Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Direksiyon sınavına gireceğim. Özel donanımlı araç kullanıcılarına kolaylık..?

ist01

Üye
Konular
46
Reaksiyonlar
60
merhaba arkadaşlar ilk defa ehliyet alıyorum 3 hafta sonra direksiyon sinavina gircem yanlız youtube den izlediğim videoalrda hep manuel vites ve hiç engelli birinin direksion eğitimi yok daha önce tertibatlı araç kullanıp eğliyet almış arkadaşların sınav günü neler soruldu neler yaşandı görevliler engellilere ne gibi kolaylık sağladı normal insanlar gibi araca binip inemediğimiz için öncelikle sinav aninda neler yapmam gerekir bunları yaşamış kişiler bilgileri paylaşırsa sevinirim en azından yapmam gereken ve izlemem gereken yolu öğrenmiş olurum şimdiden teşekkürler

bu arada ortapedik çift diz altı ampute tekerlekli sandalye kullanıorum tertibat tercihi elden gaz fren

Hiç merak etme.. çok kolay geçersin inşallah... bende ilk başta senın gıbı dusunuyordum.. heycan yapma yeter.

ist01

Öncelikle başarılar dilerim sınavınız için. Ben otomatik vites ve tertibatlı bir araç ile sınava girdim. Direksiyon dersimi de aynı araçta aldım. Sınav günü diğer kursiyerlerden hiçbir farkınız yok aynı güzergahta sınav oluyorsunuz ve aynı sorular soruluyor. Güzergahta sağa dönelim duralım gibi yönlendirmeler yapılıyor. Sınav anında sizinle konuşacaklardır sizi tanımak adına ve dikkatinizi ölçmek adına. Çok ayrıntıya girmeden çok dikkatinizi dağıtmadan kısa net cevapları verin ve soruyu soranın yüzüne bakmayın yola bakın. Bunu çok deniyorlar.
Bunu dışında ben tekerlekli sandalye kullanmıyorum ama benden önce araca binen arkadaş kullanıyordu inip binmesini beklediler yardımcı oldular. Bu tabi hocaya ve gözetmene göre değişebilir.
Başka sorun varsa seve seve yardımcı olurum.

Çok kolay geçersin yeter ki stres yapma, ayrıca elden tertibatlı direksiyon eğitimin var mı? ya da araç kullanabiliyormusun

Şimdi bir şey merak ediyorum!

2 ayak ampute demişsiniz, geçmiş olsun.
Eğer size ehliyet verilebilmesi bile söz konusuyken benim uzuvlarım olduğu halde "Size ehliyet alabilir" kararı nasıl ve ne şekilde verildi?

Dediğiniz şekilde sizde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden geçmişsiniz? Bu nasıl bir sistem bu nasıl bir değerlendirme!!

Diğer merakım ise; elinizle hem gaz hem fren hemde direksiyon nasıl kullanacaksınız?
Refleks?
Fren anında yön değişimi?
Yokuş çıkarken dönüş "hem gaz hem direksiyon hem fren"??

Örneğin hızla giderken önünüzde ki araç aniden durdu, sizde arkadan yaklaştınız ve frene bastınız dümmdüz durana kadar frene mi basacaksınız yoksa direksiyonu hafif sağa/sola nasıl çevireceksiniz?

Aynı anda "GEREKTİĞİNDE" el ile fren pedalı gaz pedalı ve direksiyon nasıl kullanılabilir?

Son düzenleme:
Eurest

1 yıldır fren ve gazı ele alacak şekilde tertibatlı araç kullanıyorum.
Şöyle ki, basitçe anlatmaya çalışıyorum; normal bir insan ayakları ile gaz ve freni kullanmayı öğrendiğinde daha sonra elden gaz ve frenli bir aracı kullanmak dediğiniz gibi refleks konusunda sıkıntı yaratabilir. Ama hiç bilmiyorken bu şekilde öğrenmek reflekslerinde o yönde gelişmesini sağlıyor. Arabayı biraz deyimi yerindeyse deli kullanıyorum ani fren, gaz ve dönüşlerde problem yaşamıyorum çünkü o şekilde öğrendim, alıştım ve geliştiriyorum.
Önünüzdeki araç aniden durduğunda sizde aniden duracaksınız bunda ekstra birşey yok. Aracı normal bir sürücü kullanıyorken nasıl refleks olarak ayağı ile frene basıyorsa, sizde eliniz ile öğrendiğiniz bu refleksi eliniz ile uygulayacaksınız.

