Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Birden fazla hastalık ile emekli olabilecek miyim?

serkan83

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
1
merhaba arkadaşlar. yeni yönetmelikte %40 üstü alınan engelli raporunda sgk tekrar değerlendirmeye alıyor ve bazı hastalıkları kabul etmediğine dair söylentiler var. bu tür problemleri yaşayanlar varsa buraya yazabilir mi? başvuracak arkadaşlar nelere dikkat etmeli en azından bilelim.
bende emekilik için müracaat ettim bugün itibariyle 1 ay oldu daha bir haber çıkmadı emeklilik için..
ilk raporum %38 çıktı itiraz ettim fıtık eksikti onuda eklettim baltazar formulü ile %44 aldım ve başvuru yaptım.

seker kolestrerol %25
tansiyon %10
göz hastalıkları %5
fıtık %9

50+10=55 ile olumsuz dönüş yaptılar.Tarafıma ulaşan bildirim yok,telefonla sorarak öğrendim.2024 yılında yaptığım sorgulamada 2025/06 ayda emekliliğe hak kazanacağım yazıyordu. Sgk dan aldığım raporu Sgk kabul etmiyor.Yeni raporda da hakkımı gasp ediyor.

@serkan83,

Bu tür çoklu hastalıklar ile yeni düzenlemeye göre çalışma gücü kayıp tespiti ile emekli olmak maalesef mümkün değil.

En ağır hastalığınız SGK Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilir ve o hastalıktan SGK Hastalık Listesi'ne göre en az Hafif Düzey (%40-49) tanısı alınırsa o şekilde emekli olunabilir.

bu durumu biraz açıklarmısın bu kadar yüksek raporun neye göre iptal oldu? itiraz hakkınız var değerlendirmediniz mi?
birde iletişim numarasını burada paylaşırmısınız

@BnymnYldz,
eğer bu şekilde yapıyorlarsa kanuna uygun hareket etmiyorlar demektir bende ona göre dava etme hakkımı kullanabilirim. evraklar geldikten sonra gerekli yerlere müracaatımı yapatım. gerçi hukukta da pek sistem çalışmıyor ama bir yerden başlamak lazım. cimere konu ile ilgili bir yazı yazım cevap alarak başladım. vergi indirim onayım var. ülke geneli bütün yerlerde engel raporumu kullanıp emekli olamıyorsam sgk da borun var demektir.
şimdi alamazsak toplu alırız.

keşke olabildiğince herkez cimere şikayet edip dava açsa o zaman emsal teşkilde edebilir yaptıkları bu yönetmeliği kaldırmak zorunda kalırlar o zaman.

@serkan83, Vergi indirim onayınızın olması birşey değiştirmez. Bunun için yasa değişikliği oldu ve vergi indirimi ile emeklilik kaldırıldı.

Kişideki en ağır tek hastalığın dikkate alınmasını kanuna uygun değil demişsiniz ama çıkardıkları yönetmeliğe göre kanuna uygun. Yönetmelikteki bu madde değişmediği sürece açacağınız davada kazanma ihtimali yok. Aşağıya ilgili maddeyi ekliyorum 👇

Malullük ve Çalışma Gücü Kaybı Oran Tespiti

Orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti

MADDE 6

(1) Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ile geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde belirtilen orta ve (b) bendinde belirtilen hafif düzeyde çalışma gücü kaybının tespitinde hastalık listesi esas alınır.

(2) Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.

Yönetmeliğin ekli Hastalık Listesinin 'F-2,'F-13,'L-5' hükümleri gereğince;Ek-1 Hastalık Listesinde Belirlenen Düzeyde Çalışma Gücünü Kaybetmediğine, karar verilmiştir.

Bunu yorumlayacak kimse var mı?

@c.y,

Red cevabı almışsınız. Yüksek sağlık kuruluna başvuru yapabilirsiniz fakat ordan da çok umutlu olmayın.

@c.y, Hematolojik ve Damar Hastalıkları ile ilgili birden fazla hastalık mı mevcut ?

@BnymnYldz,
Multiple Mylome ve DVT . 50+10=55

@hasanusta3838,
İtiraz dilekçemi hemen yazdım. Buda olumsuz olursa sonrası iş mahkemesine gidecek. Benzer rahatsızlıkla bu süreci yaşayan kimse var mı?

@c.y, F-2,'F-13,'L-5 diye yazılan kodlar emekliliğe esas hastalık listesinde bölümlere verilen harfler ve bölüm içerisinde bulunan hastalıklara verilen sayı numaraları oluyor.

