Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

@barcan88,

sayın çok bilmiş ne demek istediğimi zaman gösterecek sen kimsin bana tepeden tepeden cevap yazıyorsun bunu göreceksiniz zamanla 27 aralıktan önce araç alıp satmayanlarda bundan yararlanacak okuyun biraz derken sende ne t-yazdığımı ne demek istediğimi anlasan böyle cahil cahil laf vermezsin

Yani herkese birden araç alma izni vermiyorlar demek istemiş
Kardeşim, anladım onu demek istediğini! Ancak, onu yapmaları için yeni bir danıştsy kararına ihtiyaç var. Bunlar durup dururken vermezler bu hakkı. Aslında 27.12.2024 tarihinden önce araç alan herkes bu yeni kanundan etkilenmemeliydi. Kanunlar geriye dönük işlemez kuralı. Ancak yapmıyorlar. Tahminler ile burayı doldurmayalım. Yeni mahkeme kararlarına ihtiyaç var. Engelli dernekleri devreye girmeli.

ben senin düşündüğünü düşünmüyorum bence hiç gerek yok bu danıştay kararı yeterli çünkü burada maduriyeti yaratan araç alımının 5 yıldan 10 yıla çıkması bir engellinin aracı satıp arasçsız kalması değil sen kanun koyucu olarak bir kanun koymuşsan ve bu kanun verdiğin süre dolmadan uzatmışsan burada maduriyet çıkar onun için bu maduriyet üzerine verdi danıştay kararı kişi aracını satmamiş olsa idi yine aynı kararı verirdi burada danıştay kanuna ayrıkılık olduğu için verdi durdurma kararı bekle göreceksin ne demek istediğimi

@cemal1453,

Sevgili kardeşim yazdıklarımı okusan zaten aynı düşündüğümüzü görürsün. Ama bu danıştay kararı arabayı satan kişi dava açtığı için müstakil olarak verilmiş. 27.12.2024 tarihinden önce 5 yılı dolup da arabayı satmayan birisi dava açsa, Danıştay belki yine aynı kararı verecek. Ben de onu diyorum. Dava açılmalı.

Şu anda 2 davaya ihtiyaç var.
1. 27.12.2024 tarihinde 5 yılı dolmuş ancak arabasını satmamış birisinin, 27.12.2024 tarihinden sonra arabasını satarak, yeni araba için maliyeye müracaat etmesi ve maliyeden red cevabı alınca dava açması
2. 27.12.2024 tarihinde 5 yılı dolmamış birisinin, 27.12.2024 tarihinden sonra 5 yılı dolunca arabasını satarak, yeni araba için maliyeye müracaat etmesi ve maliyeden red cevabı alınca dava açması

Ancak, iktidar çıkar da, " 27.12.2024 tarihinden önce araba almış kişileri 10 yıllık süreye sokmuyorum, onlar 5 yıl geçince hangi tarihte arabalarını satarsa satsın ÖTV istisnalı yeni araba alabilir" Diye bir kanun çıkarırsa, herşey hallolur ve davalara ihtiyaç kalmaz.
Ben arabamı 2019 yılında aldım ve halen kullanıyorum. Yeni alacağım arabalar o büyüklükte ve ayarda olmadığı için 10 yıl dolsa da satmam. Çünkü, bize şu anda sunulan yerlilik şartı aynı kalitede araba almak imkanı vermiyor.

ben özelge istedim ve cevabını beklıyorum ven 30 ejşm 2019 da aldım ötv muaf 30 ej-kşn 2024 te doldu ven neden hemen satamadım benim aracıma günlük ihtiyacım var iş yerimin durumundan dolayı srvis kullanma şansım yok bu yüzden aracımla işle gidiyorum evim merkezi değğil ihtiyacım olursa bir şeye araç lazım bu yüzden yeni aracı hazırlamab elimdekini satamazdım o yüzden satmadım aktif hergün kullandığım için iuan 180000 km yı geçti aracım bu yüzen imkan olursa yenilersem çok daha iyi olacsak yoksa artık araç sorun çıkarmaya başlayacak bu yuzden bu olayın peşindeyım

Benim anlamadığım vergi daireleri bu özelgelere cevap verirken bakanlık veya her ne ise üst kuruma danışıp cevap yazmıyor mu? Misal bir özelgede ötv ödenmişse alabilir demiş birinde alamaz demiş. Nasıl farklı özelge olabiliyor. Her daire kafasına göre mi uyguluyor bunu.

@arizona,

O konuda, Geçen gün bir arkadaşımız paylaştı Maliyeden alabilirsin demişlerdi yanılmıyorsam.

@cemal1453
Geçen gün bu konudaki görüşümü yazdım. İki kişi aynı tarihte almış ama birisi 27/12 2024 tarihinden önce satmış diğeri satamamış. Satana yeni araba alabilirsin 10 yılı beklemezsin diyorlar. Ama satamayana hayır 10 yıl beklersin diyorlar. Bu adaletli, hakkaniyetli değildir.

tamam bende aynı görüşteyim bu konuda bunun olması gerektığı gıbı olması için elimizden ne geliyorsa hakkımız olanı almak için çalışacağiz mucadele edeceğiz

Merhaba, foruma yeni kayıt oldum. Bende özelge verdim cevap bekliyorum. Oğlumun otizmli olması sebebi ile 2021 Nisan ayında bir araç almıştım. Otizm raporları süresiz olmuyor. 2023 yılında raporu yenilerken tekrar ötv muafiyet harcını ödemiştim. Yani devlet benden 2. kez araç muafiyeti hakkı için ödeme aldı. Bu yoldan yürümeye çalışıyorum muhtemelen red cevabı alacağım. Sorum şöyle burada geçmişte kazanılmış hakkı olan kişiler olarak toplu dava açabilirmiyiz bu şekilde mahkeme / avukatlık gibi masrafları paylaşarak topluca hak arama yoluna gidilebilir mi?

Son düzenleme:
Biz nereye ne yazarsak yazalım Ezberlemisler kanunu fikrasinada uydurmuslar masalı geriye kanun uygulanmaz diye soruyorsun sana kanundan bassediyor Aykırı yeri işine geldiği için görmüyor bile Elindeki Araç a seni beni zorunlu Evlilikgibi mecbur kılıyor bu Araçların Ömrü kaç yıl ki her hafta başka arıza ışığı yanıyor km 100 bin daha işkence bize bu Özellikle Kendi kullanan Engelliye

@Sinop Hayri,
Çok haklısın kardeşim benim engelli olmayan o arabaya bizim gibi ihtiyacı olmayan anlamaz ne demek istediğimizi daha 3 gün önce fizik tedavi doktoru ile tartıştım oda iyi oldu 10 yil olması istismar ediliyor dedi doktora şunu dedim ben bu araca 24 saat ihtiyacım var işe gitmek için işlerimi halletmek icjn rahatsizlandigimda hastane için yani arac benden daha sağlıklı olmaliki her ihtiyaç olduğunda kullanabilirim ülkemizde yollarim hali perişan ve araçlar.100000 km yi gecince sürekli bir yerleri bozuluyor şuan aracimi alalı 5 yil oldu 180000 km oldu dedim 100000 km yi geçen araçları kurumsal.firmalar almıyor ikinci elde sence bu araçlar bize.uygun olurmu dedim dedi sen haklısın senjn ihtiyacın var senin için demedim.dedi yani insanlar kendi yaşamadığı.icjn sorunları empati yapamıyor.malesef

fark edersen danıştaya yürütmeyi durduran kişisel başvuru sayesinde olmadımı

Üst Alt