Ekleme: Diğer merakım ise; elinizle hem gaz hem fren hemde direksiyon nasıl kullanacaksınız? demişsiniz. Sol el ile direksiyon tutulduğunda(ki bu alışınca gayet kolay hatta çift elle tutmayı denedim ve hiç rahat edemedim) tek el inanılmaz kolay. Sağ el ile de vitesin hemen solunda özel aparat var gaz ve frene monte. bu ikisine ayrı ayrı hükmetmek gerekmiyor ittiğinizde fren çektiğinizde gaz oluyor. Tek bir işlem sayılabilir. Ve o kadar hassas ki artık araçlar, bunları hiç zorlanmadan yapabiliyorsunuz.

Son düzenleme:
ElifD arkadaşımızın da belirtiği gibi 3-4 yıldır ben de aracımı bu şekilde kullanmaktayım, çok şükür bu güne kadar da her hangi bir sıkıntı yaşamadım, ayrıca bir çok engelli arkadaşımız da yıllardır bu şekilde araç kullanıyor.

Kusura bakmayın sizleri rencide ettiysem, bunu da art niyet veya aşağılama olarak algılamayın lütfen.

Benim ehliyetimi yenileme sürecim var bunun için konu açtım inceleyebilirsiniz, rahatsızlığım ise kasılma ile ilgili ve bu kasılmalar kramp şeklinde de değil müdahale edebildiğim kasılmalar. (kaslarla ilgili bir sıkıntı bile değil, nörolojik)

Bana bu yüzden ehliyet alamaz diyor (komisyon) dr lar sürücü olursun dedikleri halde bu karara uymuyorlar.
5 yılı aşkın süredir her gün trafikte olup bugüne kadar hiçbir şekilde ceza dahi almadım, sadece yanlış yere park etme cezası dışında.

Hal böyle iken sizlere bu şekilde sürücü olur diyen komisyon bana neden sürücü olamaz diyebiliyor! Çıldırmak üzereyim :)
Bacaklarım yok sayılıp size uygulanan tertibata karar versinler madem!

3 farklı Prof, Uzman nörolog DR. sürücü olur diyor, bunlar kalkmış trafik güvenliği bilmem ne.

valla komik bir anımdır ben ehliyeti sadece otomatik araba kullanarak aldım techizat yoktu :) araba aldığımda techizatlı kullanıyorum şu anda ve şaşırıyorum ben nasıl otomatik araçtan sınavı geçtim diye :D normalde kendi aracımı kullanamıyorum :D

Eurest

Muhtemelen kasılmalardan dolayı uygun görmüyorlardır. Serebral Palsi'li birçok kişinin etkileri az bile olsa, kasılmalar yüzünden alamadığını biliyorum.

Diğer Doktorlar uygun görüyorlarsa bir bildikleri yok mudur sizce?
..ve ben profesyonel şekilde araç kullanabiliyorum! Bir çok kişiden daha iyiyim üstelik. Kasılma nöbeti vs de geçirmiyorum ki.

Kasılma sol el 3-4-5 no'lu parmak ve sol bacakta? (ayakta değil) Başka yerimde yok.

Eurest

sizi anlıyorum fakat özellikle üst bedende herhangi bir kasılma var ise onay vermeyebiliyorlar. Ayaklarınızda olup olmaması birşey değiştirmez el ve parmaklar önemli. Hatta parmak değilde ayakta olsaydı daha rahat işleyebilirdi süreç. Kasılma vs nöbet geçirmiyorum demişsiniz doktorlar ona bakmıyor malesef sizin hastalığınıza ve genel etkilerine bakıyorlar. Nöbet kasılma olmaz olmaz ama olacağı tutar. İşte bu yüzden sıkıntılı olabiliyor.

