Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ChatGPT vb. yazılımı psikolog olarak kullanan var mı?

Konular
27
Reaksiyonlar
35
ChatGPTyi psikolog olarak kullanan var mı? Soruyorum zira toplumun neredeyse hepsinden zeki....

Evet bence de değerlendirilmeli. Hem karşıdaki bir insan değil. Her duygu ve düşüncenin en doğru halini rahatlıkla anlatan birine güzel bir yol sunacağına inanıyorum.

Tabii ki HAYIR. Hem de o kadar hayır ki, daha hayır olamaz. Bırak psikiyatrik rahatsızlığı olan birisini, sıradan, sözde sıradan olan biri dahi bu osuruk zeka ile konuşsa, kendisine zarar verir.

Asla ama asla bulaşılmamalı.

Kesin olarak bildiğiniz şeylerden soru sorarsanız aslında göreceğiniz şey yapay zekaların çok fazla yanlış cevap verdiği olur. Yapa zeka denilen şey Olasılıksal Metin Üretim Modelidir. Yapay zekanın bu şekilde adlandırılmasının tek nedeni cep telefonlarının Akıllı telefon olarak adlandırılması gibi ticari nedenlerden ötürüdür. Yapay zeka denilen yazılım; hiç bir zaman, gerçek bir zekanın zerresini dahi taşıması mümkün değildir yani kısaca. Veri tabanından kelimeleri (aslında hece gibi olan tokenleri) seçer ve cümle haline getirir. Bu cümle doğru mu değil mi bunu sorgulamaz. Onu doğrulayan bir sistemi barındırmaz. Kedi yazdığınızda aklınıza nasıl ki süt, yavru gibi devam eden cümle kalıpları geliyorsa yapay zekalarda bu şekilde çalışır. Siz medyanın bile abartıp her şeyi yapay zekaya sorduk demesine bakmayın. Onların yaptığı sadece ucuza tıklama kazanmak. Para kazandıkları sürece de onlar adına hiçbir sorun yok. Bana kalsa her gün bunun zararını ve nasıl bir aptallık olduğunu anlatırım.

Kesinlikle bu yapay zekalar insanı yanlış yönlendirme gibi tehlikeleri var. Özellikle hastalık konusunda danışılmamalı . Yapay zekalar kullanıcıyı yanlışta olsa doğrulamak gibi bir adeti var.

Hatta chatgpt kullanıp kliniğe yatırılanlar bile olmuş. ChatGPT psikozu" veya yapay zeka psikozu, kullanıcıların ChatGPT gibi büyük dil modelleriyle aşırı, uzun süreli etkileşim sonrası sanrı (delüzyon), paranoya ve gerçeklikten kopuş yaşadığı, 2025 yılında rapor edilen yeni bir klinik fenomendir. Bu durum, yapay zekanın bilinçli olduğuna inanma veya AI tabanlı komplo teorilerine kapılma şeklinde kendini gösterir.
Kaynak: Chatbot psychosis - Wikipedia

Son düzenleme:
Evet hastalıkları en kötü senaryo ya Göre cevaplıyor ve yanlış yönlendiriyor. Ben bir EKG sonucunu sordum. Yapay zekaya kalsa acilliğim 😁 kardiyolojiye gittiğimde sonuçlar çok iyi dedi. Hastalık konusunda güvenmeyin hiç bir şekilde. Ders için araştırma yapılabilir. Bir insan gibi cevap versede internette doğru veya yanlış ayırt etmeksizin herşeyi kullanıyor. Girilen bilgiler yanlışsa, doğru gibi verdiği cevaplar da yanlış oluyor.

@idosente, Katılmıyorum, belirttiğinizin aksine çok sayıda "yumuşak" yaklaştığı durumlara şahit oldum. Büyük ihtimalle girilen komuta göre araştırma yapıyor.

Kaynakça olarak taranmasını istediğiniz yerlerin isimlerini, durumlarını mutlaka belirtin yoksa ereğlihaber.com sitesini referans almasın.

Bunu erişebildiğiniz tüm yapay zeka uygulamalarına aynı soruyu soruyu sorarak deneyebilirsiniz.

Pskiyatrik Hastaların Aİ den destek alması doğru değil. Her türlü yönlendirilmeye müsait olabilirsiniz yazılımın söyleyeceği her şey sizin için risklidir.

Aynı soruyu farklı bir uslup ve yaklaşımla sorduğunuzda farklı cevaplar veriyor.
Sürekli kullanıcıyı memnun etme gibi bir gayreti var yani yalakalık yapıyor.

Şöyle ki yoğun hezayanları olan ve bunlara inanan kişi yapay zekaya bunları gerçek gibi anlatacağı için yapay zeka bunları gerçek gibi zannedip ona göre cevap verebilir kişide zaten hezayanların doğru olduğuna inanmış olduğu için bak yapay zeka bile beni haklı gördü diyebilir buda kişinin hezayanlarını daha da derinleştirebilir.

Bir pisikiyatrist veya pisikolog kişinin anlatışından hal ve hareketlerinden bunların hezayan olduğunu anlayabilir ama yapay zeka mekanik, duygusuz bir nakine bilgilere ulaşıp gruplandırıp hızlı cevap verme aracı yorumları insan gibi asla olamaz özellikle ruhsal hastalık gibi tahlil, görüntüleme gibi şeylerin çok öneminin olmadığı tamamen doktor tecrübe ve gözlemine dayalı bir alanda kullanılması sadece ön bilgi veya literatürde ki bilgilere hızlı ulaşma amaçlı olabilir bence.

Onun için faydalanabilir ama her zaman verdiği cevaplara temkinli yaklaşmak lazım özellikle sağlık konusunda.

Şöyle düşünmek lazım yapay zekayı yüzlerce ciltlik bir ansiklopedi var sizin aradığınız bilgiyi bulmanız çok uzun sürer yapay zeka bu bilgiyi hızlı bir şekilde bulup sorunuza göre bir yazı haline getiriyor.

Son düzenleme:
Üst Alt