Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

Ozelge ekran goruntusu var. Buraya nasil atiliyor bilemedim. Az once sosyal medya gruplarinda yayildi.

https://www.facebook.com/share/r/1FoUGaANAq/

Buna göre, özelgeniz somut bir olaya dayanmadığından özelge kapsamında değerlendirilmemis olup, yukarıda yer alan mevzuat hükmüne göre ve Danıştay 7. Daire Başkanlığı tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı göz önünde bulundurularak, 4760 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde düzenlenen istisnadan faydalanarak satın alınan taşıtın, 27/12/2024 tarihinde yayımlanan 7537 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce ilk iktisabının yapılması ( (17.04.2020) ve 5 yıllık süre zarfında ÖTV farkı ödenerek (13.04.2023), yine bu tarihten önce elden çıkarılması halinde on yıllık sürenin dolması beklenilmeden, 4760 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanmasının mümkün olduğu Defterdarlığımızca değerlendirilmiştir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Siz farklı anlamışsınız sanırım

Son düzenleme:
@haci,

24.12.2024 tarihinde otv ödeyip 2023 te elden çıkarmış. Yeni araç almadığı için hak tanınmış diye anlıyorum. Be. 2022 de aldım süresi dolmadı ancak dolunca şuan hak taninacagini sanmiyorum

@Nicsizz,
Ben çok yorum yapmak istemiyorum link istendiği için paylaştım. Aynı durumdaki başka birine dün vergi dairesinin biri red vermiş.
Ama videodaki kişi çok uğraşıyor bu işlerle her yeniliği de bildiriyor takip edebilirsiniz.

@bfb_91,

Bence sadece satanları değil 27 Aralık 2024'ten önce alanları da kapsıyor.Çünkü yürütmeyi durdurma kararına atıfta bulunarak alabilirsiniz demiş
Bende senin gibi düşünüyorum kanunu sakız gibi yaptılar kimin işine yararsa otarafa çekiyorlar 2019 da ön ödemeli olarak almıştım trafik tescil tarihi 2020 3 🌙 ay burumda sonuç alabilirmiyim alamazmiyim

Danıştay kanunu sakız gibi yaptı Vergi dayresi de işine geldiği gibi çiğniyor yoruldum ben ortadaki hakkı çıkar amaçlı kullananlara dokunamadilar olay bizim gibi özellikle Kendi kullanan engelliye fatura kestiler yazık

Umarım bu durum tam anlamıyla bu şekildedir ve böyle yürürlüğe girer ve işlerlik kazanır.@odil,

@haci,
Yeni bilgi değil. Adam kanundan önce KDV ödeyerek satmış. Onlar alabilir. Kanun çıktığında halen satmayanlar mevcut durumda arabalarını satarlarsa 10 yıl bekleyecek.

@barcan88,
ÖTV ödeyerek satması yeterli değildi 5 yılının da dolması gerekiyordu 2024 aralıktan önce. Neyse artık çok önemli değil zaten.

Selam arkadaşlar
Maliye deki teknik sorundan dolayı sisteme giremediğim için yeni özelgeyi görmedim lakin yapacağım yorum özelgenin doğru olduğunu varsayarak olacak
eğer özelge doğru ise ve 27 Aralık 2024 den önce alınan engelli aracı 5 yıl dolması beklenmeden satılmış ve normalde 5 yıl süresinin dolma tarihi 27 aralık 2024 tarihinden sonraya dek geliyorsa bu şartlarda maliye yeni araç alımına onay vermiş ise bu şu demek olur: anayasanın 10. Maddesine göre 27 aralık 2024 den önce araç alan engelliler ( araçlarını satsın satmasın) eşitlik ilkesine göre 5 yıllık süreleri dolunca yeniden araç alır.
Saygılarımla

Sayın @Muttalip Mutlucan, ve @Suzii
Arkadaşlar benim sürem şubat ortasında doluyor bu sebeple sürenin dolmasını bekliyorum. Sebebi ise süre dolmadan istediğiniz bilgi görüş yazısı olur bu sebeple süre dolduktan sonra özelge istemek daha doğru olur . Kısa ve öz
Saygılarımla

