Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Direksiyon topuzu ile araç kullanabilir ibareli ehliyetimle adıma olmayan...?
slm arkadaşlar. H sınıfı ehliyetim var ve protez olarak sadece direksiyon topuzu ibaresi var bu durumda ben üzerime kayıtlı olmayan hususi araç kullanabilirmiyim ve buna dair yasal bir madde varmı. tşkkrlr
Kişinin hangi tür araçları kullanabileceği sürücü belgesinde/raporunda yazar. Oradaki tek kıstas direksiyonda topuz olması ise, evet, tabii ki bu haldeki tüm araçları kullanabilirsiniz.
b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur.
Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.
---------------------------------------------------------
H sınıfı ehliyet alabilir :hayır
Özel tertibat araç kullanabilir :hayır
Akülü araç kullanabilir :hayır
Ortezi/protez kullanması gereklidir :evet
Yardımcı cihazkullanması gereklidir :evet
--------------------------------------------------------------
Bülent bey yukarıda braporun kullanım amacı bölümünde aynen bu ibareler bulunmaktadır. Rapor derecemse gelel toplamı %58'dir.
Ancak Tırafik polisi arkadaşlara sorduğumda genel olarak ikiye bölünmüş durunda ve yarısı kullanabilirsin diyor diğer yarısı ise kullanamazsın diyor velasir kesin açıklama olmayan çelişkili cevaplar.
Bu durumda ben ne yapmalıyım.
Açıklamalarınız ve Yardımlarınız için Tşkkrler.
Slm Kısmet hanım açıklamalarınız için teşekkür edrim.
İnanın bilemiyorum. Ben olsam emniyete gidip bir müdüre çıkar, durumu anlatır ve "direksiyonunda topuzu bulunan her arabayı kullanması uygundur" şeklinde imzalı-kaşeli yazı alırdım. Olası polis kontrollerinde de bu yazıyı gösterip sorun yaşamadan sürüş yapardım...