Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Diyaliz hastasıyım, %80 raporum var. Emeklilik şartlarım nelerdir?

GERİLİM

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
26.09.1979 doğumluyum. 1994 yılında böbrek rahatsızlığına yakalandım. 3 ay kadar dialize girdikten sonra böbrek nakli yapıldı. Daha sonra Hepatit C kaptım.
15 yaşında sigortalı olmamı gerektirecek bir durumum olmadığı için henüz okuyorken rahatsız iken çalışmaya başladığım için 5 yıl – 1800 gün fırsatından yararlanamıyorum. Devlet benden 15 yıl – 3600 gün istiyor.
17.09.1997 tarihinde staj yaparken sigorta girişim yapıldı. 24.03.1999 rapor tarihi ile Askerliğe elverişli değildir (muaf) raporu aldım. 21.12.1999 tarihinde de düzenli olarak sigortalı çalışmaya başladım. 26.10.2000 tarihinde aldığım % 80 çalışma gücü kaybı oranı İle aldığım sağlık kurulu raporu ile Birinci derece sakat hizmet erbabı olarak Vergi indiriminden yararlanmaya başladım.
07.03.2005 tarihinde malulen emeklilik için dilekçe verdim. 24.03.2005 tarihinde rapor aldım. 02.06.2005 tarihli cevap yazısında

“çalışma gücünüzün en az 2/3’ sini kaybetmediğiniz anlaşılmış olup malüliyet yönünden herhangi bir işlem yapılamaz”
ibaresi ile karşılaştım. % 80 işgörmezim varken neden 2/3 ibaresi vardı anlam veremedim. 2/3 si % 66 yapar ve ben bu oranı geçiyorum.
28.02.2007 rapor tarihi ile aldığım Özürlü sağlık kurulu raporunda oranım %90 olarak verildi.

Şu an hâlâ çalışmaktayım. Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim? Askerlik borçlanması nedir? Bu konu benim emekliliğim için Olumlu ve ya olumsuz bir engel teşkil ediyor mu?

Yardımlarınız ve vereceğiniz aydınlatıcı bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Sondan başlayalım.
Askerlik borçlanması:Askerde geçen günlerinizin telafisi amacıyla askerdeki geçirdiğiniz günlerinizin sigorta primi günü açısından para ödemek süretiyle borçlanmanız anlamına geliyor.Askerliğinizi yapmadığınız için askerlik borçlanması hakkınız yok.

Sigorta giriş tarihine esas olmak üzere sigortalı hizmet dökümünde görülen priminizin yattığı ilk gün işe giriş tarihiniz olarak değerlendirilir.

Malulen emekli olabilmek için birinin bakımına muhtaç olmanız ve çalışamayacak durumda olmanız gerekmektedir.Bu SGK nın sevkettiği hastane raporu ile tespit edilmelidir.Şu anda çalışabilir durumda olduğunuz,vergi indirimi hakkınızda olduğuna göre erken emeklilik şartlarına göre;

İlk işe giriş tarihiniz olan (sigorta priminin yattığı ilk gün) 27.12.1999 yılından başlayarak 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim şartını yerine getirdiğiniz zaman emekli olursunuz.

ne olacak benim halim

selam,

Ben 1997 sigorta girişliyim. 15 yılım (malulen emeklilik için) 2012 yılında doluyor. 3600 prim günü isteniyor. Benim 1999 yılından itibaren düzenli olarak çalışmışlığım ve toplam 3150 sigorta günüm var. Şu an işten çıktım. Çıktığım işyerinde iyi bir maaş sosyal haklarım ve ikramiyem vardı. Kalan 450 günümü asgari ücretli bir işyerinde çalışarak tamamlasam emekli maaşıma nasıl bir etkisi olur. (Olumlu ve ya olumsuz.) Emeklilikte son 7 yılın baz alındığını duydum. Ama bazı yerlerden de emekli maaşını düşürür diye duydum. Son maaşım 850 TL idi + 3 ay da bir tam maaş ikramiye alıyordum.

Vereceğiniz cevap lar için şimdiden teşekkür ederim

Bu çok zor bir soru. Daha doğrusu, maaş hesaplaması çok karışık. 3-4 kanun bir arada ele alınarak hesaplama yapılıyor. Ve bu çoooook profesyonelce bir değerlendirme gerektiriyor.
Maaş hesabında ortalama günlük kazanç baz alınır. Dolayısıyla düşük sigorta illa ki maaşı biraz düşürür.

Sayın ilgili,

Cevabınız için tşk ederim. Gerçekten çok karışık. İlginize sevindim

Üst Alt