Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Depo Antipsikotik kullanımı ve Kan Bağışı..?

Ş!zofren

Üye
Konular
70
Reaksiyonlar
232
2 haftada 1 depo antipsikotik kullanıyorum

Kan bağışı yapsam kanımdaki depo antipsikotik ilaç miktarı azalır mı

@Ş!zofren,

Depo antipsikotik ilaç kullanmanız durumunda kan bağışı yapıp yapamayacağınız, ilaç miktarının azalmasından ziyade, genellikle altta yatan tıbbi durum ve kullanılan ilacın kendisiyle ilgili kurallara bağlıdır.

Kan bağışında temel amaç, hem bağışçının sağlığını korumak hem de alıcının sağlığına herhangi bir risk oluşturmamaktır. Depo antipsikotikler gibi güçlü ilaçların kanda bulunması, alıcı için potansiyel risk oluşturabilir.

Kan bağışı yaptığınızda vücudunuzdaki toplam kan hacminin bir kısmı (yaklaşık 450-500 ml) alınır. Bu miktar, kanda bulunan bir ilacın (depo antipsikotikler dahil) toplam miktarını çok az bir oranda azaltır, ancak bu azalma genellikle ilacın vücuttan atılma hızı ve biyolojik yarılanma ömrü gibi faktörler yanında önemsiz kalır. Bu nedenle, kan bağışının tedavi edici bir amaçla (yani ilaç seviyesini düşürmek için) kullanılması doğru değildir ve böyle bir etkisi beklenmez.

Kan bankaları ve Kızılay gibi kuruluşların, psikiyatrik ilaç kullanımı ve genel psikiyatrik durum ile ilgili katı kuralları vardır. Bazı psikiyatrik durumlar ve bu durumlar için kullanılan ilaçlar (antipsikotikler dahil), geçici veya kalıcı olarak kan bağışına engel teşkil edebilir. Bu, ilacın kan alıcısına geçme riski veya bağışçının kendisinin (ilaca neden olan rahatsızlık nedeniyle) bağış sırasında bir sorun yaşama riski ile ilgilidir.

Kesinlikle yapmanız gereken şey, kan bağışı yapmayı düşündüğünüz merkeze (Kızılay gibi) giderek kullandığınız ilacın adını ve dozunu (2 haftada 1 depo antipsikotik) tam olarak belirtmenizdir. Sadece bir doktor veya kan bankası yetkilisi, sizin özel durumunuzu ve kullandığınız ilacı değerlendirerek kan bağışına uygun olup olmadığınıza karar verebilir.

Psikiyatrik ilaç kullananların kan veremediğini söylediler Kızılay görevlileri.

Vermek isterdim, hem bana hem bir ihtiyacı olana faydalı olurdu.

Psikiyatrik ilaç kullandığınızı söylemeden kan verirseniz kanı alan kişi zehirlenir.İlaç kullanmaya başlayan normal insanda sinir oluyor.Ayrıca dopamin serotonin dengesini bozmak bir yana ilacın özelliğine göre vücutta dengesizlik olur.Bir dereceli kan değeri birden yediye çıkınca dengeyi bozar kalıcı bozukluğa sebebiyet verir.
Kandan ilaç aylar içinde çıkar.Altı ayda tamamen temizlenenler var.

@Elijah, Bence dozu ve tipi önemlidir her psikiyatri ilaç kullananın kan veremediğini düşünmüyorum ülkenin yarısından çoğu antidepresan kullanıyor.Antipsikotiklerde belki sıkıntıdır.Antidepresanlarda olacağını düşünmüyorum

@creatinonofworld, antidepresan için demedim, lityum, sodyum valproat, olanzapin vb. gibi ilaçları kullananlar kesinlikle kan bağışı yapmamalı.

Zaten Kızılayda görevli doktor oluyor ona kullandığınız ilaçları söyleseniz gerekli yönlendirmeyi yapar.

Kan bağışım yapsan azalmaz kanındaki oranı. Toplam miktar azalır ama oranı azalmaz.
Kan alıp ölçtükllerimde kanınızın tamamını ölçemeyeceklerine göre oransal olarak bakılır.

Depot ilaçlar kas içi yapılır cilt altı dokusundan kana konsetrasyon oranına göre salınır. ister tüm kanını aldır yeni kan ekle yinede kana salınmaya devam eder. Depot ilaçlardan kolay kurtuluş yok.

Beynim bulanık
Hiç net değil
İnsanların yüzlerine bakamıyorum
Hiç konuşamıyorum
Aynada Yüzümde acınası bir ifade görüyorum çok mazlum bakıyorum

Napcam ben bilmiyorum

@Ş!zofren, balık baştan kokar kardeşim. Kendini burada "Şizofren" olarak etiketlemen bile doğru değil, seni tanımlayan şey şizofreni hastalığı değil o sadece mücadele etmen gereken bir zorluk.

Hayatta bir amacı olmayan başı dertte olmasa bile zorlanır günü geçirmekte. Yani bir amaç edinmek lazım, yaşını bilmiyorum ama 40 dan az ise yeni bir meslek bile seçip üzerinde uzmanlaşabilir kişi, enseyi karartmamak lazım, yapay zeka evet bir çok mesleğe göz dikmiş durumda ama onun da yapamayacağı bazı şeyleri keşfedip o alanlarda derinleşmeyi hedefleyebiliriz.

Sürekli bu forumda takılmak bile bir yerden sonra olumsuz etkileyebilir. Forumun adı engelliler, sürekli hatırlamış oluyorsun engelli olduğunu, ama bu hastalıklar ile hayatta ciddi işler başarmış bir sürü dünya çapında örnek var.

Mücadele etmeye dikkat çekmek istiyorum kısaca, salmayın kendinizi.

Bir şey üzerinde uzmanlaşmak ve bir hobi edinmek özgüveni inanılmaz geliştirebilir. Özgüven gelişince de hayat önemli seviyede kolaylaşır.

Üst Alt