Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bir yakınımız kardeşimin raporu ile araç almak istiyor. Nasıl engelleyebiliriz?

güzelgüneyli

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar benim bir kız kardeşim var 13 yaşında hala bebek büyüme hormunu yok yüzde 99 özür durumuna sahip . benim sizin yardımınıza ihtiyacım var uzaktan bir akrabamız soyadımız farklı halamın torunu bize gelmiş annemde kız kardeşimin raporunu almış demiş araba alacam büğünde aramış notere çağırmış biz onun adına araba almasını istemiyoruz çünkü işi düşmüş diye gelip gitmeye başladılar ne yapalım m alamaz diyorlar ama o oluyor diyor acaba üçkagıtmı yapıyor yardım edin

18 yaşından küşük ve akli melekeleri yerinde olmayan kişiler için araç alımında mahkemeden vasi kararı çıkması lazım. Sonra araç alımı için hakimden izin alınmalı. Aynı şekilde araç satılırken de hakimin izni şart. Araç kardeşinizin üzerine olur ve hakim aracı sattırmaz.

Ayrıca kardeşinizin vefatı halinde de araç siz miras hakkı olan kişilere deredilir.

2022 ya da evde bakım aylığı var mı? Varsa, onların kesileceğini söyleyerek araç alımına yanaşmayın.

kesilmeyeceğini biliyor ben bunu anlamadım yakın akraba değil nasıl alacak nette biraz baktım olmaz diyorlar

Nasıl kesilmezmiş? Kesilme olasılığı kesişmeme olasılığından daha yüksek. Ayrıca aracın mülkiyetine ve alım-satım iznine dair hakim kararı da çok çok önemli.

kardeşinizin adına araç alacak ve büyük olasılıkla siz o araçtan yararlanamıcaksınız anladığım kadarı ile bence şahsi fikrim izin vermeyin bu biraz engelli hakkını suistimale giriyor bir kaçyıl sonra durumunuz elverdi ve siz araç almak isterseniz ne olacak iyi düşünmek lazım

verme taraftarı değiliz buğüne kadar bu çocuga bir faydası olmamış olmazda ama tanıdık olduğu için kıramıyor annem ama vermek istemiyor ben bir oto galerisine sordum alamaz dedi kendini şöför göstermesi lazım falan dedi ama anenme notere gidelim demiş noter kısmını anlamadımm biri bana noter kısmını anlatsa acaba annemin haklarınımı elinden alacak kadının bir bakıcı maaşı var onunla geçiniyorlar

Bakıcı maaşı kesilmesi riski var. Bu çok net. Ayrıca vasi kararı olmadan hiç bir noter araç alımına izin veremez.

Güzelgüneyli kardeşiniz için vasilik kararı çıkartılmadı di mi?

Kardeşiniz 18 yaşından küçük. Dolayısıyla annenizin velayeti altında. Anneniz kardeşiniz adına hakim karaarı gerekmeden araç alabilir. Notere çağrılma sebebi de halanızın torununun annenizden vekalet alması. Vekaleti verirse bahsettiğiniz akrabanız o aracı alır.
Yahu raporu niye verdiniz? hade raporu verdiniz niye notere gidip onun dediğini yapmak zorundasınız.
Tek yapacagınız şu: Anneniz vekalet vemesin asla. Notere gitse bile vermesin. vekalet vermediği sürece asla araç alamaz kardeşiniz adına.
Çekinceniz nedir? Niçin çekiniyorsunuz akrabanızdan? Ya vekalet vermek zorunda mı anneniz? Sakın vermesin.

ya öyle bir durum ki annem zorda kaldı halam araya gidiyor siz zaten araç alamıyorsunuz sizede bir zararı yok falan annem yok diyemiyor kadın çok utanıyor ama gönlüde vermekten yana değil . benim anladığım noterde annem vekalet verrirse alır galiba

Tabiki alırlar. Çünkü istese annen çocuğu için kendisi de araç alabilir. Hakime vs gerek yok. Çocuğun velayeti onda çünkü. Bunun için hakim kararı da gerekmiyor. Böyle durumda vekalet verdi mi akrabanız alır o aracı.
Burada utanılacak bişi yok. Ya durumunuz değişti siz araba almak isterseniz nolacak? Anneniz önce çocuğun şartlarını düşünecek. Çocugunun geleceğini. Bu işler hatır gönülle olmaz. Kendisi de rahat etmiyor ki bakın burada soruyorsunuz.
Notere gitmesin. Hiçbir kagıda imza atmasın. Zararı yokmuş size? Onjlara ne yahu? Ya araba almak isterseniz?
nerden biliyorlar alamayacagınızı? Para biriktirioruz diyin vs. Olmadı sorun mu çıkardılar arayın polisi. Ne bu ya keyfinizin kahyaları mı onlar?
Ha bu durumu anneniz aşamayacaksa ALO 183'ü arayın. Anlatın durumunuzu. Anneme baskı uyguluyolar o da utanıp verecek neredeyse vekaleti de. size yok göstersinler. Sizin adınıza devreye girsinler.
BU işi halletmek için işbirliği iste onlardan.
Yahu buna lüzum yok ki! Gitmesin notere anneniz bişi imzalamasın. Kafi. Bu işi de kuruma bırakmayın allah aşkına.
Ayrıca bir uyarı benden. Hade oldu ki çekindiniz utandınız alınmasını sagladınız o aracı. Alınan o aracı en geç 1 ay içinde Aile Bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yukumlusunuz. Bildirmezseniz ve araç alındıgı tesbit edilirse aylıgınız kesilir.
Aracı bildireceksiniz, Geliriniz sorgulanacak. ve hanedeki kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiorsa evde bakım aylıgı kesilmez. ama geçerse evde bakım aylıgı kesilir.
Bu şekilde aile bakanlığı il müdürlüğünden de görüş alıp bu sıkıntınızı iletin.
Şu işinizi çözmenize yardımcı olsunlar.
Aile Bakanlığı İl müdürlüğünden/evde bakım aylıgı aldıgınız yerden görüş almadan yardım almadan hiçbir noterin kapısından girmeyin!

