Bu olayı bir de avukat arkadaşla değerlendirdik. Öncelikle bazı sorularıma cevap bulduğumu söyleyim
Güzelgüneyli araçlarla ilgili detaylara pek sahip değildim. Biraz araştırdım bu konuyu. Ayrıca hukuki açıdan yardım aldım avukattan ve başlayım yazmaya
Noterde düzenlenen şey vekaletname değilmiş. Detayları bilmediğim için vekaletname demiştim. Bunu araştırdım, öncelikle bu konuya açıklık getireyim.
kardeşinin velayeti annende olduğu için annen kardeşin adına araç OTV indiriminden yararlanarak araç alabilir. Kardeşin adına araç alırken annen taahhutname imzalamak zorunda noterde. Bu konuda
Karayolları Trafik Yönetmeliği 74. madde şöyle diyor:
"Madde 74 - (Değişik madde : 31/12/2004-25687 3. Mük. S.R.G. Yön/2.mad) Zihinsel özürlüler ile reşit olmayan küçüklerin sahibi bulundukları aracın, tescil kuruluşlarında adlarına tescillerinin yapılabilmesi için, ileride doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair, kanuni mümessillerince noterde tanzim ve tasdik edilmiş taahhütnameyi tescil anında vermeleri zorunludur."
Annen velayet onda olduğu için kardeşinin kanuni mümessili sayılır. Vasilikte olduğu gibi hakim kararı gerekmez. 74. Maddede bahsedilen taahhutname vermesi yeterlidir.
Bu taahhutname ile birlikte araç kardeşinin adına tescil edilir. Araç kardeşinin adına olur. Ama hukuki sorumluluk taahhütname gereği anneye aittir. Araç sahibi kardeşin, hukuki sorumluluk annenin ama araçla cirit atan onu kullanan halanın torunu

Bunda ne sakınca olabilir ki diye soyleyebilirler size. E araç da kardeşin adına size ne zararaı olacak ki di mi?
Öyle değil ama.
Peki halanın torunu bu aracı kullandığında ne gibi bir sorun çıkar? Ne diyor o maddede bakalım: " ...ileride doğabilecek hukuki ve cezai sorumlulukları kabul ettiklerine dair, kanuni mümessillerince noterde tanzim ve tasdik edilmiş taahhütnameyi..."
Annenin başına şu dertler gelebilecek:
Üçüncü kişilere verilecek maddi ve manevi zararların tamamından annen sorumlu olacak. Ölüm, sakatlık hallerinde verilecek maddi ve manevi tazminatların miktarları yüz milyarlarca ölçülüyor. Kasko ve trafik sigortası hiçbir manevi zararı karşılamaz. Ayrıca araçtan doğacak trafik cezası, vergi borcu, araç pert olsa bile, araç ortadan kaybolsa bile vergi borcu ve trafik cezaları annenden talep edilecektir.
Şimdi kardeşin adına kayıtlı aracı kullanan halanın torunu kusurlu kaza yaptı. Diyelim ki bu kaza sonucunda yaralanma ölüm gundeme geldi. Halanın torunu ortadan kayboldu

E bu durumda alsın başına annen belayı...
Nedeceksiniz böyle bir durumda? Araç sahibi kardeşin, e o da küçük daha. E hukuki ve cezai sorumlulugu annen ustlenmiş. Tıpış tıpış sonuçlarına katlanacak.
Halanın torunu yok trafik cezası aldı yok başka haltlar yaptı? Nolacak yine? Kalacak annenin başına her şey.
Annene bunları anlat. Halanın torunu sadece parayı ödeyecek aracı kullanacak ama araçtan doğan tüm sorumluluklar araç sahibi kardeşinin velisi olarak taahhutname imzalayan annnene ait.
O yüzden bu işe sakın yanaşmayın. Taahhutname vererek o aracı alıp başkasına kullandırmayın.
Ha siizn de başınıza gelebilir belki bu durum ama bu en azından sizin sorumlulugunuzdur. Bir başkasının kusuru hatası yuzunden bir borç, yuk altına girmekle aynı değildir.
Unutmayın o araç kardeşinizin adına ve ileride doğabilecek tüm hukuki ve cezai sorumluluk annene ait olacak.
Halanın torununun araca para vermekten ve başkasının adına aracı kullanmaktan başka sorunu yok. Alsın arabayı vursun çarpsın evinizin önüne koysun. Napacaksınız o durumda?
Söyleyim: Yediniz naneyi!
Anlaştık mı sakın böyle bir hata yapmayın!
NOT: Velayet olayına tam netlik kazandırmak açısından bir soru soracagım. Baban yaşıyor mu? Baban yaşamıyorsa yani vefat etmişse o zaman velayet durumu mahkemeye intikal ediyormuş. Böyle durumda annenin velayeti de vesayet gibi oluyor. Böyle durumda hakim kararı gerekir. Vasilik gibi oldugu için.
Eger boşanma vuku bulduysa ve mahkeme velayeti anneye verdiyse burada sorun yok. Hakim kararı gerekmiyor.
Eger baban yaşıyorsa zaten velayet anne baba arasında ortak paylaşılıyor burda da sorun yok. yani hakim kararı gerekmiyor.