Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çoklu Eklem Kısıtlığı olanların H sınıfı ehliyet alabilme durumu..?

ECOnomiST

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
zaman zaman aklıma takılan bir sorum olduğunda sitemizde gerekli araştırmaları yapınca cevabını bulabiliyorum... bu nedenle kolay kolay başlık açtığım görülmemiştir... ama bu sefer hemen hemen tüm başlıkları incelememe rağmen tatmin edici bir cevap bulamadım... bu durum genelleme yaparak cevap bulabileceğim bir rahatsızlığım olmadığından da kaynaklanıyor...

başlıkta da belirttiğim gibi çoklu eklem rahatsızlığı olan bir kişiyim... bunun anlamı şu: vücuttaki hemen hemen tüm eklemlerde kireçlenmeye benzer hareket kısıtlığının oluşması... bu kısıtlık yaklaşık %50 civarında gerçekleşmektedir... örneğin dirseklerimi tam açamam ya da tam kapayamam... keza dizlerimi de kalçalarıma değecek kadar katlayamamayaktayım... ayak bilekleri neredeyse tamamen kısıtlı... el bilekleri de yukarı doğru açılamamakta... el parmaklarında da kısıtlık azda olsa mevcut... eklemlerde olması gereken bir sıvının olmayışı bu kısıtlıklara sebep olmuş...

sorum şu: böylesi engeli olan bir kişi olarak h sınıfı ehliyet alabilmem ne derece mümkün? hani tek bacak olmasa ya da kollardan birisi tutmasa veyahutta kollar sağlamken ayakların iş görememesi gibi durumlara hiç benzemiyor benim dururum...

kişisel anlamda ben aracı sürebileceğime inanıyorum... kollarımı hareket ettirmekte direksiyonu çevirmekte zorlanacağımı sanmıyorum... "otomatik vitesli araç kullanır" denebilirmi bana; emin değilim... çünki ayak bileğimin pedala basabilmesi için açılıp kapanabilmesi gerek... amma denirse ki "ayağında güç var, ayağını aşağı basarak kullanabileceğin bir pedal olursa?" bu elden gaz fren kullanmama gerek bırakmayacaktır... çünki ayaklarda veya kollarda güç kaybı pek yok... sadece rareket kısıtlığı... bunuda ötesi " senin ellerde dirseklerde kısıtlık var, ehliyet alamazsın" da denebilir...

biraz uzun yazdım bağışlayın... tecrübeyle cevaplanabilecek bir soru sorduğumdan detayları fazlasıyla vermek istedim... her tür düşüncenizi burda paylaşabilirseniz seviniirim...

sizce ehliyet alabilme şansım nedir?

Burada belirleyici olan uzman doktorun görüşüdür. Ama, bu derece eklem kısıtlılığında pek olası görmüyorum. Bizde doktorlar çözüm üretmek ve sorumluluk almak konusunda çok ketumlar!

Bülent hocam eskimiş bir konumu hortlatayım :)

elbette bunu sebepsiz yere yapacak değilim... bundan aylar aylar önce h sınıfı ehliyet için kocaelinde bir hasteneye başvuruda bulunmuştum... maalesef olumlu sonuç alamamıştım... doktorlar ne sen sürebilirsin ne de engelin çok fazla ailen sürsün dedi... ailen normal bir araç alsın onlar sürsün dediler... elbette böyle bir şeyi kabullenmek bana yakışmazdı...

dün ve bugün ki yoğun çabalarımdan sonra Bakırköy devlet hastanesinden "H sınıfı sürücü olur. Özel donanımlı, elden kumandalı araç kullanır. S.K.O.B. " ifadeli raporumu almış bulunmaktayım... :)

yalnız bir nokta var kafamı karıştırdı... özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı %23 deniyor...

şu halde ÖTV den muafiyet kazanamadığımı mı anlamalıyım? çünki rapor oranım %40 ın altında...

amma forumda okuduklarıma göre aracı kişini kendisi kullanmayacaksa ÖTV muafiyeti için bu oran en az %90 olmalı, kendisi kullanacak ise aracın özel tertibatlı olması ÖTV muafiyeti için yeterli imiş... oran kaç olursa olsun önemi yok deniyor...

bu konuda yorumlarınızı almak isterim... :)

kendi sorumun cevabını kendim buldum burda da paylaşayım... aynı cevapları tekrar tekrar vermek zorunda bırakmayalım arkadaşlarımızı ;)

Oturanboğa nın kaleminden ;

Vergisiz otomobil almak için sakatlık oranı önemli mi?

"ÖTV muafiyetli 0 km araç alabilmek için sakatlık oranının %40 ve üzerinde olması şart mı" diye çok sık soruluyor. Çoğu zaman vergi dairelerindeki memurlar ve otomobil bayiileri yanlış yönlendiriyor...

Bu konuya bir kez daha açıklık getireyim: Raporda "özel donanımlı araç kullanabilir" yazdığı sürece, yüzdelik oranın hiç hiç hiç hiç bir önemi yoktur. Bu ibarenin olduğu raporu alan kişi, ÖTV ödemeden sıfır km araç alır.
Sonucunda uygun donanımı da taktırdığında, aracını keyfince kullanır.

İstanbul Vergi Dairesi'nin konuyla ilgili değerlendirmesi:
[...] Diğer taraftan, 7 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği’nde yapılan açıklamalara göre sakatlık derecesi %90 ve daha fazlası ile %90’ın altında olan malul ve engellilerin ÖTV istisnasından yararlanmak üzere araç iktisaplarında uyulması gerekli şartlar açıklanmış olup, özürlülük derecesiyle ilgili herhangi bir alt sınırdan söz edilmemiştir.

Bu durumda, ÖTV istisnasından yararlanmak isteyen engellilerin istisna uygulanan ilk iktisaplarına ilişkin olarak ÖTV mükellefleri tarafından verilecek ÖTV beyannamesine 18.03.1998 tarihli ve 23290 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporlarının eklenmesi yeterli olacaktır.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Hayırlı olsun :)

Evet, alıntıladığın gibi, raporda oranın hiç bir önemi yok. % 5 de olsa fark etmez, % 99 olsa da!

Bu arada, raporundaki özel alanları kapatıp (imgur.com aracılığıya) raporunu burada paylaşır mısın? Başkaları için de örnek olur.

Üst Alt