çok teşekkür ettim . dedikleriniz doğru 13 yıldır bu kıza bir bez bir mama bile almamışlar ama iş menfaate gelince böyle bir kızın varlığından haberdar oldular işallah verditmecem gerekirse annem desin oğlum alacak çocuk özürlü zaten bir yere falan giderken lazım oluyor oğlum gücüne göre ucuz bir tane alacak.. gerçekten sizlere çok teşekkür ediyorumm bana cevap yazan herkese

Velayet devredilebilen bir hak değildir. Zihinsel yeti kaybı olan çocuk hukuki açıdan devletin sorumluluğundadır. Çocuk üzerinden araç alabilmek için de satabilmek için de vasi kararı şarttır. Hakim vasi kararından sonra "araç alabilir" demeden, araç alınamaz. Aksi uygulama yapan noter suça alet olmuş olur.

Ben böyle biliyorum. Şurada da güncel bir paylaşım var: http://www.engelliler.biz/forum/oze...in-satmak-icin-ne-yapmaliyim.html#post1226979

Elbette velayet hakkı devredilemez. Ancak 18 yaşından küçükler için velayet anne babaya aittir. Ve Velayet hakkı olan anne çocugu adına araç alabilir. Bu yetkisi var. Vesayet mahkemesi kararı olmasına gerek yok bu hakkı kullanması için annenin. İster özürlü ister saglam farketmez. Ama vesayet mahkemesi luzum hissederse vasilik kararı çıkartabilir. Burada öyle bir durum yok. Annesi zaten velayeti elinde bulunduruyor. Dolayısıyla hakim kararı olmadan çocugu adına araç alabilir.
Noterde velayetini devretmek söz konusu bile olamaz zaten.
Ancak vekalet vererek çocugu adına araç aldırabilir. Detayları bilmiorum araçlarla ilgili.
Ama velayeti elinde bulundurması annesi için çocugu adına araç almasına yeterlidir.

Ayrıca verdiğiniz linkte çocuk 27 yaşında. vasilik durumu var. Vasilik durumunda vesayet makamının kararı gerekir. Ama bu konu ayrı. Bu konuyla alakası bile yok. Velayet durumu var burada çunku.

Verdiğiniz linkle ilgili daha ayrıntılı anlatayım. Orada bir arkadaş 27 yaşındaki çocugun velayetinden bahsetmiş. Buraya açıklık getireyim. 18 yaşından buyuk çocuk vesayet altına alınması gerekmişse Vesayet mahkemesi, anne baba için çocugun velayetinin devamına karar verebilir. Lakin bu 18 yaş üstü çocugu olan anne babanın velayeti de vesayet gibidir. Bunun vasilikten farkı yoktur. Dolayısıyla hakim kararı gerekebilir.

Bu başlıktaki olayda çocuk 13 yaşında ve velayet annede. Velayeti alınmış mı elinden? Yok.
Aksine hüküm olmadıkça anne çocugu adına her i,şlemi yapabilir.
Velayeti elinde bulundurdugu için anne çocugu adına her işlemi hakim kararı gerekmeksizin yapabilir.

Bu olayı bir de avukat arkadaşla değerlendirdik. Öncelikle bazı sorularıma cevap bulduğumu söyleyim:)

Güzelgüneyli araçlarla ilgili detaylara pek sahip değildim. Biraz araştırdım bu konuyu. Ayrıca hukuki açıdan yardım aldım avukattan ve başlayım yazmaya:)

Noterde düzenlenen şey vekaletname değilmiş. Detayları bilmediğim için vekaletname demiştim. Bunu araştırdım, öncelikle bu konuya açıklık getireyim.

kardeşinin velayeti annende olduğu için annen kardeşin adına araç OTV indiriminden yararlanarak araç alabilir. Kardeşin adına araç alırken annen taahhutname imzalamak zorunda noterde. Bu konuda Karayolları Trafik Yönetmeliği 74. madde şöyle diyor:
"Madde 74 - (Değişik madde : 31/12/2004-25687 3. Mük. S.R.G. Yön/2.mad) Zihinsel özürlüler ile reşit olmayan küçüklerin sahibi bulundukları aracın, tescil kuruluşlarında adlarına tescillerinin yapılabilmesi için, ileride doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair, kanuni mümessillerince noterde tanzim ve tasdik edilmiş taahhütnameyi tescil anında vermeleri zorunludur."

