Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

@savior44, Yanıt için teşekkür ederim. Hocam zaten aracı elinizde tutsaydınız bile ve yasa çıkmasaydı dahi yeni aracınızı 2026 dan önce alamayacaktınız. zaten hali hazırda bir önceki yasa hükmü her durumda 5 yılda bir alınmasını şart koşuyordu. aracın 5 yılı doldurması yeni kanunun yayınlanmasından önce olmadığı için haliyele yeni yasaya takılıyorsunuz.
bu arada link paylaşmak serbest mi bilmiyorum fakat her yer de aynı konu var 7 şubat 2026 tarihindeki yazı ile %40 lık yerlilik oranı şu anda 1 temmuz 2026 tarihine kadar durduruldu deniyor bir kaç yerden okudum bir link bırakayım

@savior44, siz aracı 2021 de alıp KDV sini ödeyerek 2023 yılında satmışsınız. Herşey yasal. 27.12.2024 tarihinde elinizde araç yok. Size 10 yılı bekleyeceksiniz demelerinin hiçbir yasal dayanağı yok. KDV yi ödemişsiniz. Yani 27.12.2024 tarihinde ötv istisnalı alınmış bir aracınız yok elinizde.

@barcan88, hocam yasadan önce de aynı durum mevcuttu. aracı ötv değerini ödeyip satsanız bile 5 yıl bekleme yükümlülüğünüz vardı. ben 2019 da sattım. Satarken vergi dairesindeki görevli; "ötv ödeyerek satsanız bile yine de 5 yıl dolmadan araç alamazsınız" uyarısında bulundu. bu durum zaten 27.12.2024 tarihinden önce de vardı sadece fark süre 10 değil 5 yıldı.

bu duruma burada kimse takılmadı mı bu yasa sadece bana mı işledi :))

@Black hero, @arizona,
2024 öncesi kanunda geçerli olan "5 yıl dolmadan yeni bir araç alanamaz. 5 yıldan önce ÖTV'si ödenmeden satılamaz 5 yıldan önce ÖTV'si ödenerek satılsa bile 5 yıl dolmadan yeni bir araç alamaz" (ÖTV'si ödenerek satılsa bile 5 yıl dolmadan yeni bir araç alamaz... bu madde özellikle suistimalin önüne geçilmek için sonradan eklenmişti. ) yani burada ötv ödeyerek satmak işi çözmüyor. her durumda 5 yılın tamamlanması gerekiyor. yeni kanun da 27.12.2025 tarihinde yürürlüğe girdiği için 01.01.2020 de alınan bir araç zaten 02.01.2025 tarihinde 5 yılını tamamlamış oluyor. haliyle burada yeni kanun çalışmaya başladığı için 5 yıllık süre 10 yıla çıkmış oluyor.
yapabileceğiniz tekşey bence mahkeme açarak bu durumun düzenlenmesi talebinde bulunmak aksi halde ben araç alınabileceğini düşünmüyorum.

Son düzenleme:
@ErdemG, Merhaba. Ben aracımın ÖTV sini yatırıp sattığım da yasaya göre 5 yılım dolunca yenisini alabileceğimi düşünmüştüm. Ancak geldiğimiz nokta hiç iç açıcı değil. Dediğiniz gibi ancak dava açacaz. Dava yolu a giderken hangi aşamalardan geçerek işlem yapacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

Üst Alt