Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Diyaliz hastasıyım. Malulen emeklilik şartlarım nelerdir?

pitonali

Yeni Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
selam arkadaslar;

ssklı olarak ilk şe giriş tarihim 01.04.2000
daha sonra özürlü raporu alarak calıştığım yıllar 2004.2005 arası
daha sonra tekrardan iş değişikliği nedeniyle normal ssk olarak calışıyorum halen .

diyalize basladım emeklilik şartları nelerdir acaba.?

toplam primim 3710

Rapor oranınız nedir...
İlk ssk lı olduğunuzda rahatsızlığınız mevcut muydu ..
Ve oğum tarihiniz nedir gün ay yıl olarak.

ilker selam,

07 12 1981 dogum tarihim,,
ilk işe girdiğimde böbrek hastasıydım ama özürlü olarak baslamadım normal ssk lı oldum.

Bugüne kadar hiç rapor aldınız mı rapor oranı nedir...Rapor oranı çok önemli ayrıca malulen emekli olmak istiyorsunuz kurum sizden ilk ssk lı olduğunuz da sağlam olduğunuzu yada %59 altında raporunuz olduğunu belgelemenizi isteye bilir..
Malulen emekli olma şartları ise 10 yıl 1800 gün hizmet olması gerekli zaten siz bu şartları tamamlamışsınız..İkinci bir seçenek ise vergi ind.alıp erken emekli olmak

ilker bey;
ilk işe girmeden özür raporum % 60 idi devlet hastaneisnden almıştım.

O zaman vergi ind.hakkı alıp emekli olacaksınız..Şu linkte vergi ind.müracaatı için gerekli bilgiler mevcut..
http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html
Yine %60 raporunuz ile 2 derece vergi ind. hakkı alır iseniz:
17 yıl 3840 güne tabi olursunuz
01.04.2000+17 :02.04.2017 yılında emekli olursunuz..
%40 ila %59 arası bir rapor alır iseniz ozaman 18 yıl 4080 güne tabi olursunuz..
Not:İlk ssklı olduğunuzdan malul sayılacak derecede raporunuz (%60)olduğu için malulen emekli olamazsınız..

ilker bey,ilk ssk oldgumda özürlü olarak calışmadım ama.bu nasıl olacak.

ilker bey,

pardon hakılısınız raporumu işe girdikten 3 sene sonra aldım ?yani ilk işe girdiğmde raporsuzdum.3 sene sonra özürlü raporu alarak özürlü kadrosunda calıştım.

Burada önemli olan şey ilk sigortalı olduğunuzda rapor alıp almamak değil. Önemli olan şey, ilk sigortalı olduğunuzda maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmanıza neden olacak bir hastalığınızın/sakatlığınızın olup olmadığı. O tarihte böbreklerden rahatısz olmanız da tek başına malulen emekli olmanıza engel değil.
Soru şu: Hangi tarihte diyalizi gerektirecek derecede böbrek rahatsızlığınız başladı?
Eğer ilk sigortalı olduğunuz tarihten sonra ise bu tarih, o zaman bugün malulen emekli olma hakkınız var. Hemen sigorta müdürlüğüne başvurup malulen emeklilik talebinde bulunabilirsiniz. Kurum sizi hastaneye sevk eder, diyaliz gerektirir böbrek hastası olduğunuz tespit edildiğinde de başvurunuz onaylanır.

Ne zamana kadar emekliliğiniz devam eder? Nakil olana kadar! Nakil olduğunuzda malulen emekliliğiniz iptal edilir. İşte o zaman İlker'İn dediği gibi defterdarlıktan sakatlık indirimi alıp yine İlker'İn dediği şartlarda erken YAŞLILIK emekliliği için şartlarınızın tamamlanmasını bekleyeceksiniz...
Ha, nakil sonrası yeniden diyalizi gerektirecek bi komplikasyon olur; o zaman yine malulen emekli olmak için başvuru yapabilirsiniz

Not: Yıllardır nakil sonrası malulen emeklilik iptal edilmesin diye girişimler oldu, ama bu konuda SGK hiç bir çalışma yapmadı. Bundan sonra yapar mı, bilmiyorum...

merhaba, ben ist mustafa öncelikle böyle bir site kurduğunuz için, siz sayın yöneticilerimize teşekkürler. yazışmalarınızı okudum,dolayısıyla benide ilgilendiren bir durum.

ben henüz diyalize girmiyorum. ancak azkaldı 1 sene sürmeyecek kadar. dr doğrudan nakil yapmak istiyor, o halde malulluk durumu problem ,diyalize girersem emekli oluyorum. bunu böyle anladım.