Sayın @barcan88,
Arkadaşım 27 Aralık 2024 den önce aracını nasıl olursa olsun satanların araç alması benim gibilerin işine yarar . Yukarıda yazdığım o
Saygılarımla

bence 27 aralık 2024 ten önce 5 yılı bitmiş ama satmamışlarada vermek zorundalar çünkü eski kanuna göre 5 yılda 1 kez ötv muaf alma hakkımız oluyordu ikinci muaf aracı almak için ilk aracımızı satma zorunluluğu yok kaldıki engelli aracı engellinin günlük işleri için lazım olduğundan yeni aracı teslim almadan eskisini satamazlar satarsalar aracsız kalırlar madur olurlar zaten

@cemal1453,

Evet haklısın. Ama, şu anda o hak verilmiyor. Dava açılırsa kazanılır. Çünkü biz alırken 5 yıl sonra satabilme hakkıyla aldık. O hakkı senin elinden alıyorum diyemez devlet. Kazanılmış haklara dokunulmazdı eskiden. Ancak şu anda bildiğimiz devlet anlayışı yok. Hak hukuk adalet tanımayan bir zihniyetle karşı karşiyayiz.

Maalesef taraftar bulup oy aldıkları için de her geçen gün dozajı artırıyorlar. Yapacak birşey yok maalesef.

Merhaba arkadaşlar bende özelge yazmak istiyorum ama yazmadım yani dilekce gibi mi yazlıyo acaba bilin yardımcı olabilir mi

@Sinop Hayri,

Pert olması yeterli değil, hurdaya çıkması gerekiyor o dediğiniz için. Pert ile hurda farklı şeyler. Bana sigorra şirketi tarafından pertte tam ödeme, hurdada %40 civarı eksik ödeme teklif edildiği için Pert olmasını istemiştim.

ben de bireysel olarak özelge yazdım. durumum ise şu; 2021 yılı şubat ayında aldığım aracım var ve satmadım, hala kullanıyorum.

dijital vergi dairesi sisteminin internet sitesi: Dijital Vergi Dairesi

dilekçelerim ---> özelge taleplerim ---> yeni özelge

@YUNUS YURDAKUL,
Sen kendi durumuna göre düzenleyebilirsin .

Araç alıp 5 yıl dolmadan ötv ödenerek satanlar için örnek özelge ;

Tarafımca 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2 maddesi kapsamında engellilik istisnasından yararlanılarak .............. tarihinde bir adet araç iktisap edilmiştir. Söz konusu araç, beş yıllık süre dolmadan ......... tarihinde ÖTV tutarı ödenerek satılmıştır. İlk iktisap tarihine göre beş yıllık süre..........tarihinde dolmuştur.

27/12/2024 tarihli ve 32765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7537 sayılı Kanun ile 4760 sayılı Kanunun 7. maddesinde yapılan değişiklik sonucunda, istisnadan yeniden yararlanma süresi on yıla çıkarılmıştır.

Ancak Danıştay 7. Daire Başkanlığı tarafından 4760 sayılı Kanunun 7. maddesinde yapılan değişikliklere ilişkin olarak yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Bu karara göre 27/12/2024 tarihinden önce iktisap edilen araçlar bakımından uygulanıp uygulanmayacağı ve beş yıl dolmadan araç çıkarılmış olmakla birlikte ÖTVsi ödenmiş bulunan mükellefler yönünden nasıl değerlendirileceği hususunda tereddüt oluşmuştur.

Bu nedenle, Danıştayın bu kararına göre 20/01/2026 tarihi itibarıyla 4760 sayılı ÖTV Kanununun 7/2 maddesi kapsamında incelenip , yeniden ÖTV istisnalı araç iktisap edip edemeyeceğim hususunda tarafıma yazılı görüş verilmesini arz ederim.

Üst Alt