Annen velayet onda olduğu için kardeşinin kanuni mümessili sayılır. Vasilikte olduğu gibi hakim kararı gerekmez. 74. Maddede bahsedilen taahhutname vermesi yeterlidir.
Bu taahhutname ile birlikte araç kardeşinin adına tescil edilir. Araç kardeşinin adına olur. Ama hukuki sorumluluk taahhütname gereği anneye aittir. Araç sahibi kardeşin, hukuki sorumluluk annenin ama araçla cirit atan onu kullanan halanın torunu:) Bunda ne sakınca olabilir ki diye soyleyebilirler size. E araç da kardeşin adına size ne zararaı olacak ki di mi?
Öyle değil ama.

Peki halanın torunu bu aracı kullandığında ne gibi bir sorun çıkar? Ne diyor o maddede bakalım: " ...ileride doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair, kanuni mümessillerince noterde tanzim ve tasdik edilmiş taahhütnameyi..."

Annenin başına şu dertler gelebilecek:

Üçüncü kişilere verilecek maddi ve manevi zararların tamamından annen sorumlu olacak. Ölüm, sakatlık hallerinde verilecek maddi ve manevi tazminatların miktarları yüz milyarlarca ölçülüyor. Kasko ve trafik sigortası hiçbir manevi zararı karşılamaz. Ayrıca araçtan doğacak trafik cezası, vergi borcu, araç pert olsa bile, araç ortadan kaybolsa bile vergi borcu ve trafik cezaları annenden talep edilecektir.

Şimdi kardeşin adına kayıtlı aracı kullanan halanın torunu kusurlu kaza yaptı. Diyelim ki bu kaza sonucunda yaralanma ölüm gundeme geldi. Halanın torunu ortadan kayboldu:) E bu durumda alsın başına annen belayı...
Nedeceksiniz böyle bir durumda? Araç sahibi kardeşin, e o da küçük daha. E hukuki ve cezai sorumlulugu annen ustlenmiş. Tıpış tıpış sonuçlarına katlanacak.

Halanın torunu yok trafik cezası aldı yok başka haltlar yaptı? Nolacak yine? Kalacak annenin başına her şey.

Annene bunları anlat. Halanın torunu sadece parayı ödeyecek aracı kullanacak ama araçtan doğan tüm sorumluluklar araç sahibi kardeşinin velisi olarak taahhutname imzalayan annnene ait.

O yüzden bu işe sakın yanaşmayın. Taahhutname vererek o aracı alıp başkasına kullandırmayın.
Ha siizn de başınıza gelebilir belki bu durum ama bu en azından sizin sorumlulugunuzdur. Bir başkasının kusuru hatası yuzunden bir borç, yuk altına girmekle aynı değildir.

Unutmayın o araç kardeşinizin adına ve ileride doğabilecek tüm hukuki ve cezai sorumluluk annene ait olacak.
Halanın torununun araca para vermekten ve başkasının adına aracı kullanmaktan başka sorunu yok. Alsın arabayı vursun çarpsın evinizin önüne koysun. Napacaksınız o durumda?
Söyleyim: Yediniz naneyi!

Anlaştık mı sakın böyle bir hata yapmayın!

NOT: Velayet olayına tam netlik kazandırmak açısından bir soru soracagım. Baban yaşıyor mu? Baban yaşamıyorsa yani vefat etmişse o zaman velayet durumu mahkemeye intikal ediyormuş. Böyle durumda annenin velayeti de vesayet gibi oluyor. Böyle durumda hakim kararı gerekir. Vasilik gibi oldugu için.
Eger boşanma vuku bulduysa ve mahkeme velayeti anneye verdiyse burada sorun yok. Hakim kararı gerekmiyor.
Eger baban yaşıyorsa zaten velayet anne baba arasında ortak paylaşılıyor burda da sorun yok. yani hakim kararı gerekmiyor.

ben olsam halanızın oğluna araç aldırır , alındıktan sonra arabayı vermem.buda ona iyi bir ders olur.sizde bedevadan bir araç sahibi olursunuz.
bu kadar ısrar edene bu ders iyi olur .

Mustafa senin fikrin baya cazip bence de:) Aslında senin dediğin gibi yapacaklar görsün naneyi halasının torunu:)
Hak da iddia edemez:)

Ama gereksiz hır güre sebep olur degmez:)

yahu neden bu kadar yüz veriyorsunuz akrabaysa akraba ,sizi sevdikerinden deyil menfaat için gelmişler ,maaş kesir gibi bahanelerede gerek yok ,baya yüssüzler galiba ,kesin net tavrınızı koyun tek kelime ALAMAZSINIZ diyin bittiiii bu kadar , küsrmi küssün kızarmı kızsın araya mesafe koyun rapor onde ne arıyor , kimlik vermek gibi bişey bu...

Üst Alt