başka bir sorum daha olacak değerli bilir kişiler. ben şuan çalıştığım yerden gizliyorum hastalığımı!! nedeni ise şahıs şirket olmadığı için. yani vakıf gibi ( müd. müd yrd amir. memur) hasta olan kişileri işinde çıkartabiliyolar. karşında 1 patron olmadığı için konuşamıyosun bu durumları.
diyalize girmeye başladığımda işimden olabilir miyim veya tedavi gördüğüm sırada bu işler nasıl oluyor

saygılarımla

Sağlığınızdan daha önemli hiç bir şey yok. Aman sakın emeklilik mi yoksa sağlık mı diye düşünmeyin bile. Nakil olun ve çalışmaya devam edin...
Kaldı ki nakilden sonra da %40 rapor alacaksınız. Evet, bu oran malulen emekli olmanızı sağlamaz, ama görece erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz: http://www.engelliler.biz/forum/eme...i-olmadan-erken-emekli-olurlar-ali-tezel.html

İşveren siz işinizi aksatmadığınız sürece hastalık nedeniyle işinize son veremez. 4857 sayılı yasanın 25. maddesi "İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı"nı düzenler.
Ayrıca: http://www.engelliler.biz/forum/cal...evlendirildim-ne-yapmam-gerek.html#post265240

OturanBoğa;

teşekkürler sayın yöneticimiz.....

Diyaliz hastasıyım. Malulen emekli olmak için yılı beklemek zorunda mıyım?

slm arkadaslar,sizlere bir konu hakkında danışmak istiyorum.İlk işe girmeden önce Kronik böbrek rahatsızlığım wardı, 2000 yılında işe basladım ,2003 de özürlü kadrosunda % 60 raporla calışmaya basladım,daha sonra işi değiştirdikten sonra 2006 yılında tekrar normal statüde ssklı olarak calışmakatayım ve halen calışıyorum...Yalnız gecen seneye kadar diyalize girmiyodum.gecen seneden beri diyalize girmeye basladım.Malulen emeklilk için basvurdum.heyete girdim..ama malulen emekliliği haketmiyosun diye bi yazı gönderdiler,Rapor şöyle İLK İŞE BASLAMADAN ÖNCE MALULUYETİNİZ TESPİT EDİLMİŞ OLUP ORANI % 60 DIR .BU YÜZDEN 15 YIL 3600 GUNU BEKLEMENİZ GEREKİYOR.

Benim sorum şu olacak,ben artık calışamaz durumdayım cunku haftada 3 gun diyalize giriyorum,diyalize giren hasta içim malulluk durumu neydi ve illa 15 yılı beklemem mi gerekiyor ben bunu anlmadım.Cunku işden cıktım ve iş bulamıyorum.

ilk işe giriş 2000
toplam prim 3800

selam oturan boğa,

senin dediğin gibi değil benim ssk ya baslamdan önce hastalığım mevcuttu ama diyalize girmiyodum,diyalize baslayalı 5 ay oldu.malulen emeklil basvurdum ama kabul edilmedi özürlü olarak yani 15 yılı beklemem gerekiyormuş ayrıyetden 3600 gun prim gerekirmiş.anlayacağın 4 sene haybiye boşu boşuna bekliyecez:)

pitonali, sgk klasik olarak ipe un seriyor! Umursama onları sen. Eğer:
1- İlk sigortalı olduğunda diyalize girmiyor idiysen,
2- Şimdi diyalize giriyorsan
3- 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün prim şartını tamamlamışsan

malulen emekli olabilirsin. Bu konuda hiç bir tereddütün olmasın. Başvur, sgk "ilk sigortalı olduğunda böbrek hastasıydın, onun için şimdi malulen emekli iolamazsın" diye reddetsin başvurunu. Hemen dava aç. Dayanağın: 5510 sayılı yasanın 25. maddesi "maluliyete temel olan hastalık ilk sigortalı olunan tarihten önce varsa malulen emekli olunamaz" demiyor, yasa, ilk sigortalı olduğunda maluliyet derecesinde (%60 v üzeri) sakatlık olmamalı diyor (Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.)

Bu şekilde dava açıp kazanan bir sürü insan var... 4 yıl beklemektense hemen dava açmak çok daha iyidir.

diyaliz hastaları %90

diyaliz hastalrı %90 engelli sayılıyorlar hemen sgk dilekçe ver ve emekli ol

OturanBoğa;

merhabalar.açıklamalar için tesekkür ederim.ben 1999 da isteğe bağlı bağkur ödemeye basladım.fakat o dönemde 3 senelik böbrek nakilliydim.13.5 yıldır primlerimi ödüyorum.bende 15 yıldamı emekli olucam sizce.malülenmi yoksa yaşlılık aylığımı alırım.ne kadar alırım acaba.

şuanda 7 yıldır diyaliz yapıyorum ayrıca.kolay gelsin.

Filiz hanım, emekliliğiniz bağkur (4b) statüsünde olacaksa, aşağıdaki tabloya tabisiniz:

bagkur.PNG

Üst Alt