Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

Arkadaşlar özelge için şu şekilde bir yazı hazırladım. Kendi Durumumu anlatan;

Engelli bireylere tanınan ÖTV istisnası kapsamında, 2021 yılında, o tarihte yürürlükte bulunan mevzuata uygun olarak bir adet motorlu taşıt satın aldım. Satın alma tarihinde geçerli olan düzenlemelere göre, söz konusu aracın 5 yılın doldurulması halinde herhangi bir ÖTV yükümlülüğü doğmaksızın satılması ve yeniden ÖTV istisnalı araç alım hakkı elde edilmesi mümkün bulunmaktaydı.

Daha sonra yapılan yasal düzenleme ile engelli ÖTV istisnasında öngörülen süre 5 yıldan 10 yıla çıkarılmış, bu değişikliğin geçmişte satın alınan araçları da kapsayacak şekilde uygulanması yönünde idari uygulamalar ortaya çıkmıştır. Ancak bu hususta verilen Danıştay iptal kararları, söz konusu düzenlemenin geriye yürütülerek uygulanmasının hukuka aykırı olduğuna işaret etmekle birlikte, uygulamada idareler arasında yorum farklılıklarına ve belirsizliğe neden olmuştur.

Vergi hukukunun temel ilkeleri gereğince;

• Aleyhe vergi düzenlemeleri geriye yürütülemez,
  • Kişilerin, işlem tesis ettikleri tarihte yürürlükte bulunan mevzuata güvenerek edindikleri hak ve beklentiler hukuki güvenlik ve kazanılmış hak ilkeleri kapsamında korunmalıdır,
  • Sonradan yapılan düzenlemelerin, geçmişte tamamlanmış hukuki işlemlere sonuç doğuracak şekilde uygulanması hukuk devleti ilkesine aykırıdır.
Bu çerçevede, 2021 yılında yürürlükte bulunan mevzuata göre işlem tesis etmiş olmam nedeniyle, daha sonra yapılan ve sürenin 10 yıla çıkarılmasını öngören düzenlemenin tarafım açısından geriye yürütülerek uygulanmaması gerektiği kanaatindeyim.

Uygulamada yaşanan tereddütlerin giderilmesi ve ileride telafisi güç sonuçlar doğmaması amacıyla;

1. 2021 yılında, yürürlükteki mevzuata uygun olarak ÖTV istisnası kapsamında satın aldığım aracın satışında,
  2. Satın alma tarihinde geçerli olan 5 yıllık sürenin esas alınıp alınmayacağı,
  3. Sürenin 10 yıla çıkarılmasına ilişkin düzenlemenin, Danıştay iptal kararları ve vergi hukukunun genel ilkeleri karşısında geriye yürütülerek uygulanıp uygulanamayacağı,
  4. Tarafım açısından kazanılmış hak veya korunması gereken haklı beklenti oluşup oluşmadığı
hususlarında, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesi uyarınca tarafıma bağlayıcı nitelikte yazılı özelge verilmesini arz ve talep ederim.

İlgi :19.01.2026 tarih ve 30625 gelen evrak sayılı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 7/2 maddesi kapsamında engelli istisnasından 12/05/2020 tarihinde ilk iktisabını gerçekleştirdiğiniz aracınızı 23/05/2025 tarihinde elden çıkardığınızı belirterek, 27/12/2024 tarihli ve 32765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7537 sayılı Kanun ile 4760 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde yapılan değişiklik sebebiyle yeni bir aracın iktisabında söz konusu istisna uygulamasından Danıştay 7.Daire Başkanlığının yürütmeyi durdurma kararı kapsamında faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Defterdarlığımız görüşü talep edilmiş olup özelge kapsamında değerlendirilmeyen başvurunuza ilişkin olarak Defterdarlığımız görüşü aşağıda yer almaktadır.

