Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Danıştay ÖTV’siz araç alımında on yıllık sürenin geçmişe dönük olarak uygulanması iptal etti

2021 tarihinde aldım Ocak 18 de doluyor süresi. Şimdi biz de özelge talebinde bulunsak olumlu bir dönüş olursa herhangi bir tebliğ beklemeden istisnadan faydalanabiliriz o zaman.
Aslında bende aynısını düşünüyorum acaba hepimiz ayrı ayrı özelgeye mi başvursak

Evet, bence de herkes bulunduğu yerden ilgili vergi dairesi müdürlüklerinden konuyla ilgili özelge/görüş/işlem talep etme dilekçesi ile başvuruda bulunmalı. Maliyenin keyfini beklememeliyiz. Ayrıca bence sadece 10 yıl kuralını değil, yerlilik şartını ve sadece belli araçlarda bu istisnanın uygulanmasının rekabet eşitsizliğini de getirdiğini ele almalıyız.

2020 3 Kasımda aldığım aracım 2025 28 ekim de sel felaketi sonucu perte ayrıldı. Hurda yerine perte ayrılarak işlem yapıldı.Hurdaya ayırırlarsa 540 bin ödeme , pert olursa 940 bin ödeme teklif ettiler ben de perti kabul ettim. Şu an aracım yok , benim akibetim nedir acaba muafiyetli araç alabilir miyim?

Hani 5 gün sonra olsa olay ,hurda olsa da aynı ödemeyi alacaktım, direkt yeni araç alabilecektim, ben araç alamamayı göze alıp perti seçtim. Aslında perte tam ödeme veren zihniyet hurdaya neden vermedi orası ayrı.

@memo1520,

Bende aynı şekilde 15 Ocakta doluyor. 2023 de ötvsini ödeyerek satmıştım. Dün özelge yazdım bakalım ne diyecekler.

@savior44,

öncelikle hakkınızda hayırlısı olsun. bir soru soracaktım. özelge nasıl yazılıyor . hangi site üzerinden yapılıyor ? vergi dairesine gitmek mi gerekiyor ?

@YUNUS YURDAKUL,
ayrı ayrı başvurmakta fayda var . işin sonunda genel tebliğ yayımlanır

Bende özelge girdim e devletten. Hem kendi durumumu yazdım hemde genelleme yaptım.

@akin_fx1, özelge düzenleyecekler için genel bir formatta dilekçe hazarlamak daha doğru olur, işi bilen biri böyle bir dilekçe hazırlayıp buradan paylaşırsa, e devletten de etkili bir başvuru olur. Benim yazdığım özelgeye bakıyorum eksikler var, o yüzden bir format olur herkes kullanabilir.

Son düzenleme:
@Engelli52,

hocam bu kanunun toptan kaldırılması lazım .Arac garantı suresı bıle 5 yıl . 10 yıl ve yerli olayı nedır..

Arkadaşlar ben yeni yıla girince özelge yazıcam eger bu arada yazanlardan cevap gelirse lütfen burdan paylaşsın🤲🤲🤲

@YUNUS YURDAKUL,

Satanlar ve bu tarihten önce alalnlar diye videoda söylüyor, ben hala alıp hala satmayanları kapsıyormu anlamadım. Kapsıyorsa sadece bu tarihten önce alalnlar desin ne fark eder, yeni bir araç almamaışsa hala zaten hakkı var.

Satmayanları kapsamadığı kesinleşmiş deniliyor, aslı var mı?

Bu tarihten önce satan veya yılı yenı dolan herkez alacak yakında vergi dairelerine bu karar gönderilecrktir acıkca en altı okuyun anlarsınız yazıyı
Bu özelge 27.12.2024 tarihinden önce satanlar için geçerli. 27.12.2024 tarihinde satanlar dahi 10 yıl beklemek zorunda. Ancak, 27.12.2024 tarihinden önce alıp halen satmamış olan birisi danıştaya davası açarsa emsal olarak davayı kazanır diye düşünüyorum.

Resmi gazetede yayınlanan son karar bu şekilde açık 27/12/2024 tarihinden önce alanlar 5 yıl sonra satabilir fakat almak için 10 yıl bekler.

MADDE 9- Aynı Tebliğin (IV/G/1.1) bölümünün ikinci paragrafında ve beşinci paragrafının ikinci cümlesinde yer alan “beş” ibareleri “on” şeklinde değiştirilmiş ve aynı bölümün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“7537 sayılı Kanun ile Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yapılan değişiklikle, 27/12/2024 tarihi itibarıyla, söz konusu istisnadan yararlanma hakkına ilişkin süre tüm malul ve engelliler için on yıla çıkartılmış olmakla birlikte, istisna kapsamında alınan araçların ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satılması veya devrinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.”

MADDE 10- Aynı Tebliğin (IV/G/1.3) bölümünün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Ancak Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satışı veya devri, taşıtın ilk iktisap tarihinden on yıl geçmedikçe malul ve engelliye istisnadan tekrar yararlanma hakkı sağlamaz.”

Üst Alt