Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dispraksi yaşayan var mı?

Pickle

Aktif Üye
Konular
67
Reaksiyonlar
469
Dispraksi (Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu); bireyin zekasıyla orantısız şekilde, motor planlama, fiziksel koordinasyon ve ince/kaba motor becerilerde güçlük yaşamasına neden olan nöroçeşitli bir durumdur.

Küçüklüğümden beri zorlanıyorum.
-Üstümü giyip çıkarmayı anaokulunda öğrendim.
-El işi derslerinde zorlandım.

Şu an ise,
-Basit saç stillerini yapamıyorum
-Objelerin boşluktaki konumunu, açılarını ve birbirine göre hareketlerini zihinde canlandırmayı gerektiren durumlar aşırı zor. Yardım almak zorunda kalıyorum.

Bence gayet normalsin Pickle. Bunları ben de yapamıyorum. :) İnsanlar her zaman her konuda iyi değildir. Bazılarının başka yetenekleri, kabiliyetleri vardır. Senin de öyle. :)

@Mara, at kuyruğunu yukarıdan toplayamamak, topuz yapamamak, saçı örgü örememek normal midir?

Son düzenleme:
Yapamadığım şeyler fazlasıyla var bende de. Mesela hızlılık gerektiren işler olsun, zeka gerektiren işler olsun o konularda sıkıntılıyım.

@Mara, dispraksi herkeste ağır olacak diye bir şey yok.
Benim zorlandığım taraflar hangi elim nereye gelecek vs. o tür konular

Doğuştan gelen ve gelişimsel kritik dönem olan 7 yaşına kadar cerrahi olarak düzeltilmeyen şaşılık, beynin her iki gözden gelen görüntüyü tek bir üç boyutlu düzlemde birleştirme yeteneğini (stereopsis) kalıcı olarak kısıtlayarak motor koordinasyon üzerinde derin etkiler bırakır. Bu durumun sonucunda derinlik algısı ve el-göz koordinasyonu tam gelişemediği için, şemsiye tutmak gibi nesnenin vücuda göre konumunu ve rüzgarın yarattığı direnci sürekli dengelemeyi gerektiren dinamik hareketlerde zorlanmalar yaşanır. Bıçak kullanımı gibi ince motor becerilerde ise nesnenin keskin yüzeyinin açısal konumunu tam kestirememek, hareketlerin akıcılığını bozar. Özellikle saç şekillendirme gibi kişinin kendi vücut şemasını aynadaki ters görüntüyle veya dokunsal geri bildirimle birleştirmesi gereken karmaşık işlemlerde; ellerin birbirine göre mesafesi ve nesnelerin kavranma açısı beyin tarafından hatalı hesaplandığından, hangi elin hangi pozisyonu alacağı konusunda bir planlama güçlüğü (motor planlama bozukluğu) ortaya çıkar.

Üst Alt