Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

@SamsunLu3455 hocam 15 sayfadır aynı şeyleri tartışıyoruz.
Sanada açıklık getireyim

Maalesef şuanki kanuna göre 2032 Mayıs ayından önce araba alamazsın. 27 Aralık 2024 tarihinde değişen yasaya göre araç alım 5 seneden 10 seneye çıkarıldı.Bununla ilgili Anayasa mahkemesine iptal davası açıldı ama halen daha sonuçlanmadı.
Kanunlar geriye doğru işletilmez haklısın ama araba alma hakkı 10 senede 1 defaya çıkarıldı.Sende 2022 de almışsın ve bir dahaki hakkın 2032 yılında.

Danıştayın teklifi üzerine değişen kısım şu ; 27 Aralık 2024 ten önce araç alıp , yine 27 aralık 2024 ten önce 5 senesi dolan kişiler hak kazandı. (Yani en geç 26 Aralık 2019 da araç alıp 26 Aralık 2024 tarihinden önce satanlar )

Ben 2020 yılında aldım , 2024 yılında (kanun değişmeden önce ) ötv ödeyerek sattım ancak verdi dairesi bana red verdi.

Bireysel olarak dava açabilirsin.

@SamsunLu3455 keşke yanlışım olsaydı .

Sen inanmak istemiyor olabilirsin ama maalesef gerçek

Ya bu 15 sayfayı baştan aşağı oku yada istersen en yakın araba bayisine , vergi dairesine sor.

siz olumsuz konuşuyorsunuz ve insanlarda algı yaratıyosunuz. Danıştay 7. Dairesi'nin (Esas No: 2025/400) verdiği yürütmeyi durdurma kararı ve KAZANILMIŞ HAK bu kararı kendinize göre yorumlayıp duruyosunuz. Aralık 2024'ten önce araç alan herkesin 5 yıllık süreye tabi olarak bu sözleşmeyi devletle yaptığı yönündedir. Bu şekilde yorumlarsanız şayet ki zaten öyle tüm hukukcular böyle söylüyo. Yani aracınızı henüz satmamış olmanız hakkınızı kaybettirmez; 5 yılınız dolduğunda "eski kurala tabi bir kullanıcı" olarak yeni aracımızı alabiliyoruz. Danıştay kararı bizim gibi "eski hak sahibi" olanları korumaya yöneliktir ancak Mart 2026 sonunda yürürlüğe giren AYM kararı sonrası oluşacak yeni yasal düzenlemeyi beklememiz gerekiyorsa bekliycez. Ama hakkınızı arayın arkadaşlar. O bunu dedi şu bunu dedi diye evde oturup beklemeyin. Kimse size balık tutmayı öğretmek istemez ,herkez balık vermek ister. Bu kararı büyük hukukçular ve barolar böyle yorumlarken birkaç kişi ısrarla bizim hakkımız olmadığını yazıyor üzülüyorum hakkınızı arayın arkadaşlar

@SamsunLu3455 Olumsuz neden konuşayım :) Keşke araba alabilsem en çok ben isterim

zaten bende şuanki kanuna göre konuşuyorum .Seninde dediğin gibi yeni yasal düzenleme ile çözülürse ne güzel olur .

Ama tekrarlıyorum. kabul etsende , etmesende , saçmada gelse yeni yasal düzenleme gelmezse eğer şuanki duruma göre 10 senenin dolmasını bekleyeceğiz .

Ben vergi dairesine özelge verdim ama red cevabı geldi.Şuanda bireysel olarak dava açmaktan başka yapabileceğim birşey yok .
Burada aylarca tartışıyoruz.

Senin yolun açık olsun istediğin gibi hakkını arayabilirsin , inşallah 2027 yılında araba alabilirsin

@SamsunLu3455, Tam bugün aracımın 5 yılı doldu. Şayet yasa değişmeseydi bu aralar yeni bir hak sahipliğim olacaktı. Vergi daireleri, Cimer kanallarından olumsuz dönüş aldım. Maalesef mantığın, adaletin, hakkaniyetin bittiği yerdeyiz. Aramıza hoşgeldin.

Bu geriye dönük uygulanmaması için bireysel dava açacığım nasıl bir yol izleniyor bilen varsa anlatırsa herkes bilgilenmiş olur.

Üst Alt