Örnek olarak şöyle L-5 e bakarsak

L - Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Damar Hastalıkları
5 - Lenf sistemi hastalıkları

SGK hastalıklarınıza ait almış olduğunuz raporu incelemiş ve F-2,'F-13,'L-5 e göre mevcut hastalıklarınızdan dolayı sizde çalışma gücü kaybı yoktur demiş.

Son düzenleme:
@c.y,

Benzer hastalık olarak değil de farklı hastalık ile aynı süreçleri yaşamıştım. Yüksek Sağlık Kurulu da Red cevabı vermişti.

@BnymnYldz,

Kahrolası aynı Sgk 8-9 ay önce 2025/06 da emekli olabilirsin demişti. Dünyaları kazanmayacağız ama bütün hayat planım değişti. Şehir değişikliği,iş değişikliği,çocuk okul değişikliği vs. Hayatlarımızla oynuyorlar.

Benim anlamadığım, sgk hastalık listesinde diyabet hastalığı ile ilgili bölüm var ama şekerden alınabilecek en yüksek oran 30, madem 40 üzeri olması gerekiyor tek hastalık, hastalık listesinde ne diye yazıyor?

@Hsn78, Burada en çok karıştırılan durum bu. Şeker için alınabilecek en yüksek oran %30 demişsiniz. Yazdığınız bu oran şeker hastalığının engelli oran cetvelindeki karşılığıdır.

Çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilikte engelli oranlarının bir önemi yoktur buna göre kıyaslama yapılamaz.

Hastalık listesinde ne diye yazıyor,

Şeker hastalığı bulunan kişide bu hastalığa bağlı olarak etkilenen vücut sistemi üzerindeki tahribata bakılıyor.

Şeker hastalığından dolayı nöropati, organ kaybı veya kalp damar hastalıkları oluşmuş ise çalışma gücü kaybı meydana geliyor ve SGK tarafından kayıp düzeyi belirlenip emekli olabiliyor.

Şeker hastalığı olup hiçbir yan etkisi olmayan kişiler sırf bu listede hastalığın adı var diye başvurunca doğal olarak red cevabı alıyor.

Çalışma gücü kayıp başvurusu sonucunda da zaten şu bu oran yazmaz genelde. Ağır Düzeyde, Orta Düzey veya Hafif Düzeyde çalışma gücü kaybı vardır yazar.

sgk nın bu uygulaması kanuna aykırıdır.
mağdurlar toplanıp dilekçe verelim ve bu mağduriyetimizi gerekirse bir basın toplantısı düzenleyip haber kanallarına verelim.
bu %40 emeklilik olayından bile erken emeklilik alfısı yapıp insanlar dalga geçen milletvekilleri vardı. sesimizi çıkarmazsak kimse birşey yapmaz. bu bizim için bir haksa hakkımızı arayacağız

@BnymnYldz,
tamamda burada yine sgk kendi ile çelişmiyormu? şimdi 3 tip emeklilik var biri yatalak biri malulen biride engelli olup çalışmaya devam eden.
zaten bizim min.%40 engelimiz varsa yada vicutta tahribatımız varsa %60 olan engelliye girip çalışamayacağımzı kanıtlayıp malulen emekli olmamız gerekiyor.
%40-59 arası olan engelli sistemi hem çalışıp hemde engel durumundan dolayı erken emekli hakkına sahip sistem değil mi neden bundan baltazar förmülünü kldırıyorlar? 1 yıl önce benimle aynı şartları taşıyan vatandaş emekli ama ben değilim. bu benimde hakkım değilmi. geçmişe veriliyorsa bize de emeklilik vermek zorunlar. istiyorlarki insanın kolu bacağı olmasın, eşi dostu olmasın, bir lokma ekmeğe muhtac olsun vatandaşı öyle emekli edelim.
bunların kararını da en lüks hayatı yaşayan insanların karar alıyor olması. bu düzene bir dur demek gerekmiyor mu?

@serkan83, .

Bu yürürlüğe giren yeni yasanın iptali için zaten Anayasa Mahkemesine dava açıldı. Çoğu kişi bu davanın sonucunu bekliyor.

Son düzenleme:
@BnymnYldz,
Benim tip 1 şeker+troid+ komplikasyonlar retinapoti ve nöropati mevcut. Bu hastalıklarımla sağlık kurulundan geçtim fakat belirlenen düzeyde işgücü kaybı belirlenmemiştir diye red aldım

Üst Alt