konusma derdini meslek edinen akademisyen iyi insan ahmet konradada tesekkurler
iyi para var bunda ama insanlar biraz yardimci olsalar bu dudak okuma isitme cihazindan daha cok ise yariyor
mesela yuzunuze bakmiyorlar veya isleriyle mesgul numarasindan bilgisayarlaRINA BASINI EGIP KONUSUYORLAR DUDAK OKUYORUM DEDIKTE:mad:
birtek dudakla is olmuyorki
insanlarin gozleri bile ne dediklerini anlatiyor yuzun tamami ifadesi gerekli
ayrica duymayan insan faal olmali
okumak duymaya engel degil okuyarak bilgi birikimi olan faal biri icin dudak okumak verimli oluyorda oylece dudak okumayla bisey olmuyor agitim sart

offfffffffffff çıldıracam!!!!!!!!!!!!!!!!!

kabullenin artık biz sağırız!! bu işler bole hakkımızda böylesi varmış.. yapacak bişi yok!!!

dudak okuma nasıl? cihaz nasıl? okul nasıl? falan nasıl? kulaklık nasıl hehehehe hepsi eyi :)))

İşitme engelliyim.çocukken geçirdiğim hastalık sonucu işitme yetimi kademe kademe kaybettim.Çocukken sesler azalınca bütün dikkatimi dudaklara verdim. Ses duymayınca bütün dikkatin dudağa yöneliyor ister istemez.Galiba ben gene sanslıydım. Sesler aşama aşama azalınca dikkatim daha çok yöneldi dudaklara bu sayede öğrendim.
Tabi ki genede herkesin dudağı okunamıyor. Bir duyu kaybı olunca öteki duyular yardıma koşuyor farkında bile olmuyoruz. Dudak okurken bile dudak okuduğumun farkında değildim.
Okulda sıram hep öğretmen masasının yanında olurdu.Hocalarım (hiç birinin hakkını ödeyemem) çok yardımcı olurdu. Ders anlatırken yüzleri mutlaka bana dönerdi. Tahtaya bişey yazacaksa bana sen arkadaşının defterine yazdığına bak der, yazısı güzel olanı yanıma oturturdu.
Öğrenmek içinde ayna karşısında sessizce konuşma yapılabilir, televizyon sesi kısılıp izlenebilir vs...

muzo biz kabul ediyoruz sagirligi allahtan gelmis
ama toplum kabul etmiyor
dahasi biz isitmeyenleri para kazanma kapisi olarak goruyorlar bolece iste satim anasini artik ne cihaza para verecem ne ole dudak okuma masali anlatan kitaba diskete:mad:

Bende çocukken ateşli hastalık geçirdim. Sensörinal işitme kaybı oldu. Cihazların katkısıyla birlikte dudak okumayı kendim geliştirdim. Sol kulak koklear implant sağ kulak işitme cihazı benim de. Kursu yok. Kendiniz geliştirebilirsiniz.

Yüzde 30 kayıpla pek ihtiyaç hissetmezsiniz..Bende 45-50 db kayıpla dudak okumak isterdim doğrusu.Bunun kursu gayet tabii olabilir.

Üst Alt