7537 sayılı Kanunun 12 nci maddesiyle, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan istisna kapsamında alınabilecek araçların yerli katkı oranının en az %20 olması zorunluluğu getirilmiş ve beş yılda bir istisnadan yararlanma koşulu on yıla çıkartılmış olup Kanun maddesi yayımlandığı gün yürürlüğe girmiştir. Aynı gün yürürlüğe giren 9321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı eki Kararla söz konusu oran en az %40 olarak belirlenmiştir. 15/1/2025 tarihli ve 32783 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 14 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile düzenlemeye ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Bu kapsamda, Danıştay 7. Daire Başkanlığı tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı göz önünde bulundurularak, 4760 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde düzenlenen istisnadan faydalanarak satın aldığınız taşıtın, 27/12/2024 tarihinde yayımlanan 7537 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce beş yıllık istisna süresi dolmuş ve aracın Kanunun yürürlük tarihten önce elden çıkarılması halinde on yıllık sürenin dolması beklenilmeden, 4760 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde düzenlenen istisnadan faydalanabileceği mütalaa edilmiştir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Ömer DURGUN

Defterdar a.
Gelir İdaresi Grup Müdürü V.

Arkadaşlar özelgeme cevap geldi fakat izin veriyorlar mı vermiyorlar mı anlamadım

@YUNUS YURDAKUL, 27/12/2024 tarihinden önce ÖTV'siz alınan araba satılmışsa yenisini alabilirsiniz diyor. Aksi durumlarda 10 yılı bekleyeceksiniz.

Yunus merhaba özelgenden benim anladığım kadarıyla 27/12/2024 tarihinden önce sattıysan alabilirsin diyor o tarihten sonra sattıysan 10 yıl beklemen gerekir diyor.

Arkadaşlar merhaba ben aracı 29.01.21 de aldım , 30.11.23 te ötvsini ödeyip sattım,ay sonunda 5yılım dolacak özelge yazdım cevak bekliyorum, sizce alabilir miyim?

Hayır arkadaşlar, burada yeni birşey var. Diyor ki; 5 yıl süren kanundan önce dolmuş ise ne zaman satarsan sat 10 yılı beklemezsin diyor.

@barcan88,
""""Kanunun yürürlük tarihinden önce beş yıllık istisna süresi dolmuş ve aracın Kanunun yürürlük tarihten önce elden çıkarılması halinde on yıllık sürenin dolması beklenilmeden"""""

Orada VE var. Kanunun yürürlülük tarihinden önce elden çıkartılması halinde diyor.

Selam arkadaşlar
Bu özgelgeye göre iki şartın da aynı anda gerçekleşmesi halinde 10 yıl beklemeden alabilirsin diyor.
1. Şart: 27 Aralık 2024 tarihinden önce arabayı satmış olmak.
2. Şart 27 Aralık 2024 den önce 5 yıllık süren dolmuş olması
Bu özelgeye sayın brc145 10 yıl bekleyecek
Saygılarımla

@DADAŞ06,
Merhaba siz engelliler için bir düzenleme olacak demiştiniz halen bu durum gecerli mi sizce benim gibi olanları kapsar mı

2020 yılında aldığım arabamı 2021 yılında ÖTV sini ödeyerek sattım özelgeme ret cevabı verildi defterdarlıklar farklımı cevaplar veriyor bilgi lütfen

27 aralık 2024 ten önce ötv muafiyet dolmuş ama satmayanlardan özelge isteyen oldumu ne cevap verildi sayfada paylaşırsalar olumlu yada olumsuz bende istedim bekliyorum olumlu yada olumsuz olacağini daha kolay tahmin ederiz

Sayın @OturanBoğa,
Sorunuzun cevabı alamaz. Nedeni ise Danıştay kararı. Anlaşılması gereken şey maliyenin niyetinin belli olduğu " mahkeme kararını uygularım ama fazlasını yapmam". Yapılması gereken daha öncede belirttim süreniz dolmadan özelge istemeyin . Kısa ve öz. Şu tarihte aldım bu tarihte sattım yeniden aracı ne zaman alabilirim. Ulaşamadığım şey 2021 de araç alıp 2024 den önce satan arkadaşa alabilirsin diye verilen özelge
Saygılarımla

Sayın @barcan88, sayın oturanboğaya verdiğim cevapta ulaşamadığım özelge doğru ise sizin dediğiniz gerçekleşir.
Saygılarımla

2020 aldım, 27 Aralık 2024 tarihinden önce arabayı sattım. 2025 temmuz tarihli yazı ile GİB 2030 bekleyeceksin dedi? Danıştay kararı sonrası tekrar vergi dairesine görüş sorsam ne netice alırım?!

Üst Alt