Eurest

saten tertibatın amacı ortapedik kişilere kullanım amacı evt bende diz altı ampute fakat diz üstü el kol göz bunlarda hiç bir sorun yok üstüne birde sporcuyum ani reflek kabiliyetim yüksek öğrenme ve beceri kabileyim yüksek ben tek seferde ehliyet sinavini geçtim ve 90 puan aldım bunlar birleşince doğal olarak önümde hiç bir engel kalmiyor sizin konuza gelirsek doktorların değerlendirmesini bilemeyiz inş istediğinize kavuşursunuz ama beni komisyonda gören doktor hanım bana direk sen tamamsın dedi verdi kodları gönderdi bu birazda doktorlar karşısında özgüven cevaplarlada alakalı sanırsam ayrıca tertibatlı araç sürücü kursu bulduk dersler ebaşladık çok rahat direksion tek elle dreksiyonu sıkmadan sol elin avuc içi ile rahat bir şekilde kullanıorsun gerisi saten sağ alin ve tertibatta olay bukadar

Sağ Elden tertibatlı (Gaz-Fren) özel direksiyon eğitiminde yardımcı olabilirim.
Not:Özel'den görüşelim.

6 kasım direksiyon sinavini 0 hata ile geçtim elden gaz fren tertibatlı kurs aracı ile ve baya başaralı buldular tekerlekli sandalye kullanan engellilerin dreksiyon hakimiyeti daha iyi oluyormus öle sölediler hassas oluyormuşuz

ist01

Seni tebrik ederim :) ne mutlu, kazasız belasız sürüşler dilerim.
Benim anlatmak istediğim, bacakları hiç tutmayana ehliyet verilebiliyorsa ayağının tekinde ufak bir kasılma olup sakat addedilerek ehliyet alamazsın (ki ralli bile yaparım) denilmesine karşın tepki verdim. Seni kırmak veya gücendirmek istemedim eğer gücendiysen hakkını helal eder misin?

Eurest siz ne zaman denediniz çünkü yakın bir akrabamın da sağ ayağında problem var oturunca oynatamıyor soldan gazlı otomatik vites raporu aldı
ist01 besalti20 siz bu ehliyet derslerine ve sınavına hangi araçlarla giriyorsunuz soldan gazlı raporu alan yakınım henüz yazılmadı kursa ve aramadık da. Etrafımızda yakınımızda da öyle araç yok. Sürücü kurslarında mı oluyo

kemalkiraz

istanbul kartal çelebiler sürücü kursu hertürlü tertibatlı araçları var ben oraya kayıt oldum eğitim aldım araçla sınava girdim geçtim

ama soldan gazlı bilmiyorum ben sağdan el ile kontrol edilen gaz fren tertibat ile sürüyorum aracı

Eurest yok hocam eftafullah neden kızim neden alınayım sizin durumu anlıyorum zor üzücü bir durum inş sıkıntıları bir an önce aşarsınız

aracımı da bugün siparişini geçtim kia cerato 1.6 otomatik dizel ötv den muaf aldım aracı kurs dakiler yardımcı oldu evrakları 3 günde çıkardılar saolsunlar

kemalkiraz

evet surucu kursunda oluyor.. ayrıca sınavdan once bu aracla denemeler yapıyorsunuzudr. kursu arayın bılgı verırler.

Beyler selamlar,

Bana uzman dr lar sürücü olur diyor 3 uzman ve bir Prof a farklı farklı hastanelerde muayene oldum, fakat il sağlık müd. muayene sonuçlarını kabul etmiyor!
Bende Sakarya ilinde işlemlerimi devam ettirmek için sevk istedim sevk edildim.
Sakarya dan arandım ve durumun yönetmeliğe aykırı olduğu il sağlık müd nün bu kararı verme yetkisi olmadığına dair istanbul il sağlık müd ne yazı yazıldı ve istanbul il sağlık müd tarafından çağırılmayı bekliyorum.

Gelişmeleri paylaşıcam, bu arada ÖTV maufiyet raporum da mevcut.

hadi hayırlısı inş güzel haberleri bekliyoruz

Manüel vites arabaya donanım yapılabiliyor mu siz nasıl surdunuz o aracı?

Geçen ay sonu bir yazı geldi İstanbul İl Sağlık'tan, durumum ve benim gibi olan biri için Ankara'ya yazı ile iletilmiş oradan gelecek karar doğrultusunda işlem yapılacakmış.

Sürücü olabileceğime karar vermiş 3 uzman hekim var ve bunlar olamazsın dr lar yanlış değerlendirmişler diyorlar..

İlginize teşekkür ederim.

Üst Alt